Joulukuun kirjakalenteri 2021 - klassikot - kirjakoosteet - kalenterit


Joulukuun "sitä sun tätä kirjahyllystäni" kalenterin genreksi päätin tällä kertaa valita klassikot. Ohessa kooste kirjoista.

Julkaisin tänäkin vuonna blogini facebook -sivuilla joulukalenterin, mutta nyt kirjoja oli vain yhdestä genrestä, eli klassikoista. 

En tarkoita vain venäläisiä klassikoita, vaan lasken mukaan niitäkin teoksia, joita monet kirjaharrastajat ovat lukeneet tai ainakin tuntevat. Jos jotain on jäänyt näistä joskus lukematta, niin tämä päivitys muistuttaa mieliin. Koska kyse on klassikoista, niin mukana ei ole kovin uusia romaaneja. Suomennokset ovat aikaväliltä: 1865 - 1991.

Kirja- ja kirjailijatietoja olen hakenut myös netin eri sivuilta. 

1.12.2021

Anja Kauranen: Sonja O. kävi täällä, 275 s. -  ilm. 1981 - kansi: Pekka Loiri - WSOY

Sonja O. kävi täällä on kirjailijan esikoisteos, joka aikoinaan sai hyvin ristiriitaisen vastaanoton. Kirjasta on netissä lukuisia kritiikkejä, joissa sanotaan mm.: naisten ei kuulu olla tällaisia, törkeä ja kuvottava kirja, moraalitonta menoa. Monet ennustivat teoksesta lyhytikäistä. Markku Into kirjoitti Turun Sanomissa positiivisemmin: Kirjaa ei tarvitse lukea ryppyotsaisesti vaan sitä voi lähestyä myös "ironian pauloissa". 
Kirjan sanottiin olevan kielellisesti ansiokas sekä hyvin henkilökohtainen ja kokonaista sukupolvea puhutteleva.

Sonja O. kävi täällä ilmestyi aikana, jolloin maailma oli toisenlainen. Ilmestyessään kirjan menekkiä aavisteltiin lyhyeksi, toisin kävi. Mitähän mahtavat tuon ajan kritisoijat nyt ajatella kun Sonja O kävi täällä tunnetaan edelleen. Teos nosti myös nuoren 27-vuotiaan Anja Kaurasen (nyk. Snellman) varteenotettavien kirjailijoiden joukkoon. Tuottelias Snellman on kirjoittanut tähän mennessä 26 romaania ja kolme runoteosta. 
Oletko sinä lukenut Sonjan? Milloin ja miltä se silloin tuntui?

Kirjailija, toimittaja, seksuaaliterapeutti  Anja Kyllikki Snellman (oik. Snellman-Orma, o.s. Kauranen, synt. 1954 

Kirjan sisällöstä voi lukea takakannesta:


2.12.2021:
Jennifer Lynch: Twin Peaks, Laura Palmerin salainen päiväkirja, 266 s - suom. ilm. 1991 - Twin Peaks, The Secret Diary of Laura Palmer - suomennos: Irmeli Ruuska - WSOY

Kirjan tekijä on David Lynchin, Twin Peaks -sarjan ohjaajan tytär.

Minulle kävi niin kuin varmaan suurelle osalle ihmisiä että katsoin ensin tv-sarjaa ja sitten vasta luin kirjan. Twin Peaks -tv-sarjassa FBI:n agentti Dale Cooper yrittää selvittää nuoren Laura Palmerin raakaa murhaa kuvitteellisessä Twin Peaksin pikkukaupungissa. Kaupunkiin liittyy myös yliluonnollisia tapahtumia. Suomessa sarjan alku esitettiin ensimmäisen kerran 1991. 

Tämä teos on saanut myös jatkoa: Mark Frost: Twin Peaks: Salattu historia 2016 (suom. Riie Heikkilä).
En ole jatko-osaa lukenut. 

Amerikkalainen näyttelijä ja käsikirjoittaja Jennifer Lynch synt. 1968

Takakannessa lisää sisällöstä:

3.12.2021:


Maria Jotuni: Huojuva talo, 577 s. - ilm. 1963 - Otava

Maria Jotunilla oli tarkoitus osallistua romaanikilpailuun 1930-luvun alussa tällä teoksella, jonka kirjoittamisen oli aloittanut jo vuonna 1928. Kirja valmistui kuitenkin vasta Otavan vuonna 1935 järjestämään kilpailuun. Koska Jotuni ilmoitti kilpailevansa voitosta, Huojuva talo jäi julkaisemattomana kustantajan arkistoon ja unohtui sinne. Sitten kirja löytyi uudelleen ja ilmestyi vasta 20 vuotta Jotunin kuoleman jälkeen eli v. 1963. Kirja oli ilmestyessään valtava sensaatio. 

Huojuva talo on kertomus avioliittohelvetistä eli sanomalehtimies, tohtori Eero Markusta ja hänen vaimostaan, entisestä konttoristista Lea Markusta. Itsenäinen Lea joutuu suuruudenhullun narsistisen ja itsekeskeisen Eeron ailahtelevien mielialojen uhriksi ja nyrkkeilysäkiksi, mutta alistuu tilanteeseen.

Jälkikäteen on aprikoitu onko Jotuni kirjassa kuvannut omaa avioliittoaan. Vastauksia ovat etsineet monet kirjallisuustutkijat. 

Kirjasta on tehty useita teatteriversioita ja vuonna 1990 myös televisioon minisarja, jota muistan kauhistuneena seuranneeni. Silloinen aviopari, Kari Heiskanen Eerona ja Sara Paavolainen Leana tekivät selkäpiitä karmivan hyvät roolisuoritukset.

Huojuvan talon rikos ei vanhene!

Kirjailija ja näytelmäkirjailija Maria Jotuni, ent. Haggrén (1880 - 1943). Kirjailija vaihtoi sukunimensä yhdessä veljensä kanssa suurena nimenmuuttovuonna 1906. Jotuni merkitsee jättiläistä, joita oli skandinaavisessa mytologiassa. 

4.12.2021:

F. M. Dostojevski: Idiootti, 614 s. - ilm. 1968 - alkuteos Idiot ilm. 1868 - suomennos: Juhani Konkka - kansi: Tapani Aartomaa - WSOY

Tästä genrestä ei voi puhua ilman venäläisiä klassikkokirjailijoita, joista eittämättä yksi on Fjodor Mihailovitš Dostojevski, kirjailija, filosofi, esseisti ja toimittaja (1821 - 1881)
Muita Dostojevskin klassikkoteoksia ovat mm. Rikos ja rangaistus, Riivaajat ja Karamazovin veljekset.

Dostojevskien perhe kuului Moskovan alempaan keskiluokkaan, joskin vuonna 1828 isä aateloitiin. Fjodor Mihailovitš omaksui vanhemmiltaan hartaan ortodoksisen uskonnollisuuden. 
Kirjailijan oli tarkoitus valmistua insinööriksi, mutta päätti sittenkin keskeyttää opinnot ja ruveta kirjailijaksi. 
Dostojevski on elänyt värikkään elämän. Nuorena mies jopa vangittiin ja tuomittiin kuolemaan, joka sittemmin osoittautui valeteloitukseksi. 

Idiootit-kirjan päähenkilö on ruhtinas Lev Nikolajevitš Myškin. Tapahtumat sijoittuvat pääasiassa Pietarin seurapiireihin. Takakannesta voi lukea lisää: 


5.12.2021:

Richard Bach (teksti) ja Russell Munson (kuvitus): Lokki Joonatan, 93 s. - Kuvan kirjan painovuosi 1985  - Jonathan Livingston Seagull 1970 - suomennokset: Kaija Kauppi (kuvan kirja) ja pidemmän ja uudemman version (128 s.) suomentaja on Jaana Kapari-Jatta - kannen suunnittelu: Joan Stoller - Gummerus

Kirjan päähahmo on taitolentoa opetteleva Joonatan-lokki, jonka itsensäkehittämispyrkimyksiä toiset lokit eivät hyväksy. Joonatan harjoittelee taitolentoa, jota muut lokit pitävät luonnonvastaisena, sillä lokki lentää syödäkseen. Seurauksena on parvesta karkoitus ja uudenlainen elämä. 

Kirjan teemoja sanotaan olevan elämisen riemu, vapaus ja itsensä toteuttaminen.
Kuvan kirja jakautuu kolmeen osaan, joissa on paljon mustavalkoisia lokkivalokuvia. Vuonna 2015 julkaistussa 39. painoksessa on mukana myös ennen julkaisematon neljäs osa. 
Teosta on myyty miljoonia kappaleita ja kirjasta on tehty elokuva vuonna 1973. 

Lukija voi itse miettiä mistä tämä vertauskuvallinen tarina kertoo? Kirjaan on ihastuttu, mutta se on myös saanut kritiikkiä osakseen. 

Yhdysvaltalainen lentäjä ja kirjailija Richard Bach, synt. 1936 ->6.12.2021:
Väinö Linna: Tuntematon sotilas, 554 s. - alkup. ilm. 1954 - alkup. kansi: Martti Mykkänen  - WSOY

On itsestään selvää, että tämä teos kuuluu itsenäisyyspäivään. Kirja kertoo konekiväärikomppanian kokemuksista jatkosodassa. 
Linna antoi käsikirjoitukselleen alun perin nimeksi Sotaromaani, mutta kirjailijaystävänsä Veikko Pihlajamäen ehdotuksesta muutti Tuntemattomaksi sotilaaksi. 
Alkuperäisen kannen suunnitteli Björn Landström (kuva tekijänoikeuksilla rajoitettu, mutta löytyy Wikipediasta). Kansi kuitenkin muistutti liikaa erästä toista uutuuskirjaa, joten se versio hylättiin.
WSOY:n kirjallinen johtaja ei uskonut teoksen saavan kovin suurta menekkiä. Ensipainos oli vain 4300 kappaletta. 
Ilmestyessään vuonna 1954 teos synnytti niin valtaisan keskustelun, että sitä kutsuttiin kirjalliseksi jatkosodaksi, jonka Linna voitti. Tuntamatonta sotilasta myytiin sinä vuonna 175 000 kappaletta. Vuonna 2014, eli 60 vuotta kirjan ilmestymisestä, on kirjaa arvioitu myydyn 750 000 kappaletta.

Kirjan pohjalta on tehty useita kuunnelma-, ooppera-, teatteri- ja elokuvasovituksia. Edvin Laine ohjaamana v. 1955, Rauni Mollbergin 1985 ja Aku Louhimiehen 2017. 
Olen nähnyt kaikki leffaversiot? Oletko sinä? 

Kuvan minikirja (12 x 8,5 cm) on lyhentämätön erikoispainos Seura-lehden tilaajille v. 1977.

Hyvää itsenäisyyspäivää!

Kirjailija ja tieteen akateemikko Väinö Linna (1920 - 1992). Suurimman osan työurastaan Linna työskenteli Finlaysonilla.

7.12.2021:

Arto Paasilinna: Jäniksen vuosi, 182 s. - ilmestynyt 1975 - kansi: Seppo Lindqvist - Uusi kirjakerho/ Weilin & Göös

Jäniksen vuosi on Arto Paasilinnan tunnetuin romaani. Kirjan ilmestymisvuosi oli kiinalaisen horoskoopin mukaan jäniksen vuosi. Teosta on käännetty 29 kielelle, mm. hepreaksi, japaniksi, koreaksi ja ukrainaksi. Etenkin Ranskassa kirja sai hyvän vastaanoton: komiikan lisäksi kirja on runollinen teos, liikuttava ja älykäs. 
Kirjan pohjalta on tehty myös teatterisovituksia sekä elokuvia. 

Kirja kertoo turhautuneesta toimittajasta Kaarlo Vatasesta, joka löytää työmatkallaan vammautuneen jäniksenpoikasen, joka oli jäänyt Vatasen & työtoverin auton alle. Vatanen päättää unohtaa entisen elämänsä ja lähtee jäniksensä kanssa kulkemaan ympäri Suomea. 
Eräs tarinan teemoista on ihmisen suhde luontoon.
Takakannessa sisällöstä. 

Kirjailija, toimittaja Arto Paasilinna (1942 - 2018)8.12.2021:
Ernest Hemingway: Kenelle kellot soivat, 358 s. - suom. ilm. 1944/1979 - The Whom the Bells Tolls 1940 - suomennos: Tauno Tainio - kansi: Seppo Polameri - SSKK/WSOY
Kirja on ilmestynyt myös Tammen Keltaisessa Kirjastossa uutena suomennoksena (Hilkka Pekkanen) vuonna 2014.

Hemingway (synt. 1899) aloitti uransa lehtimiehenä, rikostoimittajana ja ulkomaankirjeenvaihtajana Espanjan sisällissodassa. Mies palveli ensimmäisessä maailmansodassa ja haavoittui vaikeasti jalkoihin. Viimeisinä vuosinaan kirjailija kärsi alkoholin liikakäytöstä ja terveysongelmista, jotka estivät kirjoittamisen. Hemingway teki itsemurhan vuonna 1961. 

Kenelle kellot soivat oli suurmenestys ja se on Nobel-kirjailija Hemingwayn tunnetuin teos. Kirjasta sanotaan mm. että se on puhdasoppinen moderni tragedia sekä että se on dokumentaarinen & fiktiivinen. Huhtikuussa 1941 kirjaa oli myyty Yhdysvalloissa 491 000 kappaletta. Kirjan pohjalta on tehty myös useita elokuvia. 

Kirja kertoo yhdysvaltalaisen espanjanopettaja Robert Jordanin tarinan. Mies liittyy tasavaltalaisten riveihin Espanjan sisällissodassa (1936 - 1939). Sodan kauhujen keskellä Jordan rakastuu Mariaan.
Takakannessa lisää.9.12.2021:
Harriet Beecher-Stowe (1811-1896): Tuomo sedän tupa eli alhaisten elämää, 567 s. - neljäs painos  - Uncle Tom's Cabin-  alkup. ilm. 1852 - suom. ilm. 1865 / 1934 - suomennos: Niilo Liakka - WSOY

Noudatan tekstissä kirjan nimen kirjoitustapaa, eli ei väliviivaa eikä muotoa "Setä Tuomon tupa", niin kuin myös näkee kirjaa nimitettävän.
Tarina kertoo hartaan kristityn, Tuomo-nimisen orjan kohtalosta eri isäntien alaisuudessa. 

Teos aiheutti paljon kiistelyä Yhdysvalloissa, ja kirjan on sanottu vaikuttaneen orjuuden lakkauttamiseen. 
Kirjailija eli syvästi kristillisessä perheessä, jossa orjuuden poistamista kannatettiin. Orjuus rehotti Ohiossa ja Beecherinkin lapsuudenperheessä oli orjapalvelijoita. Harriet opetti heitä ja joskus jopa auttoi pakosalle. Orjien kärsimykset tuottivat tuskaa ja Harriet tunsi itsensä avuttomaksi. Edvard-veli tiesi sisarensa kirjoitustaidot ja kehotti kirjoittamaan aiheesta, niin että koko kansa tuntisi kuinka kirottu orjuusjärjestelmä on.

Tuomo sedän tupa julkaistiin ensin novellina ja sitten kirjana vuonna 1852. Beecher-Stowen  on kirjoittanut 34 teosta, ja tätä sanotaan parhaaksi. 
Ilmestymisvuonna kirjaa myytiin Yhdysvalloissa 300 000 kappaletta ja kirja oli 1800-luvun myydyin teos. 
Kirjan pohjalta on myös tehty elokuvia.

Olen lukenut kirjan hyvin nuorena ja muistan, että tarina teki silloin suuren vaikutuksen. En ole lukenut toistamiseen, mutta se pitäisi kyllä tehdä. 
Aika erikoista muuten, että Liakka on suomentanut myös jotkut nimistä, kuten esim. Tuomo, Eeva, Yrjö, Simo, Henrikki, Tommi ja Tapani. Mutta sitten: Ruth, Rakel, John jne.

Rumakantinen kirja, jossa on kaunis nahkainen pääty (kuva alla). Tarinassa on myös mustavalkoisia piirroksia siellä täällä. Kuvittajasta ei kirjassa ole mainintaa (alempana yksi kuva). 10.12.2021:

Jack Higgins: Kotka on laskeutunut, 330 s. - suom. ilm. 1985 - The Eagle Has Landed 1975 - suomennos: Kaija Kauppi - Gummerus

Kirja kertoo kuvitteellisesta toisen maailmansodan aikaisesta saksalaisten juonesta Winston Churchillin kaappaamiseksi kommandoiskulla. Alla olevassa kuvaliepeessä lisää. 

Jack Higgins sanoo romaanin perustuvan dokumentteihin, mutta missä kulkee toden ja mielikuvituksen raja - sen saa lukija päättää.
Kirjan ensimmäinen painos oli Englannissa puolitoista miljoonaa ja teos oli yli kolmekymmentä viikkoa New York Timesin best seller -listalla.

Kirjasta on tehty v. 1976 elokuva, jonka alkujaksot kuvattiin Rovaniemellä VR:n veturitalleilla. Åke Lindman toimi elokuvan tuotantoavustajana.

Jack Higgins, oikealta  nimeltään Harry Patterson, synt. 1929 - on äärettömän tuottelias kirjailija, jonka suomennettuja teoksia (Wikipediasssa 41 kpl) on ilmestynyt jo vuodesta 1974 lähtien. Kirjailija on kirjoittanut myös omalla nimellään sekä käyttäen nimiä James Graham,  Martin Fallow ja Hugh Marlow.


11.12.2021:
Yrjö Kokko: Pessi ja Illusia - satukirja, valokuvat: Yrjö Kokko - 233 s. - ilmestynyt 1944 - WSOY

Illusian nimen pitäisi olla isän mukaan Illusioni, mutta keijutyttö jäi kovin pieneksi, joten nimeä piti lyhentää. Samoin kävi peikolle, jonka isän nimi on Pessimisti.
Illusia karkaa salaa kotoaan sateenkaarimetsästä ja ilmestyy Pessin kotimetsään. Pessi ja Illusia ystävystyvät. 

Pessi-peikko ja Illusia-keiju saivat alkunsa jatkosodan aikana rintamalla, kun Kokko teki lapsilleen joululehteä. Kirjan kuvituksena on kirjailijan ottamia luontokuvia. (Yksi kuva alla. ) 
Kirjassa on kahdeksantoista lyhyttä satua, joissa mukana paljon lintuja, kuten herra ja rouva Sepelkyyhky ja neiti Joutsen. 

Teos on käännetty useille kielille ja siitä on otettu lukuisia uusintapainoksia. 
Pessi ja Illusia ei ollut kirjailijan esikoisteos, mutta se teki Kokosta kirjailijan tämän vastusteluista huolimatta. 
Yrjö Kokko (1903 - 1977) oli ollut elämänsä aikana laivapoikana, renkinä, kotiopettajana, koulunlehtorina, piirtäjänä, ulkomaankirjeenvaihtajana, sanomalehtimiehenä ja eläinlääkärinä. 
(Alla kirjailijasta tehty veistoskuva.) 

Pessistä ja Illusiasta on tehty myös elokuvia ja balettiversioita. 

Yksi kirjan kuvituskuvista, Kokon kuvaama. 


Aimo Tukiaisen prossiveistos Yrjö Kokosta vuodelta 1947.

12.12.2021:
Hermann Hesse: Narkissos ja Kultasuu, 346 s. -  ilm. 1977 - Narziss und Goldmund 1930 - suomennos: Kai Kaila - Weilin & Göös

Narkissos ja Kultasuu ovat ystävyksiä, joista toinen on omistautunut Jumalalle ja toinen etsii nautintoa maallisista iloista. Ystävykset tutustuvat luostarissa, jossa Narkissos on noviisina ja jonne Kultasuu tulee oppilaaksi. Luostari ei kuitenkaan ole oikea paikka Kultasuulle, joka lähtee pois. 
Erilaisuudestaan huolimatta miehet pysyvät ystävinä, koska täydentävät  toisiaan. Takakannessa lisää. 

Vuonna 1877 syntyneen Hessen nuoruus oli rankka. Hesse erotettiin evankelisluterialaisesta seminaarista, mies riiteli vanhempiensa kanssa, oli masentunut ja yritti itsemurhaakin. Lisäksi Hesse oli kokeillut monia ammatteja ja opiskellut hetken teologiaakin, kunnes esikoisromaaninsa "Alppien poika" saaman menestyksen jälkeen ryhtyi vapaaksi kirjailijaksi. 
Kirjailijaa vaivasivat näköön liittyvät ongelmat sekä hermo- ja päänsärky koko elämän ajan. 
Hermann Hessen menestynein teos on Arosusi. Nobelin palkinnon kirjailija sai vuonna 1943. 
Kirjailija kuoli vuonna 1962.


13.12.2021:
Gabriel García Márquez: Sadan vuoden yksinäisyys, 348 s. - suom. ilm. 1971 ja 1983 - Cien años de soledad 1967 - suomennos: Matti Rossi - SSKK/WSOY

Ei varmaan tullut yllätyksenä, että tämä teos on mukana kalenterissani. Luin kirjan parikymppisenä ystävättäreni suosituksesta ja ihastuin niin, että luin samantien kaikki suomennokset. Tunnustan, etten ole uskaltanut lukea kirjaa toistamiseen. 

Teos on tarina kuvitteellisesta  kolumbialaisesta pienestä kylästä nimeltään  Macondo, sekä sen perustamisesta, kukoistuksesta, rappiosta ja katoamisesta jäljettömiin. 
Sadan vuoden yksinäisyyden punaisena lankana on sian saparo. Macando syntyy ja kukoistaa sian saparon varjossa. 
Teos on yksi tunnetuimmista maagisen realismin edustajista ja kirjaa on myyty yli 30 milj. kappaletta. 

Kirjailija Gabriel José de la Garciá Márquez (1927-2014) oli kolumbialainen kirjailija, toimittaja ja poliittinen aktivisti. Mies on ollut hyvä ystävä Fidel Castron kanssa. Suurin osa kirjailijan tuotannosta on suomennettu ja Márquez sai Nobelin vuonna 1982. Palkintoa hakiessaan kirjailija aiheutti pahennusta koska ei ollut pukeutunut frakkiin vaan lumenvalkoiseen vaatteeseen nimeltään liqui-liqui eli perinteiseen eteläamerikkaiseen miesten valkoiseen pystykauluksiseen takkiin. Asuun kuuluu valkoiset housut. 
Alla takakansi. 


14.12.2021:

Herman Melville: Moby Dick eli valkoinen valas, 657 s. - suom. ilm. 1957 - toinen painos - The Whale or Moby Dick 1851 - suomennos: Seppo Virtanen - WSOY

Merimies, entinen opettaja Ishmael, pestautuu valaanpyyntialus Pequodille. Tarina kertoo kapteeni Ahabin epätoivoisesta yrityksestä pyydystää valkoinen valas, Moby Dick. Ahabilla on valaanluusta tehty puujalka, sillä tarunhohtoinen valkoinen kaskelotti Moby Dick katkaisi kapteenin toisen jalan. Ahab haluaa kostaa ja tappaa Moby Dickin. Miten käy? 

Jännittävä seikkailukertomus, jossa on realistista kuvausta 1800-luvun merimiesten elämästä valaanpyyntialuksella. 
Kirja ilmestyi Lontoossa v. 1851 ja sai huonon vastaanoton. Melvillen elinaikana kirjaa myytiin vain 3000 kappaletta. Ensimmäisestä maailmansodasta palannut sukupolvi löysi Moby Dickin ja nosti Melvillen eturivin amerikkalaisten kirjailijoiden joukkoon. 

Kirjan pohjalta on tehty kolme elokuvaa. 

Herman Melville 1819-1891 oli nuorena merimies ja ollut töissä myös valaanpyyntialuksilla. Kirjallisen uransa alkupuolella kirjailija saavutti menestystä meriaiheisilla seikkailukertomuksillaan, mutta myöhemmin suosio hiipui ja kuollessaan Melville oli jo lähes unohdettu. 

15.12.2021:
William Golding: Kärpästen herra, 267 s. - suom. ilm. 1960 ja 1984 - Lord of the Flies 1954 - suomennos: Juhana Perkki - kansi: Olavi Hankimo - SSKK/Otava

Joukko englantilaisia koulupoikia, iältään 6-12 -vuotiaita, päätyy trooppiselle autiosaarelle lentokoneen murskauduttua. Aluksi pojilla on ihan hauskaa, mutta pian sivistys alkaa hiipua ja pojat jakaantuvat kahteen erimieliseen leiriin. Toisen heimon johtajapojan valta perustuu pelkoon ja väkivaltaan.
Poikien mieli alkaa rakoilla ja heistä tulee eläimellisiä. Tarinassa on monta teemaa, kuten esim. väkivalta, vastuu ja vastuuttomuus sekä kiusaaminen ja  ryhmässä toimimisen taito ja sen puute

Tämäkään kirja ei ilmestyessään ollut menestys. Ensipainos Yhdysvalloissa oli vain 3000 kappaletta. Nykyään teos on maailmankuulu ja sitä käytetään jopa johtamispsykologian oppikirjana. 

Kirjasta on tehty  kolme elokuvaa, joista uusimmassa, 2017-versiossa, pojat on korvattu tytöillä. Olen nähnyt 1990-version, mutta siinä ei kyetty saavuttamaan samaa pelottavaa tunnelmaa kuin romaanin tarinassa. Eikä ihme, sillä elokuvan tarina eroaa liikaa kirjan sisällöstä. 

Esikoisromaani Kärpästen herra on Goldingin pääteos. Kirjailijalta on suomennettu myös muita teoksia. Golding oli eläinten oikeuksien puolustaja. 

William Golding 1911-1993 on vuoden 1983 nobelisti. Lisäksi  kirjailija sai ritarin arvon vuonna 1988.
Takakansi alla. 


16.12.2021:

Leo Tolstoi: Anna Karenina I 654 s.  ja II 562 s. - suom. ilm. 1925 - alkup. ilm. osina 1875 - 1877 - suomennos: Eino Kalima - WSOY

Tämä jos mikä kuuluu klassikkojoulukalenteriin. Kirja kertoo Anna Kareninan ja kreivi Aleksei Kirillovitš Vronskin traagisen lemmentarinan ja tilanomistaja Konstantin Levinin ja aatelistyttö Ekaterina "Kitty" Štšerbatskajan onnellisemman tarinan. Kirjat sijoittuvat Pietarin ylhäisiin seurapiireihin. 

Anna Kareninan ja kreivi Vronskin intohimoisen tarinan sanotaan olevan maailman hienoimpia rakkausromaaneja. Tarinan taustalla 1870-luvun Venäjää, Pietaria ja Moskovaa. Tolstoin lempiteos Anna Karenina on kirjailijan tunnetuimpia teoksia Sodan ja rauhan lisäksi. 
Teosta pidetään myös ns. helppolukuisena klassikkona. 

Kirjojen pohjalta on tehty lukuisia elokuvia, tv-sarjoja, teatteri-, ooppera- ja balettisovituksia. 

Leo Tolstoi 1828-1910 on yksi tunnetuimmista venäläisistä kirjailijoista. Tolstoi oli myös merkittävä yhteiskunnallinen ja uskonnollinen ajattelija. Kirjailijan isä oli kreivi ja äiti ruhtinatar. 
Tolstoi aloitti opintonsa lukemalla itämaisia kieliä, jotka vaihtoi lakitieteeseen. Sekin oli tylsää joten Leo lopetti opinnot ja vietti kevytmielistä seuraelämää, jonka aikana joutui pulaan suurten pelivelkojen takia. Seuraavaksi Tolstoi värväytyi Venäjän armeijaan, jossa oli aikaa myös kirjoittamiselle. 
Sodasta tultuaan mies palasi maatilalleen ja avioitui 18-vuotiaan Sofjan kanssa. He saivat kolmetoista lasta. Keski-ikäisenä Tolstoi luopui omaisuudestaan ja ryhtyi suutariksi. Viimeiset vuotensa kirjailija halusi elää yksinäisyydessä. 
Tolstoin kotikartano on nykyään kotimuseo. 
Kirjailijalta löytyy paljon suomennettuja teoksia.

17.12.2021:
Richard Adams: Ruohometsän kansa, 416 s. - suom. ilm. 1975 - Watership Down 1972 - suomennokset: Kersti Juva /lukujen motot: Panu Pekkanen - Kansi: Seppo Polameri - WSOY

Suojaisella niityllä Englannin maaseudulla elää pieni kaniiniyhdyskunta kaikessa rauhassa. Sitten pikkuinen Viikka, jolla on näkijän lahja, aavistaa että jotakin hirveätä on tulossa. Viikka oli oikeassa, mutta vain harvat uskoivat. Ihminen tuli ja räjäytti kaniinien asuinkolot. 
Pelastuneet Viikka, Hopea, Paatsama, Liutti, Vatukka ja monet muut suunnistivat kohti Watershipin vuorta. Mutta kaikenlaiset vaarat väijyvät: ketut, näädät, kissat, pöllöt ja julma kaniinikenraali Ratamo ja hänen hurja joukkonsa. 

Ilmestyessään vuonna 1972 teosta sanottiin nuortenkirjaksi, mutta sittemmin myös aikuiset ovat löytäneet Ruohometsän kansan. 

Richard Adams (1920-2016) luki historiaa ja toimi virkamiehenä, kunnes v. 1974 jättäytyi päätoimiseksi kirjailijaksi. Adams oli paitsi kirjailija myös aktiivinen eläinten hyvinvoinnin puolestapuhuja. 
Kirja sai alkunsa kun Adams automatkoilla kertoi tyttärilleen tarinaa kaniiniyhdyskunnasta. Tyttäret vaativat, että isä kirjoittaisi tarinansa kirjaksi. 
Tämänkin kirjan julkaisussa oli hankaluuksia kuten niin monen muunkin klassikon. Useat kustantajat hylkäsivät käsikirjoituksen, kunnes eräs pienkustantamo otti siitä 2500 kappaleen painoksen. Kirja sai kuitenkin kiitettävän vastaanoton ja kaksi lastenkirjallisuuspalkintoakin. 


18.12.2021:
Alfred Döblin: Berlin Alexandercplatz, 558 s. - suom. ilm. 1981 - alkuteos ilm. 1929 - suomennos: Aarno Peromies - kansi: Raimo Raatikainen - WSOY

Teos kuuluu saksalaisen kirjallisuuden suuriin klassikoihin. 
Alexanderplatzin työläiskaupunginosaan saapuu pikkurikollinen ja satunnainen tappaja nimeltään Franz Biberkopf. Mies on juuri vapautunut vankilasta ja yrittää sopeutua elämäänsä vapaudessa ja pysyä kaidalla tiellä. Se on kuitenkin vaikeaa, sillä omat demonit ja uudet ystävät vetävät miestä toisaalle. 

Teosta on sanottu mahdottomaksi käännettäväksi, sillä se on kirjoitettu osaksi Berliinin työväenluokan 1920-luvun puhekielellä. Suomentaja Aarno Peromies kuitenkin selvityi tehtävästä. 
Kirjan pohjalta on tehty kolme filmatisoitia: Piel Jutzin elokuva v. 1931, 1980 Fassbinderin tv-sarja, joka muuten oli ilmestyessään Länsi-Saksan kallein draamatuotanto. Uusin elokuvaversio on vuodelta 2020 Burhan Qurbanin ohjaamana. 

Alfred Döblin (1878 - 1957)  opiskeli neurologiksi, mutta liikkui myös kirjallisissa, filosofisissa ja poliittisissa piireissä. Döblin työskenteli myös lääkärinä Berliinin köyhissä kortteleissa, joiden kokemuksista alkoi kerätä materiaalia kirjaa varten. 
Juutalainen Döblin muutti v. 1936 Pariisiin kun natsit ottivat vallan. Vuonna 1940 kirjailja muutti Yhdysvaltoihin, joskin toisen maailmansodan jälkeen palasi Saksaan, jossa toimi miehityshallinnon palveluksessa. 
Takakannessa lisää. 


19.12.2021:
Agatha Christie: Bertramin hotellissa (Neiti Marple) suom. ilm. 1. kerran 1967 - At Bertram's Hotel 1965 - suomennos: Simo Mäenpää & Vuoksi ja luode (Hercule Poirot),  - suom. ilm. 1. kerran 1973 - Taken at the flood 1948 - suomennos: Anna-Liisa Laine - kansi: Kaarina Ewart - SSKK/WSOY 1988 /392 s. 

Valitsin Agatha Christien klassikkosalapoliisiromaaneista ko. kirjan, koska siinä on samojen kansien välissä sekä neiti Marple että Hercule Poirot. 
Bertramin hotelli:
Neiti Marple on ylellisessä hotellissa ja kuulee siellä oudon keskustelun sekä herää eräänä yönä seinän takaiseen meluun. Sitten hotellista katoaa asukas. 
Entä mitä tekemistä suurella junaryöstöllä on hotellin kanssa? 

Vuoksi ja luode:
Nuoresta ja kauniista Rosaleesta tulee suunnattoman rikas kun aviomies kuolee pommituksessa. Miehen suku on tähän asti elänyt miehen siivellä ja on nyt raivoissaan kun vaimo perii kaiken. Ymmärrettävästi tiedossa on epätoivoisia tekoja, joita Hercule Poirot alkaa selvittää. 

Agatha Mary Clarissa Christie (1890-1976) oli opiskellut Pariisissa pianonsoittoa ja laulua tavoitellen oopperalaulajan uraa. Ääni ei kuitenkaan soveltunut oopperaan ja urahaaveet tyssäsivät siihen. Sen jälkeen Agatha keskittyi enemmän kirjoittamiseen. 
1. maailmasodan aikana Christie työskenteli sairaanhoitajana ja apteekissa, jossa oppi tietämään myrkyistä. 
Christietä seuranneet muistavat myös tämän katoamisen. Oliko siihen syynä avio-ongelmat, muistinmenetys vai mainostemppu? 

Vuonna 1971 Elisabeth II aateloi Christien Dameksi. 
Christie on julkaissut salanimellä Mary Westmacott kuusi romaania, jotka ovat romantiikkaa ja ihmissuhteita käsitteleviä teoksia.

Christien sanotaan olevan William Shakespearen jälkeen kaikkien aikojen myydyin kirjailija. Hänen kirjojaan on myyty noin kaksi miljardia kappaletta ja niitä on käännetty 44 kielelle. 

Christien kirjoista on tehty lukemattomia elokuva- ja näytelmäsovituksia.
Takakansi alla.


20.12.2021:
Mark Twain: Huckleberry Finnin seikkailut, 391 s. - kirja ilm. 1941 - Adventures of Huckleberry Finn 1884 - ko. kirjan suomennos: Yrjö Kivimies  - WSOY

Romaanista on useita suomennoksia, joista Kivimiehen on vuodelta 1927.
Kirja on tarina kahden erilaisen ihmisen ystävyydestä. Päähenkilö on nuori Huck Finn ja tarinassa kaksi karkuria etsii parempaa elämää ja vapautta Mississippijoella lautalla matkustaen. Noin kolmetoistavuotias Huckleberry Finn pakenee alkoholisti-isäänsä ja törmää karanneeseen tummaihoiseen Jim-orjaan karkumatkallaan. Alajuoksulla seikkailuun liittyy Huckin ystävä Tom Sayer. 
Huck on lavastanut pakomatkansa niin, että hänen luullaan kuolleen. Perheellinen ja 800 dollarin arvoinen Jim on etsintäkuulutettu ja hänen kiinniotostaan on luvattu suuri palkkio.  
Tarina sijoittuu Mississippijoen seudulle ja kertoo myös sen asukkaista. 

Kirjasta on tehty lukuisia televisio- ja elokuvasovituksia.

Mark Twain (1835 - 1910), oikealta nimeltään Samuel Langhorne Clemens oli aikansa tunnetuimpia kirjailijoita. Salanimi Mark Twain tarkoitti jokislangissa kahden sylen (3,7 metrin) turvallista syvyyttä.
Twainilla oli useita ammatteja. Ensin mies opiskeli latojaksi, sitten kirjoitti lehteen ja myöhemmin sai Mississippijoella kulkevan höyrylaivan luotsin paperit. Muutettuaan Kaliforniaan Twainista tuli myös kullankaivaja, kaivosmies ja journalisti. 
Kirjailijalta löytyy useampia suomennoksia, mutta tunnetuimmat teokset ovat Tom Sayerin seikkailut (1876) ja Huckleberry Finnin seikkailut (1884).

21.12.2021:

John Steinbeck: Helmi, 118 s. - suom. ilm. 1969 - The Pearl 1947 - suomennos: Alex Matson - Kurki-sarjaa - Tammi

Savimajassa Tyynenmeren rannassa asuu perheineen köyhä, mutta onnellinen helmenkalastaja Kino. Eräänä päivänä Kino löytää ihmeellisen, maailman suurimman helmen. Kino ihastuu ja alkaa suunnitella kuinka elämä muuttuisi ja kuinka Coyotito-poika saisi elää ylellisyydessä. 
Uutinen helmen löytymisestä kiirii  ympäriinsä ja Kinolle satelee ostotarjouksia. Mutta, helmi tuokin mukanaan vain epäonnea, aivan kuten Juana-vaimo oli varoittanut.

Kirjailija, näytelmäkirjailija ja esseisti John Ernst Steinbeck Juniorin (1902 - 1968) ensimmäiset romaanit eivät saaneet paljoa huomiota. Vasta neljäs kirja, Ystävyyden talo (1935) oli käännekohta kirjallisella uralla. Helmen lisäksi muita tunnettuja teoksia ovat mm. Hiiriä ja ihmisiä 1937, Vihan hedelmät 1939 ja Eedenistä itään 1952.
Steinbeck kuvasi usein köyhiä ja työväenluokkaisia ihmisiä, joista oli nuorena saanut kokemuksia työskennellessään maatiloilla.
Kirjailija vältti julkisuutta koko elämänsä ja kuoli 66-vuotiaana. 
Steinbeck sai Nobelin vuonna 1962.

Myös Steinbeckin kirjojen pohjalta on tehty useita elokuvia, näytelmiä ja tv-sovituksia.
Takakansi alla.


22.12.2021:
Alexandre Dumas nuorempi: Kamelianainen, 253 s. - suom. ilm. 1954 / 1998 - La Dame aux Camélias 1848 - suomennos Kyllikki Villa - kannen maalaus: Maestri dela Tavolozza - Guido Carmignani - kannen ulkoadu: Eija Lindfors - Mäkinen - SSKK/Otava

Kirja kertoo Pariisin kauneimmasta ja tavoitelluimmasta naisesta, kurtisaani Margueritesta, jota varakkaat ihailijat herkeämättä tavoittelevat. 
Eräänä iltana Armand Duvall tapaa teatterissa nuoren naisen, jonka kuulee olevan kurtisaani. Mies rakastuu, mutta tyttö tekee vain pilkkaa. Tulee mutkia matkaan, mutta lopulta nuoret päätyvät yhteen. Siitä alkaa pariskunnan myrskyinen elo iloineen ja suruineen. 
Tarina on fiktiota, mutta perustuu Dumas nuoremman omiin nuoruuden kokemuksiin. Armand Duvallin sanotaan olevan Alexandre Dumasin alter ego. 

Kirjasta on tehty lukuisia ooppera-, teatteri- ja elokuvasovituksia. 
Kyllikki Villa on teoksen neljäs suomentaja. 

Alexandre Dumas nuorempi (1824 - 1895)  syntyi aviottomana lapsena, mutta hänen kirjailijaisänsä Alexandre Dumas vanhempi tunnusti hänet ja huolehti pojan koulutuksesta. 
Dumas nuorempi oli koulukiusattu koska oli lehtolapsi sekä ihonväriltään tovereitaan tummenpi: isoisä oli ranskalaisen aatelismiehen ja mustan haitilaistytön lapsi. 
Kamelianainen on kirjailijan pääteos ja mies kunnostautui lähinnä näytelmäkirjailijana. 
Guiseppe Verdi työsti tarinasta suositun La Traviata -oopperaversion. Myöskin näytelmiä  ja elokuvia on tehty lukuisia. 
Takakansi alla.


23.12.2021:
Donna Tartt: Jumalat juhlivat öisin, 551 s. - suom. ilm. 1993 - The Secret History 1992 - suomennos: Eva Siikarla - kannen suunnittelu: Liisa Holm - WSOY

Jumalat juhlivat öisin on lähinnä psykologinen romaani, jossa on dekkarimaisia piirteitä ja jossa rikos kerrotaan heti alkuun. Tarinan voisi sanoa olevan murhamysteeri.
Teos kertoo Hampden Collegen muutamista oppilaista. Pääosassa ja kertojana on pennitön Richard Papen, nuori mies Kaliforniasta. Richard pääsee viiden klassisten kielten opiskelijan ja heidän opettajansa elitistiseen sisäpiiriin. Aikaa kuluu ja sitten Richard saa kuulla rikoksesta, johon ystävät ovat syyllistyneet ja samalla ystävyyssuhteet alkavat rakoilla. Yksi porukasta aikoo paljastaa rikoksen, mutta toiset ovat sitä vastaaan.
Kirja jakautuu kahteeen osaan, joista jälkimmäisessä eletään rikoksen seurausten kanssa.  

Verrattuna moneen edelliseen kalenterin kirjaan tämä esikoinen sai heti hyvän vastaantoton. Kustantaja osasi ennakoida menestyksen ja otti sitä varten 75 000 kappaleen painoksen, tavallisen 10 000 sijaan. mutta nekään eivät riittäneet. 
Ilmestyttyään teos oli 13 viikkoa Yhdysvaltojen bestseller-listalla. Romaani on käännetty 24 kielelle ja se on myynyt maailmanlaajuisesti miljoonia kappaleita. 

Olen lukenut myös kirjailijan kaksi seuraavaa kirjaa (Pieni ystävä 2002 ja Tikli 2013), joista kumpikaan ei sävähdyttänyt samoin kuin tämä esikoinen. Joskin Jumalat juhlivat öisin-kirjan lukemisesta on jo vierähtänyt aikaa enkä tiedä uskallanko tätäkään lukea uudelleen. 

Donna Tartt (1963 -) on amerikkalainen kirjailija, joka kirjoitti esikoisteostaan yli yhdeksän vuotta. 

Takakansi alla.


24.12.2021:

A. A. Milne: Nalle Puh, 163 s. - suom. ilm. 1934 - Winnie-the-Pooh 1926 - suomentanut Anna Talaskivi - kirjan runot suomensi Yrjö Jylhä - kuvitus: E. H. Shepard - WSOY

On klassikkojoulukalenterini viimeisen luukun vuoro. Valitsin tähän minulle hyvin rakkaan kirjan. Äitini sai 7-vuotiaana vanhemmiltaan tämän kirjan sen ilmestymisvuonna. Lapsuuteni kodissa minulle luettiin Nalle Puhia hyvin paljon. Kirjassa on kiva kuvitus, josta muistan vieläkin joitakin piirroksia. 

Kirjan pääosassa on hunajaa ja ystäviään rakastava loruileva nalle, joka asuu Puolen Hehtaarin Puistossa. Puhin paras ystävä on arka Nasu. Noin kahdeksan vuoden ikäinen Risto Reipas "omistaa" Puhin ja seikkailee tämän kanssa. Risto Reipas eli Christopher Robin on Milnen pojan nimi. 
Mukana tarinassa tietysti myös Ihaa, Tikru, Ruu, Kengu, Pöllö ja Kani.

Milne on kirjoittanut Nalle Puhista kaksi kirjaa: tämän ja Nalle Puh rakentaa talon (1928). Nalle Puh esiintyy myös kahdessa Milnen runokirjassa. Kirjailijan kuoltua Walt Disney Company osti Milnen perikunnalta Puh -hahmojen tekijänoikeudet ja niin Nalle Puh on tullut tutuksi monista piirroselokuvista, sarjakuvista, animaatiosarjoista, videopeleistä ja pehmoleluista. 

Milnen Nalle Puh -tarinoiden pohjana olivat kirjailijan pojan monet lelueläimet, vain Kani ja Pöllö ovat Milnen keksimiä. 
Englantilainen nimi Winnie-the-Pooh on peräisin eräältä Lontoon eläintarhassa aikoinaan olleelta Winnie-karhulta. 

Nalle Puh on välillä ollut Kiinassa sensuurissa, koska hahmoa on verrattu Xi Jinpingiin. 

Jotkut Nalle Puhin mietelmät ovat jääneet elämään:
"Joskus pienimmät asiat ottavat suurimman paikan sydämessäsi." 
"Nasu: Miten rakkaus kirjoitetaan? Nalle Puh: Sitä ei kirjoiteta, se tunnetaan sydämellä." 

Alan Alexander Milne eli A. A. Milne (1882 - 1956) oli brittiläinen kirjailija, käsikirjoittaja ja runoilija. Parhaiten Milne tunnetaan Nalle Puh -kirjoistaan, joita on myyty arviolta noin 70 miljonaa. 

Alkuperäisessä päivityksessäni toivotin hyvää joulua, mutta tämän koosteen myötä toivotan kaikille lukijoilleni oikein mukavaa uutta vuotta!
Pitäkää huolta itsestänne ja toisistanne kuten Nalle Puh: "Ystävyys on sitä, että kun laittaa silmänsä kiinni ja ajattelee ystävää, niin poskilihakset alkavat vetäytyä korvia kohti ja kaikki rypyt siliävät." 

Alla yksi kuva kirjasta. 


Kalenterin tekeminen oli hauskaa ja tein muutamia löytöjäkin, joiden olemassaoloa en ollut muistanut. Hyllyihini jäi vielä paljon klassikoita, joten ehkä jatkan klassikoilla ensi jouluna. Sitä ennen, huhtikuussa ehkä, ajattelin koostaa kevätkalenterin, jolloin aiheena voisi olla vanhemmat dekkarit. Katsotaan.
Leppoisia lukuhetkiä klassikoiden parissa!

Linkit edellisiin kalentereihin, jotka on koostettu eri genreistä, ei kuitenkaan uutuuksista. Suosittelen vilkaisemaan, sillä mukana on todella hyviä teoksia, yhteensä yli sata kirjaa. Tässä kalenterissa ei ole dekkareita, vaan hieman kevyempää kirjallisuutta: 


Alkuperäinen kalenteri oli facebook-sivuillani: Kirjarouvan elämää - facebook

Kommentit

  1. Kiitos tästä, oli mukava lukea! Pari klassikoista olen jo lukenut, osa on lukulistalla.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti