Stephen King: Ulkopuolinen, 5. itsenäinen osa


Ralph ei sanonut mitään. Hänen lihaksensa olivat kireät, ihoa kuumotti ja syke tuntui olevan vaarallisen korkealla. Hän oli vuosien mittaan pidättänyt paljonkin pahantekijöitä, mutta tämä tapaus oli erilainen. Tämä tapaus oli erityisen hirveä.

Stephen King: Ulkopuolinen, 543 s. 
- 5. itsenäinen osa - suom. ilm 2019 - The Outsider 2018 -suomennos: Ilkka Rekiaro - Tamm ****kirjaston kirja

Flintin piirikunnan poliisilaitoksen rikoskomisario Ralph Anderson saa eteensä mystisen tapauksen. Koska uhri on lapsi, tapaus on kovin ikävä.
 Syyllinen on kuitenkin saatu kiinni, ja häntä vastaan on todella vahvat todisteet. Kirjan alussa on todistajanlausuntoja, joissa kerrotaan että syyllinen on liikkunut tekopaikoilla.
- Näytän teille nyt kuusi kuvaa kuudesta eri henkilöstä. He kaikki muistuttavat toisiaan, joten katsokaa rau...
- Ei tarvitse selittää. Tuo hän on, tuo tuossa. Käykää nappaamassa hänet.

Syyllinen kuitenkin kiistää kivenkovaa syyllisyytensä ja kertoo, että hänellä on vahvat alibit teon ajaksi. Ja kun asiaa aletaan tutkia, niin näin kyllä onkin. Herää kysymys, kumpi on lavastusta: sormenjäljet, dna ja muut todisteet vaiko alibit.

Tutkimuksiin mukaan tulevat myös mm. nuori syyttäjä Bill Samuels, eläkkeellä oleva poliisi Alec Pelley, rikoskomisario Yunel Sablo, syyllisen asianajaja Howie Gold sekä pätevä Holly Gibney Etsivä löytää-toimistosta. Holly on tuttu hahmo myös Kingin Mersumies-trilogiasta. Holly on hieman erikoinen naisihminen, jolla on mm. erityisen laaja, 4375:n dvd:n elokuvakirjasto. Lisäksi Holly rukoilee.
- Hän kävi polvilleen, sulki silmänsä ja risti kätensä. Aamu- ja iltarukoukset olivat olleet hänen terapeuttinsa ehdotus, ja kun Holly oli vastustellut sanoen, ettei varsinaisesti uskonut Jumalaan, terapeutti oli sanonut , että huolten ja suunnitelmien esittäminen hypoteettiselle korkeammalle voimalle auttaisi, vaikkei Holly uskoisikaan.
Niinpä Holly rukoilee ja kertoo ongelmistaan, mm. laihuus- ja lääkehuolistaan.

Tämä lapsitapaus on vain alkusoittoa ja lisää outoja rikoksia alkaa tapahtua ja yhteensattumia löytyä. Poliisit ovat ihmeissään, eivätkä enää tiedä mihin uskoa.

Odotin, että kirjassa olisi ollut enemmän kauhua, mutta valtaosa on dekkarityylistä tekstiä. Alku eteni hyvin, mutta jossain puolenvälin jälkeen tuumasin, että vähempikin olisi riittänyt, sillä meni vähän toistoksi. Tapaukset tietysti saavat aikanaan selityksensä.
Vertaan tätä Mersumies-trilogiaan, joka oli ihan kelvollinen, ja niin on Ulkopuolinenkin. (Tosin toivoin, että trilogian kolmanteen osaan ei olisi enää sekoitettu kauhua.) Luen nykyään aika vähän kauhua, mutta ehkä tässä sitä olisi voinut olla enemmänkin. Luin aikoinaan Kingin ensimmäisiä kirjoja ja olivathan ne jänniä sen ajan mittapuun mukaan. Sitten jotenkin kyllästyin kunnes eteen tuli Mersumies-trilogia. Niinpä en tiedä millaista kauhua King on kirjoittanut välivuosina.

Maailmankaikkeus on ääretön.

++++++++++++
Pari sanaa kirjailijasta:
Tuottelias fantasia- ja kauhukirjailija Stephen King, synt. 1947 Portlandissa, Mainessa. King kirjoittaa myös salanimellä Richard Bachman. Kirjailija on entinen englanninopettaja.
Kingin tuotannosta on tehty myös monia elokuvia ja tv-sarjoja.
Esikoiskirjaansa Carrieta King piti niin huonona, että heitti roskiin, josta vaimo kirjan pelasti ja patisti lähettämään kustantamoon. 1980-luvun kirjoja pidettiin heikkolaatuisimpina, koska ne on kirjoitettu kännissä ja kokaiinipöllyssä. Keskeinen kimmoke selviämiseen oli se, että päihteet alkoivat vaikuttaa kirjoittamiseen. King itse inhoaa Kolkuttajia ja Unensieppaajaa, joissa molemmissa päihteillä oli osuutta. 
King vammautui 1999, kun eräs mies törmäsi häneen pakettiautolla. Joten silloinkin oli kirjoitettava särkylääketokkurassa. Nykyään King lienee kuivilla ja toipunut onnettomuudestakin.
King on yksi maailman kaupallisesti menestyneimmistä kirjailijoista. Teoksia on myyty arviolta 350 milj. kpl.
(Lähde: Ylen uutiset 9/2017)

Ihmettelen, että kriitikot eivät ole pitäneet 80-luvun kirjoista, sillä käsittääkseni lukijat ovat kyllä tykänneet. 

***************
Suomennettuja teoksia netistä löytyy 51 kpl, joista tässä osa:
Carrie 1987 - Painajainen 1990 - Hohto 1985 - Yö äänet 1989 - Kosketus 1989 - Tulisilmä 1982 -  Kauhun vuodenajat 1992- Christine, tappaja-auto 1984 - Uinu, uinu lemmikkini 1986 - Ihmissuden vuosi 1990 - Talismaani (yhdessä Peter Straubin kanssa) 1991 -  Se 1988 - Piina 1989 - Lohikäärmeen silmät 1993 - Tarpeellista tavaraa 1992 - Uneton yö 1994 - Unen sieppaaja 2001 - Liseyn tarina 2008 - Kuvun alla 2011 - 22.11.63  2013 - Tohtori Uni 2014 - Herääminen 2015 - Tervetuloa Joylandiin 2013 - Mersumies 2016 - Etsivä löytää  2017 - Viimeinen vartio 2017 -  Ruususen uni (yhdessä Owen Kingin kanssa) 2018 - Ulkopuolinen 2019

Lisäksi vielä:
Musta torni-sarjaa 8 osaa ja
Richard Bachmanin nimellä 6 suomennosta
Plus suomentamattomia teoksia on toistakymmentä.

Kommentit