Stephen King: Mitä enemmän verta - kauhunovellit

 

"Mistäs tulit, lapsikulta? Tyhjästäkö tupsahdit, ma kysyn sulta." 
(Loru on Kingin lapsuudesta.)

Stephen King: Mitä enemmän verta, 400 s. - kauhunovellikokoelma - suom. ilm. 2021 - If It Bleeds 2020 - suomennos: Ilkka Rekiaro - kansi: Juri Patrikainen - Tammi ******* kirjaston kirja

Teos sisältää neljä kauhunovellia, joista ei voi kirjoittaa kuin hitusen, jottei paljasta juonta.

1. novelli: Herra Harriganin puhelin (77 s.)
- Vanhempani eivät koskaan kehuskelleet sillä, että olin oppinut lukemaan jo pienenä. 
Naapurin varakas herra Harrigan palkkaa yhdeksänvuotiaan Craigin pikkuaskareihin ja lukemaan ääneen viiden dollarin tuntipalkalla. Craig saa joka vuosi palkkioksi neljä kirjekuorta: ystävänpäivänä, syntymäpäivänä, kiitospäivänä ja jouluna. Kuoressa oli aina kortti, jonka välissä oli yhden dollarin arvoinen Mainen osavaltion raaputusarpa. 
Erään kerran, jo vähän vanhempi Craig haluaa palkita herra Harriganin ystävällisyyden ja ostaa tälle matkapuhelimen . Vanhus on ensin epäileväinen, mutta ihastuu kun ymmärtää mitä kaikkea kännyllä voisi tehdä. 
Tarinassa seurataan Craigia lapsesta aikuiseksi ja matkapuhelin kulkee tiivisti mukana. 

Tämä oli suosikkitarinani.

2. novelli: Chuckin elämä (53 s.)
Marty Andersson näki mainostaulun hieman ennen kuin internet viimein lakkasi kokonaan toimimasta.
Mainostaulussa istuu mies kirjoituspöydän takana ja tekstinä on: Charles Krantz, 39 mahtavaa vuotta! Kiitos Chuck. 
Novellissa maailma on tuhoutumassa ja tapahtumia seurataan Marty Anderssonin välityksellä kolmessa eri näytöksessä, jotka King on tietoisesti kirjoittanut tietynlaiseen järjestykseen. King pohtii jälkisanoissaan mitä lukijat mahtavat tästä järjestyksestä pitää. No, minä pidin ainakin. 

Tämä olisi saattanut olla suosikkininovellini, mutta yksi näytöksistä ei oikein kolahda. Tuo "järjestysjuttu" on kuitenkin hyvä. 
Tämän novellin uumoillaan nousevan yhdeksi parhaimmista Kingin kahdestasadasta novellista.

3. novelli: Mitä enemmän verta (166 s.)
- Kello on 14.45 ja Holly Gibley valmistautuu kuuteenkymmeneen minuuttiin, jotka aina tuottavat hänelle iloa. Ehkä tämä jossain määrin kertoo huonosta mausta, mutta hän nauttii edelleen arkisin tunnin ajan televisiosta ja yrittää varmistaa, että Etsivä löytää on tyhjillään kolmesta neljään. 

Tässä novellissa on pääosassa tuttu henkilö niille, jotka ovat lukeneet Mersumies-dekkarit eli Bill Hodges -trilogian ja/tai Ulkopuolinen -kirjan. Pääosan saa Kingin itsensä rakastama hahmo Holly Gibney Etsivä löytää -toimistosta.
Tarinan juoni pureutuu median ympärille ja siihen miten aina vain rankemmat ja verisemmät jutut kiinnostavat yleisöä. 
Lisäksi Holly asettaa itsensä hengenvaaraan alkaessaan tutkia erään yliluonnollisen henkilön toimia. 

Tämäkin novelli oli hyvä ja toivon totisesti, että saamme jatkossakin seurata Hollyn, hänen yhtiökumppaninsa Pete Huntleyn, Jeromen, hänen siskonsa Barbaran ja rikoskomisario Ralph Andersonin edesottamuksia. 
Oli kiva tutustua Hollyyn lähemmin, myös hänen takertuvaan äitiinsä. Montakohan elokuvaa Hollyn 4375 kappaleen dvd-kokoelma on jo karttunut.  

4. novelli: Rotta (79 s.)
Tavallisesti Drew Larsonin tarinaideat tulivat - silloin kun yhä harvempina hetkinä ylipäänsä tulivat - pikkuisen kerrallaan, kuin vesitipat lähes kuivasta kaivosta.
Novelli kertoo yliopistossa luovaa kirjoittamista opettavasta Drewistä. Mies on julkaissut muutamia novelleja, mutta koko ajan on ollut kova hinku kirjoittaa romaani. Jotenkin vain niin pitkää tekstiä ei ole syntynyt, vaikka Drew on yrittänyt ja yrittänyt. 
Kerran mies seisoo kadunkulmassa odottamassa valojen vaihtumista ja saa loistoidean, josta jopa voisi syntyä romaani. Drew vetäytyy mökille kirjoittamaan ja saa siellä avukseen...  enpä kerrokaan. 
Tarina etenee aika verkkaisesti, mutta Kingin tuntien tietää, että kohta, ihan kohta tapahtuu. Ja niin tapahtuukin...
Saako Drew romaaninsa kirjoitetuksi? 

Hyvä novelli tämäkin, mutta näistä neljästä pidin tästä vähiten, verkkaisuuden sekä aiheen käsittelyn  takia. Onneksi tarina kuitenkin paranee loppua kohden saavuttaen huipennuksensa. 

Summa summarum: Novellit eivät ole pelottavaa kauhua, joten arempikin uskaltaa lukea. Mukana myös ripaus fantasiaa ja dystopiaa.
Kyllä King osaa, pidin!

Olen lukenut ensimmäiset Kingin kirjat 1980-luvulla: Carrie, Christine, tappaja-auto, Hohto, Tulisilmä ja monet, monet muut. Huh, huh, kuinka ne olivatkaan jännittäviä. Olisivatko enää, pitäisi kokeilla. 
Sitten välissä oli monta vuotta etten lukenut ainoatakaan Kingin kirjaa. 
Joku varovainen yritys oli (en muista kirjaa), mutten pitänyt. Palasin Kingin pariin uudelleen vasta Mersumiehen eli Bill Hodges -trilogian yhteydessä ja olen lukenut kaikki sen jälkeen ilmestyneet ja varmaan jatkossakin luen. 

Ilkka Rekiaro on tehnyt kunnioitettavan työn suomentaessaan Kingin teoksia jo 1980-luvulta alkaen. Hienoa!

Todellisuus oli syvä ja ulottui kauas. Se piti sisällään monia salaisuuksia ja jatkui loputtomiin.

+++++++
Kirjailija, tuottelias fantasia- ja kauhukirjailija. ent. englanninopettaja
Stephen King on synt. 1947 Portlandissa, Mainessa. King kirjoittaa myös salanimellä Richard Bachman. 
Kingin tuotannosta on tehty myös monia elokuvia ja tv-sarjoja.
King on yksi maailman kaupallisesti menestyneimmistä kirjailijoista. Teoksia on myyty arviolta 350 milj. kpl.

**********
Suomennettuja teoksia netistä löytyy yli viisikymmentä, joista tässä osa:
Carrie 1987 - Painajainen 1990 - Hohto 1985 - Yö äänet 1989 - Kosketus 1989 - Tulisilmä 1982 -  Kauhun vuodenajat 1992- Christine, tappaja-auto 1984 - Uinu, uinu lemmikkini 1986 - Ihmissuden vuosi 1990 - Talismaani (yhdessä Peter Straubin kanssa) 1991 -  Se 1988 - Piina 1989 - Lohikäärmeen silmät 1993 - Tarpeellista tavaraa 1992 - Uneton yö 1994 - Unen sieppaaja 2001 - Liseyn tarina 2008 - Kuvun alla 2011 - 22.11.63  2013 - Tohtori Uni 2014 - Herääminen 2015 - Tervetuloa Joylandiin 2013 - Mersumies 2016 (Bill Hodges -dekkari 1/3) - Etsivä löytää  2017 (dekkari 2/3)  - Viimeinen vartio 2017 (dekkari 3/3)  -  Ruususen uni (yhdessä Owen Kingin kanssa) 2018 - Ulkopuolinen 2019 - Laitos 2020 - Keveys 2020 - Mitä enemmän verta 2021

Lisäksi vielä:
Musta torni-sarjaa 8 osaa ja
Richard Bachmanin nimellä 6 suomennosta.
Plus suomentamattomia teoksia on toistakymmentä
.

Linkki Laitokseen, joka on lähinnä psykologista jännitystä: 

Keveys on fantasiaa ja hyvin erilainen kuin muut Kingit. Teos on tarina ahdasmielisyydestä, anteeksiannosta ja ystävyydestä. (Ps. Saatat tarvita nenäliinaa.) Linkissä mukana myös Karen Thompson Walkerin Ihmeiden aika, joka on dystopiaa.

Kommentit

  1. King on kyllä hyvin tuottelias kirjailija. Olen lukenut aikoinaan Hohdon ja Carrien, molemmista pidin. Hohto oli ihan pelottavakin, tosin lukiessani olin vasta noin 14-vuotias.

    VastaaPoista
  2. Olen lukenut kaikki Kingin kirjoittamat kirjat, paitsi Musta torni -sarjan.
    Muutaman olen lukenut alkuperäisellä kielellä ja kyllä Rekiaro taitaa tuon kääntämisen, kun pystyy niin mainiosti suomennoksillaan tuomaan tarjolle Kingin kynänjäljen ja mainelaisen fiiliksen. Jossain vaiheessa koin, että kirjailijalla oli suvantovaihe, mutta nyt hän on taas iskussa ja potkussa. Laitos ja tämä novellikokoelma sekä Keveys, viimeiset lukemani - kaikki erinomaisia. Ja minä myös, jään odottamaan Holly Gibneyn seuraavaa seikkailua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oletan, että oma taukoni oli juuri tuossa suvantovaiheessa. Hyvä kuitenkin, että taas jatkoin, sillä ties mitä hyvää on vielä tulossa.

      Poista

Lähetä kommentti