Coben: Osuma, 2. osa & James: Tiedän missä olet, tiedän mitä teet

 

Kaksi tuotteliasta konkaria.

Wilde ei ollut koskaan tavannut isäänsä. Tai äitiään. Tai ketään muutakaan perheenjäsentään. Hän ei tiennyt heidän nimiään, ei tiennyt missä oli syntynyt eikä miten oli päätynyt pikkupoikana Rampapovuorten metsiin oman onnensa nojaan.

Harlan Coben: Osuma, n. 350 s. - suom. ilm. 2023 -  The Match 2022 -  suomennos: Saana Rusi - kansi: Justine Florio / Taittopalvelu Yliveto Oy - Storytelin äänikirja - lukija: Jukka Pitkänen  - kesto: 10 t 59 min. - Minerva Crime

Esittelyteksti kustantajan sivuilta:

"Nykytekniikka voi paljastaa asioita, joiden olisi ollut parempi pysyä piilossa.

Wilde on erakoituneena elävä mies, joka ei tiedä mitään perheestään tai omasta identiteetistään. Hän tietää vain sen, että hänet löydettiin pienenä poikana metsästä, missä hän oli elänyt yksikseen kuin villieläin.

Etsiessään sukulaisiaan dna-sukututkimuksen sivustolta Wilde törmää salaiseen ryhmään, joka on ottanut tehtäväkseen paljastaa anonyymejä nettitrolleja. Sitten ryhmän jäseniä alkaa kuolla yksi kerrallaan, myös mies, jota Wilde arvelee serkukseen. Joku on ottanut salaseuran tähtäimeensä, ja hänen seuraava uhrinsa saattaa olla Wilde itse."

Dekkari tuntui kovin tutulta mitä pidemmälle kuuntelin. Oli pakko kurkistaa, mitä olen kirjoittanut edellisen Cobenin kirjan kohdalle. Ja kas, olenhan minä Jäljittäjän lukenut ja siitä on myös lyhyt arvio. Osuma on siis itsenäinen jatko-osa Jäljittäjälle, jossa Wilde jatkaa oman menneisyytensä ja sukulaistensa metsästämistä.

Olen lukenut melkein kaikki Cobenin kirjat ja pitänyt niistä, mutta Osuma ei kuulu parhaimpiin. Tarinassa on paljon henkilöitä. Vaatii siis kuuntelutarkkaavaisuutta. Ehkei lukiessa henkilömäärään olisi edes kiinnättänyt huomiota.
Lisäksi Coben pyörittää henkilöitään eri yhteyksissä: kuka on kenenkin isä, äiti, sisko,veli. velipuoli, serkku, kummin kaima jne jne

Cobenin tuotannossa pidän siitä, että mies kirjoittaa itsenäisiä dekkareita, eikä ole lähtenyt mukaan tähän muodissa olevaan sarjakirjoittamisbuumiin. 
Kriitikoiden ja lukijoiden pyynnöstä Coben päätyi kuitenkin kirjoittamaan jatkoa Jäljittäjälle. Sinänsä ok, sillä edellisessä osassa on aika vähän Wilden yksityiselämää, joten tarina olisi jäänyt auki. Nyt yksityiselämää onkin sitten liian kanssa. 
Tarinaan on myös ympätty kaikenmoisia elementtejä. Olisiko vähempi riittänyt?

Toivoisin, että seuraavaksi saisimme taas itsenäisiä dekkareita.

Lukija: Tarvitseeko edes sanoa, että on hyvä. Jukka Pitkänen osaa hommansa!

++++++++
Kirjailija 
Harlan Coben, synt. 1962 Newarkissa New Jerseyssä, jossa myös edelleen asuu. 
Kirjailijan kirjoja on myyty maailmanlaajuisesti huikeat yli 75 miljoonaa kappaletta ja käännetty 45 kielelle.

*********
Suomennetut rikosromaanit:
Ei sanaakaan 2004 - Sillä tiellään 2005 - Viaton 2006 - Kadonneet 2009 - Tiukassa otteessa 2010 - Loukussa 2011 -  Lupaa ja vaikene 2014 - Saalistaja 2015 - Petät vain kerran 2017 - Älä päästä irti 2018 - Verenperintö 2019 - Jäljittäjä 2021 - Osuma 2023

Myron Bolitar-sarja:
Lupaus 2008 - Ruma totuus 2012

Mickey Bolitar -nuortendekkarit:
Pakopaikka 2012 - Täpärällä 2014

Linkit: Jäljittäjä
(Bonuksena Heine Bakkeidin Nuku lapsi armaani)

Älä päästä irti
(Bonuksina Peter Jamesin Kuolema sanelee ehdot = 14. Roy Grace sekä Daniel Colen Marionetti, osa 2/3 Emily Baxter)
......................

Hän laittoi aurinkolasit silmilleen aavistamatta, että minuutin kuluttua hänen elämänsä muuttuisi lopullisesti. Itse asiassa hän olisi huomannut tarkistaessaan, että siihen meni aikaa tasan neljäkymmentäseitsemän sekuntia.

Peter James: Tiedän missä olet, tiedän mitä teet, n. 400 s. - suom. ilm. 2022 -    I follow you  - suomennos: Maikki Soro -  kansi: Taittopalvelu Yliveto Oy - Storytelin äänikirja - lukija: Sampo Kerola -  kesto: 11t 3 min. -  Minerva Crime

Esittelyteksti kustantajan sivuilta:
"Kun ihastus muuttuu sairaalloiseksi pakkomielteeksi.
Hiuksia nostattava trilleri tarjoilee kylmäävän näkymän stalkkerin mielenliikeisiin.

Kun tohtori Marcus Valentine näkee työmatkallaan nuoruudenrakkauttaan muistuttavan naisen, hän ei enää saa tätä mielestään.
Vaikka Marcus on perheellinen mies, hän alkaa seurailla naista voidakseen soluttautua tämän elämään ja sydämeen. Älypuhelimen liikuntasovellus tarjoaa oivan välineen naisen liikkumisen seurantaan.
Marcuksen pakkomielle vain vahvistuu vahvistumistaan, kunnes se uhkaa tuhota molempien elämän.
Mutta hän ei voi lopettaa."

Kai minun pitäisi pikku hiljaa uskoa, etten erityisemmin pidä Jamesin muista kirjoista kuin Roy Grace -sarjasta, joskin siitäkin on jäänyt joitakin väliosia lukematta.

Tiedän missä olet, tiedän mitä teet ei ollut minun kirjani. Osin siksi koska synnytykseen liittyviä asioita on liikaa. On samojen asioiden toistoa ja kestää turhan kauan ennen kuin päästään kunnolla asiaan. Mutta makuasioitahan nämä. Taidan vast'edes pitäytyä vain Roy Gracessa. 

+++++++
Kirjailija, käsikirjoittaja ja tuottaja:
Peter James, synt. 1948 Brighton, Yhdistynyt kuningaskunta. James asui elokuva-aikoinaan vuosia Yhdysvalloissa, mutta palasi Englantiin ja asuu nykyään Brightonissa.
Peter James on yksi maailman suosituimmista rikoskirjailijoista. Kirjoja on myyty 30 miljoonaa kappaletta ja käännetty 37 kielelle. Mies on saanut teoksistaan yli 40 palkintoa.

**********
Suomennettuja teoksia, joista pidetyin ja kuuluisin on: Roy Grace-sarja: 
Kuolema kanssa ei kujeilla 2010  -  Kuolema katsoo kohti  2011 - Kuolema ei riitä  2011 - Kuolema peittää jäljet   2012  - Kuolema ei käy kauppaa  2012   - Kuolema kulkee kannoilla  2013  - Kuoleman koura on kylmä  2014  - Kuolema kulkee kulisseissa  2014   - Kuoleman kello käy  2014  - Kuolema leikkii tulella  2015  - Kuolema merkitsee omansa  2015   - Kuolemaan asti sinun   2016  -  Kuolema ei rakasta ketään  2017   - Kuolema sanelee ehdot 2018 - Kuolema vaanii verkossa 2019 - Kuolema käy oikeutta 2020 - Kuolemaan jätetty 2021

Roy Grace -linkkejä:
(Bonuksena Cobenin Älä päästä irti)

Kuolema käy oikeutta, 16. osa
(Bonuksena Jewellin Joka askel jonka otat.)

Kuolemaan jätetty, 17. osa
(Bonukset: Lisa Areklew: Juhannusruusut ja Sebastian Fitzek: Ikkunapaikka 7 A)

Muita (fantasiaa, kummituksia ja jännitystä):
Kylmä kosketus 1989 -  Sydänkäpyseni 1992 - Rikoksen merkit 2014 (kokoelma, jossa myös 1. Roy Grace-tapaus)  - Kirottu talo 2017 (kummitustarina)   -  Täydellisyyden hinta 2018 (fantasiadekkari) -  Kiistaton todiste 2019 (what-if -trilleri) - Totuuden kirous 2020 (fantasiadekkari) - Metsään murhatut (tietokirja yhdessä Graham Bartlettin kanssa) 2020
Tulossa: Täydellinen vaimo (psykologinen trilleri) - ilm. marraskuussa 2023

Lisää linkkjä:

Totuuden kirous (itsenäinen trilleri)

Totuuden kirous (fantasia)

Kiistaton todiste (what-if -trilleri)
(Bonuksena: Jan-Erik Fjellin Kostaja. 3. osa)

Täydellisyyden hinta fantasia

Peter Jamesilla on lisäksi paljon kirjoja, joista suurinta osaa ei ole suomennettu

* Lukija menettelee, joskin lukutyyli on hieman töksähtelevä. 

Kommentit