Stephen King: Keveys & Karen Thompson Walker: Ihmeiden aika - dystopia - fantasia & scifi - lyhyehkösti


...olen huolissani. Toivottavasti tämä ei ole iso juttu, vaan saattaahan tuo ollakin. (King)
Linnut, vuorovedet ja ihmisten käytös luisuvat sekasortoon. (Walker)


Stephen King: Keveys, 135 s. - suom. ilm. 2020 - Elevation 2018 - suomennos: Ilkka Rekiaro - kansi: Juri Patrikainen - Tammi ******** kirjaston kirja

Scott Carey koputtaa eläkkeellä olevan lääkäriystävänsä Bob Ellisin huoneiston oveen. Scottilla on sellaista asiaa, josta ei halua puhua kenellekään muulle. Scott on iso mies, mahakas ja sukkasillaan 193 senttinen. Nyt miehellä on paino-ongelmia. Lääkäri tutkii ja hämmästyy.
- Eihän tämä vain ole mikään metku? Ethän sinä yritä vetää vanhaa eläköitynyttä puoskaria höplästä? 
- En suinkaan. (...)
- Hemmetti vieköön, haluaisin sanoa. että tämä on mahdotonta.

Scott elelee kollikissansa Bill D. Kollin kanssa hienossa kolmikerroksisessa talossa, jonka naapurissa asuu kaksi naista. Scottilla ei ole kovin hyvät välit naisiin, sillä heidän bokserinsa käyvät pihalla tarpeillaan. Naiset omistavat ravintolan, jolla ei tällä hetkellä mene kovin hyvin. Siihen on syynsä.

Kirja on vain 135-sivunen, joten tämän enempää en juonta paljasta. 

Pidin tästä kirjasta, joka ei ole kauhua, vaan fantasiaa. Vielä enemmän Keveys on kertomus ystävyydestä, ahdasmielisyydestä ja anteeksiannosta. Aivan erilainen teos kuin mitä aiemmin olen Kingiltä lukenut, melkein jopa tarvitsin nenäliinaa. 

++++++++++
Kirjailija, ent. englanninopettaja ja tuottelias fantasia- ja kauhukirjailija 
Stephen King asuu ja on synt. 1947 Portlandissa, Mainessa. King kirjoittaa myös salanimellä Richard Bachman. 
Kirjailijan tuotannosta on tehty monia elokuvia ja tv-sarjoja.
King on yksi maailman kaupallisesti menestyneimmistä kirjailijoista. Teoksia on myyty arviolta 350 milj. kpl.

**********
Suomennettuja teoksia netistä löytyy 52 kpl, joista tässä osa:
Carrie 1987 - Painajainen 1990 - Hohto 1985 - Yö äänet 1989 - Kosketus 1989 - Tulisilmä 1982 -  Kauhun vuodenajat 1992 -  Christine, tappaja-auto 1984 - Uinu, uinu lemmikkini 1986 - Ihmissuden vuosi 1990 - Talismaani (yhdessä Peter Straubin kanssa) 1991 -  Se 1988 - Piina 1989 - Lohikäärmeen silmät 1993 - Tarpeellista tavaraa 1992 - Uneton yö 1994 - Unen sieppaaja 2001 - Liseyn tarina 2008 - Kuvun alla 2011 - 22.11.63  2013 - Tohtori Uni 2014 - Herääminen 2015 - Tervetuloa Joylandiin 2013 - Mersumies 2016 (Bill Hodges -dekkari 1/3) - Etsivä löytää  2017 (dekkari 2/3)  - Viimeinen vartio 2017 (dekkari 3/3)  -  Ruususen uni (yhdessä Owen Kingin kanssa) 2018 - Ulkopuolinen 2019 - Laitos 2020 - Keveys 2020 - Mitä enemmän verta (tarinoita) ilmestyy tammikuussa 2021

Lisäksi vielä:
Musta torni-sarjaa 8 osaa ja
Richard Bachmanin nimellä 6 suomennosta.
Plus suomentamattomia teoksia on toistakymmentä.

Linkki Kingin edelliseen teokseen Laitos:
https://kirjarouvanelamaa.blogspot.com/2020/02/stephen-king-laitos-psykologinen-jannari.html
....................................

Karen Thompson Walker: Ihmeiden aika, 301 s. - dystopia - suom. ilm. 2020 - The Age of Miracles 2012 - suomennos: Pirkko Biström - kansi: Satu Kontinen - Bazar Kustannus ******** kirjaston kirja

Koettaa aika, jolloin vuorokausi oli yön aikana pidentynyt viisikymmentäkuusi minuuttia, mutta se oli vain alkua. Ajan kuluessa päivät ja yöt pitenivät ja maan painovoima alkoi kasvaa.

Yksitoistavuotias Julia asuu vanhempiensa kanssa Kaliforniassa, joten he olivat tottuneet maankamaran liikahteluun, mutta tämä oli jotain uutta ja pelottavaa. Tosin aluksi hidastumista pidettiin jännittävänä ja pohdittiin mistä se saattaisi johtua ja mihin johtaa. Tiedemies sanoi, että odotettavissa olisi rajuja sään muutoksia, maanjäristyksiä, tsunameja, kasvi-ja eläinlajien joukkokuolemia ja valtamerten siirtymisiä.

Hurja tulevaisuudenkuva, jossa aika alkaa hidastua ja hi d  a   s    t      u       a: 24 h, 30 h, 40 h 48 h.... Kellonajoilla ei ole lopulta enää mitään merkitystä. Miltä tuntuisi kun tulisi superpitkiä valoisia päiviä ja superpitkiä pimeitä öitä? Ja aurinko muuttuisi niin polttavaksi, että iho palaisi hetkessä rakoille. Yö puolestaan olisi jäätävän kylmä. Ja ihmiset alkaisivat saada kaikenlaisia oireita.

Osa väestöstä ei voi tai tahdo elää kuten muut, vaan he haluavat elää valoisassa aurinkoajassa. Niinpä kun toiset nukkuvat, niin toiset ovat hereillä. Näitä ihmisiä alettiin kutsua tosiaikalaisiksi.

Tarinassa eletään noin vuoden ajan, mutta siinäkin ehtii tapahtua yhtä ja toista. Julia on kertoja, joten aihetta käsitellään pitkälti nuoren tytön näkökulmasta. Mukana on Julian ystävyys- ja ihastumissuhteita sekä vanhempien & isoisän ongelmia. Julia huomaa myös olevansa aika yksin, kun toiset ystävistä muuttavat, kuka Utahiin, jonne mormonit lähtevät ja kuka taas Cirkadiaan. Kirja loppuu kun Julia on 23-vuotias. Mitä tänä väliaikana on tapahtunut? Onko hidastuminen jatkunut? Missä tilassa maailma on silloin?

Tarina etenee levollisesti ja havainnoiden. Mitä saattaisi tapahtua jos... Odotin koko ajan mihin tarina päättyy, mitä kauheaa tapahtuu ja mietin samalla miten tällainen hidastuminen vaikuttaisi omaan elämänkulkuuni.
Hyvin kirjoitettu kirja, joka ei pelottele eikä luo kamalia uhkakuvia, vaan pistää pohtimaan. Kannattaa tutustua.

++++++++
Kirjailija, opettaja, entinen kustannustoimittaja ja journalisti
Karen Thompson Walker, synt. 1980 Kaliforniassa Yhdysvalloissa ja asuu Portlandissa

********
Ilmestyneet teokset:
Ihmeiden aika 2020
ja suomentamaton The Dreamers (ilmestynyt 2019)

Kommentit

  1. Kirjan teema on mielenkiintoinen ja ajankohtainen. Kuten totesit tarina etenee rauhallisesti, mutta jännitys kasvaa.
    Jonkun matkaa luettuani mietin, olenko erehtynyt lainaamaan nuorten kirjan, sain kuitenkin luettua romaanin loppuun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On kyllä siten kirjoitettu, että sopii hyvin myös nuorisolle.

      Poista

Lähetä kommentti