Mattias Edvardsson: Perhetragedia & Elizabeth Day: Täydellinen elämä & Ingar Johnsrud: Kummitäti

 

Kolmessa äänikirjassa erilaisia perheongelmia.

Murha ei ole koskaan yksityisasia. Lähipiirissä suoritetut väkivallanteot kuuluvat meille kaikille. (...) Murha on murha ja murhaaja on murhaaja.

Mattias Edvardsson: Perhetragedia, 388 s. -suom ilm. 2022 - En familjetragedi - suomennos: Outi Menna -  Storytelin äänikirja - kesto: 11 h 43 min. - Toni Kamula - Like

Esittelyteksti kustantajan sivuilta:

"Kansainvälisen bestsellerkirjailijan henkeäsalpaavan jännittävä psykologinen trilleri.

Kolmikymppinen yksinhuoltaja Bill vuokraa huoneen vähävaraiselle opiskelijatyttö Karlalle ja joutuu tahtomattaan vedetyksi mukaan tämän monimutkaiseen elämään. Opintojaan rahoittaakseen Karla tekee siivouskeikkaa varakkaan pariskunnan talossa. Kun pariskunta löytyy murhattuna kotoaan, syytetyksi joutuukin yllättäen Bill. Miten hän liittyy tapaukseen? Miksi häntä epäillään? Perhetragedia on vaikuttava tarina menetyksestä, vaikeasta lapsuudesta ja rakkauden kaipuusta mutta myös impulsiivisista teoista ja epäonnisista yhteensattumista."

Olen lukenut kaikki Edvarssonin teokset ja ne ovat mielestäni ns. ok-teoksia. Eli, voin lukea, mutta voin jättää lukemattakin. Tämä osa kaipasi tiivistystä. Nyt kirjailijan dekkarit ovat tasa 2-2. Plussaa itsenäisistä teoksista.

Alusvuokralainen. Enpä ole ennen kuullut alivuokralaista sanottavan noin.

Lukija ok 

++++++
Kirjailija, ent. ruotsin ja psykologian opettaja
Mattias Edvardsson, synt. 1977 Trelleborgissa ja asuu Löddeköpingissä Skånessa.  

******
Ilmestyneet teokset:
Melkein tavallinen tarina 2017 - Aivan tavallinen perhe 2018 - Hyvät naapurit 2021 - Perhetragedia 2022

Aivan tavallinen perhe

Hyvät naapurit
(Bonuksena Rudbergin Seitsemän syytä kuolla.)

....................

Hän vihasi lintuja. Niiden siipien läpytystä. Niiden terävää nokkaa. Niiden pieniä, kuolleita kivisilmiä. Se oli harakka.

Elizabeth Day: Täydellinen elämä, 464 s. - suom. ilm. 2022 - Magpie 2021 - suomennos: Elina Lustig - Gummerus - Storytelin äänikirja - kesto 13 h 15 min. - lukija: Mervi Takatalo

Esittelyteksti kustantajan sivuilta:

"Koukuttava ja intensiivinen lukuromaani pakkomielteisen perheonnen tavoittelusta.
Marisa ja Jake ovat tunteneet vasta vähän aikaa, kun Jake pyytää Marisaa muuttamaan luokseen ja he alkavat yrittää lasta.
Suhde joutuu koetukselle, kun he ottavat taloonsa vuokralaisen. Kate ei tunnu käsittävän yksityisyyden rajoja, hän on epäilyttävän kiinnostunut Jakesta ja kyselee jatkuvasti lapsesta.
Marisa on varma, että Kate ei väisty ennen kuin on saanut kaiken haluamansa. Vaakalaudalla on koko hänen täydellinen elämänsä.
Jännitteinen, yllättävä ja taidokkaasti kirjoitettu psykologinen perhedraama näyttää, miten vaarallista on saada kaikki se, mistä on unelmoinut."
........

Kirja alkoi lupaavasti, mutta kun tulee on tietty käänne, niin sen jälkeen tarina muuttuu pitkäveteiseksi. Kirjassa on kaksi kertojaa, Marisa ja Kate.
Täydellinen elämä ei ollut minun dekkarini. Makuasioitahan nämä ovat, ehkä juuri sinä pidät kirjasta. Paras hahmo minusta oli Jaken takertuva Annabelle-äiti.

Kirjan alkuperäinen nimi Magpie = harakka.

++++++
Kirjailija, toimittaja ja podcastaaja
Elizabeth Day

*******
Ilmestyneet suomennokset;
Täydellinen elämä 2022
- Kirjailija on kirjoittanut viisi kaunokirjallista teosta, joista ylläoleva on ensimmäinen suomennos.

Lukija: Mervi Takatalolla on omanlaisensa lukutyyli, joka jakaa mielipiteitä. Minä pidän. Mitenköhän lukutyyli toimii dekkareissa? Tulee varmaan vastaan jossain vaiheessa.
...........

En uneksi enää vanhemmistani. En uneksi äitini kauhun- ja ihastuksensekaisista kiljaisuista, kun puutarhapöydän alta kömpi sammakko ja isä ja minä sunnuntaiaamiaisesta vähät välittäen putosimme polvillemme ruohikkoon. 

Ingar Johansrud: Kummitäti, 304 s. - suom. ilm. 2022 -  Gudmoren 2020 - suomennos: Jonna Joskitt-Pöyry - Storytelin äänikirja - Kesto 9 h 55 min. -  lukija: Krista Putkonen-Örn -  Like Kustannus

Esittelyteksti kustantajan sivuilta:
"Kuin Lisbeth Salander kohtaisi Quentin Tarantinon Twin Peaksissa

Kovia kokeneen perheen tytär Stella palaa lumihuippuisten vuorten keskelle kotikylään, jossa maanalainen huumeverkosto toimii kaupungista lähtevien kalarekkojen sisuksissa. Stella järkyttää tasapainoa yhteisössä, jonka kulisseja pitää pystyssä riitaantunut mahtisuku, hänen oma perheensä. Kaupankäynti vallalla ja tiedolla ajaa ihmisiä häikäilemättömiin ratkaisuihin, mutta Stella aikoo pelastaa oman nahkansa ja häneltä anastetun tulevaisuuden."
.........
Tarina on ihan hyvä, juoni ovelahko ja kerronta etenee lutvakkaasti. Pidin tästä vähän enemmän kuin kirjailijan trilogiasta, koska tarina on tiiviimpi ja elementtejä & tapahtumia on vähemmän. Näin pystytään keskittymään olennaiseen.
Joskin Kummitädissäkin juonenkäänteitä on (vähempikin olisi riittänyt). Plussaa loppukäänteistä.

Muuten teos ei tehnyt suurempaa vaikutusta ja sisältö varmaan katoaa mielestäni kohtuupian. 

Hieno kansi, jonka tekijää en löytänyt. Kiitos, että nimessä on tavuviiva.

Lukija: Lukija on suosittu, mutta dekkareissa minua ärsyttää liika eläytyminen. Minne katosivat joidenkin sanojen loput.

+++++++
Kirjailija, ent. toimittaja
Ingar Johnsrud, synt. 1974 Oslossa

*******
Ilmestyneet suomennokset:
trilogia:
Wieniläisveljeskunta 2016 - Metsästäjä 2017 - Risti 2019

Linkki vain trilogian viimeisestä osasta: Risti, 3/3
(Bonuksena Jewellin Sitten hän oli poissa)

Muut:
Kummitäti 2022
----------------------
Storytelin äänikirjanpalvelun maksan itse.

Kommentit