Peter James: Totuuden kirous: dekkari, fantasia

He ovat taivaltaneet pitkän matkan. Heitä pelottaa olla täällä, ja ajatus siitä, mitä he ovat tekemäisillään, pelottaa heitä vielä enemmän. Mutta kumpikaan noista asioista ei pelota heitä yhtä paljon kuin se mies, joka on pestannut heidät hoitamaan tämän työn.

Peter James: Totuuden kirous, 530 s. - itsenäinen teos (ei Roy Grace -sarjaa) - suom. ilm. 2020 - The Truth 1997 - suomennos: Marja Helanen - kansi: Taittopalvelu Yliveto Oy - Minerva Crime ******** Arvostelukappale kustantajalta, kiitos!

Susan ja John Carter, kolmekymppinen lapseton pariskunta, jolla menee ihan hyvin. Johnilla on jymymenetykseen kohonnut Digi-Trak House -niminen teknologiafirma, joka on viime aikoina muuttanut uusiin tiloihin, hankkinut laitteita ja värvännyt lisää henkilökuntaa.
Susan on viettänyt lapsuutensa Kaliforniassa. Tavattuaan brittiläisen Johnin, pariskunta muutti Englantiin. Susan työskentelee Magellan Lowry -kustantamossa, jonka yllä leijuu parhaillaan musta pilvi. Amerikkalainen mediajätti on uhannut vallata kustantamon.

Tällä hetkellä Carterit ovat katsomassa tyylikästä taloa, johon ovat ihastuneet. Kolmikerroksessa talossa on korkea huoneet, puutarha on ihana ja lähistöllä siintää lampi, jonka vieressä on laajat nurmikentät ja tenniskenttä. Lisäksi talossa on tornihuone, jollaisesta John oli aina haaveillut. Asunto-ostossa on vain yksi aika iso mutta.
- "Onko meillä varaa siihen?"
- "Ei, meillä ei todellakaan ole siihen varaa."
Johnin olisi vaikea yltää pyyntihintaan, vaikka hän jättäisi korjausten ja uudistusten miettimisen sikseen. Kaiken lisäksi talon myyjä ei ole aikeissa laskea hintaa. Mutta se tornihuone...
- Olisi holtitonta ostaa tämä talo, mutta toisaalta: hänhän oli ollut holtiton koko ikänsä.

Asuttuaan kaksi viikkoa uudessa talossa John saa kutsun pankkiin. Ikäviä uutisia. Nyt tarvittaisiin rahaa, nopeasti ja paljon. Pankki myöntää Johnille kuukauden aikaa rahojen hankintaan.

Mies, jota kovin monet ihmiset pelkäsivät, hallitsi avaraa toimistoaan kuin majesteetti ikään (...)  Hänen nimensä oli Emil Sarotzini. Nimi oli legenda.

Sarotzinin tuttavapiiriin kuuluivat ja kuuluvat kaikki mahdolliset ihmiset, aina Marilyn Monroesta Rockefellereihin. Mutta kukaan ei oikein tiedä tuosta mystisestä henkilöstä mitään, paitsi eräs kaksimetrinen mies. Hän tiesi Sarotzinista kenties enemmän kuin kukaan muu ja sen takia mies pelkäsi häntä vielä enemmän kuin kukaan muu.

Pankin antama kuukauden armonaika alkaa olla lopussa, eikä John tiedä vieläkään mistä repisi rahaa. Lähteekö nyt talo ja/tai firma alta? Kuinka ollakaan herra Sarotzini ottaa yhteyttä ja tekee tarjouksen. Johnin velat kuitataan, jos Carterit suostuvat erääseen juttuun. Tarjous on sellainen, joka saattaa vaikuttaa koko Cartereiden loppuelämään, tavalla tai toisella. Pariskunta on nyt vakavan päätöksen edessä: tarttuako erikoiseen tarjoukseen vai menettääkö talo ja mahdollisesti myös Johnin firma. Lisäksi Susanilla on Amerikassa sukulainen, jonka hoitomaksut pitäisi suorittaa ja sekin pitäisi sitten lopettaa.

Carterit tarttuvat tarjoukseen ja sitten alkaakin meno...

Alku lähti liikkeelle tosi, tosi hitaasti, mutta lopulta päästiin vauhtiin. Jotenkin kyllästyttää sanoa taas, että kaipasin tiivistystä. Olisin jopa parisataa sivua voinut poistaa. Tiettyjä asioita toistettiin kerta toisensa jälkeen, esim. erään henkilön terveydentilaa oli sivukaupalla. Lisäksi muutamaa pientä sivujuonenpätkää ei ikinä lopetettu.
Paljonko kirjan ilmestymisaika, 1997, vaikutti tarinaan? Ei minusta kovinkaan paljon. Terveydenhoidossa ja tietotekniikassa on tietysti menty jättiloikkia eteenpäin, mutta eivät minua faxit, antennikännykät ja ISDN-liitymät haitanneet. Voin silti kuvitella, että kirja on vuonna 1997 ollut paljon kiinnostavampi kuin nykyään.

Jos otetaan pois kaikki turha, niin olihan tämä ihan ok. Eikä ollut niin paljon fantasiaa mitä ennalta odotin, sopi minulle. Pidän kuitenkin paljon enemmän Jamesin "normaaleista" dekkareista eli Roy Grace-sarjasta, joka on onneksi pysynyt aika tasalaatuisena, vaikka ilmestyneitä teoksia onkin paljon.

Ainut todellinen kipu on rakastetun satuttaminen.

++++++++
Kirjailija, käsikirjoittaja ja tuottaja:
Peter James, synt. 1948 Brighton; Yhdistynyt kuningaskunta. James asui elokuva-aikoinaan vuosia Yhdysvalloissa, mutta palasi Englantiin ja asuu Brightonissa.
Peter James on yksi maailman suosituimmista rikoskirjailijoista. Kirjoja on myyty 30 miljoonaa kappaletta ja käännetty 37 kielelle. Mies on saanut teoksistaan yli 40 palkintoa.

Kirjan alussa Peter James kertoo omasta lukuharrastuksestaan ja päätyy sitten avautumaan perheen lapsettomuusongelmista, hedelmällisyyshoidoista, koeputkihedelmöityskokeiluista, adoption harkitsemisesta yms. Näissä yhteyksissä Jamesin mieleen jäi itämään ajatus kuinka paljon epätoivo saisi ihmiset tekemään, jopa tyhmyyksiä ja millä hinnalla.

**********
Suomennettuja teoksia, joista pidetyin ja kuuluisin on: Roy Grace-sarja: 
Kuolema kanssa ei kujeilla 2010  -  Kuolema katsoo kohti  2011 - Kuolema ei riitä  2011 - Kuolema peittää jäljet   2012  - Kuolema ei käy kauppaa  2012   - Kuolema kulkee kannoilla  2013  - Kuoleman koura on kylmä  2014  - Kuolema kulkee kulisseissa  2014   - Kuoleman kello käy  2014  - Kuolema leikkii tulella  2015  - Kuolema merkitsee omansa  2015   - Kuolemaan asti sinun   2016  -  Kuolema ei rakasta ketään  2017   - Kuolema sanelee ehdot 2018

Muita (fantasiaa, kummitusta ja jännitystä):
Kylmä kosketus 1989 -  Sydänkäpyseni 1992 - Rikosen merkit 2014 (kokoelma, jossa myös 1. Roy Grace-tapaus)  - Kirottu talo 2017 (kummitustarina)   -  Täydellisyyden hinta 2018 (fantasiadekkari) -  Kiistaton todiste 2019 (what-if -trilleri) - Totuuden kirous 2020 (fantasiadekkari)

Peter Jamesilla on lisäksi paljon kirjoja, joista suurinta osaa ei ole suomennettu.

Olisi kiintoisaa tietää miten juuri tämä Jamesin 14. kirja (ennen Roy Grace-sarjaa) päätyi käännettäväksi, kun aiemmin on suomennettu 2015-2018 ilmestyneitä kirjoja. Ovatko käännösvuorossa sitten muut Totuuden kirouksen jälkeen ilmestyneet kirjat, joita on vajaa kymmenen?

^^^^^^^^^^
kirjarouvanelamaa.blogspot.com
https://www.facebook.com/kirjarouvanelamaa/
Insta: #pirittaolen
Pinterest
Twitter

Kommentit

  1. Minäkin odotan aina kovasti syksyllä ilmestyviä Roy Grace-kirjoja!
    Kyllä tämäkin oli ihan kelpo kirja.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti