S. Bjørk: Saari kaukana kaikesta 5. osa & M. Hjorth + H. Rosenfeldt: Syyllisyyden taakka, 8. osa

 

Kumpi on parempi, norjalainen pari Mia & Munch vai ruotsalainen Sebastian Bergman? 

Tyhjiä, kiliseviä pulloja lattialla ja pöydillä, mutta pahin kaikista oli kalenteri. Ympyröity päivämäärä, 21. huhtikuuta. Silloin hänen oli ollut määrä kuolla. Päästä eroon tästä kaikesta.

Samuel Bjørk: Saari kaukana kaikesta, 411 s. suom. ilm. 20233 - 5. osa Mia & Munch -sarjaan - Hitra 2023 - suomennos: Päivi Kivelä - kannen suunnitttelu: Piia Aho - Otava

Sisältö kustantajan sivuilta, lue jos haluat:
"Yltiölahjakas Mia toipuu hiljalleen siskonsa menetyksestä ja päättää lopettaa työnsä poliisissa. Mia muuttaa pysyvästi kaukaiselle Hitran saarelle Norjaan.

Juuri kun Mia on löytämässä vakaamman suunnan, hän joutuu kohtaamaan saarella vaanivan pahuuden: Kolme vuotta aiemmin pieni poika katosi saarelta. Nyt löytyy 16-vuotiaan tytön ruumis, ja verilammikkoon rikospaikalle on kirjoitettu kadonneen pojan nimi​.

Mian on astuttava jälleen murhatutkijan rooliin, avuksi hän saa tutun työparin, Holger Munchin. Mutta menneisyyden tapahtumat saartavat heidät ja Hitran asukkaat umpikujaan. Kunnes mikään ei ole enää entisellään."

- Olen pitänyt koko sarjasta tähän mennessä. Joskin olen ihmetellyt joidenkin keskeisien henkilöiden tulemista ja sitten taas katoamista. Mietin, että onko kirjat suomennettu väärässä järjestyksessä, mutta ei. Tarkistin alkuperäiset ilmestymisajat. 
Jatkan kyllä sarjan parissa.

++++++++
Kirjailija, käsikirjoittaja, muusikko 
Samuel Bjørk, synt. 1969 Norjan Trondheimissä, jossa myös asuu ja työskentelee. Kirjailijan oikea nimi on Frode Sander Øien. Mies laulaa yhtyeessä nimeltä I Love Wynona ja kirjoittaa sille laulutekstejä. Bjørkia on verrattu Stieg Larssoniin ja Jo Nesbøhon. Tämä mediaa karttava mies on myös julkaissut 6 musiikkialbumia ja kirjoittanut viisi näytelmää.

********
Suomennetut teokset:
Holger Munch & Mia Krűger -sarja:
Minä matkustan yksin 2013   -   Yölintu 2017 -   Poika pimeästä 2018 - Susi 2022 - Saari kaukana kaikesta 2023

Omalla nimellään kirjailija on kirjoittanut kaksi suomentamatonta teosta: Fantastiske Pepsi love 2001 ja Speed til frokost 2009. 

Linkit: Poika pimeästä, 3. osa

Susi, 4. osa

Viha. Se tulvi hänen suoniinsa, täytti hänet. Se otti hänet haltuunsa siitä hetkestä, kun hän heräsi, ja piti kiinni, kun hän torkkui levottomana joitain tunteja, useimmiten silkasta uupumuksesta.

Michael Hjorth & Hans Rosenfeldt: Syyllisyyden taaakka, 414 s. - 8. eli viimeinen osa Sebastian Bergman -sarjaan - suom. ilm.2023 - Skulden man bär 2023 - suomennos: Tuomas Renvall - kannen suunnittelu: Pär Wickholm - Otava

Sisältö kustantajan sivuilta. ÄLÄ lue, jos olet vasta aloittamassa sarjaa!
.
.
.
"Tukholman poliisin henkirikosyksikkö on kriisissä, kun yksi sen tutkijoista on paljastunut murhaajaksi. Haavoittunut tiimi saa tutkittavakseen sikatilalta löytyneen 60-vuotiaan naisen murhan, joka vaikuttaa olevan kuin viesti henkirikosyksikölle. Yksikön johtaja Vanja Lithner kutsuu avuksi isänsä, rikospsykologi Sebastian Bergmanin, joka on vuosien saatossa auttanut ratkaisemaan lukuisia tapauksia.

Samaan aikaan Sebastian yrittää yhä pakkomielteisesti saada tietoja vuoden 2004 tsunamissa kadonneesta tyttärestään ja pelkää menettäneensä ainoan johtolankansa."

- Huhhuh, mikä viimeinen osa! Kirjassa on kaikkia niitä elementtejä, joiden perään aina huhuilen: koukuttavuutta, jännittävyyttä, menevä tarina ja hyvät henkilöhahmot. Kirja oli luettava loppuun lähes yhtäsoittoa.
Koska sarja loppuu ja se on luettava järjetyksessä, niin en kerro sisällöstä yhtään lisää mitä kustantajan esittelyssä on.

Aloittaessani lukemista muistin, että kirjailijat olivat sanonet tämän olevan sarjan päätösosa (Lisää asiasta 7. osassa, linkki alla). Luin nyt uudelleen kahdesta eri ruotsalaislehdestä saman, eli Syyllisyyden taakka on todellakin viimeinen teos.

Vaikuttiko siltä kirjan luettuani? Minusta kumpikin vaihtehto on mahdollinen. Joidenkin tapahtumien ja henkilöiden kohdalla mietin, että tarvittaisiin aikamoista pyöritystä, jos mielii tehdä vielä uusi osa. Toisaalta, taitavat kirjailijat voisivat ehkä joskus halutessaan jatkaakin.

Mitä seuraavaksi? Kirjailijat tekevät elokuvakäsikirjoitusta ja sen jälkeen on tulossa jotain ihan uutta, trilleri, jossa on mukana yliluonnollisuutta! Äh, en ole sen ystävä! No, en tuomitse lukematta.

Sarja on luettava järjestyksessä!!

+++++++
Käsikirjoittaja, tuottaja, kirjailija 
Michael Hjorth, synt. 1963 Visbyssä.  Hjorth on käsikirjoittanut televisiolle useita sarjoja, mm. Wallanderia.

Käsikirjoittaja, näyttelijä, ent. ohjelmapäällikkö, kirjailija
Hans Rosenfeldt (syntyjään Petersson) on syntynyt 1964 Boråsissa. Asuu Täbyssä. Kirjailija on kirjoittanut mm. Varustamo- ja Silta-sarjoja.
Miehellä on muuten mittaa hulppeat 2.06, jonka saavutti jo neljätoistavuotiaana. Tällöin nuorukainen suunnitteli uraa basketballin pelaajana. On työskennellyt myös autonkuljettajana, merihevosten kouluttajana ja opettajana ennen kuin aloitti uransa näyttelijänä.

Bergman-sarja on ollut suuri menestys ja kirjoja on myyty Ruotsissa 1,6 miljoonaa ja maailmalla viisi miljoonaa.
Kirjoista on tehty myös minitelevisiosarja.

********
Ilmestyneet teokset:
Sebastian Bergman -sarja:
Mies joka ei ollut murhaaja 2011 - Oppipoika 2012 - Tunturihauta 2013 - Mykkä tyttö 2015 - Hylätyt 2016 - Korkeampi oikeus 2018 - Vihan jäljet 2021 - Syyllisyyden taakka 2023

Linkit:
Korkeampi oikeus, 6. osa 
(Bonuksena Mari Jungstedtin Pimeys keskellämme.)

Vihan jäljet, 7. osa
(Bonuksena Ragnar Jónasson: Saari)

Äänikirjapalvelun maksan itse,

Kommentit