Kangin uutuus kertoo valkoisesta väristä ja kirjailijan isosiskosta, joka kuoli vain kahden tunnin ikäisenä - esikoisteos "Oikeaa elämää "on rankka tarina perheestä, jota väkivaltainen isä hallitsee.
Olen lukenut kaikki kolme Kangin suomennosta ja teokset ovat tosi erilaisia keskenään. Palkittu Vegetaristi (alkup. ilm. 2007) kertoo naisesta, joka päättää lopettaa syömisen. Kirja oli hyvin kirjoitettu, mutta en oikein päässyt siihen sisälle.
Ihmisen teot tapahtuu Gwangjussa, jossa opiskelijat ovat protestoineet hallintoa vastaan ja hallituksen joukot ovat alkaneet ampua rauhanomaisia mielenosoittajia. Seitsemän erilaisen kertojan tarinan kautta pääsee seuraamaan sekä silloisia kapinatapahtumia että niiden seurauksia. Kertomukset jakautuvat vuosille 1980 - 2013. Rankka kirja, jossa on myös kauneutta.
Tartuin mielenkiinnolla Kangin uusimpaan kirjaan. Mitä mahtaa olla tulossa tällä kertaa. Tuli kauniin runollinen kirja, jonka eräänä punaisena lankana on valkoinen väri, jonka alkaa sisareen liittyvästä valkoisuudesta:
-Hän penkoi ompelutarvikekoria ja löysi palan valkoista kangasta, josta pystyisi tekemään vastasyntyneelle vaatteen.
- Lapsi, joka oli kaunis ja valkoinen kuin täysikuun muotoinen riisikakku.
Valkoinen väri seuraa lukijaa lyhyestä luvusta toiseen: valkoinen paperi, valkoiset hiukset, huurre, valkosumuisia kaloja, valkoinen perhonen...
Valkoinen kirja on ollut Booker-palkintoehdokkaana. Teoksessa on myös kauniita mustavalkoisia valokuvia (Douglas Seok).
Tästä lähtien annan sinulle valkoisia asioita.
Ojennan sinulle vain valkoisia asioita,
vaikka ne saattavat likaantua.
Enkä enää kysy itseltäni
saanko antaa sinulle tämän elämän.
++++++++
Kirjailija, luovan kirjoittamisen opettaja:
Han Kang, synt. 1970 Gwangju, Etelä-Korea. Han Kang on kirjoittanut myös palkittuja runoteoksia ja romaaneja, mutta vasta Vegetaristi nosti kirjailijan julkisuuteen.
Vegetaristi on voittanut v. 2016 kansainvälisen Booker-palkinnon.
********
Ilmestyneet suomennokset:
Vegetaristi 2017 - Ihmisen teot 2018 - Valkoinen kirja 2021
Linkki edelliseen teokseen: Ihmisen teot
................................
Isän kokoelman helmi ja suurin ylpeydenaihe oli norsun syöksyhammas, jonka isä oli väärydellä ja viekkaudella ampunut. Operaatio oli tullut kalliiksi.
Kookkaalla isällä oli metsästyksen lisäksi myös kaksi muuta intohimoa: televisio ja viski. Äiti pelkää isää, eikä ihme, sillä isä pahoinpitelee äitiä. Tyttö oli monesti miettinyt miten kaksi niin erilaista ihmistä oli saattanut päätyä yhteen. Puhumattakaan siitä miten olivat onnistuneet siittämään kaksi lasta.
Tyttö on kymmenen ja pikkuveli, Gilles, on kuuden vanha. Pikkuveli oli siskolle kaikki kaikessa. Toiset lapset tappelevat ja kinastelevat keskenään, mutta nämä sisarukset eivät. Sisko rakastaa veljeään äidillisen hellästi. Isosisko on myös suojana silloin kun isä rökittää äitiä, usein lasten silmien alla.
Eräänä päivänä lapset näkevät raa'an onnettomuuden, jonka seuraksena pikkuveli muuttuu. Gilles vaikenee päiväkausiksi. Vanhemmista ei ole mitään apua, sillä heillä on omat maailmansa. Lapset yrittävät hakea apua naapurista, jossa käyvät kuuntelemassa satuja. Liekö apua siitäkään.
Aikaa kuluu, eikä Gillesin tilassa tapahdu muutosta. Paitsi. Gilles kyllä muuttuu, eikä yhtään hyvään suuntaan. Sisko haluaa pelastaa pikkuveljensä, hinnalla millä hyvänsä.
Olipa varsinainen tarina, huh. Väkivaltainen isä ja äiti, joka pakenee pihalle puutarhaa ja vuohia hoitamaan. Äidin koko tarmo menee pelkäämiseen. Tytärtä auttaa koiranpentu, jonka isä oli suosiollisesti antanut ottaa taloon. Tytär on superälykäs ja kun opettaja ohjaa tytön erään fysiikan professorin oppilaaksi, on se pelastus. Tosin isälle ei voi älykkyydestä eikä tunneista puhua mitään, sillä eihän tyttö voi olla isäänsä tai veljeään fiksumpi.
Lopulta koittaa ratkaisun päivä.
Ei mikään helppo ja mukava kirja. Onneksi sivuja on vain vajaat kaksisataa. En kirjaa varatessani tiennyt/muistanut sisällöstä mitään. Rankka kirja, jonka tarina oli pakko lukea loppuu, jotta saisi tietää miten perheen lopulta käy. Ja onneksi tarinassa on jotain hyvääkin.
Kirjan liepeessä on sanotaan: "Järkyttävä, raivokkaan lempeä, tummaa komediaa huokuva romaani." (Kirkus Reviews) ja "Kauhistuttava ja hauska." (Europe 1) tai "Säkenöivä teksti."(JDD)
Missä oli lempeys, missä säkenöivyys, musta komedia ja etenkin, missä hauskuus?? Olenkohan ollenkaan lukenut samaa kirjaa? Sen sijaan voin allekirjoittaa "Voimannäyte" (Elle) - onhan teksti vahvaa, myönnän.
Tämä nuoren tytön kasvutarina on voittanut lukuisia palkintoja, mm. Belgian suurimman kirjallisuuspalkinnon Prox Victor-Rosselin. FNAC-kauppaketjun ja Elle-lehden lukijaäänestyksessä Oikeaa elämää on valittu vuoden parhaaksi romaaniksi. Oikeudet on myyty 20 maahan ja kirjasta on tekeillä elokuva.
Väkivallasta ovat kirjoittaneet mm. Édourad Louis: Väkivallan historia (ilm. 2020) ja Ei enää Eddy (ilm. 2019) sekä Gabriel Tallent. Minun ikioma kultani (2019)
++++++++
Kirjailija, dramaturgi, näyttelijä ja stand-up-koomikko
Adeline Dieudonné, synt. 1982. Asuu Brysselissä.
********
Ilmestyneet teokset
Oikeaa elämää 2021
Kommentit
Lähetä kommentti