Jeffrey Archer: Oikeus ja kohtuus, 1. osa - dekkari



...mitään ei oteta annettuna, ketään ei uskota sokeasti ja kaikki kyseenalaistetaan.

Jeffrey Archer: Oikeus ja kohtuus, 462 s. - suom. ilm. 2021 - 1. osa William Warwick dekkarisarjaan - Nothing Ventured 2019 - suomennos: Suvi Koskiniemi - 
kannen suunnittelu: Susanna Appel - Sitruuna ******* kirjaston kirja

William Warwick oli halunnut etsiväksi kahdeksanvuotiaasta alkaen, mutta isä haluaisi pojastaan asianajajan koska asianajoneuvos Sir Julian Warwick ja vaimo sekä Grace-tytär ovat kaikki lakialalla.
- Ehkäpä minä en halua kuulua maamme johtaviin rikosasianajajiin ja käyttää elämääni sellaisten roistojen puolustamiseen joiden kutsumista omalle lounasklubilleni en koskaan edes harkitsisi.

Äidin kompromissiratkaisu oli, että William menisi ensin yliopistoon lukemaan taidehistoriaa ja jos vielä kolmen vuoden kuluttua haluaisi poliisiksi, niin tie olisi selvä. Isä suostuu pitkin hampain ehdotukseen ja näin Williamista tulee poliisi. 

Konstaapeli Fred Yates opastaa kokelasta, jonka pitää olla kaksi vuotta järjestyspoliisina päästäkseen etenemään. Yatesilta William saakin monta hyvää ohjetta. 

Seuraava etappi on etsivän pesti Scotland Yardin taide- ja antiikkiosastolla. Ensimmäisenä tehtävänä olisi auttaa saamaan kiinni mestaritaidevaras, jota ei ole onnistuttu nappaamaan seitsemään vuoteen. Tämän lisäksi pitäisi onnistua saamaan eräs tavara pois huutokaupasta. 

Pikkuhiljaa William alkaa saada uusia tehtäviä, joista ehkä mielenkiintoisimpia ovat aidon Rembrantin sekä mestarillisten taideväärentäjien metsästykset. Mahtaako Rembrant löytyä? 

Apunaan Warwickilla on rikosylikonstaapeli Jackie Roycroft. 

Työtehtävissään William törmää myös mielenkiintoiseen naiseen ja ihastuu korviaan myöten. Bethillä on kuitenkin salaisuus, jonka William saa selville. Onko se suhteen loppu? 

Entä miten William Warwick etenee urallaan?

Ihan ensimmäiseksi ajattelin, että onpa rohkeaa iäkkäältä kirjailijalta aloittaa uutta sarjaa. Uteliaisuudesta katsoin montako osaa on ilmestynyt ja niitähän on jo yhteensä neljä ja lisääkin ehkä tulee. Toivotaan, että Archerin toive käy toteen: " Se eteneekö William Warwick koskaan poliisijohtajaksi asti, riippuu yhtä lailla hänen päättäväisyydestään ja kyvyistään kuin siiitä, täyttyvätkö minun pitkää ikää koskevat toiveeni." (Lainaus kirjailijan esipuheesta.)

Archer ei sano kirjaansa rikosromaaniksi vaan romaaniksi rikospoliisin elämästä. Okei, niin tai näin, niin kirjassa on rikoksia. 

Pidän Archeria armoitettuna tarinaniskijänä ja nyt mielestäni tämä ei oikein toteutunut samalla tavalla kuin muissa teoksissa. Kirjassa on kyllä tapahtumia kyllikseen, mutta joku ei kohdallani "mätsännyt". Lisäksi en ole kovin pitkien oikeussalikuvailuiden ystävä, ja niitä kirjassa piisaa. 

Tarinasta huomaa myös, että taide on lähellä kirjailijan sydäntä. Taide ja maalaukset ovat nimittäin eräs vahva teema. Minulle se sopii sillä pidän taiteesta. Kiertelen mielelläni taidemuseoita missä ikinä liikunkin.

Archer kirjoittaa mielellään pitkiä tarinoita, mutta joskus olen toivonut pienoista tiivistystä, niin nytkin. Muuten on ihan mukava dekkari, vaikkei ihan täysillä kolahtanutkaan. Aion lukea jatkotkin, jollei muuten niin saadakseni tietää miten Warwick urallaan etenee. Mielenkiintoista, jos mies vaikka joka kirjassa vaihtaa osastoa. 

+++++++
Kirjailija, poliitikko ja pääri (v. 1992 - >) 
Jeffrey Archer, synt. 1940 Lontoossa. Kirjailija aloitti poliittisen uransa 29-vuotiaana, ja muutamien katkojen jälkeen lopetti v. 2003. Ihan nuhteettomasti Archer ei ole elämäänsä elänyt. Jos kiinnostaa niin googlatkaa. 

Mies kerää taidetta ja harrastaa huutokauppojen meklarointia. Kirjoja on myyty 270 miljoonaa kappaletta ja julkaistu 97 maassa ja 40 kielellä.

**********
Suomennetut teokset:
Clifton-kronikka: Vain aika näyttää  2017 - Isän synnit 2017   - Vaietut salaisuudet  2017 -  Maksun aika 2018 -  Miekkaa vahvempi 2019 -  Minkä taakseen jättää 2020 - Miehistä parhain 2021

Linkki viidenteen osaan: Miekkaa vahvempi

Linkki  kuudenteen ja seitsemänteeen osaan, jotka ovat samassa postauksessa:
Minkä taakseen jättää ja Miehistä parhain

Muita: Miljoonan dollarin petos 1976 - Kerrotaanko presidentille 1977 - Leppymättämät 1979 - Kane ja Abel 1980 - Tuhlaajatytär 1982 - Valtataistelu 1984 - Kunnian tähden 1986 - Täydellinen murha: Kaksitoista kertomusta 1989 - Suuri unelma 1991 - Varkaiden kunnia 1993 - Jättiläiset 1996 - Kruuna vai klaava 2020 - Totta vai tarua - novellikokoelma 2021- 

Dekkarit / William Warwick -sarja:
Oikeus ja ja kohtuus 2021

Sarjasta on ilmestynyt jo toinen, kolmas ja neljäskin suomentamaton osa: Hidden in Plain Sight 2020 /Turn A Blind Eye 2021 / Over My Dead Body 2021

Linkit pariin edelliseen teokseen:*)  Kruuna vai klaava

Totta vai tarua

Romaanien lisäksi kirjailija on julkaissut novelleja, näytelmiä, televisiosarjoja ja lastenkirjallisuutta.

Kommentit