Jo Nesbø: Valtakunta - dekkari

 

"Sinä ja minä, Roy, meillä on vaan toisemme." Carlilla oli tapana sanoa niin. "Kaikki muut, joita luulemme rakastavamme tai joiden luulemme rakastavan meitä, ovat kangastuksia aavikolla. Mutta me kaksi, me olemme yhtä. Me olemme veljeksiä.

Jo Nesbø: Valtakunta, 592 s.- suom. ilm. 2020 - itsenäinen teos - Kongeriket 2020 - suomennos: Outi Menna - kansi: Martti Ruokonen - Johnny Kniga - arvostelukappale

Lopussa Nesbøn suomennettuja lastenkirjoja.

Opgardin veljekset Carl ja isoveli Roy ovat kovin erilaisia. Yksin viihtyvälle Roylle koulunkäynti ei ole maittanut, vaan hän on kiinnostunut vain autoista, jotka ovat yksi kirjan elementeistä. Nuorena poikana Roy oli mennyt töihin setänsä autokorjaamolle, mutta nykyisin johtaa paikallista huoltamoa.
Carl kävi lukiota ja lähti sitten tahkomaan rahaa ulkomaille, ja päätyi kiinteistöalan yrittäjäksi, Viisitoista vuotta myöhemmin Carl palaa kotikonnuille suuret suunnitelmat mielessään ja Barbarokselta kotoisin oleva Shannon-vaimo kainalossaan.

Veljesten kotipaikka on hiljainen Os, jonka valttina on komeat maisemat. Näihin huikeisiin maisemiin, veljesten maille, Carl haluaisi rakennuttaa hienon hotellin.
- ...hotellin pinta-ala olisi 11 000 neliömetriä, sinne tulisi 200 huonetta ja sen olisi tarkoitus valmistua kahden vuoden kuluttua ensimmäisestä lapioniskusta.

Mutta mistä rahat näin hulppeaan rakentamiseen? Sitä varten pitäisi ainakin perustaa avoin yhtiö, jossa vastuu jakautuisi osakkaiden kesken, toisin sanoen osilaiset pitäisi saada sijoittamaan rahaa. Miten Carl tässä onnistuu? 

Opgardin tilalle johtavan tien varrella on vaarallinen mutka, oikea neulansilmä. Kaarteesta pitää ajaa varoen ettei käy hullusti ja päädy rotkoon. Muinoin ainakin joillakin on ollut huono onni. 

Carlin saavuttua paikkakunnalle alkavat yhden sun toisen salaisuudet paljastua. Myös veljeksillä on jotain peiteltävää. Pienellä paikkakunnalla kaikki tuntevat toisensa, tai ainakin luulevat tuntevansa. Mihin salaisuuksien paljastuminen johtaa? 
 
Veljesten välit alkavat muuttua kun tietyt asiat tulevat päivänvaloon, myös menneisyydestä. 
Nesbø kerii veljesten välisiä suhteita pikkuhiljaa (ja ovelasti) auki. Kumman puolelle asettuisit? Vai et kummankaan? 

Täytyy myöntää, että olin hieman hämmentynyt kirjan luettuani, koska tämä on niin erilaista Nesbøta. Olen lukenut kaikki muut kirjailijan dekkarit, paitsi Macbethin (enkä lastenromaanejakaan). Ainoa kirja josta en pitänyt on Verta lumella 1. osa. 

Valtakunta on itsenäinen teos, joka ei ole varsinainen dekkari, ehkä mieluummin psykologínen trilleri. Tapahtumat etenevät nykyisyydessä ja menneisyydessä. Tarinassa on monia erilaisia elementtejä mm. sukutarinaa, veljesten välisiä suhteita, mustasukkaisuutta, rakkautta, salailuja ja juoruja sekä kaikenlaista, mitä nyt pienessä sisäänpäin lämpiävässä pikkukylässä voi kuvitella olevan. 
Tarinan alku tuntui minusta alkuun liian pitkältä, mutta silloin luotiin perusta muutamille tapahtumille. Tapahtumille, joita alkaa miettiä mielessään. Mahtaako rauhallinen tahti olla vain hämäystä? Ainakin hitaalla alulla jännitystä pikkuhiljaa kohotetaan.
Joitakin pohdintoja oli minusta liikaa, arkkitehtuurista, eri asioiden kauneudesta jne. 
- Kauneus ei tietenkään ole absoluuttinen käsite. Jokainen meistä määrittelee sen itse. Kauneudella on aina joku tietty konteksti, se on suhteessa kaikkeen, mitä me olemme aiemmin kokeneet, aistineet , oppineet ja päätelleet.

Kirjassa on vaikeita asioita, mutta niitä käsitellään taiten ja väkivallattomasti. Nesbøn teksti on jotenkin niin sujuvaa, mukaansavievää ja taidokasta, että on pakko lukea ja lukea.
Tarinan kertoja on Roy, josta kirjailija muovaa helposti lähestyttävän ja kiltin miehen kuvaa, mutta onko Roy sellainen? 

Sivuja on lähes kuusisataa, joka on trillerille paljon. Tunnustan alussa miettineeni, että näinköhän tarina kantaa loppuu asti. Kuinka väärässä olinkaan, kyllä se kantoi viimeisille sivuille asti ja jopa niin hyvin, että toivoin kertomuksen jatkuvan. Pidin!

++++++++
Kirjailija, muusikko ja entinen pörssimeklari
Jo Nesbø, synt. 1960. Mies kutsuu itseään myös maailmanmatkaajaksi ja vuorikiipeilijäksi. Nesbøta pidetään eräänä Norjan menestyneimmistä kirjailijoista, sillä hänen tuotantoaan on käännetty yli 50 kielelle ja teoksia on myyty 33 miljoonaa. Kirjojaan varten kirjailija haastattelee vankeja, rikollisia ja poliiseja sekä käy paikoissa, joissa välitetään huumeita. "Tapaamalla ihmisiä saan sellaista tietoa, jota en saisi internetistä tai kirjoista", sanoo Nesbø.
Lähde: Nesbøn kotisivut, jotka ovat aika massiiviset. Löytyy tietoja miehen urasta, musiikki- ja leffamauista ja tulevaisuuden suunnitelmista. Myös Harry Holen persoonasta löytyy tietoja, mikä mies Harry oikein on. 

Matkustaessani käyn aina tilaisuuden tullen paikallisessa kirjastossa tai kirjakaupassa. Ensin tutkin tietysti löytyykö suomalaisia kirjoja ja sitten mitä pohjoismaisia kirjailijoita on. Jo Nesbøta löytyy lähes joka maasta, jossa olen käynyt. Nämä kirjat ovat hobartilaisesta kirjakaupasta.

********
Ilmestyneet teokset:
Harry Hole-sarja:
Lepakkomies 1997 / 2001   -   Torakat 1998 / 2009   -   Punarinta 2000 / 2005   -   Suruton 2002 / 2005   -   Veritimantit 2003 / 2006   -   Pelastaja 2005 / 2007   -   Lumiukko 2007 / 2008   -   Panssarisydän 2009 / 2010   -   Aave 2011 / 2011   -   Poliisi 2013 / 2013   -   Jano 2017 / 2017   -   Veitsi 2019 /2019 (sarja päätyy) 
(Ensimmäinen vuosiluku on alkup. ilmestysmisvuosi ja toinen suomennoksen ilm.vuosi)

Lastenromaanisarja: Tohtori Proktor -sarja:
Tohtori Proktorin pierupulveri 2009 - Tohtori Proktarin aika-amme 2010 - Tohtori Proktor ja mahdollinen maailmanloppu, uusi painos 2019 - Tohtori Proktor ja suuri kultaryöstö 2013 - Pelastaako tohtori Proktor joulun? 2017

Muut suomennetut teokset:
Kukkulan kuningas 2009 - Isänsä poika 2014 - Verta lumella I 2015 - Verta lumella II: Lisää verta 2015 - Macbeth 2018  (2. osa, joka pohjautuu William Shakespeare -tulkintojen sarjaan, jonka aloitti Anne Tyler kirjallaan Äkäpussi) - Valtakunta 2020
- plus muutama suomentamaton

Tulossa: Mustasukkainen mies (tarinoita) ilm. kesäkuussa 2021 ja Rottien saaren kertomuksia ilm. lokakuussa 2021

Linkki edelliseen dekkariin, eli viimeiseen Harry Holeen: Veitsi. (Bonuksena Childin kirja Kuilun partaalla):

^^^^^^^^^^
kirjarouvanelamaa.blogspot.com
https://www.facebook.com/kirjarouvanelamaa/
Insta: #pirittaolen
Twitter

Kommentit