Burton: Onnen talo & Sandberg: Ørja & Steen: Herrasväen kerroksissa


Kolme äänikirjaa, jotka sijoittuvat eri maihin ja aikakausiin. Burtonin kirja 1700-luvun Amsterdamiin. Sandbergin tarinassa eletään 1950- ja 1970-luvuilla jossain Lofoottien pohjoispuolella. Steenin teos sijoittuu 1930-luvun Englantiin. 

Oli sitten oikein tai väärin, Theasta tuli yksinomaan isänsä tytär, tätinsä silmäterä ja Cornelian suojattu. Hän oli Thea. Toivottu lapsi. Hän sai olla oma itsensä.

Jessie Burton: Onnen talo, 427 s. - itsenäinen jatko-osa Nukkekaappi -kirjalle - suom. ilm. 2022 - The House of Fortune 2022 - suomentaja: Juha Ahokas - Storytelin äänikirja - kesto 11 h 34 min - lukija: Elina Leeve - Otava

Esittelyteksti kustantajan sivulta:

"Säkenöivä kertomus kunnianhimosta, salaisuuksista ja unelmista – sekä yhden nuoren naisen päätöksestä ottaa kohtalo omiin käsiinsä.

On vuosi 1705 tarunhohtoisessa Amsterdamissa, ja Thea Brandt on valmis astumaan aikuisuuteen yhdessä elämänsä rakkauden kanssa. Kotona Herengrachtissa kaikki ei kuitenkaan ole hyvin: Thean isä ja Nella-täti kiistelevät loputtomasti ja joutuvat myymään omaisuuttaan saadakseen leipää pöytään. Ja kun Thean syntymäpäivä vihdoin koittaa, menneisyyden salaisuudet asettuvat loisteliaan tulevaisuuden tielle. On kuin Nella-tädin vuosia sitten kohtaama nukkemestari olisi palannut."

Ihan viehko tarina. Olisin hieman tiivistänyt ja arvasin miten erään suhteen käy. Olihan se aikamoista sukeltaa 1700-luvun elämään ja rotusyrjintään. Kerrotaan nyt sen verran, että Thea on ihonväriltään tummempi kuin muut nuoret.

Loppu on turhan hätäinen ja jotenkin oudon töksähtelevästi kirjoitettu. Tuliko kiire?Lopputapahtumia olisi voinut kirjoittaa lisää ja välistä poistaa. Lisäksi nukkemestaria olisi kannattanut avata enemmän, sillä eivät kaikki ole lukeneet Nukkekaappia. Muutenkin nukkemestarin teot jäävät kunnolla selittämättä...ainakin alussa. Siksi kannattaa lukea ensin Nukkekaappi, joka kertoo Nella Brandista. 
Nella on nuori aviovaimo, joka saapuu miehensä, Johannes Brandtin, kotiin. Nella saa mieheltään häälahjaksi erikoisen nukkekaapin. Tapahtumat sijoittuvat vuoteen 1686. Tässä osassa nukkemestarilla on oma rooli.

Jos Amsterdamin seudut ja teatterielämä, rakkaus ja pettymykset vuonna 1705 kiinnostavat, niin tämä on juuri sopivat kirja.
Minun suosikkini Burtonin kirjoista on Nukkekaappi. 

Lukija on hyvä.

Matkavinkki:
Amsterdam on ihana kaupunki, etenkin keväällä. Kävin siellä viimeksi marraskuussa jolloin sää oli syksyinen. Suosittelen käymään Hollannissa huhtikuun tienoilla, sillä silloin voi vierailla ihanassa tulppaanipuutarhassa Keukenhofissa.
Linkki: Keukenhof
Puisto on erikoistunut tulpaaneihin ja muihin sipulikukkiin, joita siellä on seitsemän miljoonaa yli 1600 lajikkeesta. 

Tulppaaneja on myynnissä myös syksyllä, eli vähän ennen kuin tulevat Suomeen. Nyt kimpun hinta oli 7 euroa.

++++++
Kirjailija, näyttelijä
Jessie Burton, synt. 1982 Lontoossa

*******
Ilmestyneet teokset:
Nukkekaappi 2017 - Muusa 2018  - Tunnustus 2019 - Onnen talo 2022

Lastenkirjaa The Restless Girls (2018) ei ole suomennettu.

Linkit:
Tunnustus

Muusa

............................

Sateen  jälkeen tuoksui suolanraikas vuono, pisarat kiilsivät lautan teräspinnoilla. Tuulesta ei ollut jäljellä mitään, meren värissä viileä kesä.

Riikka Sandberg: Ørja, 395 s. - ilm. 2023 - esikoisteos - kansi: Piia Aho - Otava - Storytelin äänikirja - kesto: 10 h 43 s. - lukija: Karoliina Kudjoi

Esittelyteksti kustantajan sivuilta:

Norjan miehityksen päättymisestä 70-luvulle ulottuva dramaattinen esikoisromaani ystävyydestä, intohimosta ja mereen haudatuista salaisuuksista.

1952. Järkälemäinen postinkantaja asuu Ørjan saarilla veneitä rakentavan isänsä kanssa. Isän viimeinen vene jää kesken, ja tytär rakentaa sen loppuun. Vene myydään saaren asukille, josta liikkuu hyisiä juoruja.

1976. Tine saapuu Ørjalle pystyttämään kiertävää elokuvateatteria, mutta projektoria kiehtovammin pyörii vajasta löytyvä lankamagnetofoni; se puhuu traagisesta menneestä, josta saariyhteisö vaikenee.

Kapinallinen. Puoliso. Pelastaja. Ystävä. Rakastaja. Montako elämää yksi ihminen saa elää? Mitä tapahtuu, kun ne törmäävät?
.................
Ihan ok esikoisteos, vaikka välillä tunsin olevani hieman hakusessa. Oliko "tavaraa"  liikaa? Pieni tiivistys olisi tehnyt hyvää. Lisäksi aikajanoissa menin toisinaan sekaisin.

Tine kuuntelee innoissaan 1950-luvulla tehtyjä äänitteitä, joissa 12-vuotias tyttö puhuu sodassa kuoleelle äidilleen. Tapahtumat sijoittuvat Pohjois-Norjaan ja sen fiktiiviseen saariryhmään sijoittuen 1940-luvulta 1970-luvulle.

Googlasin tietysti saaren nimen ja vaikka se on kirjassa fiktiivinen paikka, niin 
Ørja löytyy Lofoottien pohjoispuolelta.

Välillä kirjaa kuuntelee kuin dekkaria. Mikä on totta ja mikä mielikuvitusta? Jotkut henkilöhahmoista ovat vahvempia kuin toiset. Ja yksi hahmoista on meri ja luonto, jota onkin kuvailtu kauniisti. 

Sandberg on kirjoittanut kirjaansa Norjassa.

Lukija on hyvä.

+++++++
Kirjailija, yliopisto-opettaja
Riikka Sandberg, synt. 1989 Kristsiinankaupungissa.

*******
Ilmestyneet teokset:
Ørja 2023
-

------------

"En minä sinua heti nai!" julistin Martille miltei ensi töikseni palatessamme vihdoin kotimaan kamaralle, enkä oikeastaan vieläkään kadu sanojani.

Helena Steen: Herrasväen kerroksissa - 356 s. - 2. osa - ilm. 2022 - kansi: Justine Fliroo / Taittopalvelu  Yliveto Oy - Storytelin äänikirja - kesto: 10 h 41 min. - lukija: Anni Tani - Minerva

"Englannissa aiemmin palvelijana työskennellyt Anni on saanut tuntea nahoissaan luokkayhteiskunnan tiukat säännöt. Avaako rouvassäätyyn siirtyminen ovet herrasväen joukkoon?

Anni ja Martti palaavat Englannista Suomeen. Anni on rakastunut, mutta ei kuitenkaan aivan varma siitä, haluaako heti avioon ja vaimon rooliin. Asiaa ei auta Martin äidin torjuva suhtautuminen miniäehdokkaaseensa. Tämä kun on hänen silmissään vain talollisen tytär ja pelkkä piika.
Kun Martti kutsutaan vierailevaksi luennoitsijaksi Lontooseen, Anni lopulta suostuu avioliittoon. Pariskunnan yhteiselämä Englannissa alkaa vaatimattomasti pienessä vuokratalossa. Martti on paljon poissa ja Annin elämä on yksinäistä, kunnes hän tapaa nuoren hienostotytön, joka vetää Annin mukaan Lontoon villeihin huveihin, Ritzin ja Bond Streetin glamouriin ja viikonloppuvieraaksi vanhaan kartanoon.
Marttia tämä uusi ystävyys ei miellytä. Kuten ei sekään, että Anni haluaa palkata piian.
Eikä asioita helpota myöskään se, että eräs hienostopiirien mies kiinnostuu Annista."

Teos jatkaa Annin tarinaa 1930-luvun englantilaisessa luokkayhteiskunnassa. Tarkalleen sanottuna tapahtumat sijoittuvat vuoteen 1934. Esittelyteksti kertoo sisällöstä oleellisen. Tarina kertoo myös millaista on saada avioton lapsi 1930-luvun Englannissa. Kuka sen saa, sitä en paljasta.
Mukavasti kirjoitettu romaani, joka avaa tuon ajan elämää ja yhteiskunnallista asemaa.
Viihdyttävä teos. Jos kiinnostaa, niin lue myös ensimmäinen osa. Linkki alla.

++++++++
Kirjailija, filosofian maisteri, kotiäiti
Helena Steen (pseud), kotoisin Lahdesta. Kirjailija asuu Devonissa, jossa remontoi 1930-luvun taloaan. Lisäksi Steen rakastaa kirjoja ja vanhoja esineitä. 

Kuvasin kirjailijan Helsingin Kirjamessuilla 2021.

Ilmestyneet teokset:
Paikka hyvässä perheessä 2021 - Herrasväen kerroksissa, 2. osa


Sopiva lukija tähän kirjaan. Pidin.

---------
Äänikirjapalvelu maksettu itse.

Kommentit