Jo Nesbo: Verikuu, 13. osa

 

Mission accomplished. Sillä juuri se hänen missionsa oli ollut: juoda kunnes jäljellä ei ollut mitään. Ei rahaa, ei päiviä, ei tulevaisuutta. Enää piti vain katsoa, riittikö hänen rohkeutensa - tai heikkoutensa - viimeiseen tekoon.

Jo Nesbø: Verikuu, 544 s. - 13. osa Harry Hole -sarjaan - suom. ilm. 2022 - Blodmåne 2022 - suomennos: Outi Menna - kansi: Matti Ruokonen - Johnny Kniga

Harry Hole on Los Anglesissa. Mies on ruokottomassa kunnossa ja juomassa itseään hengiltä. Mission accomplished, mutta oliko tehtävä suoritettu? Tuskin vielä, sillä aikomus keskeytyy kun 72-vuotias nainen tarvitsee apua selviytyäkseen massiivisista veloistaan. Auttamisoperaatio vie Holen Osloon.

Samaan aikaan Oslossa löydetään pari raa'asti tapettua henkilöä. Yksi epäillyistä on monimiljonääri, joka yrittää palkata paikkakunnalle saapuneen Holen. Tämän pitäisi löytää murhaaja ja todistaa monimiljonääri syyttömäksi. Hole suostuu jos onnistuessaan saisi palkkioksi sellaisen summan joka kattaisi Amerikassa viruvan naisen velat. 

Avukseen Harry Hole värvää sairaalassa olevan ystävänsä, taksia ajavan huumekauppiaan ja karantteenissa olevan poliisin, jolla on vielä oikeudet päästä poliisien tietokantoihin.

Tämä sekalainen seurakunta alkaa selvittää raakoja murhia. Mutta. Aikaa murhaajan etsintään tai monimiljonäärin syyttömäksi toteamiseen on vain kymmenen päivää. 
Entä kykeneekö pahasti alkoholistunut Harry Hole tekemään työnsä ja pysymään viinasta erossa?

Kirjailija alkaa aika pian heitelllä koukkuja, joten on lukijasta kiinni tarttuuko niihin ja mihin tarttuu.
Positiivista on myös Nesbøn taito virkistää lukijan muistia ymppäämällä tarinaan mitä sarjoissa on aiemmin tapahtunut. Tämän vuoksi suosittelen ehdottomasti lukemaan sarjan järjestyksessä (tai ainakin aloittamaan jostain alkupään kirjasta, vaikkapa Punarinnasta), sillä Holelle ja muille hahmoille sattuu ja tapahtuu kaikenlaista jota ei halua missata. 

Hahmona Harry Hole omanlaisensa. Älykäs poliisi, jonka ansioita korkeinkaan poliisijohto ei kiellä. Sen takia Holen joitakin toimia katsotaan sormien läpi. Tässä osassa Harrystä löytyy myös pehmeä ja välittävä puoli. Miksi Harry Hole sitten juo? Siihenkin löytyy syynsä. Harry Hole tietää myös mitä haluaa ja mitä ei halua:
- "Olen ymmärtänyt tätä tapausta tutkiessani, että minua voi käyttää vain yhteen asiaan, eli sarjamurhaajien vangitsemiseen. Aitojen sarjamurhaajien. Tilastollisesti ihminen törmää kadulla sarjamurhaajaan vain seitsemän kertaa elämässään. Ja minä olen käyttänyt jo omat kertani. Niitä ei tule enempää."

Tarinassa on mukana myös Katrine Brett Oslon poliisin väkivaltaosastolta sekä Sung-min keskusrikospoliisista. Mies, joka oli todistanut olevanasa yksi keskusrikospoliisin parhaista tutkijoista. Etelä-Koreasta adoptoitu Sung-min erottuu muista poliiseista pukeutumalla kuin kuulusi brittiläiseen yläluokkaan.

Tahoillaan jutuista taistelevat VG:n toimittaja Mona Daa sekä freelancer-toimittaja Terry Våge, joka myy yllättävän ajankohtaisia juttujaan Dagbladet -lehteen. Kuka vuotaa salattuja tietoja?

Tarinaan on ympätty jonkin verran  epäuskottavia juttuja, mutta eivät ne minua haitanneet. 
Sarjassa on ollut muutamia hieman heikompia osia, mutteivät koskaan niin "huonoja" etten olisi halunnnut jatkaa. Verikuu kuuluu minusta hyviin. Useita juonihaaroja ja uusi näkökulma murhiin saavat plussaa, kuten tietysti harhautukset. 

Yleensä paksut dekkarit saavat karvani nousemaan pystyyn, sillä useinkaan yli neljäsataa sivuiset jännärit eivät kykene pitämään yllä jännitystä ja/tai koukuttavauutta. Nesbøn tapauksessa luottoni on korkealla, eikä pettymystä tullut tälläkään kerralla. Tarina kantoi hamaan loppuun, jossa heitetään lukijalle uusi koukku. Tätä mystistä asiaa muuten mietinkin tarinan ajan ja koska en saanut siihen vastausta, niin se ollee seuraavassa osassa. Milloin lienee ilmestyy?

Jo Nesbø oli ilmoittanut sarjan loppuvan 12. osaan, mutta kuinkas kävikään. Minä kerroin tämän kolmannentoista kirjan ilmestymisen jo vajaa vuosi sitten. Mistä tiesin? Asiasta enemmän Rottien saari -arvostelun yhteydessä - linkki alla.

Hän yritti tulkita katsetta, ilmeen vaihteluita, tapaa, jolla mies veti olkapäitään taaksepäin kuin iso lintu valmistautuessaan lentoon. (...) Mutta Harry oli ja pysyi mysteerinä. Myös itselleen.

Onpas taas tylsää kun on sama nimi kuin toisella dekkarilla (Simone Buchholz: Verikuu).

++++++
Kirjailija, muusikko ja entinen pörssimeklaari
Jo Nesbø, synt. 1960 Oslossa. Nesbøta pidetään eräänä Norjan menestyneimmistä kirjailijoista, sillä hänen tuotantoaan on käännetty yli 50 kielelle kielelle ja teoksia on myyty 50 miljoonaa. Kirjojaan varten kirjailija haastattelee vankeja, rikollisia ja poliiseja sekä käy paikoissa, joissa välitetään huumeita. "Tapaamalla ihmisiä saan sellaista tietoa, jota en saisi internetistä tai kirjoista", sanoo Nesbø.

Lähde: Nesbøn massiiviset kotisivut. Löytyy tietoja miehen urasta, musiikki- ja leffamauista ja tulevaisuuden suunnitelmista. Myös Harry Holen persoonasta löytyy tietoja. Mikä mies Harry oikein onkaan. 

*******
Ilmestyneet teokset:
Harry Hole-sarja:
Lepakkomies 2001 -  Torakat 2009 - Punarinta 2005 - Suruton  2005  -  Veritimantit 2006 -   Pelastaja 2007 - Lumiukko 2008 -  Panssarisydän 2010  -   Aave 2011  -   Poliisi 2013   -   Jano 2017   -   Veitsi 2019 - Verikuu 2022

Lastenromaanisarja: Tohtori Proktor -sarja:
Tohtori Proktorin pierupulveri 2009 - Tohtori Proktarin aika-amme 2010 - Tohtori Proktor ja mahdollinen maailmanloppu, uusi painos 2019 - Tohtori Proktor ja suuri kultaryöstö 2013 - Pelastaako tohtori Proktor joulun? 2017

Muut suomennetut teokset:
Kukkulan kuningas 2009 - Isänsä poika 2014 - Verta lumella I 2015 - Verta lumella II: Lisää verta 2015 - Macbeth 2018  (2. osa, joka pohjautuu William Shakespeare -tulkintojen sarjaan, jonka aloitti Anne Tyler kirjallaan Äkäpussi) - Valtakunta 2020 - Mustasukkainen mies ja muita kertomuksia 2021 - Rottien saari ja muita kertomuksia 2021
- plus muutama suomentamaton teos.


Edeltävä novellikokoelma: Mustasukkainen mies ja muita kertomuksia

Edeltävä itsenäinen romaani Valtakunta

(Bonuksena Lee Childin Kuilun partaalla)

Kommentit

  1. Minulla on lukulistalla ensisijaisesti Rottien saari, koska se odottelee hyllyssäni. Tuntuu jotenkin helpommalta lukea alkuun lyhyempiä tarinoita kuin sitoutua näin pitkään sarjaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ymmärrän. Toisaalta jos joskus haluat tutustua Harry Holeen, niin sarja on kyllä parhaimmasta päästä.

      Poista

Lähetä kommentti