Max Seeck: Uskollinen lukija - hyvä dekkari - 1. osa"Jessica Niemi", Jessica sanoo ja esittää virkamerkkinsä. Virkapukuiset kollegat ovat kuitenkin jo tunnistaneet hänet. Kaikki tuntevat apinan, mutta apina ei tunne ketään.

Max Seeck: Uskollinen lukija, 385 s. - ilmestynyt 2019 - 1. osa Jessica Niemi-sarjaan -  kansi: Markko Taina - Tammi ******** kirjaston kirja

Päähenkilöt:
Seeckin uuden dekkarin pääosassa on tummahiuksinen Jessica Niemi. Detective kireäperseeksi ja Lara Croftiksikin mainittu. Niemi on nainen, jolla on aika paljon salaisuuksia, joista ei halua puhua. Myös lapsuus on ollut omanlaisensa. Pätevä työssään kumminkin.

Jessican kanssa läheisesti työskentelee komea, tummaihoinen Jusuf Pepple, joka nimestään ja ulkonäöstään huolimatta on syntynyt Suomessa, juuret kuitenkin ovat muualla.

Lisäksi tehokaksikko Nina Ruska ja Mikael Kaariniemi sekä aina hieltä tuoksahtava Rasmus "Rasse" Susikoski, juristi koulutukseltaan.

Pomona häärää sympaattisen oloinen rikosylikomisario Erne Mikson, jolla myöskin on oma rankka salaisuutensa.

Tarina alkaa. Keski-ikäiseltä kirjailija Roger Koposelta on ilmestynyt Noitavaino -trilogian kolmas ja viimeinen osa ja mies on Savonlinnassa esiíntymässä kirjatapahtumassa. Rogerin kirjat ovat aina myyneet hyvin, mutta Noitavaino-sarja on räjäyttänyt pankin.
- Nyt he voivat Marian (vaimo) kanssa hankkia mitä  ikinä haluavat. Yhtäkkiä kaikki mahdolliset ylellisyydet ja nautinnot ovat heidän ulottuvillaan.
Esitetyt kysymykset ovat Rogerille tuttuja, kunnes eräs kuulija yleisöstä saa mikrofonin.
- "Kirjanne ovat melkoisen väkivaltaisia... Pelkäättekö te? Siksikö te kirjoitatte?"
- "Pelkäänkö minä?"
- "Oletteko kirjoittanut kirjoihinne omia pelkojanne?"
Roger ei ymmärrä kysymystä, kunnes mies kysyy: "Pelkäättekö te sitä mitä kirjoitatte?"
- "Miksi pelkäisin omaa fiktiotani?"

No niinpä, miksi Roger pelkäisi, mutta kysyjän kysymys saa aikaan sen, että saliin laskeutuu hermostunut hiljaisuus. Tapahtuma loppuu ja Roger lähtee vastentahtoisesti tilaisuuden järjestäjän illalliselle. Mukana on kuitenkin mielenkiintoisia naisfaneja ja Roger suunnittelee jo kaikenlaista...
Tosin Maria-vaimolta on tullut WhatsApp-viesti, mutta Roger vastaa siihen vain lyhyesti. Asiaan ehtii ottaa tarkemmin kantaa myöhemminkin. Nyt olisi ihan muuta mielessä, vaikka kotona odottaa kuusitoista vuotta nuorempi hehkeä vaimo.

Roger on ohittamassa vastaanottotiloja kun kuulee nimensä mainittavan.
- "Sinulle on puhelu", nainen sanoo.
Puhelu? V***u mikä ajoitus, Roger ajattelee.

Toisella puolella Suomea, Helsingin Kulosaaressa, Jessica ja muut poliisit ovat saaneet komennuksen tutkimaan erästä henkirikosta, joka osoittautuu vähintäänkin irvokkaaksi. Jessica Niemi on pyörinyt rikospaikalla, sisällä ja ulkona, kun hänen mieleensä putkahtaa eräs asia.
- Konstaapelit huomaavat että jokin on vinossa ennen kuin Jessica ehtii saada suutaan auki.
"Onko kaikki kunnossa?"

Ei ole, ei todellakaan ole! Tästä alkaakin sellainen juonipyöritys, että heikompaa hirvittää.

Muistan Max Seeckin todenneen jossain haastattelussa, että Uskollinen lukija on kirjoittajan mielestä paras ilmestyneistä dekkareista tai ainakin Seeck oli siihen tyytyväisin. Ja kyllä, olen ihan samaa mieltä! Tässä kirjassa on (melkein) kaikki ne elementit, joita odotan ja toivon hyvältä dekkarilta: hyvin kirjoitettu mielenkiintoinen ja monipolvinen tarina, oivat henkilöhahmot, salaisuuksia, koukuttavuutta ja yllätyksiä. Mutta, sitten tulee se mutta. En tykännyt lopusta, jossa hieno tarina tuntui levähtävän, etenkin eräässä joukkokohtauksessa. Tuli fiilis kiireestä. Olisin mielelläni lukenut tarinaa enemmänkin, joten loppuratkaisut olisi voinut rauhassa kehittää loppukliimakseihinsa. Mutta lopun kiireen tunnusta huolimatta, olihan tämä hyvä! En millään maltaisi odottaa ensi elokuuhun, jolloin Maxilta ilmestyy viides kirja. Sitä paitsi Uskollisesta lukijasta saisi todella hyvän elokuvan tai tv-sarjan. Sitä(kin) odotellessa.

Haluan, että se joka avaa kirjani, arvostaa ja kunnioittaa sen kirjoittajaa sen sisällöstä huolimatta, Haluan jonkun, joka pyytää saada jatkaa lukemista silloinkin, kun mitään kerrottavaa ei enää ole. Haluan lukijan, joka on tekstilleni uskollinen.
(Ote kirjan tarinasta)

P.S: Tarinan sanat: Malleus maleficarum tarkoittavat Noitavasaraa, joka puolestaan on noitavainojen aikaan vuonna 1486 julkaistu kirja. Sen kokosi inkvisiittori Heinrich Kramer (n. 1430 - 1505). Noitavasarassa annetaan yksityiskohtaisia ohjeita noitien kuulusteluun ja tunnistamiseen.
(Lähde: Wikipedia)

P.P.S. Edit 10/2019 Kirjalle kuuluu hyvää, sillä sen käännösoikeudet on myyty 24 maahan. Hollywood on myös tehnyt tarjouksen, joten suunnitteilla on Helsinkiin sijoittuva tv-sarja.
Edit 2/2020: Oikeudet myyty 35 maahan.
++++++++
Pari sanaa kirjailijasta:
Max Seeck, synt. 1985 Helsingissä, markkinointialan yrittäjä, käsikirjoittaja ja kirjailija. Asuu Espoossa. 
Ajatus kirjoittamiseen lähti Kroatian matkalla, jossa oli tylsää istua vain auringossa. Niinpä mies lähti sisälle kirjoittamaan. Lomamatkalla syntyi kymmenisen liuskaa, jotka Seeck luetutti lähipiirillään, joka piti lukemastaan...ja loppu on historiaa.
Seeck pyrkii yksityiskohdissa mahdollisimman suureen tarkkuuteen, vaikkei olisi paikalla käynytkään.
Kirjailijalle tärkeitä dekkaristeja ovat olleet Stieg Larsson, Jo Nesbø ja Dan Brown.
Lukemisen lisäksi mies harrastaa mm. salibandya, juoksemista ja musiikkia, etenkin räppiä. (Ja nykyään varmaan lapsenhoitoakin. Blogistin huom.)
Kokopäiväisestä kirjoittamisesta Seeck ei haaveile, ei ainakaan pari vuotta sitten.
(Lähde: IL 2016)


        Max Seeck Dekkarifestivaaleilla 2018
                    (Piritta's foto) 

*********
Ilmestyneet teokset:
Daniel Kuisma -trilogia:
Hammurabin enkelit 2016  - Mefiston kosketus 2017  - Haadeksen kutsu 2018

Jessica Niemi -sarja:
Uskollinen lukija 2019 - Pahan verkko ilmestyy syksyllä 2020

Teoksia on ilmestynyt ainakin Saksassa, Islannissa ja Virossa.
Hammurabin enkelit on saanut Suomen Dekkariseuran esikoiskunniakirjan v. 2017
- Seuraavan kirjan arvioitu ilmestymisaika on elokuu 2020.

^^^^^^^^^^^^
kirjarouvanelamaa.blogspot.com
https://www.facebook.com/kirjarouvanelamaa/
Insta: #pirittaolen

Kommentit

 1. Nyt voisin sanoa Sinulle Kirjarouva, että allekirjoitan tekstisi kokonaisuudessaan.
  Loppu oli töks,töks, mutta sen saa anteeksi, kun tarina oli hyvä, henkilöt mielenkiintoisia ja teksti sujuvaa luettavaa.
  Odotan kovasti seuraavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että ollaan samoilla linjoilla, vaikka melkein sen jo arvasinkin.

   Poista
 2. Hyvä bloggaus, kiitos siitä. Kirja hyppää varauslistalle :)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti