Bauer: Kauniit kuollessaan & Schulman: Vastaa jos kuulet - dekkari

Kaksi toimittajaa, joista toinen on tv-rikostoimituksessa ja toinen pienessä paikallislehdessä. Eve pohtii mihin kaikkeen olisi valmis peitotakseen kilpailijat. Uupunut Magdalena puolestaan miettii miten sovittaa yksityiselämä ja työ toisiinsa. Katso kauneutta, jonka vain kuolema suo.

Kauniit kuollessaan, 470 s. -  suom. ilm. 2019 - itsenäinen teos  - The Beautiful Dead 2016  - suomennos: Annukka Kolehmainen  -  kansi: Jussi Karjalainen  - Karisto Oy *********kirjaston kirja

Eve Singer työskentelee iWitness-yhtiössä tv-rikostoimittajana. Saadakseen hyviä juttuja ja kuvia toimittaja tarvitsee monipuolisen sisäpiiriverkoston: poliiseja, ambulanssihoitajia, palomiehiä, syyttäjäviraston työntekijöitä ja oikeustalojen virastomestareita. 

Evellä on välillä hankausta pomonsa Ross Tobinin kanssa, sillä mies haluaisi aina verta kuviin, vaikka tietää vallan hyvin ettei murhapaikoilta saisi näyttää liian raakoja juttuja. Mutta, alan kilpailu on kovaa ja iWitnessin pitäisi päihittää muut mediat.

Kaupunkia rupeaa piinaamaan julkisuushakuinen sarjamurhaaja, joka alkaa tarjota Evelle vinkkejä, jotta tämä pääsisi ensimmäisenä rikospaikoille. Mitä tuumaa Eve? Suostuuko ottamaan vinkeistä vaarin? Siinäpä toimittajalle mietittävää, etenkin kun vastassa on kova kilpailija Guy Smith NewS 24/7:stä.

Joistakin Bauerin kirjoista olen pitänyt enemmän ja joistakin vähemmän. Kauniit kuollessaan sijoittuu keskivälille. Yksikään kirja ei kuitenkaan ole tehnyt kovin suurta vaikutusta. Tarinat ovat jotenkin yksoikoisia, eli yksi aihe, jota pyöritellään, vaikka murhia olisikin useampia. Tekstissä sinänsä ei ole vikaa, ihan hyvin juonet etenevät. Makuasioita, joten minulle nämä nyt vain ovat ihan luettavia dekkareita, muttei sitten muuta. Tosin, aion kyllä lukea Snapin, joka oli Booker-palkintoehdokkaana 2018. Sen verran olin utelias, että kävin netissä lukemassa otteita Snapista ja saattaapa olla, että siitä tulee minulle se paras. Milloin suomennos julkaistaan, en tiedä.

Katson aina tarkkaan myös kirjan kannen ja nyt täytyy sanoa etten ymmärrä. Soisin myös, että kirjan nimi olisi isommalla kirjasintyypillä.

++++++++++
Kirjailija, entinen toimittaja ja käsikirjoittaja Belinda Bauer, synt. 1962, vietti lapsuutensa Englannissa ja Etelä-Afrikassa ja asuu Walesissa

***********
Ilmestyneitä suomennoksia:
Exmoor-trilogia: Hautanummi 2011 - Tappajan katse 2012 - Kadonneet lapset 2013

Muita rikosromaaneja: Ruumis nro 19  2014 - Näkijä 2017 - Kauniit kuollessaan 2019
Bauer on kirjoittanut tähän mennessä 9 kirjaa.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,


Vastaa jos kuulet, 444 s. Magdalena Hansson -sarjan  3/5 osa - suom. ilm. 2019 - Svara om du hör mig 2013 - suomennos: Maija Kauhanen - Tammi ******** kirjaston kirja

Sarjan päähenkilö on nelikymppinen toimittaja Magdalena Hansson, joka on palannut avioeron jälkeen kotikaupunkiinsa Hagforsiin Nils-poikansa kanssa. Magdalena työskentelee Värmlandsbladetin paikallistoimituksessa, mutta on nyt sieltä vapaalla. En paljasta muuta Magdalenan yksityiselämästä. Edellisistä kirjoista voi lukea. Muutenkin Schulmanin dekkareissa on aika paljon privaattielämää, niin Magdalenan kuin poliisienkin ja tässä osassa etenkin Petran Wilanderin ja Christer Berglundin. 

Syksyllä paikallinen hirviporukka lähtee metsälle, mutta yksi henkilö ei palaakaan passipaikalta takaisin. Ei palaa myöskään henkilön mukana ollut tytär. Muut metsästäjät lähtevät etsimään. 
Poliisit toimivat tahoillaan ja vapaalla oleva Magdalenakin tahtoo tutkia ja ehkä kirjoittaakin. Ei tarvitsisi, mutta kun takaraivossa kolkuttaa pelko paikallistoimituksen lopettamisesta. Jos näin kävisi, mitä sitten tekisi? Freelancerin töitä? Opiskelisiko jotain uutta?

Lisäksi alueella on tapahtunut suden salakaato. Kuka siihen on syyllinen? 

Varsinaisia rikostapahtumia ei tässäkään sarjan dekkarissa ole paljon, sillä aiemmin mainitsemani yksityiselämän kuvaukset vievät osansa. Niissä sitten onkin omat salaisuutensa. Leppoisia dekkareita, vailla väkivaltaa. Ainoa mikä tällä kertaa ärsytti oli Magdalenan jatkuvan väsymyksen jankuttaminen:
- Väsymyksen takia tuntui kuin hän eläisi pumpulissa..."Minä olen niin väsynyt", hän niiskutti. "En usko, että olen koskaan ollut näin väsynyt." ... Magdalena oli niin väsynyt, että sänky keinui...

P.SKuinka ollakaan, juuri tänään (23.5.) kun kirjoitin tätä tekstiä, luin Aamulehdestä hauleihin kuolleesta sudesta. Salakaadetun suden hinta on 9000 euroa, jos rikoksesta jää kiinni. Lisäksi metsästäjä menettää aseensa valtiolle. Näin Suomessa, mutta veikkaisin, että Ruotsissa on vastaavanlaiset rangaistukset. 

P.P.S. Tässäkin dekkarissa syötiin.. .lasagnea.

+++++++++
Kirjailija, toimittaja:
Koko nimi on aika mahtava: Karin Jessica Ninni Olofsdotter Schulman ja ent. Schulman-Jansson, synt. 1972 ja asuu Tukholmassa. Kirjasarjaa on myyty Ruotsissa jo puoli miljoonaa kappaletta. Sarjan kirjat sijoittuvat Värmlandiin, jossa Ninni on varttunut.

***************
Suomennetut teokset:
Magdalena Hansson -sarja:
Tyttö lumisateessa 2017 (1/5)  -  Poika joka ei itke 2018 (2/5) - Vastaa jos kuulet 2019 (3/5)

Suomentamattomat osat: 
Vår egen lilla hemlighet 2016 - Välkommen hem 2017

Sarjan toinen osa:

https://kirjarouvanelamaa.blogspot.com/2018/07/ninni-schulman-poika-joka-ei-itke-osa-25.html

^^^^^^^^^^^^
kirjarouvanelamaa.blogspot.com
https://www.facebook.com/kirjarouvanelamaa/
Insta: #pirittaolen

Kommentit

 1. Tykkään molempien kirjailijoiden kirjoista. Laitoin heti Bauerin kirjasta varauksen kirjastoon. Ninni Schulmanin dekkarin olen jo lukenut ja hyväksi havainnut. Magdalena ja muut sarjan hahmot ovat hyvin samaistuttavia. Voi olen kokenut samaa väsymyksen tunnetta aika pitkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ovathan nämä sellaisia "helppoja" dekkareita. Onneksi tällaisiakin kirjoitetaan, jokaiselle jotakin.
   Väsymys on ikävä vaiva. Toivottavasti helpottaa😊

   Poista

Lähetä kommentti