Fitzek: Potilas & Paris: Suljettujen ovien takana - lyhyehkösti - dekkari

 

Kaksi psykologista trilleriä. "Potilaan" tapahtumat sijoittuvat pääosin psykiatriseen vankisairaalaan. 
"Suljettujen ovien takana" ollaan paikoissa, joissa ihminen luulee olevansa turvassa. 

Pieni talo Grunewaldin laidalla oli rakennettu 1920-luvulla. Sen ajan ihmiset olivat ilmeisesti olleet pienempiä. Eivätkä he taatusti olleet yhtä julmia kuin tämän talon viimeinen asukas. Vai olivatko sittenkin?

Sebastian Fitzek: Potilas, 383 s. - suom. ilm. 2021 - itsenäinen teos - Der Insasse 2018 - suomennos: Heli Naski - kansi: Perttu Lämsä - Bazar Kustannus Oy ******** kirjaston kirja

Kylmäverinen murhaaja on saatu kiinni ja toimitettu psykiatriseen vankisairaalaan. Ennen kiinnijäämistään mies on kuitenkin siepannut erään henkilön, jonka olinpaikasta ei ole tietoa. Murhaaja ei suostu paljastamaan mitään eikä poliiseilla ole yhtään johtolankaa seurattavaksi. 

Perheenisä on epätoivoinen, sillä toivoo kidnapatun olevan edelleen elossa. Niinpä mies päättää toimia ja juonii itsensä potilaaksi samaan sairaalaan, jossa murhaaja on. Perheenisä toivoo pääsevänsä lähelle murhaajaa, jotta saisi nyhdetyksi totuuden olinpaikasta. Mutta eipä mies saata arvata minkälaiseen paikkaan on itsensä järjestänyt ja millaisen henkilön henkilöllisyyden on joutunut ottamaan. 

Ihan sujuvasti kirjoitettu dekkari. Tosin ihmishahmot eivät ole mitään mukavia, mutta se lienee tarkoitus. Epämiellyttävät hahmot ehkä saavat lukijat pelkäämään enemmän. Tarinassa on paljon epäuskottavuutta, mutta fiktiotahan tässä ollaan lukemassa. Dekkarissa käsitellään myös sitä kuinka pitkälle ihminen on valmis menemään ja paljonko tekemään läheisensä hyväksi. 
Juoni etenee hyvin ja jännitän loppuun asti löytyykö kidnapattu henkilö ja miten käy sekä murhaajan että sairaalaan soluttautuneen perheenisän. Tietty asia loppuratkaisussa yllätti, siitä plussaa. 

Erilainen kiitos-osio on kirjoitettu lyhytjännärin (9 sivua) muotoon. Mukava idea, jollaiseen en ole aiemmin törmännyt. 
Potilas herätti kyllä mielenkiintoni, joten luen kyllä seuraavatkin dekkarit. 

++++++
Kirjailija, journalisti
Sebastian Fitzek, synt. 1971 Berliinissä, jossa myös asuu. Fitzek on Saksan menestyneimpiä dekkaristeja, jonka kirjoja on myyty yli 13 miljoonaa kappaletta 36 maassa. Potilas oli ilmestymisvuonnaan (2018) Saksan myydyin kirja. 
Fitzek irjoittaa myös nimellä Max Rhode.

*******
Ilmestyneet suomennokset:
Potilas 2021

Ennen Potilasta, joka ilmestyi Saksassa 2018, Fitzek on kirjoittanut toistakymmentä dekkaria.

Tulossa: Matkustaja 23 ilm. toukokuussa 2021  ja Ikkunapaikka 7 A ilm. marraskuussa 2021
............................................ 

Kuuluisan lakimiehen Jack Angelin vaimo Grace Angel on täydellinen esimerkki naisesta, joka on saanut kaiken: täydellisen talon, täydellisen aviomiehen, täydellisen elämän. 

B. A. Paris: Suljettujen ovien takana, 272 s. - suom. ilm. 2020 - psykoginen  trilleri - esikoisteos - Behind Closed Doors 2016 - Suomennos: Marja Luoma - kansi: Noora Karlsson - Gummerus ******* kirjaston kirja

Ulospäin Angeleiden avioliitto näyttää todellakin täydelliseltä, mutta mitä tapahtuu suljettujen ovien takana?

-Elämästäni tuli täydellistä puolitoista vuotta sitten, silloin kun Jack tanssi Millien kanssa puistossa. 
Gracella on pikkusisko, Millie, jolla on Downin oireyhtymä. Sisar asuu sisäoppilaitoksessa, josta Grace välillä hakee Millien ja he tekevät yhdessä jotakin kivaa. 
Grace oli luvannut ottaa Millien luokseen asumaan kun sisko täyttäisi kahdeksantoista.
Tyttöjen vanhemmat olivat suunnitelleet muuttavansa Uuteen-Seelantiin, eikä heillä ollut tarkoitusta ottaa nuorempaa tytärtään mukaansa.

Poikaystävistä jotkut hävisivät heti kun saivat tietää Milliestä ja toiset pysyivät rinnalla hieman kauemmin kunnes tapasivat Millien ja hämmentyivät tämän spontaaniudesta. Jack oli ensimmäinen, joka suhtautui Millieen luontevasti. Niinpä ei ihme, että Grace ihastuu Jackiin, joka kaiken lisäksi on erittäin kohtelias ja huomioiva. Jack ja Grace päätyvät yhteen, eikä kulu aikaakaan kun Grace tajuaa tehneensä elämänsä virheen. 

Ympäristöllä ei ole aavistustakaan mitä Gracen ja Jackin välillä tapahtuu, sillä kulissit pysyvät pystyssä. 
Ja sitten kun Millien muutto sisäoppilaitoksesta alkaa lähetä tulee Grace entistä epätoivoisemmaksi.
Mitä suljettujen ovien ja ikkunoiden takana oikein tapahtuu?? 

Kirjailija oli saanut inspiraation aiheeseen ystävättärestään, jolla näytti olevan täydellinen avioliitto, mutta seuratessaan avioparia kirjailija oli alkanut pohtia kontrolloiko mies vaimoaan liikaa.  

Tarina etenee nykyisyydessä ja "aiemmin", joka tarkoittaa aikaa, jolloin Jack ja Grace olivat tavanneet.
Kirjan kertoja on Grace.

Kirja oli outo luettava koska tarina oli epämiellyttävä ja jopa puistattava, mutta silti oli luettava eteenpäin. Totta kai, sillä loppuratkaisu kiinnostaa aina. Paris taitaa kyllä hyytävän kirjoitustyylin (puistatus) ja usein mietin, mitä itse olisin tehnyt tai ainakin yrittänyt tehdä Gracen tilanteessa. Kirjailija oli kyllä keksinyt aika hurjia juttuja, mutta välillä jotkut tilanteet ja tapahtumat vaikuttivat epätodellisilta. 
Sympaattisia henkilöhahmoja kirjasta ei löydy kuin ehkä Grace ja hänen pikkusiskonsa Millie, joilla on lämmin sisarussuhde. 
Jos kirjailijalta ilmestyy lisää suomennoksia, niin kiinnostaa kyllä perehtyä lisääkin. 

+++++++
Kirjailija, 
B. A. Paris eli Bernadette Ann MacDougall, synt. ?? Kirjailijalla sanotaan olevan ranskalais-irlantilainen tausta ja B. A. on asunut vuosia Ranskassa, mutta asunnee nyt Englannissa. 

*******
Ilmestyneet suomennokset:
Suljettujen ovien takana 2020
Tulossa: Romahduspiste, lokakuussa 2021

Lisäksi on muutamia suomentamattomia teoksia, ja uusin ilmestyy joskus vuonna 2021

Esikoisteosta on myyty jo yli miljoona kappaletta ja kirjailijalla on lähes 40 kansainvälistä kustantajaa.
 

Kommentit

  1. Vastaukset
    1. Mukava lukea välillä muitakin kuin perusdekkareita. Sen verran erilaisia, että saivat kiinnostumaan. Seuraavia osia odotellessa.

      Poista

Lähetä kommentti