Areklew: Juhannusruusut & James: Kuolemaan jätetty & Fitzek: Ikkunapaikka 7A - dekkari

Lyhyehköt arviot dekkareista: 1. Miten Estonian onnettomuus liittyy rikokseen? 2. Nainen lähtee käymään kaupassa, muttei palaakaan takaisin autolle. 3. Aerofobiasta kärsivä psykiatri Mats Krüger vastaanottaa lentokoneessa uhkausviestin, joka saa unohtamaan lentopelon.

On tullut päätöksen aika: jäädäkö ja vajota syvyyksiin vai heittäytyäkö jääkylmään mereen. Tästä ei voi selvitä. Hän käsittää sen. Tämä on hänen elämänsä viimeinen yö. (Ote prologista.)

Lina Areklew: Juhannusruusut, 380 s. - esikoisromaani - 1. osa Ulvönin murhat -sarjaan - suom. ilm. 2021 - Ur askan 2020 - suomennos: Laura Kulmala - kansi: Emmi Kyytsönen - Tammi ******* kirjaston kirja

Tarina alkaa prologista: M/S Estonia, 28 syyskuuta 1994, josta siirrytään vuoteen 2019. Eräs päähenkilöistä on Fredrik Frödine, Sollertunan passiyksikön virkailija, joka on jättänyt poliisiopinnot kesken. Mies on pahasti traumatisoitunut menetettyään perheensä Estonian onnettomuudessa ja tämän takia on lääkkeiden väärinkäyttäjä. Fredrik etsii edelleen pikkuveljeään Niklasta, jota aina välillä "näkee" kaupungilla. 
Jälleen kerran Fredrik on näkevinään Niklaksen ja alkaa seurata tätä. Veli oli erään henkilön seurassa ja Fredrik päättää seurata tätä päästäkseen kysymään kuka miehen seurassa ollut mies on ja oliko se Niklas. Mutta eipä Fredrik arvaakaan kuinka pitkä seurantamatkasta tulee...
Näin Frödine päätyy Ulvönin saarelle, jonne miehen ei olisi kannattanut lähteä.

Konstaapeli Sofia Hjortén on työtään rakastava rikostutkija, joka on kymmenen Tukholma-vuoden jälkeen palannut kotikonnuilleen. Sofia saa tutkittavakseen Ulvönin saarella juhannuksena tapahtuneen rikoksen, jossa eräs henkilö on raa'asti murhattu. 
Saarella Sofia tapaa myös henkilön, jonka kanssa hänellä on ollut lyhyt suhde kaksikymmentäviisi vuotta sitten. Onko tunteita vielä olemassa?

Vuonna 1979 kaksitoista nuorta on matkalla leirille Ulvönin saarelle. Neljä viikkoa poissa kotoa saarella, joka näyttää autiolta ja aavemaiselta. Kaikki osallistujat eivät ole innoissaan tulevista viikoista. Tuntuu kuin he olisivat olleet matkalla Alcatrazin vankilasaarelle. 
Nuoria on saarella vastassa valkokauluksinen, mustatakkinen pappi ja kaksi papin tytärtä, joista toinen istuu pyörätuolissa. 
Jotkut nuoret eivät tule toimeen muiden kanssa, joten sanailu ja kiusaaminen on jokapäiväistä. Kunnes sitten tapahtuu jotakin ikävää.

Sofia Hjortén, Karim Jansson ja Mattias Wikström tutkivat juhannusmurhaa kohta eläkkeelle jäävän rikoskomisarion Vera Nordlundin johdolla. Jäljet vievät pikkuhiljaa vuoden 1979 nuorten leirille. Mitä silloin on mahtanut tapahtua ja onko henkilöillä tai tapahtumilla jotain tekemistä uuden murhakeissien kanssa?

Ja taas alkaa sarja! Etenkin Sofia Hjortén on henkilöhahmona kehityskelpoinen, varsinkin poikkeuksellisen harrastuksensa vuoksi. Sofia kalastaa. Miljöökuvaus on hyvää, mutta muuten en oikein lämmennyt tälle esikoiselle, vaikka onkin hyvin kirjoitettu. Miksen? Tarina on ennalta-arvattava ja henkilöt ovat tavanomaisia. Senpä vuoksi arvasin lopputuloksen jo varhaisessa vaiheessa, mikä ei koskaan ole dekkarille kovin hyvä juttu.  Mutta ehkä vähemmän dekkareita lukevalle loppu on yllätys. 
Nähtäväksi jää luenko toista osaa. 

+++++++
Kirjailija, ent. projektipäällikkö ja kustannustoimittaja
Lina Areklew, synt. 1979

Tämän epäskarpin kirjailijakuvan napsasin televisiosta syyskuussa kun kuuntelin Areklewiä Dekkarifestareiden verkkolähetyksessä. 

*******
Ilmestyneet teokset:
Ulvönin murhat -sarja:
Juhannusruusut 2021

Sarjan toinen osa I Mörkret on ilmestynyt Ruotsissa lokakuussa 2021.
.....................

Sunnuntaisin heille tuli yleensä ennemmin tai myöhemmin riitaa jostakin. Useimmiten jostain pikkujutusta. Ja useimmiten riita loppui, kun he vain katsoivat toisiaan ja alkoivat nauraa.

Peter James: Kuolemaan jätetty, 398 s. - 17. osa Roy Grace -sarjaan - suom. ilm. 2021 - Left your dead 2021 - suomennos: Maikki Soro - Minerva Crime ******* kirjaston kirja


Niall ja Eden *) Paternoster ovat palaamassa viikonloppureissultaan Parham Housesta kun Eden muistaa, että kissanhiekka on loppu. Niall on haluton pysähdykseen, sillä haluaisi nähdä loput formuloista. Eden vakuuttaa, että kaupassakäyntiin kuluisi vain viisi minuuttia. Niall pysähtyy ja Eden lähtee ostoksille, mutta vaimoa ei kuulu takaisin. Niall lähtee katsomaan minne Eden on jäänyt, mutta naista ei löydy mistään eikä kaupoissa kukaan muista nähneensä. Niall lähtee kotiin odottamaan, mutta Edeniä ei vain kuulu. 
Vaimo on kadonut kuin tuhka tuuleen. Missä Eden on? Onko kissanhiekkatarina palturia? Olisiko Niall surmannut vaimonsa? 

Rikosylikomisario Roy Grace alkaa tutkia tapausta ja saa selville ettei mikään kerrottu pidä paikkaansa. Samaan aikaan Gracella on vireillä työhön liittyvä juttu, jonka tarkoitus olisi narauttaa eräs työtoveri. Eikä siinä vielä kaikki, yksityiselämää kohtaa tragedia. 

Miten Edenin katoamistapaus päättyy? Mikä on Gracen työjuttu ja mitä järkyttävää Gracelle on tapahtunut? 

Kuolemaan jätetty on tasaista Jamesin laatua. Jos pitää sarjasta, pitää varmaankin myös tästä osasta, joka minusta on parempi kuin edellinen osa, jossa oli makuuni liikaa oikeussalijuttuja. Kirjassa on poikkeuksellisen paljon yksityiselämää ja siihen on syynsä.

Pidän Roy Grace -sarjasta, osittain koska se ei ole liian väkivaltaista. Yksityiselämää on usein aika paljon, niin nytkin. Silti sarja ei kuulu pehmodekkareihin. Tapahtumia on riittävästi ja Jamesin tapa kirjoittaa on helppolukuinen. Olisi hyvä lukea tämänkin sarja järjestyksessä. Tosin kirjoja on aika liuta ja jos ei halua aloittaa alusta, niin kannattaa lukea muutamia viimeisimpiä. Tässä osassa ratkeaa eräs asia, josta on ollut aiemmin puhetta. 

P.S. *)Paternoster - hauska sukunimi. Mitenköhän James on hissi-nimeen päätynyt. Paternoster, myös herrahissiksi kutsuttu on hissi joka muodostuu avointen osastojen ketjusta, joka kulkee pysähtymättä talon sisällä ylös ja alas. Hissityypin nimi "pater noster" (lat. isä meidän) tulee hissikorien tavasta liikkua ylös ja alas kuten katolisen rukousnauhan helmet luettaessa useita isä meidän -rukouksia. 
Ainakin eduskunnassa on  tällainen hissi.
(Lähde: Wikipedia)

+++++++
Kirjailija, käsikirjoittaja ja tuottaja:
Peter James, synt. 1948 Brighton, Yhdistynyt kuningaskunta. James asui elokuva-aikoinaan vuosia Yhdysvalloissa, mutta palasi Englantiin ja asuu nykyään Brightonissa.
Peter James on yksi maailman suosituimmista rikoskirjailijoista. Kirjoja on myyty 30 miljoonaa kappaletta ja käännetty 37 kielelle. Mies on saanut teoksistaan yli 40 palkintoa.

**********
Suomennettuja teoksia, joista pidetyin ja kuuluisin on: Roy Grace-sarja: 
Kuolema kanssa ei kujeilla 2010  -  Kuolema katsoo kohti  2011 - Kuolema ei riitä  2011 - Kuolema peittää jäljet   2012  - Kuolema ei käy kauppaa  2012   - Kuolema kulkee kannoilla  2013  - Kuoleman koura on kylmä  2014  - Kuolema kulkee kulisseissa  2014   - Kuoleman kello käy  2014  - Kuolema leikkii tulella  2015  - Kuolema merkitsee omansa  2015   - Kuolemaan asti sinun   2016  -  Kuolema ei rakasta ketään  2017   - Kuolema sanelee ehdot 2018 - Kuolema vaanii verkossa 2019 - Kuolema käy oikeutta 2020 - Kuolemaan jätetty 2021

Linkki edelliseen osaan: Kuolema käy oikeutta
(Bonuksena Jewellin Joka askel jonka otat.)

Muita (fantasiaa, kummituksia ja jännitystä):
Kylmä kosketus 1989 -  Sydänkäpyseni 1992 - Rikoksen merkit 2014 (kokoelma, jossa myös 1. Roy Grace-tapaus)  - Kirottu talo 2017 (kummitustarina)   -  Täydellisyyden hinta 2018 (fantasiadekkari) -  Kiistaton todiste 2019 (what-if -trilleri) - Totuuden kirous 2020 (fantasiadekkari) - Metsään murhatut (tietokirja yhdessä Graham Bartlettin kanssa) 2020

Tulossa: Tiedän missä olet, tiedän mitä teet ilmestyy helmikuussa 2022 (Itsenäinen teos, joka kertoo stalkkerista eikä ole Roy Grace -sarjaa.)

Linkki kirjailijan edelliseen suomennokseen, joka EI ole Roy Grace -sarjaa:

Peter Jamesilla on lisäksi paljon kirjoja, joista suurinta osaa ei ole suomennettu.
..................
Jokaisessa ihmisessä piilee tappamisen kyky. Jokaisella on murtumispisteensä. Onneksi vain harvat ovat kyllin häikäilemättömiä löytääkseen tämän psyykkisen nollapisteen muista ihmisistä.

Sebastian Fitzek: Ikkunapaikka 7 A, 412 s. - itsenäinen dekkari - suom. ilm. 2021 - Flugangst 7 A - suomennos: Heli Naski - kannen suunnittelu: Perttu Lämsä - Bazar *******kirjaston kirja

Psykiatri Mats Krüger on lentokoneessa matkalla Buenos Airesista Berliiniin tapaamaan synnyttävää tytärtään. Välit eivät ole olleet kovin hyvät, mutta Neleä synnytys pelottaa ja siksi haluaa että isä tulisi tueksi.
Mies ei ole lentänyt kahteenkymmeneen vuoteen, sillä on lentopelkoinen. Tämän vuoksi Krüger on varannut koneesta useita istumapaikkoja. Myös paikan 7A, sillä tilastollisesti onnettomuuden sattuessa ko. paikalla istuja menehtyy. Mats Krüger halusi pitää paikan tyhjänä. 

Koneen noustessa Krüger saa uhkauspuhelun, joka koskee hänen läheistään. Läheistä vahingoitetaan jollei Krüger noudata annettuja ohjeita. Tässä tapauksessa koko lentokoneen miehistö ja matkustajat olisivat hengenvaarassa. Aikaa on lennon verran, eli vähän toistakymmentä tuntia. Avukseen mies pyytää berliiniläistä kollegaansa, jonka tosin kohta pitäisi olla maistraatissa astelemassa avioliiton pyhään satamaan.

Mitä lentokoneessa lopulta tapahtuu? Entä Berliinissä?

Pidin Potilaasta, mutta kaksi seuraavaa eivät ole minun makuuni. Kyllähän teksti kulkee ja ihmisten pelkojen kuvaus on hyvää. Tapahtumiakin on melkoisesti sekä maassa että ilmassa. Siitä huolimatta en päässyt kirjan makuun. Minusta jotkut tapahtumat olivat liian yliampuvia, vaikka fiktiota ovatkin. Lisäksi eräs pääteemoista eli lehmänmaito on vaan liian absurdi. Minusta dekkareissa saa olla huumoriakin, mutta tämä ei oikein kolahtanut.
En ole lentopelkoinen eikä tämä tarina saanut sellaiseksi muuttumaan. 

Mutta lukekaa ihmeessä te muut. Uskon, että monet saattavat pitää.
Fitzek on Saksan menestyneimpiä kirjailijoita, jonka kirjoja on myyty yli 13 miljoonaa kappaletta 36 maassa. 
Plussaa annan itsenäisistä teoksista. Kirjailija kirjoittaa loppusanoissaan:" Jokainen kirjani on erilainen. En kirjoita sarjoja tai jaksoja, joissa samat päähenkilöt esiintyvät yhä uudestaan, vaan pääsääntöisesti yksittäisiä, itsenäisiä tarinoita. Se parantaa mahdollisuuksiani olla toistamatta itseäni ja olla lankeamatta aina samaan kaavaan."
Hyvin sanottu Sebastian Fitzek!

Eräästä toisestakin asiasta olen samaa mieltä Fitzekin kanssa.
-... joidenkin lentoyhtiöiden koneissa voi surffata kännykällä netissä ja soittaa puheluita. Siinä meni viimeinen rauhan keidas.

Kirjan lopussa on taas pitkä (12 s.) "Kirjailijan huomautukset ja kiitokset" - osio, jossa Sebastian Fitzek selvittää lentopelkoaan (jota ei ole), Ikkunapaikka 7A:n syntyhetkeä sekä kertoo kirjoittamisestaan. 
Hauskasti kirjoitettu, mm.
- Kustannutoimittajalleni Regine Weisbrodille kuuluisi tämän käsikirjoituksen toimittamisesta oikeastaan stressilisä, sillä hän kärsii oikeasti lentopelosta. Se ei estänyt häntä käymästä jokaista virkettä läpi yhtä tarkasti kuin Airbus tutkitaan huollossa...

P.S. Fitzek kertoo, että kirjassa olevat faktat pitävät paikkansa. Lentokoneen turvallisimpia paikkoja on testattu ja näkemykset ovat kiistanalaisia. Vallitsevan mielipiteen mukaan henkiinjäämisen mahdollisuus on suurin takimmaisilla paikoilla. 

+++++++
Kirjailija, journalisti
Sebastian Fitzek, synt. 1971 Berliinissä, jossa myös asuu. Fitzek on Saksan menestyneimpiä dekkaristeja, jonka kirjoja on myyty yli 13 miljoonaa kappaletta 36 maassa. Potilas oli ilmestymisvuonnaan (2018) Saksan myydyin kirja. 
Fitzek kirjoittaa myös nimellä Max Rhode.

+++++++
Ilmestyneet suomennokset:
Potilas 2021 - Matkustaja 23 2021 - Ikkunapaikka 7 A
Tulossa: Terapia, ilmestyy huhtukuussa 2022. Kirja on muuten kirjailijan ensimmäinen ja ilmestynyt 2006. 
Edit: Tulossa myös Sielunmurskaaja - ilm. syyskuussa 2022

Lisäksi lukuisa määrä suomentamattomia teoksia.

Linkit edellisiin teoksiin:
Bonuksena B.A. Parisin Suljettujen ovien takana.

Matkustaja 23
Bonuksena Belinda Bauerin Katkeamispiste

Kommentit