Jorge Zepeda Patterson: Kuolema kelloa vastaan - dekkari

Prologin alku: Sinä sunnuntaina jona kirjava letka polkee Pariisin Riemukaaren ali ja kruunaa 21 päivän ja 3500 kilometrin mittaisen taipaleensa, saatan hyvin olla ruumishuoneen säilytyslokerossa tai verhoutuneena keltaiseen paitaan.

Jorge Zepeda Patterson: Kuolema kelloa vastaan, 390 s. - suom. ilm. 2020 - Muerte contrarreloj 2018 - suomennos: Mila Lahdenpohja - kannen kuva: Adobe Stock / Aufort Jérome - Minerva Crime ******** Arvostelukappale, kiitos!

Taustaa:
Ranskalainen Marc Moreau on pyöräilyjoukkueensa, Fonarin, avainpyöräilijä. Marc on jo yhdentoista vuoden ajan ollut hyvän ystävänsä Steve Panatan apuajaja. Marcin tehtävänä on pitää joukkue lähellä kärkeä, estää kokonaiskilpailun top 15:ssä olevien kilpailijoiden mahdolliset irtiottoyritykset ja olla Marcin "kirittäjä" sekä auttaa kaikin mahdollisin tavoin Steveä voittamaan.
Marc onkin oikein sovelias tähän, sillä:
- Isäni dna oli Ranskan Alpeilta ja äitini esivanhempien geenit Kolumbian Andeilta olivat eittämättä hyvä yhdistelmä, sillä niiden ansiosta olin käytännössä kasvattanut kolmannen keuhkon. Ei sillä, että minulla olisi kolmatta keuhkoa ollut, mutta vereni happipitoisuus on sitä luokkaa, että olisin hyvin voinut ajaa doupattuna.

Marc Monroen pyöräilyinnostus lähti siitä kun vanhemmat erosivat ja kun äiti pystyi muuttamaan syrjäisestä kylästä suosittuun kaupunginosaan. Muuten ok, mutta kodin sijainti koulusta ei ollut paras mahdollinen, sillä Marc joutui kävelemään melkein seitsemän kilometriä ylämäkeen aina mennessään kouluun. Ilmeisesti äitiä alkoi säälittää kun Marc joutui nousemaan kouluaamuisin puoli viisi ehtiäkseen ajoissa kouluun. Niinpä äiti osti polkupyörän, ja Marc innostui pyöräilystä niin että alkoi kellottaa koulumatkojaan, jotta voisi nukkua aamuisin mahdollisimman pitkään. Näin Marcista kehittyi vuosien saatossa yksi maailman parhaimmista ylämäkiajajista.
Steve hallitsi aika-ajon, muttei ylämäkiajoa, joten Marcin apu oli kullanarvoinen.

Marc on kiltisti auttanut ystävänsä voitosta voittoon ja nyt olisi edessä Steven viides perättäinen Tour de France -voitto.
Ympäriajo käynnistyy, mutta sitten alkaa sabotointi. Joku ryhtyy eliminoimaan kilpailijoita, tavalla tai toisella.

Komisario Favre lähestyy Marcia ja pyytää tältä apua. Onko syyllinen / syylliset pyöräilypiirin sisältä vai aivan joku muu? Mitkä ovat motiivit? Haluaako tekijä tuhota koko Tourin vai vain yksittäisiä kilpailijoita? Entä Marc? Alkaako ykkösajajan paikka kiinnostaa? Joko olisi aika ruveta hamuamaan itselleen keltaista paitaa, maillotia? Jos Marc voittaisi keltaisen maillotin, niin hän olisi ensimmäinen ranskalainen voittaja kolmeenkymmeneenviiteen vuoteen ja ensimmäinen kolumbialainen. Tätä kannattaisi miettiä, mutta samalla Marc pettäisi ystävänsä ja kilpatoverinsa, jota pitää lähes veljenään.

Rakastatko pyöräilyä ja seuraatko Tour de Francea? Jos vastasit kyllä edes toiseen, niin tämä on juuri sinun kirjasi.
Tarina keskittyy kokonaisuudessaan pyöräilymaailmaan ja Touriin. Mukana on kilpailijoita, valmentajia, hierojia, mekaanikkoja, toimittajia, jne.
Jos taas intohimona ei ole pyöräily, kuten minulla, niin teksti on hieman liian jaarittelevaa pyöräilyelämää. Tosin tunnustan, että opin paljon. Olen vain voinut aavistaa kuinka rankkaa kilpapyöräily on ja millaisissa teräskunnoissa kilpailijat ovat. Sitä en ollut tiennyt kuinka suunnitelmallista ja samalla juonittelevaa ammattipyöräily on ja kuinka paljon kilpailijat auttavat toisiaan, jopa luovuttavat etappivoittoja. Onko se tällaista oikeastikin Touressa ja muissa pyöräilykilpailuissa? Patterson kuvailee henkeäsalpaavan hyvin kiritaistoja, ylämäkiajoja ja lajin rankkuutta yleensäkin. Jos olisi Eurosport telkkarissa, niin saattaisin jopa vilkaista seuraavaa Tour de Francea. Katsoisin sitä ihan uusin silmin.

Tietysti kirjassa on myös dekkarin aineksia, ja kirjailija  osaa hyvin venyttää loppuratkaisut viimeisille etapeille (etappeja on 21). Tarinan kertoja on Marc Moreau, joka käy kilpailun läpi etappi etapilta. Jos tarinaa olisi vähän tiivistänyt, niin olisi ollut minullekin - ei urheiluhullulle & pyöräilijälle - ihan oivaa luettavaa. Jollei Tour de Francesta tiedä yhtään mitään, niin kannattaa googlettaa ennen lukemista.
Uskon, että urheiluväki ja alan harrastajat saattavat pitää tästä kirjasta, pyöräilymielessä ainakin. Ja mikseivät muutkin.

Myös maailma pysähtyi toviksi, ikään kuin räjähdys olisi rikkonut kaikkien tärykalvot ja kietonut meidät hämmentävään hiljaisuuteen.

P.S. Tour de France eli Ranskan ympäriajo on Ranskassa joka vuoden heinäkuussa järjestettävä maantiepyöräilykilpailu. Koronan takia tänä vuonna 29.8.-20.9.2020. Ranskan ympäriajo on arvostetuin kolmesta suuresta etappikilpailusta, joista kaksi muuta ovat Italian ympäriajo ja Espanjan ympäriajo. Ensimmäinen ajo oli v. 1903. Kilpailu kestää noin kolme viikkoa ja siihen kuuluu noin 20 yhden päivän mittaista etappia. Kokonaispituus on vaihdellut 2010-luvulla 3300 - 3700 km.
Kokonaiskilpailun johtaja pitää ylläään keltaista paitaa, maillot jaunea. Suomalaisista kisaan ovat osallistuneet Joona Laukka, Kjell Carlström ja Jussi Veikkanen.
(Lähde: Wikipedia)

+++++++
Kirjailija, toimittaja
Jorge Zepeda Patterson, synt. 1952, Mazatlan, Meksiko. Nykyään mies on Meksikon johtavan uutissivuston päätoimittaja ja kirjoittaa kuudessatoista lehdessä julkaistavaa viikoittaista kolumnia.

********
Suomennetut teokset:
Kuolema kelloa vastaan 2020

Netistä löytyy lisää suomentamattomia teoksia.

Osallistun tällä kirjalla (5/7) Dekkariviikkoon. Huomenna vuorossa esikoisdekkari.

Kirjabloggareiden kirjaviikkoa emännöi tänä vuonna Mari Luetut.net -blogista.
https://luetutnet.wordpress.com/2020/05/20/dekkariviikko-kirjablogeissa-8-14-6-2020/?fbclid=IwAR2Rf48SwNB-Fk_kSTvRMIVUIKbooaIn8oUqZUG_V221MlDNw85_VfRoPpw



Kirjakaupat huomioivat rikoskirjallisuuden pitkään jatkunutta menestystä viettämällä valtakunnallista Dekkariviikkoa.
^^^^^^^^^^^^
kirjarouvanelamaa.blogspot.com
https://www.facebook.com/kirjarouvanelamaa/
Insta: #pirittaolen
Pinterest
Twitter

Kommentit

  1. Minullakin oli samanlaiset ajatukset kirjasta. En tiennyt ennakkoon mitään kilpapyöräilystä.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti