Wahlsten: Kuka pelkää mustaa miestä? ja Häkkinen: Hukkuminen - lyhyestiTässä kaksi erilaista kotimaista kirjaa. Hukkuminen perustuu tositapahtumiin ja Kuka pelkää mustaa miestä on sarjan avausosa.


Ari Wahlsten: Kuka pelkkää mustaa miestä? 278 s. - ilmestynyt 2016 - Kit Karisma -sarjan avausosa - Kosmos - ostettu kirja

"Kit Karisma on miamilais-suomalainen yksitysetsivä, joka pitää nyrkkeilystä, naisista ja vanhoista tangosavikiekoista", sanotaan kirjan takakannessa.
Washingtonissa syntynyt  38-vuotias Kit Karisma on suomalaisen lähetystövirkailijan ja afroamerikkalaisen turvallisuusmiehen avioton poika, joka on asunut  sekä Yhdysvalloissa että Suomessa, jonne on jäänyt.
Karisma saa toimeksiannon upporikkaalta liikemieheltä Arne Werner Wahlbergiltä. Toimeksiannon, joka koskee ensin mahtimiestä itseään, mutta laajenee myöhemmin koskemaan myös muita. 
Sujuvaa, osin jopa huumoria viljelevää tekstiä, joskaan tarina ei oikein innosta. Kaipasin lisää. Karisma on siis ihonväriltään tumma ja sen korostamista on kirjassa liikaa (zulu, laku jne). 
Ari Wahlstenin kirjojen lajin sanotaan olevan  hard-boiled eli "kovaksikeitetyt" dekkarit. 
Tässä osassa jotain siitä jäi vielä uupumaan, mutta ehkä jatko-osissa. Kit Karisma on mielenkiintoinen nimi päähenkilölle, mutta mikäs siinä. Ei nimi miestä pahenna. Ihan luettava suomalainen dekkari, vaikkakin Raymond Chandleriin on vielä kirittävää.

*********
Ilmestyneet teokset: 
Kosteiden mestojen balladi 2012 - Jobikirja 2014 
Kit Karisma -sarja; Kuka pelkää mustaa miestä 2016 - Lumimies 2016 - Nelisormi 2017

'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''


Perttu Häkkinen: Hukkuminen - Kertomus Kumpulan surmayöstä - 239 s. - ilmestynyt 2017 - kansi: Mika Tuominen - Tammi - saatu kirja

Kirja kertoo Pedro Avila-Mahkosen tarinan, jossa miehen epäiltiin hukuttaneen 18-vuotias opiskelijapoika. Mikä on totuus, siitä kirja yrittää ottaa selvää haastattelemalla Pedroa ja hänen läheisiään. Mukana myös paljon Helsingin käräjäoikeuden tuomioita, kuulustelupöytäkirjoja, kirjeenvaihtoa, valituksia, lääkärin lausuntoja yms. virallisia asiakirjoja. Avila tuomittiin murhasta elinkautiseen, mutta mies itse sanoo olevansa syytön. Onko?
Kirjaa ei oikeastaan voi arvioida, sillä lähdeaineistoakin on niin paljon. Häkkinen oli toimittaja, joten teksti on sujuvaa, mutta täytyy tunnustaa, että puuduin välillä lähdemateriaaliin ja niissä oleviin samoihin asioihin. 

*********
Ilmestyneet teokset:
Valonkantajat  - Välähdyksiä suomalaisesta salatieteestä (kirj. yhdessä Vesa IItin kanssa)  2015 - Hukkuminen - Kertomus Kumpulan surmayöstä  2017

Nämä kirjat jäävät ainoiksi, sillä Perttu Häkkinen (1979 - 2018) kuoli tapaturmaisesti elokuussa 2018.

^^^^^^^^^^^^^^^^
kirjarouvanelamaa.blogspot.com
https://www.facebook.com/kirjarouvanelamaa/
Instassa: #pirittaolen

Kommentit