Dekkarifestivaali 2020 verkkolähetys, minikuvakooste - kirjatapahtumatOlen ollut Dekkarifestivaaleilla alusta lähtien eli viisi kertaa. Ensin olimme Casinolla, sitten Pörssitalolla ja viime vuonna Paasitornissa, jossa alunperin kuudennenkin festarin piti olla. Onneksi verkossa oli kuitenkin LIVE-lähetys, johon oli saatu mukaan kiitettävä määrä kirjailijoita. Hienoa! Festivaalin järjesti Tammi, mutta mukana olivat myös Bazar, Gummerus, Crime Time, Kustantamo S&S ja WSOY. 

Tein tapahtumasta pienen kuvakoosteen, joskin se on nyt paljon vaatimattomampi kuin aiemmin. Kuvat ovat surkeita, pahoitteluni, sillä läppärin näytöltä en kovin hääppöisiä kuvia saanut otetuiksi. Ehkä jotain saa selvää... 

Laitan linkit kirjailijoiden viimeisimpään teokseen, jonka olen lukenut.

Käytyjä keskusteluita en pura, aiheet näkyvät kuvista ja tekstin alla. Ja jos oikein ymmärsin, niin tapahtumavideo tai osia siitä tulee Tammen sivuille. Edit: Youtubesta tai facebookista löytyy.

Valmistauduin neljän tunnin liveen ottamalla karkkipussin ja kahvikupin lähettyville. 

Näin jälkeenpäin ajatellen olisi ehkä ollut helpompaa "työskennellä" työpöydän ääressä kuin sohvan nurkassa, ainakin ergonomisesti. Ja huom. paksuista kirjoista on moneksi.

En ihan ehtinyt liven alkuun. Jäi uupumaan vähän ensimmäisen haastattelun alusta sekä tervetulosanat, jotka lausui...

... Dekkarifestivaalin ohjelmajohtaja Outi Mäkinen (kuva otettu eräästä välijuonnosta). 

Leena Lehtolainen ja Håkan Nesser (Vasenkätisten seura) aloittivat. Kirjailijat keskustelivat pääosin Nesserin viimeisimmästä kirjasta ja novellidekkarista Café Intrigosta sekä kirjoista tehdyistä elokuvista.

http://kirjarouvanelamaa.blogspot.com/2020/07/hakan-nesser-vasenkatisten-seura-dekkari.html

http://kirjarouvanelamaa.blogspot.com/2019/02/hakan-nesser-cafe-intrigo.html


Rikosylikonstaapelit esikoiskirjailijoina. Mitä syntyy kun kaksi kokenutta rikosylikonstaapelia heittäytyy kirjoittamaan dekkareita? Kale Puonti (Manni) ja Niko Rantsi (Sinun puolestasi vuodattu) Antti Bergin haastattelussa. Ihan loppua en tästä haastattelusta nähnyt, sillä videoyhteys katkesi.

http://kirjarouvanelamaa.blogspot.com/2020/08/kale-puonti-manni-dekkari-esikoisteos.html

http://kirjarouvanelamaa.blogspot.com/2020/06/niko-rantsi-sinun-puolestasi-vuodatettu.html


Anna Jansson (Viimeiset sydämenlyönnit). Murhia, ihmissuhteita ja idylliä Gotlannissa. Anniina Tarasova haastatteli. Jansson sanoi kirjoittaneensa Viimeisiä sydämenlyöntejä kolmetoista vuotta. Kirjan piti saada muhia, koska aihe tuli niin lähelle kirjailijaa.
Tiedoksi Janssonin ystäville, että seuraava osa on jo valmis ja sitä seuraava työn alla. Lisäksi Maria Wern -elokuvia /sarjoja on tulossa lisää.
Janssonilla on hyvä mietelause:" Samppanja tekee elämästä parempaa!"


En ole vielä lukenut uusinta Janssonin dekkaria eli Viimeiset sydämenlyönnit enkä myöskään varhaisempaa tuotantoa olevaa Mustaa perhosta (vuodelta 2005). Linkin takana Sokea hetki.

 http://kirjarouvanelamaa.blogspot.com/2019/07/jansson-sokea-hetki-18-osa.html


Miten kirjoittajan oma kokemus näkyy dekkareissa? Ammattisotilas Seppo Mustaluoto (Totuuden kuriiri), vakuutusetsivä ja poliisi Christian Rönnbacka (Ruska) sekä rikostoimittaja Jarkko Sipilä (Syy tappaa)
Kirjailijoita haastatteli Jone Nikula. Sipilä kertoi myös miksei halua henkilöhahmojensa yksityiselämää dekkareihinsa. Sipilälle pisteet siitä, että otti esille dekkareiden liian suuret henkilömäärät. "Eihän kukaan pysty seuraamaan jos on liikaa henkilöitä!" Sipilällä on viisi päähenkilöä, joka onkin sopiva.
Niinpä! Olen tainnut jokusen kerran tästä mainita.Seppo Mustaluodolta ei vielä ole lukenut mitään. Rönnbackan uusin (Ruska) on kirjaston jonossa. (Samassa arviossa Majakan kanssa on Hiltusen kirja). Sipilän kirja myös jonossa, joten linkissä on pari vanhempaa.
Pahuudesta ja paranoiasta keskustelemassa Patricia G. Bertényi (Varjojen saari)  ja Marko Hautala (Pimeän arkkitehti) Antti Bergin johdolla. Mistä kirjailijat saavat innoituksen kylmäveriseen pahuuteen ja mitä he haluavat sillä kertoa? 
 

Salaisuuksien galleria on samassa postauksessa Griffithsin kirjan kanssa.

Marko Hautalalta olen lukenut joitakin kirjoja, Kuokkamummon viimeksi (ei ole blogissa) Pimeän arkkitehti odottaa sekin kirjaston varauksissa.

Suomalainen rikos menestyy maailmalla. Jarkko Sipilä haastatteli: Leena Lehtolainen (Maria Kallio ja Hilja Ilveskero), Matti Laine (Elias Vitikka -sarja, kv. Paratiisi-sarjan kirjoittaja) ja Max Seeck (Jessica Laine -sarja). Lisäksi kirjailijat kertoivat miten päähenkilöt ovat syntyneet, käydäänkö kaikilla kuvatuilla paikoilla ja paljonko dekkareissa saa valehdella.
Jarkko Sipilällä oli myös monta facebookin dekkariryhmäläisen kysymystä. 
Seuraavat kirjat: Seeck: syyskuu 2021 / Laine: kevät 2022 / Lehtolainen: syksy tai loppukevät 2021Mitä merkitsee Vuoden johtolanka -palkinnon voitto? Pauliina Susi (2016 Takaikkuna), Eva Frantz (Kahdeksas neito 2019) ja Arttu Tuominen (2020 Hyvitys). Keskustelua johtolangasta sekä myös uusimmista teoksista.

Eva Frantzin uusimman Tästä pelistä pois -kirjan luin juuri, muttei ole ehtinyt vielä blogiin. Linkki edelliseen Kahdeksas neito.
Arttu Tuomisen uusin Hyvitys (linkki)
Pauliina Susi: Pulssi (ei vielä luettu)
Eva Frantz, Pauliina Susi ja Arttu Tuominen. Psst. katsokaa millainen ritari on Artun olan takana.


Mirva Saukkola (Silkkiä, safiireja ja salaisuuksia) on kirjoittanut vauhdikkaan, viihdyttävän, kaivattua eskapismia tarjoavan jännitysromaanin. 

Tanssin maailmanmestari ja taiteen kunniatohtori Hanna Karttunen haastattelee antiikin, muodin ja designin superasiantuntijaa. Keskustelua kirjasta, mutta myös mitä löytyy kirjailijan vaatekaapista.


Nopeasti kului tämä nelituntinen ja nyt ollaan loppusanoja ja kippistelyä vailla. Outi Mäkinen ja Leena Lehtolainen valmiina.
Päätössanat lausui tapahtuman suojelija Leena Lehtolainen.

Joillakin oli myös mahdollisuus pikatreffeihin Leena Lehtolaisen, Christian Rönnbackan, Matti Laineen ja Pauliina Suden kanssa. 

Kiitos järjestäjille, haastattelijoille, kirjailijoille ja kaikille asianosaisille nopeasti vierähtäneistä neljästä tunnista! 

Pysykää terveisinä! Hyvää syksyä kaikille! Toivotaan, että ensi vuonna voimme tavata taas Paasitornissa.

Ja nyt ulos aurinkoon..


Linkki vuoden 2019 Dekkarifestareihin:

^^^^^^^^^^^^
kirjarouvanelamaa.blogspot.com
https://www.facebook.com/kirjarouvanelamaa/
Insta: #pirittaolen
Pinterest
Twitter

Kommentit