McFadden: Kotiapulainen & Tudor: Rovio

 

Millaiseen perheeseen Millie pääsee kotiapulaiseksi? (Kotiapulainen)
Pastori Jack Brooks, 15-vuotiaan tytön yksinhuotajaäiti, muuttaa pieneen kylään ja saa tervetuliaslahjaksi manausvälineet ja pahaenteisen varoituksen. (Rovio)

Kun on asunut kuukauden autossa, alkaa ymmärtää elämän pienten asioiden merkityksen. Vessan. Tiskialtaan. Sen, että voi suoristaa jalkansa nukkuessaan.

Freida McFadden: Kotiapulainen, 346 s. - psykologinen trilleri - suom. ilm. 2023 - The Housemaid 2022 - suomennos: Jussi Tuomas Kivi - Storytelin äänikirja - kesto: 10: 27 - lukija: Sanna Majuri -  Otava

Esittelyteksti kustantajan sivuilta:

"Ällistyttäviä käänteitä sisältävä psykologinen hittitrilleri on pakko lukea kertaistumalta.
Äskettäin vankilasta vapautunut Millie saa riemukseen kotiapulaisen paikan varakkaasta newyorkilaisperheestä. Autossa asumiseen verrattuna Winchestereiden koti on unelmien täyttymys.

Uuteen onneen tulee kuitenkin säröjä, kun perheen äiti Nina alkaa käyttäytyä oudon vihamielisesti Millietä kohtaan. Talon ilmapiiri käy yhä painostavammaksi. Miksi Milliestä tuntuu, että joku lukitsee hänen huoneensa oven öisin?

Viisainta olisi varmasti lähteä, mutta perheen isä Andrew auttaa Millietä kestämään Ninan häijyyttä, eikä Milliellä ole enää muutakaan paikkaa, minne mennä. Ehkä hän vain kuvittelee kaiken."

Millie on varma haastattelun jälkeen ettei saisi näin hyvää paikkaa. Ah sitä onnea kun saakin. Talo on hieno. Siinä on jopa oikea elokuvateatteri monine penkkiriveineen ja popcornkoneineen. Kuinka tilava mahtaa olla kotiapulaisen huone? Se on suuri pettymys ja ihmetyksen aihe, mutta Millei ei välitä. Nyt on ainakin katto pään päällä. 

Aluksi perheen äiti tuntuu miellyttävältä, mutta ei kulu aikaakaan kun rouva alkaa käyttäytyä oudosti. Syyttää Millietä asioista, joita tämä ei ole tehnyt - kai. 

Millie haluaisi lähteä menemään, mutta ensin pitäisi kerätä vähän rahaa. Toiseksi, kuka palkkaisi entisen vangin. Jäämistä helpottaa talon isäntä, sillä herra Winchester on uskomattoman komea - ja rikas. Mutta kuinka kauan Millie jaksaa, etenkin kun rouva Winchesterin yhdeksänvuotias tytär on varsinainen kauhukakara.

Alusta alkaen lukijalle selviää ettei tiedossa ole mitään hyvää. Aihe ei sinällään ole uusi. Käsittelytapa on hyvä, sillä alkaa melkein ahdistaa ja säälittää apulaisen puolesta. 

Sitten, tarinan jatkuessa alkaa epäilyttää. Montako koiraa tähän tarinaan on oikein haudattu? Jotain arvasin, mutta yllätyksiäkin on ja se on aina positiivista. 

Olen lukenut paljon tämän genren kirjoja ja on pakko myöntää, että Kotiapulainen on parhaimmasta päästä. Ei ihan huippu, mutta hyvä kuitenkin.

++++++
Kirjailija, aivovammoihin erikostunut lääkäri
Freida McFadden (pseud.) asuu Chicagossa.

*******
Ilmestyneet suomennokset:
Kotiapulainen 2023 
Kirjan käännösoikeudet on myyty 30 maahan ja kirjasta on tekeillä elokuvasovitus.

Tulossa: Eristysvanki - ilm. syyskuussa 2023

Lisäksi McFadden on kirjoittanut lukemattomia suomentamattomia psykologisia trillereitä. 
.........

Vasemmalla on yksi isompi muistomerkki, karu harmaa risti. Sen juurelle on aseteltu kukkia, jotka ovat näköjään ehtineet kuihtua. Tai lähempänä huomaan, että ne eivät ole kukkia lainkaan. Ne ovat pikkuruisia risunukkeja.

C. J. Tudor: Rovio, 446 s. - suom. ilm. 2023 -  kannen suunnittelu: Lee Motley - kannen kuvitus: Bela Molnar - The Burning Girls 2021 -  suomenos: Outi Järvinen -Storytelin äänikirja - kesto: 11 t 19 min. -  lukija: Satu Paavola -WSOY 

Sisältöesittely kustanajan sivuilta:

"Voit syttyä palamaan, vaikket leikkisi tulella.
Hyytävä kauhukertomus yliluonnollisten tapahtumien riivaamasta kyläyhteisöstä.
Englantilaisella Chapel Croftin kylällä on synkkä menneisyys. Viisisataa vuotta sitten siellä poltettiin nuoria protestanttinaisia roviolla. Kolmekymmentä vuotta sitten kaksi teinityttöä katosi jäljettömiin. Ja vain muutama viikko sitten kirkkoherra hirttäytyi paikallisessa pyhätössä. Pastori Jack Brooks, 15-vuotiaan tytön yksinhuoltajaäiti, muuttaa kylään uuden alun toivossa. Hän saa eriskummallisen tervetuliaislahjan – manausvälineet ja pahaenteisen varoituksen. Vanhat kaunat revitään esiin ja salaisuudet alkavat paljastua, eivätkä kylän aaveet suostu lepäämään rauhassa."

Hieman kauhua ja yliluonnollisuutta, selkäpiitä karmiva teos! Näin teosta mainostetaan. Missäköhän se kauhu ja karmivuus on? Teokseen on ympätty myös todellisia historian tapahtumia.
C.J. Tudor on englantilainen menestyskirjailija, jonka edelliset teokset on myyty 40 maahan. 

Olen lukenut Roviosta kehuja ja sen takia uskalsin ottaa lukuun toisen Tudorin kirjan. Liitu-ukon olen lukenut ja se menetteli, mutta tämä on minusta tylsä ja epäuskottava. Jackilla itselläänkin on salattuja asioita, jotka tuntuvat pöljiltä tällä tavalla ripotellen kerrottuina.
Makuasioita. Ainakin kuunneltuna tarina on sekava: Mukaan putkahtaa lisäksi välillä jonkun psykopaatin yms lukuja.
Jos lukijana olisi ollut joku "huonompi", niin olisin jättänyt kesken. Satu Paavolan lukemana jaksoin kuitenkin loppuun, sillä halusin kuulla sen kehutun hyytävän kamalan lopun. Oliko se sitä? 

Kirjoitettuani ylläolevan lyhyen mielipiteeni törmäsin vahingossa Hesarin arvosteluun: " Rovio on kliseistä ja epäuskottavista juonenkäänteistä kokoon kursittu kauhumysteeri."
Samaa mieltä kirjoittajan eli Toni Jerrmanin kanssa.

Lukija ok.

++++++
Kirjailija, ent. copywriter, ääninäyttelijä ja tv-juontaja
Caroline Tudor eli C. J. Tudor, synt. 1972 Salisburyssa, asuu Nottinghamissa

******
Ilmestyneet suomennokset:
Liitu-ukko 2018 - Paluu pimeästä 2019  - Ne muut  2021  - Rovio 2023

Linkki, jossa ihan lyhyesti kirjasta:Liitu-ukko
(Bonuksena Jarkko Steniuksen Bangkokin veritiikerit ja Marja Aarnipuron Ikäneidon testamentti - 2. osa Kaarina Riikonen  -sarjaan)

Kommentit