Ari Wahlsten: Hyvästi enkelini - dekkari - 4. osa



"Minä olen mestari ongelmien hoitamisessa, lähinnä kaunopuheisuuteni vuoksi. Ja jos puhe ei tehoa, otan käyttööni valikoiman muita keinoja. Et tahtoisi tutustua niihin, usko pois."

Ari Wahlsten: Hyvästi enkelini, 215 s. - 4. osa Kit Karisma - sarjaan - ilm. 2020 - kansi: Timo Numminen - Crime Time ********** kirja kirjailijalta

Päähenkilö Kit Karisma on noin nelikymppinen miamilais-suomalainen yksityisetsivä, joka pitää nyrkkeilystä, naisista ja vanhoista tangosavikiekoista. Washingtonissa syntynyt Kit on suomalaisen lähetystövirkailijan ja afroamerikkaisen turvallisuusmiehen avioton poika. Karisma on asunut sekä Yhdysvalloissa että Suomessa, jonne on jäänyt.

Kit Karisma on tanssilavalla kuuntemassa uutta tangokuningasta, Oskari Aavaa, kun kiinnittää huomionsa pelokkaan näköiseen juoksevaan pitkään, hoikkaan ja kauniiseen tyttöön. Miten tyttö pystyi juoksemaan sandaaleilla, joissa on kolmen tuuman korot. Naisen perässä ravasi keski-ikäinen mies, joka tarrasi tytön käteen. Siinä samassa tyttö on kaatumaisillaan, mutta onneksi Kit saa kiinni.
Mies ärähtää:
- "Okei, Laila, eiköhän mennä takaisin sisälle." Hän ojensi kätensä tarttuakseen tyttöä jälleen käsivarresta, mutta tämä kavahti taaksepäin ja törmäsi selkä edellä rintaani. 

Syntyy sanaharkkaa, sillä tyttö ei halua lähteä miehen mukaan. Sitten Kit keksii:
- "Antaisitko minulle kolikon."
Karisma saa kaksieurosen, esittäytyy ja sanoo:"Kuten rahasta näkyy, on tämä nuori nainen juuri ostanut minut palvelukseensa, mikä tarkoittaa, että hänen ongelmansa ovat tästä lähtien myös minun ongelmiani, ja sinä taidat olla niistä päällimmäisin."

Kit ottaa Lailan autoonsa ja vie kotiin. Varmuuden vuoksi jää vielä yöksi suojelemaan. Aamulla poistuessaan tytön asunnosta Kit ei saata arvatakaan mihin on tahtomattaan sotkeutumassa.

Onneksi Kitillä on hyvät suhteet poliisiin. Markus Hurme oli paras tuntemani poliisimies, vanha vihikoira, jolla oli kykyä selkeään päättelyyn ja tyyni mielenlaatu. Sellaisesta poliisista on hyötyä, jos on ajanut itsensä ongelmiin, kuten Kit nyt.

Laila Ahonen on mallitoimisto New Line Model Agencyn listoilla. Ja niin on myös Lailan ystävä Susanna "Susku" Laitala. Mutta mitä ihmettä mallitoimistossa touhutaan, sillä kuvioissa on myös varakas sijoittaja Max Carpelan sekä kohta seitsemänkymppisiä viettävä kauppaneuvos Kullervo Riihiiranta. Ja miksi Laila oli liikkunut Riihirannan seurassa, vaikka mallitoimiston johtaja Helen Aunesluoma väitti tytön syyttäneen miestä häirinnästä?

Entä miten tangokuningas sukulaisineen liittyy tapaukseen?
Sitten paukut vielä kovenevat, kun mukaan astuu irakilainen radikalisoitunut nuorimies, jolla pahat mielessä.

Kit Karisma on juttujen kanssa solmussa, mutta eiköhän mies jollain tavalla hoida itsensä kuiville vai mitä tuumaatte?

Wahlstenin teksti on letkeän taipuisaa, joka on kuorrutettu huumorin pirskahduksilla. Väkivallatonta ja vaivatonta luettavaa. Wahlstenin kirjoja pidetään hard boiled -dekkareina. Kovaksi keitettyihin dekkareihin kuuluu naseva dialogi ja sarkasmilla silattu kyynisen toteava kerronta. Eiköhän Kit Karisma -sarja täytä nämä tyylikeinot.

Pari pientä yksityiskohtaa: On tainnut jollakin olla mielessä TV 1:n Puoli seitsemän -ohjelman kaunis juontaja Susanna Laine, sillä tarinan Laitala olikin muuttunut Laineeksi. Noh, kerran vain.
Toiseksi, toimesta-sanan käyttö: ...sinua aletaan etsiä poliisin toimesta, on huonoa suomea.

Viihdyn kyllä sanavalmiin Kit Karisman kanssa, joka ei yksityiselämäänsä (ainakaan tässä osassa) esitellyt.
Hahmona Kit on symppis, etenkin kun pitää suomalaisesta tangosta, eikä soulista kuten isänsä.
Seuraavaa osaa odotellessa. Ikiuni ilmestyy ensi keväänä. Hyvä!

++++++++
Kirjailija, käsikirjoittaja, ohjaaja, näyttelijä, sanoittaja ja laulaja
Ari Wahlsten, synt. 1963 Helsingissä. Kirjailija oli Lapinlahden Linnut -ryhmän jäsen 1994-2006.
Moninaisten tehtäviensä ohella opettaa myös Kriittisen Korkeakoulun kirjoittajakoulussa
.

Ari Wahlsten Varkauden Dekkarit Festivaaleilla elokuussa 2020
(© Piritta's photo)

*********
Ilmestyneet teokset: 
Kosteiden mestojen balladi 2012 - Jobikirja 2014 

Kit Karisma -sarja:
Kuka pelkää mustaa miestä 2016 - Lumimies 2016 - Nelisormi 2017 - Hyvästi enkelini 2020 - tulossa: Ikiuni keväällä 2021

^^^^^^^^^^^^^
kirjarouvanelamaa. blogspot. com
Instagram: #pirittaolen
Pinterest
Twitter

Kommentit