Stephen King: Holly, 6. itsenäinen osa

 

Aivot tuntuvat vereen kastellulta pesusieneltä luuhäkissä. Pehvaa pakottaa. On kuin mehiläiset, parvi niitä tappajamehiläisiksi kutsuttaja, olisivat joukolla upottaneet myrkyllä täytetyt pistimensä hänen selkäänsä ja niskaansa.

Stephen King: Holly, 6. itsenäinen osa - 471 s. - suom. ilm. 2024 - kansi: Juri Patrikainen - alkup. ilm. 2023 - suomennos: Ilkka Rekiaro - Tammi

Stephen King on kirjoittanut:"Hollyn piti olla sivuhenkilö, mutta hän varastikin koko show'n ja sydämeni. Ja näinhän siinä sitten kävi, että Billy Hodges/Mersumies -trilogian jälkeen omalaatuinen yksityisetsivä Holly Gibney päätyi ensin myös Ulkopuolinen-kirjaan ja erään novellin päähenkilöksi kirjassa Mitä enenmmän verta. Nyt sitten Holly sai oman tarinan. Ihan mahtavaa! Edelllä mainitussa novellikokoelmassa saatiin tutustua hieman enemmän  Hollyn persoonaan ja elämään jonkin verran ja nyt tuleee jatkoa.

Nainen on leffafriikki ja hänellä on laaja 4375:n dvd:n elokuvakirjasto. Holly Gibney ja Pete Huntley työskentelevät Etsivä löytää -toimistossaan, mutta nyt Pete on sairastunut ja Hollyn on joko suljettava toimisto tai työskenneltävä yksin. Aika on vaikea, sillä korona jyllää kautta koko maailman. Lisäksi Hollyn äiti on hankala:
- Charlotte oli kieltäytynyt rokotuksista eikä suostunut käyttämään edes maskia.
Miten sitten kävikään? Sen saattaa arvata.  

Sillä välin kun Holly oli Zoomissa  on työpuhelimeen tullut lyhyen ajan sisällä neljä puhelua ja neljä viestiä vastaajaan. Holly miettii vastatako vai ei ja päättää edes kuunnella mitä asiaa soittajalla on.
- "Hei, tässä Penelope Dahl. Tiedän, että toimistonne on kiinni, mutta asiani on hyvin tärkeä. Itse asiassa kyseessä on hätätilanne."

Hollystä naisen ahdistunut ääni muistuttaa äidin ahdistunutta ääntä. Ja Holly tekee päätöksensä kun kuuntelee myös toisen viestin, jossa rouva Dahl kertoo tyttärensä Bonnien kadonneen kolme viikkoa sitten. Poliisin tekemä esitutkinta oli puutteellinen, joten Penelope kääntyi Etsivä löytää -toimiston puoleen. Holly vastaanottaa toimeksiannon ja alkaa etsiä Bonnieta. Kuinka ollakaan, Hollyt törmää muihinkin outoihin katoamisiin, mutta kysymys kuuluu, voisivatko ne kaikki jotenkin kuulua yhteeen?
-----
Vetävä alku tempaa heti mukaansa ja vaikka tarinassa tapahtuu suht' vähän, on se kuitenkin kiinnostava. Tarinassa ei ole pelottavaa kauhua, vaan kauhu muodostuu siitä mitä ihmiset voivat tehdä.
Lukija tietää koko ajan syyllisen/syylliset ja heidän toimensa. Ja se saa jännittämään mitä seuraavaksi tapahtuukaan. 

Holly tutkii ja ottaa asioista selvää ja soittaa toisinaan yhtiökumppanilleen Petelle saadakseen tukea ja apua. Lisäksi Holly saa apua myös etenkin Jeromen siskolta Barbaralta, jolla on tarinassa myös suuri rooli. Jerome on hoitamassa asioitaan New Yorkissa, joten ei nyt voi olla kovin suuresti avuksi.
Niin kuin Hollyllä ei olisi riittämiin kaikenlaista tehtävää ja huolta, niin nainen saa tietää äitinsä ja Henry-enonsa salaisuuden, joka saattaa muuttaa tulevaisuudessa koko Hollyn elämän. 
Toivoin edellisen Kingin kirjan (Mitä enemmän vertakohdalla, että saisimme kuulla lisää Hollystä, Jeromesta ja Barbarasta. King näköjään kuuli toiveeni. Minusta Holly on melkeinpä paras näistä kuudesta osasta, jossa Holly on mukana. Lisäksi tässä osassa Kingillä on sana hallussa. Tosin tästä saamme kiittää myös Kingin suomentajaa, Ilkka Rekiaroa, joka on kääntänyt suurimman osan Kingin tuotannosta v. 1986 alkaen. 

Nyt toivon taas jatkoa!
Toukokuussa 2024 ilmestyy suomentamaton novellikokoelma. Ehkä sekin käännetään.

Bill Hodges oli kerran sanonut Hollylle näin:
- " Useimmat tapaukset ovat hauraita kuin kananmunat. Miksi? Koska useimmat rikolliset ovat pöljiä. Jopa fiksut ovat pöljiä tehdessään rikoksia. Eiväthän he muuten tekisi rikoksia. Tapausta pitää siis käsitellä kuin kananamunaa. Se pitää rikkoa, sitä  pitää vatkata ja se pitää kaataa pannuun, jonka pohjalla tirisee voita. Ja sitten pitää paistaa kiva pikku omeletti."

+++++++
Kirjailija, fantasia- ja kauhukirjailija. ent. englanninopettaja
Stephen King on synt. 1947 Portlandissa, Mainessa. King kirjoittaa myös salanimellä Richard Bachman
Kingin tuotannosta on tehty myös monia elokuvia ja tv-sarjoja.
King on yksi maailman kaupallisesti menestyneimmistä kirjailijoista. Vuonna 1974 ilmestyneen Carrien jälkeen King on kirjoittanut ainakin 63 romaania, 20 pienoisromaania ja yli 200 novellia. Teoksia on myyty arviolta 350 milj. kpl.
Kingin vaimo Tabitha King ja pojat Joe Hill ja Owen King ovat myös kirjailijoita.

**********
Suomennettuja teoksia netistä löytyy yli viisikymmentä, joista tässä osa:
Carrie 1987 - Painajainen 1990 - Hohto 1985 - Yö äänet 1989 - Kosketus 1989 - Tulisilmä 1982 -  Kauhun vuodenajat 1992- Christine, tappaja-auto 1984 - Uinu, uinu lemmikkini 1986 - Ihmissuden vuosi 1990 - Talismaani (yhdessä Peter Straubin kanssa) 1991 -  Se 1988 - Piina 1989 - Lohikäärmeen silmät 1993 - Tarpeellista tavaraa 1992 - Uneton yö 1994 - Unen sieppaaja 2001 - Liseyn tarina 2008 - Kuvun alla 2011 - 22.11.63  2013 - Tohtori Uni 2014 - Herääminen 2015 - Tervetuloa Joylandiin 2013 - Mersumies 2016 (Bill Hodges -dekkari 1/3) - Etsivä löytää  2017 (dekkari 2/3)  - Viimeinen vartio 2017 (dekkari 3/3)  -  Ruususen uni (yhdessä poikansa Owen Kingin kanssa) 2018 - Ulkopuolinen 2019 - Laitos 2020 - Keveys 2020 - Mitä enemmän verta 2021 -  Billy Summers 2021 - Myöhemmin 2022 - Holly 2024

Holly on mukana seuraavissa kirjoissa: Mersumies, Etsivä löytää, Viimeinen vartio, Ulkopuolinen, Mitä enemmän verta ja Holly.

Linkit: 



Lisäksi vielä:
Musta torni-sarjaa 8 osaa ja
Richard Bachmanin nimellä 6 suomennosta.
Plus suomentamattomia teoksia on toistakymmentä.

Linkki Laitokseen, joka on lähinnä psykologista jännitystä: 

Keveys on fantasiaa ja hyvin erilainen kuin muut Kingit. Teos on tarina ahdasmielisyydestä, anteeksiannosta ja ystävyydestä. (Ps. Saatat tarvita nenäliinaa.) Linkissä mukana myös Karen Thompson Walkerin Ihmeiden aika, joka on dystopiaa.

Kommentit

  1. Minulla odottaa pinossa Kingin vanha klassikko Uinu uinu lemmikkini. En yleensä lue kauhua, mutta yritän hieman laajentaa genrerajoja. Ehkäpä sillä saisi täytettyä Helmet-haasteen kohdan "kirja herättää voimakkaita tunteita".

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen aikoinaan lukenut nuo Kingin vanhat kauhukirjat, sitten tuli pitkä väli. Mersumiehestä aloitin uudelleen.

      Poista

Lähetä kommentti