Tomas Gads: Luopiot, 2. osa - dekkari

Kuulin ensin halveksivaa naurua ja sen jälkeen näin kipua. Kipu ei tuntunut miltään. Minä vain katselin sivusta. Ehkä se ei liittynytkään minuun. Mutta joku nauroi aina viimekseksi.

Tomas Gads (pseud.): Luopiot, 316 s. - 2. osa Ryhmä Halme - sarjaan - ilm. 2020 - kansi: Sanna-Reeta Meilahti - Bazar Kustannus Oy ********* kirjaston kirja

Oletko lukenut sarjan aloitusosan, Pirulainen? Jos olet, niin tiedät, että kirjailijat jättivät lukijansa pirulliseen tilanteeseen, eli pari juttua on auki. Muutamaa kohtaa ehdin jo odotella, saisinko vastaukset. Kyllä sain. Luopiot jatkaa nyt siitä mihin Pirulainen jäi.

Rikoskomisario Halme *) joukkioineen on hälytetty Kakskertaan, josta on löynyt ruumis. Soittaja oli Halmen ryhmään kuuluva poliisi. Rikosylikonstaapeli Ann-Mari Forsman on ollut matkoilla ja löytänyt nykyisen kotitalonsa portailta ruumiin. Ann-Mari ja Linda-tytär ovat muuttaneet mökille, mutta onneksi heillä on vielä toinen koti käytössä. Miksi kroppa on juuri Forsmanin portailla, onko siihen joku syy?

Kuolleelta löytyy henkilöllisyystodistus, mutta onko se oma?
- Siinähän meillä on henkilöllisyys, innostui Magnus,
- Tuo on kyllä helvetin äkkinäinen johtopäätös, tuumaa Sergei äkäisesti.

Tapausta aletaan tutkia, mutta vajaalla ryhmällä. Forsman on jouduttu jääväämään ja kuinka ollakaan Petrov ilmoittaa yht'äkkiä jäävänsä isyyslomalle. Mitä ihmettä, onko miehellä perhe ja lapsia? Kukaan ryhmästä ei ollut tiennyt.
- Ajattelin jäädä isyyslomalle.
- Milloin?
- Huomenna tai oikeastaan nyt.
(...) Tämä tuli kyllä vähän puskista, totesi Halme (...) Ei voi mitään. Henkilökohtainen syy. Pakko.

Mutta Sergei ei jääkään perheensä pariin, vaan häipyy Venäjälle. Miksi?
Niinpä Halme, psykologi Magnus Mehtonen ja some-ekspertti Niklas Lindholm joutuvat pärjäämään keskenään. Mukana kuvioissa on myös uusi virkaintoinen syyttäjä Riitta Nelimarkka-Laaksonen. Halme epäilee ettei yhteistyö tule sujumaan.
- Halme kätteli naista ja huomasi ärsytyksen nousevan entisestään. Kihlakunnansyyttäjän äänessä oli ylemmyyttä ja yliampuvaa artikulointia. Halme vihasi sellaista. Kaiken sorttisia pätijöitä. 

Edellisessä osassa kaipasin henkilöiden syventämistä ja etenkin Sergei Petrovista olin kiinnostunut. Jörrikkämies, josta työkaverit eivät oikein tiedä mitään. Eipä huolta, sillä Luopioissa pääsemme tutustumaan kunnolla Sergeihin. Hänen lapsuuteensa ja nykyiseen elämäänsä. Sergei Petrovista tulee nimittäin kirjan päähenkilö, mutta ei toisiakaan unohdeta.

Mitkä ovat Halmeen USA:n kontaktit? Oikeuslääkäri Kristian Kvist on edelleen Ann-Marin tyttären Lindan maalivahtivalmentaja, mutta millaiset välit Kristianilla ja Ann-Marilla mahtaa nykyään olla?
Kristian Kvistiä sanottiin Pirulaisessa Mokeksi, mutta nyt tuota lempinimeä ei käytetty. Päättelin syyksi sen, että nimi liittyy miehen valmentajaharrastukseen, josta ei tässä osassa puhuttu.
Entä mitä Magnus mahtaa puuhata? Herää vahva epäilys, että Magnus saattaa olla kolmannen osan päähenkilö.

Tarinassa edetään pääosin nykyisyydessä (Turussa) ja menneisyydessä (Venäjällä). Lukujen väleissä  Unissakävelijä "puhuu". Olivatko ne tarpeellisia lukuja?
Joka tapauksessa pidin Luopioista, jopa enemmän kuin Pirulaisesta (josta siis pidin myös). Henkilöhahmojen syventämistä on tehty ja pidin hyvin kirjoitetusta tarinastakin. Rakenne on selvempi ja kirja tuntuu "valmiimmalta". Tuskin maltan odottaa kolmatta osaa.
Tomas Gads on vahvasti tunkeutumassa omaan kotimaiseen dekkariparhaimmistooni ja miksei koko Suomen.

 P.S.
*) Ryhmä Halmeen koostumus:
Ryhmän kokoaa klassisesta musiikista pitävä, kansainvälistä uraakin tehnyt komisario Halme, joka toimii myös pomona. Rikosylikonstaapeli Ann-Mari Forsman on entinen talousalan huippujohtaja.
Magnus Mehtonen on rikostutkija ja psykologi, jonka tyyli välillä ärsyttää muuta ryhmää.
Sergei Petrov, rikosylikonstaapeli, on saatu houkutelluksi Lappeenrannasta Turkuun. Petrovin kokemus rajalta ja kielitaito ovat hyödyksi. Petrov ei puhu yksityiselämästään.
Niklas Lindholm on nuori konstaapelikokelas ja vastavalmistunut it-alan diplomi-insinööri, joka tekee väitöskirjaa viihdepeleistä ja niiden vaikutuksista. Eli some-ekspertti. Tosin poikamaisesta olemuksesta ei voisi päätellä, että Niklas on ollut jo vuosikausia nettipoliisin asiantuntija. 
Lisää ryhmästä ensimmäissä osassa. Linkki alla.

+++++++++
Kirjailija(t):
Tomas Gads = on enemmän kuin Roos ja Nummela yksilöinä yhdessä. Gads ajattelee ja kirjoittaa toisin kuin kumpikaan ajattelisi tai kirjoittaisi yksin. Gads on utelias, rohkea, ennakkoluuloton ja peloton. Kirjailijat jakavat taustatyön, henkilöhahmot ja tarinan.
(Lähde: Tomas Gadsin kotisivu)

Tomas Gads =  
Satu Roos, synt. 1958 Mikkelissä. Kirjailija on taustaltaan sosiaalipsykologi ja alun perin biokemisti. Työskentelee työyhteisöasiantuntijana.
Kaisa Nummela, synt. 1979 Turussa, on myös taustaltaan sosiaalipsykologi. Nummela toimii psykologina. Molemmat asuvat Iisalmessa.


Kaisa Nummela ja Satu Roos Dekkarifestivaaleilla syksyllä 2019
(©Piritta's foto)

*********
Ilmestyneet teokset:
Ryhmä Halme -sarja:
Pirulainen  2019 - Luopiot 2020 - Hymytyttö ilmestyy toukokuussa 2021

Linkki Pirulaiseen:
https://kirjarouvanelamaa.blogspot.com/2019/05/tomas-gads-pirulainen-esikoisdekkari.html

....................

Olisi tarkoitus osallistua Dekkariviikkoon joka päivä ja tässä on ensimmänen kirja. Huomenna tulossa ruotsalainen dekkari.

Kirjabloggareiden kirjaviikkoa emännöi tänä vuonna Mari Luetut.net -blogista.
https://luetutnet.wordpress.com/2020/05/20/dekkariviikko-kirjablogeissa-8-14-6-2020/?fbclid=IwAR2Rf48SwNB-Fk_kSTvRMIVUIKbooaIn8oUqZUG_V221MlDNw85_VfRoPpwKirjakaupat huomioivat rikoskirjallisuuden pitkään jatkunutta menestystä viettämällä valtakunnallista Dekkariviikkoa 8. - 14.6.2020

^^^^^^^^^^

kirjarouvanelamaa.blogspot.com
https://www.facebook.com/kirjarouvanelamaa/
Insta: #pirittaolen
Pinterest
Twitter

Kommentit

 1. Kiitos esittelystä!
  Ilmeisesti tämä sarja kannattaisi lukea järjestyksessä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä minusta. Ensinnäkin Pirulaisessa esitellään Ryhmä Halme, joka helpottaa lukemista. Toiseksi, eka osa jää auki jännään paikkaan, josta sitten toinen osa alkaa.

   Poista
 2. Tykkäsin ensimmäisen osan loppukoukusta ja odotin vastaavaa tähän kakkoseen. Valitettavasti sitä ei ollut. Muuten oikein säpäkkä dekkari. Ensimmäisen osan sivistyssanatkin oli jätetty onneksi pois tästä kirjasta. Toivon mukaan seuraavissa osissa esitellään loput ryhmän jäsenistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samanlaista koukkua ei ollut, mutta jäihän se kiinnostavaan kohtaan. Mitä se yksi henkilö touhuaa?
   Olisikin kiva, jos joka osassa olisi joku ryhmän jäsenistä pääosassa. Mielenkiintoista nähdä miten sarja kehittyy.

   Poista

Lähetä kommentti