Camilla Grebe: Ajasta ikuisuuteen, 6. osa

 

Pysähdyin äkisti, valahdin polvilleni kylmään maahan ja upotin käteni hyytävään multaan. Kaivoin sitä, kunnes sormeni takertuivat ruohon juuriin, ja huusin kurkku suorana.

Camilla Grebe: Ajasta ikuisuuteen, 457 s. -  6. osa  Pimeän puoli -sarjaan - suom. ilm. 2022 - Välkommen till Evigheten 2022 - suomennos: Sari Kumpulainen - kansi: Jenni Noponen - Gummerus 


Alusta voi paljastaa sen, että kustannustoimittaja Lykke Andersen on tutkintavankeudessa rikoksesta epäiltynä. Mitä on tapahtunut? Oli mitä vain, niin Lykke ei halua tavata puolustusasianajajaa, vaan poliisin, joka vuosia sitten tutki Andersenin kotitilalla tapahtunutta outoa rikosta, suljetun oven mysteeriä, joksi sitä kutsuttiin.

Tutkintavankeudessa Lykkellä on aikaa ajatella, niin menneisyyttä kuin nykyisyyttäkin:
- Vankila ei kai nuku koskaan, mietin. Ja niin kauan kuin olen täällä, en saa rauhaa..
(...) Se, mitä tapahtui kahdeksan vuotta sitten, muutti minua kertaheitolla. Se pyyhkäisi pois huolettomuuden ja luottavaisuuden, jotka olivat kantaneet minua läpi elämän.

Lykke Andersen on äiti, vaimo ja kustannustoimittaja, joka on aviossa viisitoistavuotta vanhemman kirjailijan kanssa. Gabriel on Ruotsin tunnetuimpia kirjailijoita. Gabrielilla ja Lykkellä on kaksospojat, Harry ja David. Perhe asuu hienolla tilalla, jonka nimi on Ikuisuus. 

Poliisi, jonka Lykke pyytää paikalle, on murharyhmän rikoskomisario Manfred Olsson (tuttu myös muista sarjan osista.)  Mies oli aikoinaan hoitanut tapausta yhdessä veitsenterävän älykkään kollegan Pirjo Lundqvistin kanssa

Kahdeksan vuotta sitten Manfred ja Pirjo oli kutsuttu Ikuisuuteen. Poliisit eivät tienneet ennakolta tapahtumasta juuri muuta kuin, että oli tapahtunut rikos epälyttävissä olosuhteissa.
Tilalla oli illalla ollut rapujuhlat, joissa oli perheen lisäksi ollut kolme vierasta. Rapujuhlat saivat ikävän käänteen.

Mitä kahdesan vuotta sitten oli tapahtunut? En paljasta siitä muuta kuin että rikos asettaa Andersenin perheen kenkkuun tilanteeseen ja tapahtunut tulehduttaa pahasti perheenjäsenten välejä. "Suljetun talon mysteeri" on todellinen arvoitus.

Tarinassa on aika paljon yksityiselämää, sekä Andersenin perheen että Manfredin. Mutta juuri nämä yksityiselämät ovat ne juuret, joista tarina lähtee kasvamaan ja levittämään oksiaan. Kirjaa voi luonnehtia myös perhedraamaksi.

Pidän Greben kirjoittamista dekkareista, etenkin yksin kirjoitetuista. Jotenkin Ajasta ikuisuuteen ei puhutellut minua samoin kuin edelliset kirjat. Johtuu ehkä siitä, että kirjailija on muuttanut tyyliään. Nyt edetään hitaasti, mutta makuuni liian verkkaisesti. Olen varmaan maailmankaikkeuden ainoa lukija, joka kaipaa keskivälille tiivistystä. Muuten intensiivinen tarina, joka pitää lukijan pihdeissään loppuun asti. Alussa kerrotaan Lykken olevan pidätettynä, mutta miksi? Sitä tietoa saamme odottaa pitkään.

Tarina etenee nykyisyydessä ja kahdeksan vuotta sitten tapahtuneessa rikoksessa ja sen tutkinnassa. Kertojina ovat Lykke ja Manfred.

On myös mielenkiintoista seurata kustannusalaa, josta tekstissä sanotaan mm. näin:
- "Kirja-ala on sika tyllimekossa. Mitä useamman kovan kangaskerroksen kuorii pois, sitä selvemmäksi käy, että niiden alle kätkeytyy sika. Se on aina nälkäinen, aina etsimässä uusia tarinoita, joita käyttää hyväksi."

Pimeän puoli- sarjaa voi lukea itsenäisinä teoksina, mutta suosittelen silti aina lukemaan sarjat järjestyksessä.

Jännä nähdä millä tyylillä Grebe jatkaa.

Epätietoisuus rikkoo ja hajottaa. Kun yksi valehtelee, kaikkia epäillään.

+++++++
Kirjailija, ent. liikkeenjohdon konsultti
Camilla Grebe synt. 1968 Älvsjössä ja asuu Tukholmass
a.
Teoksia myyty maailmanlaajuisesti yli 2,5 miljoonaa kappaletta.

Tiesittekö tätä? Camilla Greben suomenruotsalainen isoäiti oli Vaasasta ja entinen anoppi on suomalainen. 

Kuvasin Camilla Greben Helsingin kirjamessuilla 2019

********
Ilmestyneet teokset:
Psykologi Siri Bergman -sarja, kirjoitettu yhdessä Åsa Träffin kanssa.
Levoton mieli 2022
- Linkki: 
Levoton mieli, 1. osa (Bonuksena Stefan Ahnhemin Viimeinen naula, joka on Fabian Riski-sarjan lopetusosa.)

Tulossa: Karvas kuin kuolema (2. osa) ilmestyy maaliskuussa 2023.

Sarjasta suomentamattomat osat: Innan du dog 2012 - Mannen utan hjärta 2013 - Eld och djupa vatten 2015

Greben yksin kirjoittamat:
Pimeän puoli- sarja:
Kun jää pettää alta 2017 - Lemmikki 2018 - Horros 2019 - Varjokuvat 2020 - Veteen piirretty viiva, 2021 - Ajasta ikuisuuteen 2022

Varjokuvat v. 2020 ja Lemmikki 2018 ovat voittaneet Lasiavain-palkinnon.

Arviot sarjan neljästä edellisestä kirjasta. Kirjat voi lukea itsenäisinä teoksina vaikka tietysti aina suosittelen järjestystä. Mandfred Olsson esiintyy myös ainakin Horros- ja Lemmikki -teoksissa.

Linkit:
Veteen piirretty viiva
(Bonuksena: 
Cilla & Rolf Börjlind: Jäätynyt kulta)
Yhdessä Paul Leander-Engströmin kanssa:
Moskova noir-sarja:
Pietarin kapellimestari 2015  - Omskin kauppias 2015 -  Moskovan mies 2017

Kirja kustantajalta, kiitos!

Kommentit