Jeffrey Archer: Kruuna vai klaava - lyhyehkösti - kauno

 

Mitä hänelle ei kerrottu? Miksei kukaan kertonut hänelle totuutta?

Jeffrey Archer: Kruuna vai klaava, 509 s. - suom. ilm. 2020 - itsenäinen teos - Heads You Win 2018 - suomennos: Saana Rusi - kansi: Johannes Wiebel - Sitruuna Kustannus Oy *********kirjaston kirja

Leningrad 1968
Alexandr Karpenkolla on jo kouluaikana suuria unelmia, sillä:
- Minusta tulee Venäjän ensimmäinen demoraattisilla vaaleilla valittu presidentti.
Kunnianhimoinen toive on Alexandrin kaverillakin, sillä hän haluaisi liittyä KGB:hen ja päätyä lopulta sen johtoon. 
Alexandr pohtii minne lähtisi/pääsisi opiskelemaan jos voittaisi Lenin-stipendin, matematiikkaa vai kieliä lukemaan. Ystävä on skeptisempi ja luulee päätyvänsä satamaan, jos huonosti käy.

Alexandrin Konstantin-isä työskentelee satamassa vastaavana työnjohtajana ja Jelena-äiti on upseerien keittiössä. Äidin työpaikka pelastaa perheen nälältä, sillä Jelena tuo ruuantähteet kotiin. 

Konstantin käy usein salaa kirkolla puhumassa riippumattomasta ammattiliitosta. Erään kerran Konstantinia seurataan ja miesten puheita kuunnellaan. Ilmiantaja lähtee KGB:n pomon puheille.
Tästä ei lopulta seurannut hyvää, etenkään Konstantinille.

Tilanne kiristyy ja Jelenan ja Alexandrin on paettava Venäjältä kiireen vilkkaan. Jelenan veli on järjestänyt matkan. Satamassa on kontti, johon äidin ja pojan pitäisi piiloutua ja laivassa olisi joku, joka auttaisi eteenpäin. Kun Jelena ja Alexandr saapuvat satamaan siellä on kaksi konttia, toinen on menossa Englantiin ja toinen Amerikkaan. Enää pitäisi tehdä valinta kumpaan konttiin menisi. 
- "Mitä jos annettaisiin kohtalon päättää? "Alexandr ehdotti. Hän otti kahdenkymmenen kopeekan kolikon taskustaan ja laski sen peukalolleen. "Kruunalla Amerikkaan, klaavalla Englantiin", hän sanoi ja sinkautti kolikon ilmaan. (..) Hän kumartui alas ja katsoi kolikkoa hetkisen, tarttui sitten äidin laukkuun ja eväslaatikkoonsa ja kantoi ne konttiin.
- Jelena mietti, katuisivatko he lopun ikäänsä sitä, etteivät sittenkin kiivenneet toiseen konttiin.

Kumpaan konttiin äiti ja poika kiipesivät, sitä en kerro. Alexandr elää kuitenkin vastaisuudessa kaksoiselämää, Alexina ja Sashana. 

Tarina alkaa vuodesta 1968 ja loppuu vuoteen 1999. Saamme myös tietää mitä Alexandrin ystävästä lopulta tuli. Päätyikö töihin satamaan, kuten jossain vaiheessa itse uumoili, vai toteutuiko unelma ja pääsi KGB:hen.  

Kirja alkoi tosi lupaavasti, mutta. Puoliväliin asti oli todella hyvä ja se miten kirjailija olikin keksinyt uuden lähestymistavan Sashaan ja Alexiin. Mutta sitten tuli se "mutta". Mukaan tulivat polittikka ja pankit, taas. Ilman näitä teos olisi ollut hyvä. Loppu on pitkitetty, mutta lukijan palkitsee yllätys. Enpä tosiaan ollut osannut tätä juttua aavistaa. 

Teos on täyteläinen eikä Archeria voi moittia tapahtumien puutteesta, sillä niitä riittää tässäkin opuksessa. Lisäksi mies on mainio tarinaniskijä, mutta muutamia kirjoja on "pilattu" liiallisilla politiikan  ja pankkimaailmojen kuvailuilla. Tai minua ainakaan eivät kiinnosta. Archer on entinen poliitikko, joten aihe on häntä lähellä.

Archer on kirjoittanut monia hyviä kirjoja. Olen todennut sen monesti, sillä olen lukenut suurimman osan kirjailijan suomennetusta tuotannosta. Hyvinä esimerkkeinä Kane ja Abel, (1980), Kunnian tähden (1986) ja Jättiläiset (1996). 7-osaiseen Clifton-kronikkaan alettiin myös ujuttaa politiikkaa, ja on siinä ja siinä, että sitä on liikaa minun makuuni. Kronikan viimeisen osan on arvioitu ilmestyvän 31.3.2021. 

Kirjoitin edellisen kirjan yhteydessä Archerin uudesta sarjasta, jonka päähenkilönä on William Warwick. Warwick esiintyy tässäkin kirjassa, mutta vain kiitävän hetken.  

Kirjan takakansitekstissä on virhe: Alexandr on kirjoitettu Alexander.

+++++++++
Kirjailija, poliitikko ja pääri (v. 1992 - >) 
Jeffrey Archer, synt. 1940 Lontoossa. Entinen parlamentin  jäsen ja Konservatiivipuolueen varapuheenjohtaja. Kirjailija aloitti poliittisen uransa 29-vuotiaana, ja muutamien katkojen jälkeen lopetti v. 2003. Ihan nuhteettomasti Archer ei ole elämäänsä elänyt. Jos kiinnostaa niin googlatkaa. 

Mies kerää taidetta ja harrastaa huutokauppojen meklarointia. Kirjoja on myyty 270 miljoonaa kappaletta ja julkaistu 97 maassa ja 40 kielellä.

(Lähteet: Wikipedia ja Sitruuna Kustannus)

**********
Suomennetut teokset:
Clifton-kronikkaVain aika näyttää  2017 - Isän synnit 2017   - Vaietut salaisuudet  2017 -  Maksun aika 2018 -  Miekkaa vahvempi 2019 -  Minkä taakseen jättää 2020 - Tulossa: Miehistä parhain, arvioitu ilmestymisaika 31.3.2021

Muita: Miljoonan dollarin petos 1976 - Kerrotaanko presidentille 1977 - Leppymättämät 1979 - Kane ja Abel 1980 - Tuhlaajatytär 1982 - Valtataistelu 1984 - Kunnian tähden 1986 - Täydellinen murha: Kaksitoista kertomusta 1989 - Suuri unelma 1991 - Varkaiden kunnia 1993 - Jättiläiset 1996 - Kruuna vai klaava 2020 - Tulossa: Totta vai tarua (työnimi) - novellikokoelma, arvioitu ilmestysaika 22.6.2021

Romaanien lisäksi kirjailija on julkaissut novelleja, näytelmiä, televisiosarjoja ja lastenkirjallisuutta.

Archer on aloittanut uuden sarjan, joka kertoo etsivä (vai onko jo rikostarkastaja?) William Warwickista, joka on Harry Cliftonin kirjoittaman kirjasarja päähenkiö. Hyvä oivallus ArcheltaKyseessä ei kuitenkaan ole dekkarisarja, kuten Clifton-kronikassa Harry-hahmon kirjoittama sarja. Ensimmäinen osa Nothing Ventured ilmestyi syyskuussa 2019, suomennos ?

^^^^^^^^^^^^
kirjarouvanelamaa.blogspot.com
https://www.facebook.com/kirjarouvanelamaa/
Insta: #pirittaolen
Pinterest
Twitter

Kommentit