Kuunneltuja: Saija Kuusela: Raja, 3. osa & Heikki Valkama: Kätkö, 5. osa

 

Ylikonstaapeli Nea Guttorm äitinsä katoamisen jäljillä. 
Mihin suomalaiskokki Riku Mäki on Japanissa sekaantunut?

Äkkiä hän muisti selkänsä takana ammottavan haudan ja värähti. Kuin pieni kuiskaus olisi kantautunut korvaan rajan takaa.

Saija Kuusela: Raja, 3- osa Nea Guttorm -sarjaan - 330 s. ilm. 2023 - kansi: Sanna-Reeta Meilahti - Storytelin äänikirja - kesto: 9 t 4 min. -  lukija: Sanna Majui - Tammi

Esittelyteksti kustantajan sivuilta:

"Onko veri vettä sakeampaa?
Ruska leimuaa tunturissa, kun ylikonstaapeli Nea Guttorm syöksyy kohti pakahduttavaa mysteeriä, oman äitinsä katoamista.

Nea Guttorm saa omituisen vihjeen äidistään, joka on kadonnut vuosia sitten kuin tuhka tuuleen. Hämmennyksen vallassa hän tarttuu tiedonrippeisiin ja lähtee matkalle kohti Suomen Lappia, sydän täynnä toivoa ja pelkoa. Rajan takana vastassa on vieras maa – ja synkkä salaisuus. Se polttaa poroksi kaikki, jotka uskaltautuvat liian lähelle.
Vahvatunnelmaisen psykologisen dekkarisarjan kolmas rikosromaani on tarina rajoista, äidinrakkaudesta ja petturuudesta pohjoisen luonnon julmassa syleilyssä."

Miten käy? Selviääkö Nean äidin katomainen? Vaikkei aihe ole uusi, niin sen  käsittelytapa on virkistävän erilainen. 
Kiva, etteivät tarinat ole alkaneet rönsyillä, vaan pysytään kompaktissa vähän yli 300 sivussa. Nean kyvystä nähdä vihjeitä meneillään olevasta tutkinnasta ei ole tehty suurta numeroa eikä kirjoissa ole (minun makuuni) liikaa yliluonnollista.

Ja se loppu....onhan se aikamoinen. Ja viitannee siihen, että jatkoa on tulossa.
Aina yhtä mukava huomata, että dekkarit paranevat kirja kirjalta. Pidin!

Lue järjestyksessä.

Lukija: Pidin.

++++++++
Filosofian tohtori, biologi, kirjailija
Saija Kuusela, synt. 1979. Asuu Jaalassa.

Kuvasin kirjailijan syksyllä 2022 Dekkarifestivaaleilla.

Ilmestyneeet teokset:
Katse 2021 - Vyöry 2022 - Raja 2023

Linkit: Katse, 1. osa

Vyöry, 2. osa
(Bonuksina Martta Kaukosen: Terapiassa, 1. osa ja Sinun varjossasi, 2. osa)
............

Nyt piti selvitä hengissä. Hiki valui niskassa, t-paita liimautui selkään. Samalla iho tuntui olevan kananlihalla. Tätä varten häntä oli koulutettu, silti kuolemanpelko muljui vatsanpohjassa.

Heikki Valkama: Kätkö, 243 s. - ilm. 2023 - 5. osa Riku Mäki -sarjaan - kansi: Markko Taina - Storytelin äänikirja - kesto: 7 t 21 min. - lukija: Toni Kamula - Tammi

Sisältökuvaus kustantajan sivuilta:

"Suomalaiskokki Riku Mäki ihastuu japanilaiseen kalastajanaiseen ja uppoaa soppaan, johon on sotkettu syrjäinen saari, kadonnut huumelasti ja rikollisten välienselvittely.
Japanilaisella pikkusaarella lomaileva Riku Mäki kohtaa ostosreissullaan puolialastoman kalastajanaisen. Siitä alkaa kiihkeä romanssi. Mutta pian huvilalla, jolla Riku ystävineen majailee, alkaa tapahtua outoja. Haluaako joku lomalaisista eroon? Samaan aikaan ylitarkastaja Daisuke Matsuzaka tekee ratsian pohjoiskorealaiseen alukseen, jonka epäillään salakuljettavan Japaniin huumeita. Toisaalla yakuzaryhmittymät taistelevat julmasti vallasta. Miten kaikki liittyy yhteen? Kätkö on viides japanilaista kulttuuria kiehtovasti kuvaava Riku Mäki -dekkari."

Aavistuksen epätasainen teksti, mutta pidän Valkaman "ruokadekkareista", joista joissakin on enemmän ruokajuttuja ja toisissa taas vähemmän. Tämä kuuluu jälkimmäisiin. Japani on maana minulle vieras, joten on aina mukava piipahtaa maassa ja kuulla sen kulttuurista ja yhteiskunnasta. 
Plussaa annan siitä että sarjan osien sivumäärät ovat pysyneet maltillisina.  
Minusta osat voi lukea erikseen, jollei ole kiinnostunut Riku Mäen taustoista. 

Lukija on hyvä, mutta minulle on opetettu, että Thaimaa lausutaan niin ettei h-kirjain kuulu. 

+++++++
Kirjailija, toimittaja, suomentaja
Heikki Valkama, synt. 1975, työskentelee Yleisradiossa. Valkama on asunut vuosia Japanissa ja kääntänyt mm. japanilaisia sarjakuvia. Lisäksi mies on käsikirjoittanut sarjakuvia ja julkaissut Japaniin liittyviä kirjoja.

Kirjailija kuvattu syksyllä 2022 Dekkarifestivaaleilla.

**********
Ilmestyneet teokset:
Bileet Tornissa, keskustelukirja 2002   -   Mallioppilas 2003   -   Sukelluskirja 2006   -   Vartijat, sarjakuva (yhdesä Elli Puukankaan kanssa) 2008 + 2. osa 2009 ja 3. osa 2011    -  Umami -  Japanilainen ruokakulttuuri 2007   -    Tokio, Mondo matkaopas (yhdessä Siru Vallealan ja Eija Niskasen kanssa) 2010 -  Sushikirja - Supisuomalaisesta perijapanilaiseen 2011 

Riku Mäki-sarja:
Pallokala 2017 -  Laserjuuri 2018 - Tulikukka 2019 - Yakuzan kosto 2021 -  Kätkö 2023

Pallokala on saanut Kirja à la Carte- ja Suomen Dekkariseuran vuoden esikoisdekkari -palkinnot.

Linkki neljänteen osaan: Yakuzan kosto

Linkki kolmanteen osaan: Tulikukka

Linkki toiseen osaan: Laserjuuri

Kommentit