Cilla & Rolf Börjlind: Yön silmä, 8. osa

 

Vieraat nousivat ja lähtivät sanomatta sanaakaan. Boris sytytti lattialamput vältellen katsomasta taakseen. Tällä kertaa sankoa ei ollut tarvittu.
(Ote prologin lopusta.)

Cilla & Rolf Börjlind: Yön silmä, 339 s. - 8. osa Tom Stilton & Olivia Rönning -sarjaan - suom. ilm. 2024 - Nattens öga 2023 - suomennos: Ulla Lempinen - kannen suunnittelu: Jörgen Einéus - Kustantamo S & S

Olivia Rönning ja Lisa Hedqvist on määrätty Accepto-nimiseen erikoisyksikköön, jonka päämääränä on kartoittaa ukrainalaisiin pakolaisnaisiin kytkeytyvää ihmiskauppaa. Olivia ja Lisa olivat lukeneet poliisin raportteja seksikauppaan liittyvistä operaatioista. Ulkomaalaisia naisia kohdellaan todella huonosti. Miehiä, jotka olivat tehneet heistä seksiorjia, kiiinnosti vain ja ainoastaan raha. 

Olivia ja ja Lisa saavat kuulla kansainvälisestä ihmiskauppaverkosta, mutta kuka mahtaa olla sen takana? Lisa ja Olivia ovat suuren ja erittäin vaarallisen tehtävän parissa.

Alina on poikansa Oleksin kanssa pakomatkalla sotivasta Ukrainasta. Päämäärä on vielä tuntematon. Matkalla mukaan tulee Ivanna, jolla on Ruotsissa sukulaisia. Sinne siis. Mutta matka ei sujukaan suunnitellusti.

Tom Stilton ja Luna ovat jälleen Ruotsissa ja asuvat proomussaan. Luna alkaa epäillä, että Tom on jotenkin ollut osallisena eräässä kuolemantapauksessa. Tomia tapaus ei tunnu hetkauttavan laisinkaan. Sitten poliisit tulevat kuulustelemaan Tomia, mutta tämä ei myönnä mitään. Lunaa arveluttaa. Mihin Tom on sotkeutunut? Tapauksesta kehkeytyy riitaa ja Tom lähtee menemään.

Ranskan Rivieran Port Vaubanin satamassa on jättimäinen huvialus, joka on seissyt paikallaan jo kuukauden. Loisteliaan sataviisikymmentä metriä pitkän aluksen omistaa leningradilainen Grigori Vladovski. Nykyään mies pysyy kaukana Venäjästä, koska ei halua herättää huomiota Venäjän vallanpitäjissä.
Grigorilla on  19-vuotias Julie-tytär, joka opiskelee eliitin suosimassa sisäoppilaitoksessa Nizzassa. Julia on isänsä silmäterä. Nyt isä kertoo Julialle suuren salaisuuden. Lattian alta nousee valkoinen jalusta, jonka päällä on luodinkestävästä lasista tehty kuutio ja sen sisällä on jotakin korvaamattoman arvokasta.
------
Jotkut vaan osaavat, sillä kirjan aloittaa sivun mittainen prologi, joka saa heti kiinnostumaan tarinasta. Mitä tuleekaan tapahtumaan.
Olen pitänyt Stilton ja Rönning -sarjasta, joistakin osista enemmän kuin toisista. Yön silmä on parhaimpia. Tarina etenee alusta loppuun mukaansatempaavana ja jännitys tihentyy loppua kohden. Monikerroksellisuus ja jännnitys, ne Börjlindit hallitsevat.

Sarjan henkilöt ovat alusta alkaen olleet suuressa roolissa, joten kannattaa aloittaa lukeminen ensimmäisestä osasta. Myös Yön silmässä käsitellään paljon hahmojen yksityiselämää, joka onkin sangen kiintoisaa. Tällä kertaa hahmoista nousee etenkin Abbas El-Fass, jonka menneisyys on omanlaisensa. Mies saa tässä tarinassa totisesti yllättyä. 

Eläkkeellä oleva Olivian entinen pomo Mette Olsäter houkutellaan mukaan tutkintoihin.
Sillä välin Meten aviomies Mårten jatkaa väkertämisiään. Edellisessä kirjassa hän teki suurta pienoismallia ja Yön silmässä valmistui kanoille koti.

Mielenkiintoiset juonihaarat ja lähes hiuksianostattava loppupuoli. Toivottavasti Börjlindit jatkavat vielä Stilton & Rönning -sarjaansa. 

Erikoinen kansi. 

+++++++
Kirjailija, tuottaja ja elokuvakäsikirjoittaja
Cecilia "Cilla " Börjlind  synt. 1961.

Kirjailija, ohjaaja, käsikirjoittaja ja näyttelijä
Rolf Börjlind, synt. 1943 
Pariskunta on kirjoittanut yhdessä vuodesta 1994 alkaen. He ovat myös tunnettuja Martin Beck-elokuvista. Pariskunta asuu Nackassa, lähellä Tukholmaa.

Kuvasin pariskunnan Dekkarifestivaaleilla Paasitornissa syksyllä 2019.

*********
Ilmestyneet suomennokset:
Tom & Olivia -sarja:
Nousuvesi 2013 - Kolmas ääni 2014 - Musta aamunkoitto 2016 - Uinu paju pienoinen 2017 - Polttopiste 2019 - Jäätynyt kulta 2021 - Laupias samarialainen 2023

Sarjaa on myyty Ruotsissa yli miljoona kappaletta.
Joistakin kirjoista on tehty, Suomessakin nähty, Nousuvesi-niminen tv-sarja.

Linkit: Polttopiste, 5. osa
(Bonuksena Arne Dahlin Äkkisyvä)

(Bonuksena Camilla Greben Veteen piirretty viiva, 5. osa)


Kommentit