Matti Laine: Tappajan vaisto ja Pelon liekit - lyhyehkösti Vitikka-sarjaa

Mitä kuuluu Elias Vitikalle? Se selviää sarjan neljännessä ja viidennessä osassa.

Matti Laine: Tappajan vaisto, 316 s. - ilm. 2018 - 4. osa Elias Vitikka -sarjaan - sarja-asu: Tuomo Parikka - kansi: Mika Tuominen - Bazar ******** Kirja kustantajalta, kiitos!

Lukijoille, jotka eivät ole lukeneet aiempia osia (1-3), pieni varoituksen sana. En paljasta juonikuvioita, mutta tekstissä saattaa olla joitain asioita, joita ei ehkä halua tietää ennen kuin on lukenut alkuosat.

Elias Vitikka on entinen lätkämies, joka on hetken pelannut myös NHL:ssä maalivahtina. Mies, jota tuolloin alettiin kutsua E:ksi (extraordinary). Lätkäajan jälkeen Vitikka ajoi taksia kymmenen vuotta, kunnes ajautui välittämään luksusveneitä. Se tarkoittaa, että vene varastetaan, se muokataan uuteen uskoon ja myydään eteenpäin. Apunaan  miehellä on lapsuudenystävä ja luottopakki Henry Myller, alias Mylläri, joka oman lätkäuransa jälkeen oli päätynyt sekoilemaan päihteiden kanssa, mutta on nyt kuivilla.
Toisena apurina on Mira Jokimaa, opiskelija, joka taitaa tietokonepuolen.

Vitikan perhe on tarinan edetessä muuttanut Viroon, Viimsiin, jossa olisivat paremmin turvassa roistolta ja jopa "pahoilta" ja kostonhimoisilta poliiseilta.
- Muutto oli tapahtunut kireissä, lähes pakokauhuisissa tunnelmissa erään tapauksen jälkeen.

Onneksi Firmalla oli Eliaksen vanhan liittolaisen Vingerin johtama sivutoimipiste Tallinnassa, joten muutto ja muut asiat olivat hoituneet (ja hoituvat) sutjakkaasti. Tosin Vitikalla on myös Suomessa asunto, Etelä-Haagassa. Silti mies usein jää nukkumaan Firman toimiston sohvalle.

Rikosylikonstaapeli Klaus Jenso on "paha" poliisi, joka on ottanut Vitikan silmäntikukseen.
- Jensosta oli muodostunut hänelle ja hänen Firmalleen pahimmanlaatuinen häiriötekijä.

Parhaillaan Vitikalla on menossa tärkeä luksusvenekauppa, joka näyttää ajautuvan karille. Onko kyseessä ansa? Miksi Jenso haluaa puuttua Vitikan venekauppaan? 

Vankilassa oleva alamaailman Hullu-Rami Seiro puolestaan miettii kuka hänet paljasti. (Lukija tietää.)

Menneisyys ja nykyisyys alkavat painaa Vitikkaa, jopa niin paljon, että mies kuvittelee nähneensä entisen, kuolleen työnantajansa ja "oppi-isänsä" Askal Sorjosen, jonka venebisniksen aikoinaan peri. Ongelmat, pelko perheen turvallisuudesta  ja jatkuva seilaaminen kahden maan välillä vaivaavat niin paljon, että rauhoittavia pillereitä kuluu.

Edellisistä osista on tuttu myös Pentti Siirala, joka on Eliaksen Irene-sisaren miesystävä  - krp:n rikostutkija. Suhde, josta on sekä hyötyä että harmia - molemminpuolisesti.

Tarina etenee mallikkaasti ja kuinka ollakaan mikään ei ole sitä miltä näyttää. *)Tämä on tähänastisista paras kirja. Tapahtumia on enemmän ja henkilöt ovat tulleet tutummiksi. Tarinat ovat syventyneet.
Lisää... Pelon liekit -kirjan tekstin lopussa.

P.S. Tekstissä on sana "hiuksi". Tarkoitetaan varmaan sanaa "hius" (hius/hiukset).
----------------------

Matti Laine; Pelon liekit, 287 s. - ilm. 2020 - 5. osa Elias Vitikka -sarjaan - sarja-asu: Tuomo Parikka - kansi: Mika Tuominen - Bazar  ******** kirjaston kirja

Elias Vitikka jatkaa edelleen laitonta venebisnistä. Tosin nyt mies oli henkiökohtaisista syistä ollut hetken poissa liike-elämästä. Firman päävastuu on jäänyt uudemmille, nuoremmille kumppaneille.
Riski toimia näin oli suuri, mutta muutakaan mahdollisuutta ei oikein siinä tilanteessa ollut.

Niiinpä Vitikka on matkustanut kesäksi Vilnaan, jossa avovaimo Sonja on töissä. Nyt Eliaksella oli ollut aikaa olla perheen ja etenkin lasten kanssa. Kerrankin oli tilaisuus käydä säännöllisesti pilateksessa ja sen myötä alkoholikin oli jäänyt.
- Mutta mikä tärkeintä, hän vierotti itsensä lopullisesti opiaattipohjaisista kipulääkkeistä, joihin oli haksahtanut tarvitessaan nopeaa helpotusta jääkiekkouran aiheuttamiin kroonisiin selkäkipuhin ja työn mukanaan tuomiin paineisiin.

Loppukesästä Vitikalle selviää ettei Firmalla mene hyvin, vaikka Tallinnan toimipisteen pomo Vinger oli auttanut parhaansa mukaan. Firman ongelmien lisäksi Ruotsista, Södermalmin kartellista, lävähtää Firmalle iso lasku. Bisnekset olivat kyllä pyörineet, mutta nyt rahaa pitäisi saada paljon ja nopeasti, jotta laskua saataisiin lyhennetyksi. Niinpä pitää ryhtyä toimeen. Nähtäväksi jää, miten kaikesta selvitään.

Veneyrityksen ongelmien lisäksi Vitikka saa kuulla, että "vanha ystävä" Hullu-Rami Seiro on siirretty avovankilaan. Ja sitten kun Hullu-Rami ottaa yhteyttä, alkavat polvet tutista. Mitä asiaa miehellä on? Vitikka yllättyy.

Entä mitä touhuaa kansanedustaja Johanna Hiltunen? Hiltunen, joka kertoo olevansa "tavallisen suomalaisen asialla", mutta joka kuitenkin käy golfaamassa Stadin rahaeliitin pyhätössä, Talin golfviheriöllä. Hiltunen pelaa taitavaa mediapeliä ja tietää mitä tekee.

Vitikalla on myös mietittävänään MC Ketosiinin touhut sekäTallinnassa kadonnut naisreportteri.
Toimittaja oli kirjoittanut kansanedustajasta kärkevään sävyyn kertoen mm. kuinka omia puoluetovereita on ärsyttänyt naisen sympatiat Venäjän tämän hetkistä johtoa ja sen harjoittamaa politiikkaa kohtaan. Onko naisilla jotain tekemistä toistensa kanssa?

Mystisiä tapauksia oli muitakin. Mökkipalossa kuollut nainen ja Widén-säätiön räjähdys, jossa kauko-ohjattu lennokki syöksyy talon seinään. Kuka on mahtanut olla iskun kohde? Linkkautuvatko nämäkin jollakin tavalla yhteen?

Laine on saanut paljon mahtumaan näiden kansien sisään, enemmän kuin aikaisemmin. Kirja on ajankohtainen, jännittävä ja nopeakäänteinen. Kuka on kukin ja kehen oikeasti voi luottaa?
Kirjailija harrastaa tekstissään kielikuvia, mutta eipä niitä ole liikaa ja onneksi eivät ole niitä aivan kuluneimpia. Pidän myös siitä, ettei kirjoissa viljellä kirosanoja eikä liiallista ja yksityiskohtaista väkivaltaa. Silti tarinat ovat mukaansatempaavia ja kiinnostavia. Pidän myös Elias Vitikan hahmosta, olkoonkin konna ja varas, mutta hänellä on myös pehmeämpi puoli.
*)Sanoin neljännen osan kohdalla, että oli paras Vitikka, mutta nyt sanon, että Pelon liekit on vielä parempi! Selkeästi Laine parantaa dekkari dekkarilta! Mitä vielä onkaan tulossa? Jännityksellä odotan...
Edit 23.2.2020 Kiireidensä takia Laine ei lupaile lähiaikoina jatkoa sarjalle. Mutta. Pääasia on, että todennäköisesti jatkoa olisi tulossa, jossain vaiheessa.

++++++++
Pari sanaa kirjailijasta:
Näyttelijä, käsikirjoittaja Matti Laine, synt. 1976 Helsingissä.
Laine sanoo omassa biossaan, että tie kirjailijaksi on kulkenut aktiivisen lukemisen kautta. Kaiken muun toiminnan lisäksi mies harrastaa liikuntaa ja musiikkia.
Matti Laine on näytellyt useissa Suomen teattereissa ja monissa kotimaisissa tv-sarjoissa ja elokuvissa. Lisäksi kirjailija on käsikirjoittanut, mm. juuri nyt televisiosta ulostulevaa Bullets-sarjaa sekä Yle TV1:ssä pyörivää suomalais-espanjalaista Paratiisi -rikosdraamaa, jonka pääosissa ovat Riitta Havukainen, Fran Perea ja Maria Romero. Vasta kaksi osaa olen nähnyt, mutta sen perusteella on hyvä!
(Lähteet: netti ja Laineen bio)


Matti Laine Varkauden dekkarit-festareilla heinäkuussa 2018
(©Piritta's foto)

************
Ilmestyneet teokset:
Ari Aalto -trilogia:
Pudotus  2008   -   Sivukuja 2009 -  Eksytetty 2011 

Ässä hihassa:
Ammattilainen 2010 

Elias Vitikka-sarja:  
Pahojen miesten seura 2012 - Merkitty mies 2014 - Pahuuden hinta 2017 - Tappajan vaisto 2018 - Pelon liekit 2020

Linkki kolmanteen osaan:
http://kirjarouvanelamaa.blogspot.com/2018/12/matti-laine-pahuuden-hinta-3-osa.html

^^^^^^^^^^
kirjarouvanelamaa.blogspot.com
https://www.facebook.com/kirjarouvanelamaa/
Insta:  #pirittaolen
Pinterest
Twitter

Kommentit