Jeffrey Archer: Totta vai tarua - novelleja - kauno

Kaikki laskivat kellonlyöntejä: yksi, kaksi, kolme, neljä. Vielä kaksi tuntia ja heidän kohtalonsa ratkeaisi.

Jeffrey Archer: Totta vai tarua, 319 s. - novellikokoelma - suom. ilm. 2021 - Tell Tale 2018 - suomennos: Hanni Salovaara - kannen suunnittelu: Susanna Appel - Sitruuna Kustannus Oy ********kirjaston kirja

Esipuheesta poimittua: Tämä on ensimmäinen novellikokoelma, jonka Archer on kirjoittanut Clifton-kronikan jälkeen. Osa tarinoista pohjautuu löyhästi tapahtumiin, joita kirjailija on poiminut matkoiltaan Grantchesteristä Kalkuttaan, Christchurchista Kapkaupunkiin. Sisällysluettelosta näkee mitkä ovat *) tosipohjaisia ja mitkä tarua.


Kerron novelleista vain muutamalla sanalla etten paljasta liikaa.

1. Ovela postimerkkikerjäilijä! 1 sivu / 100 sanaa

2. Saint Rochelle 1941. Pormestari, pankkiiri, rehtori ja tohtori viettävät jokaperjantaista pokeri-iltaansa - lukkojen takana. Samalla he keskustelevat sodasta ja siitä mitä aikovat tehdä kunhan pääsevät pois. 
Miehet ovat olleet lukkojen takana jo kuusi kuukautta, kun vapauden luvataan koittavan. Asia ei olekaan niin yksinkertainen, sillä miehet joutuvat tekemään valintoja vapautensa puolesta. 56 s. 

3. Poliisit tekevät ratsian epäillyn huumeparoonin talolle. Mitä löytyi? Huumeita vai vallan jotain muuta? 12 s.

4. Nainen sai apulaisprofessorin paikan aikana, jolloin naisia ei kelpuutettu yliopistovirkoihin. Saamme seurata Alicen ensimmäistä luentoa. 15 s.

5, Kartanon herra on päättänyt saada erään naisen vaimokseen, vaikka tämä oli jo lupautunut toiselle. Miten sitten kävikään? 14 s.

6. Nuori Joe päätyy pysäköintialueen hoitajaksi ja tekee alasta lopulta elämäntyönsä fiksun vaimonsa Mollyn avustuksella. 20 s.

7. Kelley kulkee matkansa liftaamalla, mutta valikoi tarkkaan kenen kyytiin astuu. Tällä kertaa kohdalle pysähtyy auto, jossa istuu vanhahko mies. Kellyllä ja miehellä on antoisa rupatteluhetki. Mutta kuka mies mahtoikaan olla? 9 s.

8. Mies miettii mitä entisille koulutovereille on tapahtunut ja millaisiin ammatteihin ovat hakeutuneet. Erään koulukaverin ammatinvalinta oli yllätys, mutta pian mies ymmärtää miksi. 10 s.

9. Mies kertoo ystävälleen vaimon haluavan erota ja että tämä on vaatimassa mahtavia erorahoja. Vaimolla on kiikarissa jo uusi mies, joka olisi mielissään isoista rahoista. Aina ei kuitenkaan käy niin kuin on suunnitellut. 11 s.

10. Pariskunta oli ollut naimisissa jo kolmekymmentävuotta ja nyt mies on jäämässä eläkkeelle. Tällöin olisi mukava alkaa matkustaa muuallekin kuin lähinurkille. Vaimo keksii ovelan suunnitelman, jolla rahoittaa lomamatkat. 19 s.

11. Nuori pari pelaa nokkelasti rulettia. 8 s. 

12. Iäkästä pankin varatoimitusjohtajaa ollaan heivaamassa varhaiseläkkeelle vain muutamaa kuukautta ennen varsinaista eläkeikää. Tämä tarkoittaisi eläkesumman suurta heikkenemistä. Mies juonii tapauksen, jolla voisi turvata loppuelämänsä. 58 s.

13. Herra Gruber oli Jacksonin ja Oliver Brooken opettaja. Poikien tiet erovat kun he lähtevät opiskelemaan eri aineita. Opettaja Gruberin ja toisen pojan tiet kuitenkin kohtaavat sodan aikana. 36 s.

14. Cortoglia on kuvankaunis kaupunki, jossa on 1463 asukasta. Kaupungin kolme pääasiallista tulonlähdettä ovat: viini, oliivit ja tryffelit. Kaupunkia johtaa Consiglio Comunale, joka koostuu kuudesta vanhemmasta asukkaasta. Poliiseja on vain yksi, joka yrittää olla vaivaamatta Napolin poliisipiiriä. Tämä tarina kertoo siitä ainoasta kerrasta, jolloin vaivaaminen oli tarpeen. 36 s.

15. Täydellinen murha. 1 sivu/ 100 sanaa.

Jeffrey Archer on taitava tarinankertoja ja juonenpunoja. Siitä ovat esimerkkinä nämä mininovellitkin, pituuksiltaan sadasta sanasta 58 sivuun. Tarinoissa pääaiheita ovat petos ja jonkinlainen vedätys, joka selviää vasta viimeisellä sivulla tai viimeisillä riveillä. Muutama novelli oli hieman hidassoutuinen, mutta muuten pidin kyllä. Hyvä oivallus on myös eräs novelli, jossa on kolme erilaista loppua. Lukija saa valita mieleisensä. En paljasta mikä novelli on kyseessä. Minä valitsin B-lopun. 
Tarinat ovat hauskoja, viihdyttäviä, oivaltavia ja yllättäviä.

Jollei kirjailija ole tuttu, niin kannattaa tutustua ja tästä kokoelmasta on hyvä aloittaa. Sitten voi siirtyä yksittäisiin teoksiin (lista alla), joista olen myös pitänyt, tai vaikka Clifton-kronikkaan. 
Itse odotan jo uuden sarjan aloitusosaa: Oikeus ja kohtuus.

+++++++++
Kirjailija, poliitikko ja pääri (v. 1992 - >) 
Jeffrey Archer, synt. 1940 Lontoossa. Entinen parlamentin  jäsen ja Konservatiivipuolueen varapuheenjohtaja. Kirjailija aloitti poliittisen uransa 29-vuotiaana, ja muutamien katkojen jälkeen lopetti v. 2003. Ihan nuhteettomasti Archer ei ole elämäänsä elänyt. Jos kiinnostaa niin googlatkaa. 

Mies kerää taidetta ja harrastaa huutokauppojen meklarointia. Kirjoja on myyty 270 miljoonaa kappaletta ja julkaistu 97 maassa ja 40 kielellä.

(Lähteet: Wikipedia ja Sitruuna Kustannus Oy)

**********
Suomennetut teokset:
Clifton-kronikka: Vain aika näyttää  2017 - Isän synnit 2017   - Vaietut salaisuudet  2017 -  Maksun aika 2018 -  Miekkaa vahvempi 2019 -  Minkä taakseen jättää 2020 - Miehistä parhain 2021

Linkki viidenteen osaan: Miekkaa vahvempi

Linkki  kuudenteen ja seitsemänteeen osaan, jotka ovat samassa postauksessa:
Minkä taakseen jättää ja Miehistä parhain

Muita: Miljoonan dollarin petos 1976 - Kerrotaanko presidentille 1977 - Leppymättämät 1979 - Kane ja Abel 1980 - Tuhlaajatytär 1982 - Valtataistelu 1984 - Kunnian tähden 1986 - Täydellinen murha: Kaksitoista kertomusta 1989 - Suuri unelma 1991 - Varkaiden kunnia 1993 - Jättiläiset 1996 - Kruuna vai klaava 2020 - Totta vai tarua - novellikokoelma 2021-

Linkki edelliseen teokseen:*)  Kruuna vai klaava

Romaanien lisäksi kirjailija on julkaissut novelleja, näytelmiä, televisiosarjoja ja lastenkirjallisuutta.

Archer on aloittanut uuden kirjasarjan, joka kertoo etsivä (vai onko jo rikostarkastaja?) William Warwickista, joka on Harry Cliftonin kirjoittaman kirjasarja päähenkiö. Kyseessä ei kuitenkaan ole dekkarisarja, kuten Clifton-kronikassa Harry-hahmon kirjoittama sarja. 

Netistä poimittu: William Warwick -sarja:
Tulossa: Oikeus ja kohtuus 1. osa ilmestyy syyskuussa.

Kommentit