Ninni Schulman: Poika joka ei itke - dekkari - osa 2

Eilen illalla täytin neljä pulloa bensalla, revin vanhan lakanan kappaleiksi ja työnsin reilun lakanatilkun korkiksi jokaiseen pulloon. Sitten panin pullonsuihin vähän pakasteteippiä, jotta korkit pysyvät paikallaan.

383 s. suom. ilm. 2018 - osa 2/5 - Pojken som slutade gråta 2012 - suomennos: Terhi Vartia - kannen kuva: Shutterstock - Tammi - kirjaston kirja

Ninni Schulman, synt. 1972, varttunut Värmlandissa, asuu Tukholmassa.
- kirjailija, toimittaja

Sarjan päähenkilö on nelikymppinen toimittaja Magdalena Hansson, joka on palannut avioeron jälkeen kotikaupunkiinsa Hagforsiin 7-vuotiaan Nils-poikansa kanssa. Mieskin on kuvioissa, sillä Magdalena on uudelleen aloittanut suhteen Petterin kanssa. Työ Värmlandbladetissa on välillä aika tylsistyttävää:
- On päiviä, jolloin töissä on tosi hauskaa, mutta istua nyt toimituksessa yksin, haastatella samoja kunnanukkoja vuosi vuoden perään...Tulen levottomaksi.

Paikkakunnalla on ollut kesän aikana poikkeuksellisen paljon vahingontekoja, niin murtoja ja varkauksia kuin ikkunoiden rikkomisia, töherryksiä  ja autoihin kohdistunutta ilkivaltaa. Lisäksi on sattunut vakava tuhopoltto, jossa oli kuolonuhri. Mikä ikävintä tuo tuhopoltto ei jäänyt ainoaksi. Kuka polttaa omakotitaloja ja miksi?

Magdalena saa vaihtelua työhönsä kun alkaa toimittajana tutkia tapauksia, apunaan valokuvaaja Jens Sundvall.

Petra Wilander, Christer Berglund, Urban Bratt ja erikoisen niminen Folke Natt och Dag Hagforsin poliisista alkavat perehtyä tuhopolttoihin, vaikkakin Christer tunnustaa ettei  hänellä ole kokemusta  pyromaaneista.
- Muutama vuosi aikaisemmin jotkut pojankoltiaiset olivat viikonloppunsa ratoksi sytyttäneet varaston ja tavarakontteja koulun pihalla, mutta tämä oli aivan muuta.Tässä oli kyse murhista. Millaista mielipuolta he oikein jahtasivat?

Christer ottaa selvää pyromaniasta.
- Diagnosina se on tosi harvinainen. Kyseisen henkilön on mm. tunnettava sisäistä jännittyneisyyttä ennen tulipalon sytyttämistä ja ahdistuksen helpottumista sen jälkeen. On oltava todella voimakas pakkomielle tulta ja tulipalojen sytyttämistä kohtaan, jotta voidaan todeta pyromaaniksi.

Entäs kenen terapiaistuntoja kirjassa kuvaillaan?
- Kuulostaa siltä kuin sinun olisi vaikea hengittää.
- Niin onkin.
- Onko jotain erityistä sattunut?
- Ei.
- Eikö tosiaan?
- Ei. Tuntuu lähinnä samalta kuin silloin kun aurinko menee pilveen ja kaikesta tulee mustavalkoista, harmaan eri sävyjä.

Sisällön rakenteen perusteella pidin enemmän sarjan ensimmäisestä osasta. Tässä keskitytään liiaksi samoihin teemoihin. Jos edellisessä osassa oli aika paljon Magdalenan yksityiselämää, niin kyllä on tässäkin. Nyt on lisätty myös muiden henkilöiden privaattielämän kuvauksia, kuten esim. Petran ja Christerin. Olisin jättänyt ko. kuvaukset hieman vähemmälle ja kehittänyt itse tarinaan vielä jotain lisää. Terapiaistunnoista kertominen vähän tukevoittaa tarinaa, muttei tarpeeksi. Teksti on kyllä sujuvaa ja juonta on helppo seurata, mutta lisää lihaa luitten päälle, kiitos. Ihan luettava dekkari (muttei sen enempää) pikkukaupungista, jossa kaikki tuntevat toisensa. Kritiikistäni huolimatta aion kyllä lukea jatko-osatkin.

On hiljainen taivaanranta
eikä lintujen laulu soi
Ei kuoleman tarkoitusta
aina ymmärtää voi

P.S. Kirjassa mainitaan mandariinisorsa, jonka sanotaan olevan värikäs kuin leluankka, epätodellinen.
Mandariinisorsa on pieni sorsalintu, jota tarhataan yleisesti Euroopassa. Tarhakarkulaisista on syntynyt luonnonvarainen pesimäkanta, ja Suomessa tavattujen mandariinisorsien katsotaan nykyisin olevan todennäköisesti vapaana syntyneitä. Tämä sorsalaji istuu muuten usein puissa.
Kannattaa googlata kuva netistä. Kaunis sorsa.
(Lähde: Wikipedia)

+++++++++++
Vain pari sanaa kirjailijasta:
Kirjailijan koko nimi on aika mahtava: Karin Jessica Ninni Olofsdotter Schulman ja ent. Schulman-Jansson. Kirjasarjaa on myyty Ruotsissa jo puoli miljoonaa kappaletta. Sarjan kirjat sijoittuvat Värmlandiin, jossa Ninni on varttunut.

***************
Suomennetut teokset:
Magdalena Hansson -sarja:
Tyttö lumisateessa 2017 (1/5)  -  Poika joka ei itke 2018 (2/5)

Suomentamattomat sarjan osat:
Svara om du hör mig 2015 - Vår egen lilla hemlighet 2016 - Välkommen hem 2017

Kirja on mukana kirjabloggaajien naistenviikolla. Järjestäjänä bloggari Tuijata.
Tässä kirjassa esiintyy nimipäiväsankari Magdalena. Onnittelut myös muille: Leena, Matleena, Lenita, Leeni, Malin, Malena ja Madelene



Kommentit