Camilla Grebe: Lemmikki, dekkari, 2. osa


507 s. suom. ilm. 2018
2. osa Pimeän puoli-sarjaan
Husdjuret 2017
suomennos: Sari Kumpulainen
- kansi: Miroslav Šokčić
Gummerus

- kirjaston kirja

Camilla Grebe, synt. 1968 Älvsjö,
asuu Tukholmassa
- kirjailija, ent. liikkeenjohdon konsultti



Ormberg lokakuu 2009
Puristin Kennyn kättä tiukasti, kun kävelimme pimeässä metsässä. En tietenkään uskonut kummituksiin, koska en ollut tyhmä - toisin kuin vaikkapa Kennyn äiti. ...
...Lähes kaikki tuttuni olivat nimittäin kuulleet kiviröykkiön luona vauvan itkua - jatkuvaa, murheellista ulinaa. 

Blogi sisältää pienen paljastuksen. Jos luit edellisen osan Kun jää pettää alta, niin voit jatkaa lukemista, mutta jos et halua tietää Hannen suhteista, niin jätä lukematta merkitty keskikohta.

Kirja alkaa vuodesta 2009, jolloin kolme nuorta menee pimeään metsään juomaan olutta ja kuuntelemaan kummituslapsen itkua. Sillä retkellä nuoret tekevät löydön, jota myöhemmin aletaan tutkia.
- Vein sytkäriä lähemmäs kivien välissä olevaa rakoa, jolloin löytöni erottui selvemmin liekin heikossa valossa... Jotain kivien takana selvästi oli. Jotain, joka...

Tarina jatkuu kahdeksan vuotta myöhemmin - 2017 Ormbergin kylässä, joka edustaa syrjäseutua, työttömyyttä ja ikääntymistä. Paikka on niin pieni, että hyvä kun edes kyläksi voi kutsua. Asukkaita on vain satakunta. Ja metsää on joka puolella.
- Ormberg ei sovi ihmisille, joilla on peukalo keskellä kämmentä. Puita kaatuu, lumi tukkii teitä, autoja hajoaa keskelle korpea, ja syysmyrskyt katkovat jatkuvasti sähköjä. Sellaisissa olosuhteissa ei pärjää kuka tahansa. Täällä ei myöskään saa olla herkkänahkainen, haukkua Ormbergia tai ajatella, että olisi parempi asua jossain muualla.

Tällaiseen paikkaan nuori, vasta valmistunut poliisi Malin Brudin on saanut komennuksen Katrineholmin järjestyspoliisista. Malin on kotoisin Ormbergistä ja tuntee kaikki paikalliset ihmiset sekä osaa kulkea metsässä. Miltä Malinista mahtaa tuntua palata kotikonnuilleen kun rakaskin jää Tukholmaan.

Manfred Olsson on perustanut entiseen kyläkauppaan väliaikaisen toimiston ja antanut sille nimeksi Chateau Ormberg.
Tässä väliaikaisessa toimistossa työskentelevät Manfred Olsson, Malin Brudin, Andreas Bore, Hanne Lagerlind-Schön ja Peter Lindgren. Ryhmän tarkoituksena on tutkia uudelleen erästä vanhaa murhaa, jonka tutkimukset on aikoinaan jätetty kesken.

Tästä alkaa pieni juonipaljastus edellisestä osasta:

Viisikymppinen Peter ja kuusikymppinen profiloija Hanne ovat pari. Kymmenen vuoden ikäero painaa Hannea välillä:
- Ei riitä, että Peter joutuu sopeutumaan minun vanhenemiseeni, vaan hänen täytyy painiskella myös oman ikääntymisensä kanssa... Olen rakastanut häntä vaatimatta mitään. En ole koskaan tivannut häneltä tulevaisuudestamme.         

 Juonipaljastus loppuu

Hannella on eräs suuri ongelma, josta ei halua puhua  kenellekään, ei edes lähimmilleen. Ongelma vaikeuttaa oleellisesti työskentelyä, mutta Hanne on keksinyt omat tapansa selviytyä.

Toisaalla on teini-ikäinen Jake, jolla myös on salaisuus, josta ei halua eikä uskalla puhua kenellekään. Lisäksi Jake on koulukiusattu.
- En ole ikinä tehnyt hänelle mitään, mutta hän rakastaa vihaamistani. Se taitaa olla yksi hänen lempiasioistaan maailmassa. Olen hänen suosikki-inhokkinsa.

Jakella on myös toinen salaisuus, joka merkittävästi liittyy tarinan kulkuun. Lisäksi poika on kovin tiedonhaluinen ja googlettaa aina itselleen vieraat sanat, kuten esim. * anomalia, inuiitit ja kognitiivinen.

Olen lukenut kaikki Greben suomennokset ja pidän enemmän näistä Camillan yksinään kirjoittamista dekkareista kuin Moskova noir-trilogiasta, joka on kirjoitettu yhdessä Paul Leander-Engströmin kanssa. Trilogia on toki ok, mutta siinä on aika paljon yksityiskohtia yms. joihin kaipasin tiivistyksiä. Näissä Greben omissa kirjoissa tarinat ovat hallitumpia ja vaikka tässäkin on viitisensataa sivua, niin en kaivannut tiivistyksiä.
Tarina etenee hyvin, pääosin Malinin ja Jaken kertomina plus päiväkirjamerkinnöin, jotka hyvin avasivat juonia lisää. Ja pisteenä i:n päälle lukijalle on yllätys! Pidän yllätyksistä, enkä millään malttaisi odottaa kirjalle jatkoa! Kysyin Camilla Grebeltä milloin seuraava osa ilmestyy ja vastaus oli, että  Ruotsissa marraskuussa (2018).

Ko seje vjetar, žanje oluju. Jos kylvää tuulta, niittää myrskyä.
(Bosnialainen sananlasku)

P.S.  *Jake aikoo googlata mm. anomalian, jolla on useampia tarkoituksia: poikkeavuus, epäsäännöllisyys, epänormaalius, epämuodostuma jne.
Inuiitit = toinen eskimokansoista, joista toinen on jupikit.
Kognitiivinen = kognitiivinen psykologia on psykologian osa-alue, joka tutkii ihmisen tietoa käsitteleviä prosesseja, esim. muistin, oppimisen, ajattelun, havaitsemisen, tarkkaavaisuuden, luovuuden ja ongelmanratkaisun toiminaa.
(Lähde: Wikipedia)

+++++++++
Pari sanaa kirjailijasta:
Vuonna 2004 Camilla Grebe päätti haastaa sisarensa ja kirjoitti kirjan johdantokappaleen, jonka lähetti sisarelleen Åsalle ja pyysi tätä kirjoittamaan seuraavan luvun. Juttu alkoi harrastuspohjalta, mutta jatkui useamman kirjan julkaisemisella.
Camillaa pidetään älykkäänä ja hauskana, joka on julkisuuskuvan takana kuitenkin erittäin herkkä.
(Lähde: Helsingborgs Dagblad 2009)

Lemmikki on juuri palkittu Pohjoismaiden parhaalle dekkarille myönnettävällä Lasiavain-palkinnolla.
Hurra! Jättefint att Husdjuret vann Glasnyckeln 2018. Stort grattis!
+
Lemmikki on valittu Ruotsin parhaaksi rikosromaaniksi vuonna 2017.

***********
Ilmestyneet teokset:
Pimeän puoli: 
Kun jää pettää alta 2017 - Lemmikki 2018

Yhdessä sisarensa Åsa Träffin kanssa, suomentamattomat:
Psykologi Siri Bergman-sarja:
Någon sorts frid  2009 - Bittrare än döden 2010 - Innan du dog 2012 - Mannen utan hjärta 2013 - Eld och djupa vatten 2015

Yhdessä Paul Leander-Engströmin kanssa:
Pietarin kapellimestari 2015  - Omskin kauppias 2015 -  Moskovan mies 2017



Kommentit