Mikko Kekäläinen: Petra Olli - painija & Ninni Schulman: Tyttölapsi nro 291- muistelmat - äänikirja

Minkälaista oli olla nuori nainen painimaailman huipulla? Mitkä seikat johtivat uran lopettamiseen?
- Entä millaisia jälkiä lapsuuden traumat ja pitkäaikaissairaudet jättävät? 
Menestynyt painija ja kirjailija avoimina. 

Tie tähtiin Lappajärven rannoilta on ollut pitkä ja tuskainen. Eikä se tie nyt niin ihmeellinen ollut, mutta saatanan raskas. Minun on tunnustettava, että sen kaiken loiston hinta on ollut kallis.

Mikko Kekäläinen: Petra Olli -  painija, 334 s. - ilm. 2021 - kannen valokuva_Lari Järnrfelt - kannen suunnittelu: Tuomo Parikka - Storytelin äänikirja. - kesto: 9 h 13 min.  - lukijat: Anna-Riikka Rajanen ja Petra Olli - Tammi 

Äänikirjan sisältöteksti kustantajan sivuilta:

"Mitä tapahtui Petra Ollille?
Maailmanmestaripainijan koko tarina juniorivuosista maailman huipulle ja urheilumaailmaa järkyttäneeseen äkkilopetukseen – kertomus naisesta, josta oli tulla oman päättäväisyytensä vanki.

Helmikuussa 2020 urheilumaailmaan putosi pommi. Tokion olympialaisten vahvana mitalitoivona pidetty painin maailmanmestari Petra Olli ilmoitti lopettavansa urheilu-uransa välittömästi. Syyksi ilmoitettiin motivaation katoaminen, mutta syvemmät syyt ovat synkkiä ja toistaiseksi kertomatta.

Petra Olli nousi urallaan maailmanmestariksi, mutta ihmiset rakastuivat ennen kaikkea suorasukaiseen pohjalaiseen luonnonlapseen, jonka ruhjotuista kasvoista tuli suomalaisen sisukkuuden kuva Las Vegasin maailmanmestaruuskisoissa vuonna 2015. Petra Olli – Painija on sydäntä lämmittävä ja kouraiseva kertomus pienestä vanhempiaan riivanneesta tuittupäästä, josta kasvoi maailman paras hinnalla, joka kävi liian kovaksi."

Petra on ollut kiinnostunut painista jo lapsesta alkaen ja käynyt painileikkikoulua ja sieltä siirtynyt oikeaan painiseuraan. Siitä alkoi upea ura, joka on vaatinut paljon, sekä fyysesti että psyykkisesti. Lapsena alkanut roihuava palo painiin alkaa hiipua ja into heiketä. Miksi? Sitäkin Petra Olli avaa teoksessa. 

Kirja kertoo Petra Ollin elämästä ja uran eri vaihesta, lapsesta aina näihin päiviin asti. Painia ei ole unohdettu, sillä nykyään Olli toimii painivalmentajana. Plus, että on suorittanut liiketoiminnan ammattitutkinnon v. 2021.

Luen aika vähän elämäkertoja, sillä vieraiden ihmisten tai julkkisten yksityiselämä ei kiinnosta. Poikkeuksena sellaiset henkilöt, jotka ovat saaneet aikaan jotain itseäni kiinnostavaa. Monissa elämäkerroissa luetellaan tylsyyteen asti ihmisiä, paikkoja ja tapahtumia, joista ulkopuolisella ole aavistustakaan. Miksi sitten otin Petra Ollin kirjan kuunteluun? En tiedä painista mitään eikä se lajina liiemmin kiinnosta. 

Petra Olli on ollut uranuurtajana (ainakin) Suomen naisten painikulttuurissa ja menestynyt loistavasti sekä lisäksi Ollista saa sympaatisen ja positiivisen kuvan. 
Lopullisen sysäyksen antoivat kirjamessut. Kuuntelin vuosi sitten Mikon ja Petran haastattelun ja sen perustella tuumin, että voisinhan minä tämän lukea.

Painia, sen otteita sekä painiotteluiden kuvailua on paljon. Ne eivät liiemmin kiinnostaneet vaikka antoivat tietoa lajista, josta tiedän tosi vähän. Mukana on myös lajiin liittyviä tuntemattomia henkilöitä, mutta kaikki itselle epäoleellinen oli oikeastaan helppo ohittaa.

Tästäkin tarinasta käy hyvin ilmi kuinka järkyttävän rankkaa ja kurinalaista aktiiviurheilijan elämä on. Painissa painorajat ovat tärkeitä, joten onhan se hurjaa miten nuori nainen joutuu "pelaamaan" edestakaisin painonsa kanssa.

Petra tuntuu olevan kova päräyttelijä (=kiroilija), mutta eivätkös jotkut muutkin huippu-urheilijat ole kiroilevaa sorttia.  En yleensä pidä teksteistä, joissa manataan paljon, mutta nyt ei poikkeuksellisesti haitannut

- Olen tehnyt loistokkaan uran ja elämän, mutta myös uhrannut paljon ja kokenut kovia. Vapauden hinta, jonka nyt maksan, on ollut pirun kallis. Nyt olen vapaa, mutta myös sairas. Sitä vaan on liian raskasta olla ja unohtaa.

Tällaisia tekstejä kuunnellessani en voi olla ajattelematta, että voi hyvänen aika sentään, nyt puhuu vasta alle kolmekymppinen nuori kaunis nainen. Tuossa iässä monella on vasta elämä edessä, mutta Petralla on eräs rankka vaihe jo takanaan. 

Petra Olli lopetti uransa vuonna 2020 voitettuaan sitä ennen aikuisten MM-kilpailuista kultaa ja hopeaa, EM-kilpailuista kulta- ja prossimitaleita sekä lukuisan määrän muitakin eri mitaleja, niin nuorten kuin aikuistenkin kisoista. Jos Petra Ollin menestyminen kiinnostaa, niin Wikipediasta löytyy urheilu-ura mitaleineen. 

Toivon paljon rakkautta ja kaikkea hyvää Petra Ollille. Olkoot askeeleesi ja mielesi jatkossa keveämmät. :D 

P.S. Petra Olli on harrastanut aiemmin yleisurheilua ja voittanut mm. 15-vuotiaana ikäluokkansa SM:n keihäänheitossa. Maastohiihto ja pesäpallo ovat myös kuuluneet harrastuksiin. 

Lukijat ok.

+++++++
Kirjailija, toimittaja
Mikko Kekäläinen,  synt.  1977 Pieksämäellä. Kekäläinen lienee yleisölle tunnetuin Ylen Puoli seitsemän -ohjelmasta

Painivalmentaja,  ent. aktiiviurheilija
Petra Olli,  synt. 1994 Lappajärvellä

Kuvasin Kekäläisen ja Ollin Helsingin kirjamessuilla syksyllä 2021.

*********
Ilmestyneet teokset:
Petra Olli - painija 2021
....................

Eräänä aamuna herään ja huomaan että olen kuollut. Ei valoa, ei ääniä, vain minä makaamassa sängyssäni, yritän hengittää, harmaa hämärä tihkuu sisään rullaverhon raosta.

Ninni Schulman: Tyttölapsi nro 291 - 197 s - ilm. 2022 - Flickbarn nr 291 - 2020 - suomennos: Katriina Huttunen - kannen suunnittelu: Lotta Kühlhorn - Storytelin äänikirja - kesto: 4 h 15 min. - lukija: Karoliina Kudjoi - Tammi 

Äänikirjan esittelyteksti kustantajan sivuilta:

Koskettava tositarina poikkeuksellisesta lapsuudesta.
Millaisia elinikäisiä jälkiä lapsuuden traumat ja pitkäaikaissairaus jättävät – ja miten rohjeta uskoa olevansa rakkauden arvoinen? Valtavaa huomiota herättänyt teos tunnetulta dekkaristilta.

Raastava avioero 15-vuotisen liiton jälkeen romahduttaa Ninni Schulmanin. Kriisi vie kirjailijan psykiatriseen hoitoon ja pakottaa hänet kohtaamaan tuskallisia muistoja lapsuuden loputtomista sairaalajaksoista. Vanhojen potilasasiakirjojensa avulla hän ryhtyy ruotimaan lamauttavaa läheisriippuvaisuuttaan ja hylätyksi tulemisen pelkoaan.Tarkkanäköinen ja omakohtainen romaani synnynnäisen selkävamman kanssa elävän kirjailijan lapsuudesta, jota värittivät sairaus, yksinäisyys ja ulkopuolisuus, sekä aikuiselämästä, jossa pahimmat pelot käyvät toteen.

Epäonnea rakkaudessa ja toivottomuutta tulevasta. Huonoa onnea lastensaamisessa. Tuleva lapsi on abortoitava, mutta onneksi Ninni tulee raskaaksi uudelleen ja syntyy terve lapsi, sitten toinen. Ninninstä tulee läheisriippuvainen. Kuinka kukaan voisi rakastaa näin lyhyttä (144 cm)!  Niklas rakastaa, ja on luvannut ettei koskaan jätä. Kaikesta huolimatta viidentoistavuoden liitto loppuu ja Ninni romahtaa ja päätyy psykiatriseen hoitoon. Onneksi avioliitosta jää edes hyviä muistoja ja mikä tärkeintä  - kaksi lasta.

Ikävää kohtelua, nimittelyä ja häpeämistä häpeämisestä, ja itsensä syyllistämistä. Näitä asioita Ninni läpikäy psykoterapiassa, jossa ehdotetaan muistelmien kirjoittamista. Niin syntyy Tyttölapsi nro 291 - näin luki lääkärin papereissa. 

Omakohtainen romaani selkäsairaudesta, jonka kanssa Schulman on joutunut elämään koko ikänsä. Kirja perustuu omiin sairaskertomuksiin ja lapsuuden, nuoruuden ja aikuisuuden kokemuksiin.
Surullinen kirja, vaikka kannessa hymyilee pikkutyttö. Ninnillä on skolioosi ja normaalia lyhyemmät kyynärvarret ja reidet. Lapsena Ninni on joutunut useisiin leikkauksiin, joissa äidiltä siirretään osia Niinin selkään. Kotona lapsi nukkuu kipsikaukalossa, jotta selkäranka suoristuisi. Voi vain kuvitella kuinka tuskallista se on ollut sekä Ninnille että vanhemmmille.
Kipsikaukalohoito ei liene nykyään enää käytössä.

Romaani on kirjoitettu kauniisti ja Ninni Schulman on ollut rohkea julkaistessaan ko. teoksen. Tämän kuunneltuani suhtaudun erilailla myös kirjailija tuotannon sisältöön.

Laajemman arvion teoksesta on kirjoittanut bloggarikollega, linkki: Leena Lumi /Tyttölapsi nro 291

P.S. Skolioosi tarkoittaa selän vinoutumista. Skolioosi luokitellaan syntymekanisminsa perusteella kolmeen ryhmään, jotka vaativuuden mukaan tarvitsevat erilaista hoitoa tukiliiveistä leikkaukseen.
(Lähde: Duodecim Terveyskirjasto)
Kipsikaukaloista en löytänyt merkintää. 

++++++++
Kirjailija, toimittaja:
Koko nimi on aika mahtava: Karin Jessica Christina Ninni Olofsdotter Schulman ja ent. Schulman-Jansson, synt. 1972  Värmlandissa ja asuu Tukholmassa. Hansson-kirjasarjaa on myyty Ruotsissa jo puoli miljoonaa kappaletta. Sarjan tarinat sijoittuvat Värmlandiin, jossa Ninni on varttunut ja jossa edelleen viettää kesiään.
Pieni epäoleellinen yksityiskohta: Ninni on ollut naimisissa Niklas Schulmanin kanssa. Niklas puolestaan on Calle ja Alex Schulmanin veli.

Kuvasin Ninni Schulmanin Dekkarifestivaaleilla syyskuussa 2019.

...hups, joskus käy näin, vaikken pidäkään yhteiskuvista. Ajatus oli Ninnin.

*********
Suomennetut teokset:
Magdalena Hansson -sarja:
Tyttö lumisateessa 2017 -  Poika joka ei itke 2018 - Vastaa jos kuulet 2019  - Älä kerro kenellekään 2020 - Tervetuloa kotiin - 2021 -Kun kellot seisahtuvat 202
1

Tulossa: Juhlimaan tulkaa ilm. marraskuussa 2022
Luin joskus jostain, että sarjasta tulisi viisiosainen, mutta näyttääkin jatkuvan.
Tuleeko Juhlimaan tulkaa -kirjan jälkeen jatkoa? Siitä en löytänyt tietoa.

Muut:
Tyttölapsi nro 291 2022

Linkkejä Magdalena Hansson -sarjaan: 
(Ensimmäisen osan olen lukenut ennen blogiaikaa)

 Poika joka ei itke, 2. osa

Vastaa jos kuulet, 3. osa
(Bonuksena Belinda Bauerin Kauniit kuoleessaan.)

Älä kerro kenellekään, 4. osa
(Bonuksena Elly Griffithsin Aavekentät)

Tervetuloa kotiin, 5. osa
(Bonuksena  Anna Janssonin Kuolon kosketus)

Kommentit

  1. Magdalena Hansson on yksi lempisarjoistani. Tyttölapsi nro 291 avasi kirjoihin uusia ulottuvuuksia. Ninni on kirjoittanut sarjaan omaa elämäänsä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä tosiaan avaa uusia ulottovuuksia. Seuraavan kirjan lukee erilailla.

      Poista

Lähetä kommentti