Samuel Bjørk: Susi 4. osa Mia & Munch-sarjaan - dekkari

 

Keskellä yötä hän heräsi omaan valitukseensa, ohimoa ja leukaa pakotti ja huone pyöri kuin karuselli, hänen täytyi luovuttaa, hän hoippui kylpyhuoneeseen ja pysähtyi hengästyneenä pesualtaan eteen. Yksi tarvittaessa. Hän otti kolme. 

Samuel Bjørk: Susi, 422 s. - Mia & Munch -sarjan 4. itsenäinen osa - suom. ilm. 2022 - Ulven 2021 - suomennos: Päivi Kivelä - kannen suunnittelu: Piia Aho - Otava

Prologista poimittua: Ruotsista löytyi vuonna 1993 kaksi pikkupojan ruumista, joiden välissä oli kuollut jänis. Tapaus ei koskaan ratkennut, mutta siihen liittyi ikävä juttu. Epäiltiin, että osa tutkijaryhmästä olisi vuotanut lehdistölle toisen pojan päiväkirjan, jonka viimeisessä kappaleessa luki: Huomenna tulee kuu. Pelkään Sutta. Tapaus ei koskaan selvinnyt. 

Sitten, vuonna 2001 eli kahdeksan vuotta myöhemmin Oslosta löytyy kaksi menehtynyttä pikkupoikaa ja heidän välissään on kuollut kettu. Väistämättä tulee mieleen, että tapaukset muistuttavat liikaa toisiaan ollakseen erillisiä. 

Tämän uudemman keissin myötä palataan menneiseen aikaan. Aikaan, jolloin Munch vasta tapaa Mian.
Kaksikymmentä vuotta rikostutkijana toiminut Holger Munch on nimitetty uuden murhayksikön johtajaksi ja nyt Munch kokoaa ryhmäänsä. Anette Goli on poliisijuristi. Fredrik Friis toimii yhdyshenkilönä. Mies on kasvissyöjä ja häntä pidetään pukua käyttävänä hienostelijana. Friisillä on salaisuus, jonka ei tahdo missään tapauksessa paljastuvan. Fredrik asuu yhdessä Sjöberg-rakkaansa kanssa. Sjöberg on kakadu, joka on saanut nimensä korkeushyppääjä Patrick Sjöbergin mukaan. 

Ryhmässä ovat mukana myös Katja van der Burg, Ludvig Grønlie, tietokonenero Anja Belichek sekä lihaksikas, entinen nyrkkeilijä, joka pukeutuu kuin kanadalainen metsuri. Karl Oxen ei ollut pidetty henkilö, mutta hän tunsi pääkaupunkiseudun kaikki jengiläiset ja moottoripyöräkerholaiset.

Nyt Munch on saanut ehdotuksen vielä yhdestä uudesta jäsenestä. Poliisikorkeakoulun rehtori on nimittäin törmännyt erääseen toisen vuosikurssin oppilaaseen, joka on ollut aivan ylivoimainen, joskin hieman erikoinen persoona.

Kaksikymmentäyksivuotiaan Mia Krügerin suurin haave oli ollut päästä ensimmäisenä naisena Deltan  erikoisjoukkoihin. Fyysiset pääsykokeet olisivat Mialle lastenleikkiä: 50 vatsalihasliikettä, 10 leuanvetoa, 400 metriä uinta, 3000 metriä juoksua alle kahdentoista ja puolen minuutin, vapaasukellus neljään metriin. Mia naurattaa, helppoa.
Sitten Miaa pyydetään rehtorin puheille ja sieltä päätyy Munchin luo. Mialle näytetään valokuvia molemmista yllämainituista rikospaikoista ja pyydetään tulkitsemaan. Mia osoittaa sellaisia kykyjä, että Munch palkkaa neitosen oikopäätä. 
Opiskelun ja nyt uuden työnsä ohella Miaa huolestuttaa kaksossisar. He ovat olleet aina olleet läheisiä, mutta nyt sisaresta ei ole kuulunut mitään moneen kuukauteen. Mia on huolissaan ja käyttää vapaa-aikansa Sigridiä etsien. Minne ihmeeseen sisko on mennyt? 

Toisaalla vanha mies on järjestämässä hieman erikoisia juhlia. Sitä varten pitäisi laatia vieraslista, päättää ketkä saisivat istua pöydässä ja ketkä saisivat jäädä roikkumaan seinälle. Vaikea tehtävä, sillä tuoleja on vain kuusi ja tauluja kolmekymmentäkuusi. Saisiko Ingmar Bergman paikan pöydästä?

Lydia Clemens on pikkutyttö, joka asuu syrjäisellä alueella vaarinsa kanssa. Vaari opettaa tytölle kaiken tarpeellisen, kuten jousella ampumisen, saippuan valmistamisen, leipomisen, voin kirnuamisen, metsästyksen ja elossa pysymisen taidot. Lydia ei käy koulua, vaan vaari opettaa ja hyvin opettaakin. Lydia osaa luetella kaksikymmentä Kiinan pisintää jokea, kaksikymmentä ensimmäistä alkuainetta. Lydia osaa kertoa Venäjän v. 1917 vallankumouksesta ja vaikka mistä. Eläimet olivat Lydian ainoat ystävät.

Piti oikein tarkistaa milloin norjankielinen alkuteos on ilmestynyt, sillä kirjan sisältö antaa ymmärtää, että voisi olla esikoisteos. Mutta ei, Ulven (Susi) on ilmestynyt 2021, joten kirjailija on vain kirjoittanut tarinansa alkamaan ajoista, jolloin Mia Krüger oli vasta nuori poliisiopiskelija ja Munch otti hänet palvelukseensa. Ja kun luin liepeen tarkemmin, niin siellähän sanotaan että tarina sijoittuu aikaan ennen kolmea edellistä teosta. 

Nyt jos aloittaisin sarjaa, niin lukisin ehkä ensin Suden ja jatkaisin sitten aikajärjetyksessä. Dekkari on nopealukuinen lyhyine lukuineen ja lisäksi tekstissä on paljon yhden tai muutaman sanan virkkeitä:
Pimeyden.
Yksinäiyyden.
Syvyyksissä.
Sukennus neljään metriin?
Ei ongelmaa.
Melkein naurettavaa.
Onnistuu.

Tarinat ovat näppäriä ja teemoja on useita eikä vaan ratkota poikien tapauksia. Mukaan tulee outoja ihmisiä ja heidän tekojaan, joten joutuu miettimään miten he liittyvät tarinaan. Jännitystä ja yllätyksiäkään ei ole unohdettu.
Henkilöhahmot ovat tarpeeksi erilaisia. Yhdellä sun toisella tuntuu olevan ongelmia, joista jotkut ratkeavat, toiset eivät. Joudumme siis odottamaan seuraavaa osaa. Mutta jatkuuko viides dekkari Suden tapahtumista vai hypätäänkö Poika pimeästä -osan aikaan? 
Kelpo dekkari, kuten sarjan muutkin osat. Ja hei, en toivonut tiivistystä (422 s.).

Olet parasta mitä tiedän. Kukaan ei ole niin puhdas kuin sinä. Olet valkoinen kuin lumi.

++++++++
Kirjailija, käsikirjoittaja, muusikko 
Samuel Bjørk, synt. 1969 Norjan Trondheimissä, jossa myös asuu ja työskentelee. Kirjailijan oikea nimi 
on Frode Sander Øien. Mies laulaa yhtyeessä nimeltä I Love Wynona ja kirjoittaa sille laulutekstejä. Bjørkia on verrattu Stieg Larssoniin ja Jo Nesbøhon. Tämä mediaa karttava mies on myös julkaissut 6 musiikkialbumia ja kirjoittanut viisi näytelmää.

********
Suomennetut teokset:
Holger Munch & Mia Krűger -sarja:
Minä matkustan yksin 2013   -   Yölintu 2017 -   Poika pimeästä 2018 - Susi 2022

Omalla nimellään kirjailija on kirjoittanut kaksi suomentamatonta teosta: Fantastiske Pepsi love 2001 ja Speed til frokost 2009. 

Linkki kolmanteen osaan: Poika pimeästä, 3. osa

Kommentit