Jo Nesbø: Mustasukkainen mies ja muita kertomuksia - dekkari - novellit

 

Saattaa tuntua oudolta, miten tunteista äärimmäisin subjektiivisuudessaan, mustasukkaisuus, voi kulkea käsi kädessä kylmän havainnoivan objektiivisuuden kanssa

Jo Nesbø: Mustasukkainen mies ja muita kertomuksia, 301 s. - ilm. 2021 - Sjalusimannen og andre fortellinger 2021 - suomennos: Pirkko Talvio - Jaatinen - kansi kansi: Martti Ruokonen - Johnny Kniga *********arvostelukappale

Huom! Kirjailija kirjoittaa myös lastenromaaneja, joista on lista lopussa. 

Mustasukkainen mies sisältää seitsemän eripituista kertomusta, joista lyhyin on seitsemän sivua ja pisin 130 sivua. Ohessa pari (vain pari) sanaa kustakin novellista.

Lontoo (26 s): 
Nainen ja mies istuvat lentokoneessa. Nainen kertoo vierustoverilleen tehneensä sopimuksen viikatemiehen kanssa. Miten käy? Saako vieras mies naisen mielen muuttumaan.

- Minä en pelkää lentämistä. Keskiverto lentomatkustajan todennäköisyys kuolla lentokoneturmaan reittilennolla on yksi yhdestätoista miljoonasta.

Mustasukkainen mies (130 s.):
Rikoskomisario Nikos Balli Ateenan poliisin henkirikososastolta saapuu Kalymnoksen saarelle tutkimaan Franz Schmidin veljen katoamista. Mitä on tapahtunut naimattomalle san fransiscolaiselle Julian Schmidille? Mies oli aamulla lähtenyt uimaan, muttei ollut palannut. 
Molemmat veljekset ovat kiipeilijöitä, joten kiipeilyä ja sen sanastoa on sitten novellissa riittämiin, koska Balli käy haastattelemassa myös muita kiipeilijöitä.
- Alex oli siirtynyt pois hyviltä krimppiotteilta ylemmäs isolle sloupille...  (...) ... mutta jossa harjaantuneemmin silmin oli katsoen oli aivan liian paljon mankkaa...

Balli muistelee myös omaa nuoruuden ihastustaan, joka oli johdattanut miehen kiipeilyn pariin. Komisario tunnustaa itsekin olevansa mustasukkainen mies, ja tietää jopa milloin tunne on alkanut.

Viisi vuotta myöhemmin komisario Balli palaa saarelle... Miksi?

- Minua houkuttaa kaikki, mikä torjuu minut, sulkee minut ulkopuolelle. Epäluotettavat kertomukset. Naiset. Loogiset ongelmat. Inhimillinen käyttäytyminen. Murhajutut. Kaikki, mitä en ymmärrä. Olen mies, jonka äly on rajallinen mutta uteliaisuus rajaton.

Jono (7 s.)
Kolmekymppinen nainen työskentelee 7-Elevenin kassalla. Nainen vihaa yli kaiken jonoissa etuilevia asiakkaita. Mitä nainen tekee kun jonossa etuilee nuori mies?

Kuten jo sanoin, olen seissyt jonoissa siitä hetkestä jona synnyin, ja muistan ne kaikki.

Jätteitä (26 s.)
Ivar Svedsen ja Pijus ovat jäteauton kuljettajia. Ivar on aina aikaisemmin ollut ajaja, mutta tuliluontoisuutensa takia kortti on nyt hyllyllä ja Pijus ajaa. Miehet keskustelevat ajossa eri asioista, mutta Ivar tuntee olevansa hieman alakynnessä, sillä Pijus on sanonut olleensa psykologi ennen kuin muutti Norjaan. Puheeksi tulee myös edellinen yö, josta Ivar ei muista mitään koska on ollut silloin niin humalassa. Ivar haluaa selvittää mitä on yöllä puuhaillut.

Pitäähän jonkun hoitaa homma ja siivota pois jätteet. Vaikka kuljetan työkseni jätteitä tässä kaupungissa, en tiedä, miksi tuo lause tuli mieleeni juuri tänä aamuna. 

Tunnustus (13 s.)
Arne ja Simone ovat eronneet, mutta eivät virallisesti. Nyt Simone on kuollut ja edessä olisi omaisuuden jako. Simone on ollut miljonääri, mutta saako Arne rahat? 

Lasken kädestäni Simonen kahvikupin hänen salinpöytänsä pöytäliinalle. Hänen kahvikuppinsa. Hänen pöytäliinansa. Hänen salinpöytänsä. Jopa keskellä pöytää oleva kulho, jossa on suklaata, on Simonen tavaroita. Tavaroita. Outoa, miten vähän merkitystä sellaisella on, kun on kuollut, tavalla tai toisella.

Odd (44 s.)
Odd Rimmen on menestynyt kirjailija, joka on juuri astumassa lavalle haastateltavaksi, kun tekeekin jotain yllättävää. 

Warner Brothers on ottanut yhteyttä haluten ostaa The Hillin (Rimmenin uusin kirja) elokuvaoikeudet. Miten Odd tähän suhtautuu? 

Odd Rimmen seisoi sisääntuloasemissa salista katsoen oikeanpuoleisella sivunäyttämöllä. Hän yritti hengittää normaalisti. Montakohan kertaa hän oli seissyt tällä tavoin tuskaillen astumista ihmisjoukon eteen ja kuullut haastattelijansa luonnehtivan häntä ylistävin sanoin yleisölle ja luovan lisää ennakko-odotuksia?

Korvakoru (22 s.)
Taksinkuljettajan asiakas löytää takapenkin uumenista korvakorun, joka näyttää tutulta. Voisiko se olla "hänen"?
Ja jos on, niin miten koru on joutunut moiseen paikkaan? Kuljettajan epäilykset heräävät ja hän päättää toimia.

- Ai! - Katsoin taustapeiliin. - Onko jokin hätänä? - Tämä! vastasi lihava nainen takaistuimelta ja piti jotain näkyvillä etusormen ja peukalon välissä.

Seitsemän tarinaa, seitsemän erilaista tarinaa. Mutta. Jostain syystä en saanut otetta Mustasukkaiseen mieheen, jonka joitakin novelleja pidin jopa tylsänä jorinana. Olen kirjannut itselleni mm. tällaisia kommentteja, jotka ovat epämääräisessä järjestyksessä:
No joo, olihan siellä se rikoskin. / / Tylsä tarina, mutta yllätys lopussa. / / Minusta tämä oli sellainen pikkusievä rikostarina. //  Menetteli, mutta missä rikos viipyy? / / Ihan ok. / / Ovela, pidin. Ehkä eniten rikosmainen. / / Ja lopuksi Mustasukkainen mies, josta olen kirjoittanut: Aika pitkäveteinen tarina, paljon itselleni vierasta kiipeilytermistöä sekä pitkiä, analysoivia virkkeitä. Vasta loppupuolella alkoi tapahtua. Nesbø harrastaa kiipeilyä joten aihe on hänelle läheinen.  

Macbeth on ainoa Nesbøn teos, jota en ole lukenut ja olen pitänyt kahta lukuunottamatta kaikista Nesbøn kirjoista - sekä Harry Hole -sarjasta että itsenäisistä teoksista. Mustasukkaisessa miehessä oli muutama ihan ok-novelli, joissa oli jopa yllätys. Kaipasin kuitenkin moneen tarinaan lisää koukuttavuutta, jännitystä ja yllätyksiä. 

Mitä tulee kirjailijan muihin teoksiin, niin Verta lumella ykkösosasta en pitänyt ollenkaan. Jostain syystä kuitenkin luin myös Verta lumella II -  Lisää verta ja siitä taas pidin. 
Saapas nähdä millaisia tarinoita on lokakuussa ilmestyvässä Rottien saaressa

En voi olla vertaamatta näitä jännitystarinoita Håkan Nesserin rikosnovellikokoelmaan, joka oli todella hyvä: taidokasta tekstiä, oivaltavia jallituksia, koukuttavuutta ja yllätyksiä. Ohessa linkki kirjaan:

Kadunkulmassa, jossa en muista olleeni ennen, lönkytteli isännätön koira kadun poikki katsomatta oikean tai vasempaan. Se näytti päässeen vainulle jostakin. 

++++++++
Kirjailija, muusikko ja entinen pörssimeklari
Jo Nesbø, synt. 1960. Mies kutsuu itseään myös maailmanmatkaajaksi ja vuorikiipeilijäksi. Nesbøta pidetään eräänä Norjan menestyneimmistä kirjailijoista, sillä hänen tuotantoaan on käännetty yli 50 kielelle ja teoksia on myyty 33 miljoonaa. Kirjojaan varten kirjailija haastattelee vankeja, rikollisia ja poliiseja sekä käy paikoissa, joissa välitetään huumeita. "Tapaamalla ihmisiä saan sellaista tietoa, jota en saisi internetistä tai kirjoista", sanoo Nesbø.

Lähde: Nesbøn kotisivut, jotka ovat aika massiiviset. Löytyy tietoja miehen urasta, musiikki- ja leffamauista ja tulevaisuuden suunnitelmista. Myös Harry Holen persoonasta löytyy tietoja, mikä mies Harry oikein on. 

*******
Ilmestyneet teokset:
Harry Hole-sarja:
Lepakkomies 1997 / 2001   -   Torakat 1998 / 2009   -   Punarinta 2000 / 2005   -   Suruton 2002 / 2005   -   Veritimantit 2003 / 2006   -   Pelastaja 2005 / 2007   -   Lumiukko 2007 / 2008   -   Panssarisydän 2009 / 2010   -   Aave 2011 / 2011   -   Poliisi 2013 / 2013   -   Jano 2017 / 2017   -   Veitsi 2019 /2019 (sarja päätyy) 
(Ensimmäinen vuosiluku on alkup. ilmestysmisvuosi ja toinen suomennoksen ilm.vuosi)

Lastenromaanisarja: Tohtori Proktor -sarja:
Tohtori Proktorin pierupulveri 2009 - Tohtori Proktarin aika-amme 2010 - Tohtori Proktor ja mahdollinen maailmanloppu, uusi painos 2019 - Tohtori Proktor ja suuri kultaryöstö 2013 - Pelastaako tohtori Proktor joulun? 2017

Muut suomennetut teokset:
Kukkulan kuningas 2009 - Isänsä poika 2014 - Verta lumella I 2015 - Verta lumella II: Lisää verta 2015 - Macbeth 2018  (2. osa, joka pohjautuu William Shakespeare -tulkintojen sarjaan, jonka aloitti Anne Tyler kirjallaan Äkäpussi) - Valtakunta 2020 - Mustasukkainen mies ja muita kertomuksia 2021
- plus muutama suomentamaton

Tulossa: Rottien saaren kertomuksia ilm. lokakuussa 2021

Linkki edelliseen teokseen: Valtakunta

Kommentit

  1. Tästä ei ole kai muuallakaan oikein pidetty. En ole ikinä lukenut Nesboa, varmaan pitäisi kokeilla jotain Harry Hole -dekkaria.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Poikkeaa kovin kirjailijan muusta tuotannosta. Holet ovat hyviä, kokeile ihmeessä.

      Poista

Lähetä kommentti