Kuusela: Vyöry, 2. & Kaukonen: Terapiassa ja Sinun varjossasi

 

Kolme äänikirjaa lyhyesti: 1. Toisessa osassa Nea Guttorm palaa Trondheimiin  
2. Esikoisdekkari, jossa nuori sarjamurhaaja päätyy keski-ikäisen psykoterapeutin asiakkaaksi. 3. Anne perustaa performanssiryhmän. Aiheena on #metoo. 

Yön myötä nouseva tuuli kumisutti teollisuushallin kattoa. Valon vähentyessä reikäisten kattopeltien alle kerääntyneet kyyhkyt valpastuivat; ne iskeytyivät siivilleen kun laukaus kajahti.

Saija Kuusela: Vyöry, 9 h 13 min / 326 s.  - 2. osa Nea Guttorm-sarjaan - ilm. 2022 - kansi: Sanna-Reeta Meilahti - Storytelin äänikirjat - lukija: Sanna Majuri - Tammi

Sisältökuvaus kustantajan sivuilta:

"Vahvatunnelmainen psykologinen dekkari luottamuksesta, nuoruuden kiihkosta ja halustamme kuulua johonkin.
Ylikonstaapeli Nea Guttorm luuli jo jättäneensä taakseen Trondheimin ja poliisiuran vaikeat alkuvuodet. Kohtalo kuitenkin päättää toisin, kun työtoverin poika Finn katoaa jäljettömiin ja Nean on palattava menneisyytensä kaupunkiin. Pian löytyy ruumis. Sitten toinen.
Tapauksen tutkimukset johtavat Nean paikallisten opiskelijoiden suosimaan harrastajateatteriin. Vimmaiset näytelmäharjoitukset ovat olleet elinehto yksinäiselle Finnille mutta myös hedelmällinen maaperä nuorten keskinäiselle kilpailulle ja kateudelle. Onko Finn tehnyt jotain peruuttamatonta?
Samaan aikaan herkkävaistoinen Nea syöksyy kipeisiin muistoihin siitä, kuinka hän kerran joutui valitsemaan, kehen luottaa poliisin syvissä riveissä.
Vääjäämätön vyöry on käynnistynyt."

Sarjan pääosassa on saamelaistaustainen ylikonstaapeli Nea Guttorm, joka on entinen Oslon keskusrikospoliisin profiloija. Nea pakenee epäonnistunutta parisuhdettaan Pohjois-Norjassa sijaitsevaan pieneen kylään. Nealla on outoja kykyjä, jotka joskus antavat vihjeitä meneillään olevista tutkinnoista. Tässä osassa kyvyt jäävät aika vähälle. Tulipa mieleen, että voisiko kyvyn jättää kokonaan pois. Antaako se mitään lisäarvoa tarinoille? 

Nean ryhmässä työskentelevät tutkintasihteeri Kajsa, Emil Hansson sekä  vähäpuheinen, mutta tarkka kuuntelija, toisen vuoden harjoittelija Johan. Esimies Robert eli "Bobby" ja turkkilaistaustainen Tanya, joka oli Nean työtoveri jo Oslon ajoilla ja on myös Nean tyttären Damlan kummitäti.
 
Tapahtuvat sijoittuvat Norjan Trondheimiin vuosiin 2010 ja 2011.

Kuten ensimmäisessäkin osassa tarina etenee rauhallisesti, vaikka rikoksia tapahtuukin. Saamme myös nauttia kauniista luontokuvauksista. Omaan makuuni nuorison näytelmäharrastuksia oli liikaa, vaikka harrastajateatteriryhmä onkin keskeisessä osassa. 
Tässä toisessa osassa kerrotaan lisää Neasta ja hänen salasuhteestaan sekä menneisyydestä. Tanya kiinnostaa edelleenkin ja hänestä haluaisin tietää lisää.

++++++++
Filosofian tohtori, biologi, kirjailija
Saija Kuusela, synt. 1979. Asuu Jaalassa


Kuvasin kirjailijan syksyllä 2022 Dekkarifestivaaleilla.

Ilmestyneeet teokset:
Katse 2021 - Vyöry 2022

Linkki ensimmäiseen osaan: Katse, 1. osa.

................


Minun olisi pitänyt varoittaa teitä heti. Minä nimittäin valehtelen. Kroonisesti ja patologisesti.

Martta Kaukonen: Terapiassa, 9 h 13 min / 407 s. - esikoisteos - ilm. 2021 - kansi: Perttu Lämsä - Storytelin äänikirja - lukijat: Satu Paavola, Ilkka Villi, Martti Ranin ja Anna Saksman - WSOY

Sisältökuvaus kustantajan sivuilta:

"20-vuotias Ira on sarjamurhaaja. Syyt siihen ovat hänen menneisyydessään, lapsuudessa, joka julmasti riistettiin häneltä. Ei ollut sattumaa, että hänen vanhempansa antoivat hänelle nimen, joka tarkoittaa latinaksi vihaa.

Clarissa on keski-ikäinen psykoterapeutti, alansa huippu Suomessa. Hän on kaikille tv:stä ja naistenlehdistä tuttu, onnekkaimmille jopa hänen tyylikkäältä vastaanotoltaan. Kun Ira ryhtyy Clarissan potilaaksi, alkaa kissa ja hiiri -leikki, jonka sääntöjä ei kumpikaan tunnista. Sellainen ei juuri koskaan pääty hyvin."

Dekkarissa äänen saavat Clarissa ja Ira, joista kerrotaan ylläolevassa esittelyssä. Pekka puolestaan on Clarissan aviomies, joka tuntuu hieman jääneen kuuluisan ja kauniin vaimonsa varjoon vai onko näin? Arto on leskeksi jäänyt toimittaja, joka oli saanut potkut Helsingin Aviisista juomisen takia. Arto saa kuitenkin toisinaan juttukeikkoja ja nyt pitäisi kirjoittaa Clarissasta jotakin lukiijoita kiinnostavaa. 

Nämä henkilöt yhdistyvät tarinassa ja lopputuloksena on aika ovela dekkari, jossa saa yllättyä. Ira paljastaa tarinassa myös valehtelevansa istunnoissa, joten kuulijakaan ei tiedä mikä naisen kertomassa on totta ja mikä valetta. 

Alku on minusta aika hidas ja olin jo aikeissa lopettaa kuuntelun. Muistin kuitenkin kirjaa kehutun, joten jotainhan on pakko pian tapahtua. Dekkari on psykologinen trilleri, joten ei pitäisi olla niin kärsimätön, ajattelin. 
Loppupuoleen olikin sitten kirjoitettu paljon tapahtumia. Kärsivällisyyttä siis. 

Dekkaria lukee kaksi miestä ja kaksi naista. Onneksi heillä on erilaiset äänet, joten on helppo pysyä tarinassa mukana vaikka luvut ovat lyhyitä. Eli tämä dekkari toimii hyvin myös kuunneltuna. Pidin!

Ison plussan annan siitä, että Kaukosen kumpikaan teos ei ole sarjaa, vaan itsenäisiä dekkareita.

Minua viehättävät yksinkertaiset ja informatiiiviset kannet, joten Perttu Lämsä on hyvin onnistunut, molemmissa kirjoissa.
............................

En tiedä miten on mahdollista, että olen yhä tajuissani. Ehkä en olekaan. Tiedän vain, että kuolen pian.

Martta Kaukonen: Sinun varjossasi, 276 s. - ilm. 2022 - kansi: Perttu Lämsä - Storytelin äänikirja - kesto: 5 h 54 min. - lukijat: Eija Ahvo, Anna Saksman, Satu Paavola ja Ilkka Villi - WSOY

Sisältöteksti kustantajan sivulta:

"Minä kerroin totuuden. Sinä et pyytänyt anteeksi.
Naisten ahdistelusta ei saa enää vaieta, julistaa pieni aktivistiryhmä. Mutta mikä hinta on oikeuden toteutumisella?
Taidehistorioitsija Annen luona kokoontuu ryhmä, joka suunnittelee #metoo-henkistä performanssia. Tunnettu näyttelijä Minna on kertonut julkisesti kokemastaan raiskauksesta, entinen kympin tyttö Suvi on eristäytynyt kotiinsa ja performanssitaiteilija Roni tahtoo viedä feminisminsä sanoista tekoihin.
Voivatko ryhmäläiset luottaa toisiinsa? Ajaako heitä oikeudenmukaisuuden jano vai kostonhimo?"

Terapiassa-kirjan jälkeen odotukset olivat aika korkealla. Miten kävi?
Kaipasin tässäkin, kuten esikoisessakin, nopeampaa aloitusta. Ensin on kyllä prologi, mutta sen jälkeinen alkuosio on liian pitkä. Tapahtumiin pitäisi päästä nopeammin. Sitten jossain välissä kirjaa tapahtuu jotakin ...en pysy koko aikaa kärryillä. Aivan kuin juoni alkaisi hajota. Olen tunnustanut etten ole kovin hyvä kuuntelija, joten syy saattaa olla siinä, mutta saattaa juonien käsittelyssä olla muutakin. 

Kirja on vasta ilmestynyt, joten odotan mielenkiinnolla mitä mieltä muut lukijat/kuuntelijat ovat kirjasta. Minusta Sinun varjossasi ei valitettavasti yltänyt esikoisen tasolle. Mielenkiintoni ei pysynyt yllä loppuun asti, vaikka loppuosaan on säästetty tapahtumia ja ratkaisuja. 
Aiheena #metoo ei ole uusi, mutta mielestäni Kaukonen onnistuu samaan teemasta jotain irti.
 Ja mikä onkaan ryhmän lopullinen tavoite? Plussaa järkevästä henkilömäärästä ja mielenkiintoisista & erilaisista hahmoista sekä itsenäisestä tarinasta. 
Kaukosen tyylissä on kuitenkin jotakin kiinnostavaa, joten seuraavakin teos tulee varmaan luetuksi.

Äitin, äitillä -taivutusmuodot kuullostivat lapsekkailta.

Kaukosen toisessakin dekkarissa on neljä lukijaa, jotka esittävät yllämainittuja: Annea, Minnaa, Suvia ja Ronia. Vuoroluku toimii minusta oivallisesti tässäkin kirjassa. Lukijat ovat hyviä molemmissa Kaukosen kirjoissa, ammattimaisuus kuuluu.

++++++++
Elokuvakriitikko, toimittaja
Martta Kaukonen, synt. 1975

Kuvasin kirjailijan syksyllä 2021 Helsingin kirjamessuilla.

********
Ilmestyneet teokset:
Terapiassa 2021 - Sinun varjossasi 2022

Terapian käännösoikeudet on myyty 12 maahan, mm. Englantiin ja Yhdysvaltoihin

Kommentit