Jo Nesbø: Rottien saari ja muita kertomuksia - dekkari

 

 
Hän oli ollut lähes kolmekymmentä vuotta elämästään syvästi onneton kustantaja, joka julkaisi idioottien kirjoittamia kirjoja, jotka kertoivat idiooteista ja joita ostivat idiootit.

Jo Nesbø: Rottien saari ja muita kertomuksia, 443 s. - dekkarinovelleja - suom. ilm. 2021 - kansi: Martti Ruokonen - Rotteøya og andre fortellinger 2021 - suomennos: Pirkko Talvio-Jaatinen - Johnny Kniga Kustannus 

Lopussa on lista Nesbøn lastenromaanisarjasta.

Kirjassa on viisi erimittaista novellia: Rottien saari, Makulaattori, Kaskaat, Seerumi ja Musta hevonen.
En lähde avaamaan (paljastamaan) näitä kertomuksia, vain muutama sananen per novelli. 

1. Rottien saari, 157 s.
Viruksen löytymisestä siihen kun pandemia iski maailmaan ja siihen, että kaikki alkoi hajota, kului hyviin lyhyt aika. Ihmisiä kuoli kuin kärpäsiä. Ensin tautiin, sitten talouden ja aikaa myöten poliittisten ja sosiaalisten rakenteiden seurauksiin.
Tilanne jakoi ensin kansan kahtia ja sitten silpoi vieläkin pienempiin osiin, kunnes lopulta kaikki muut paitsi perhe ja ystävät olivat vihollisia. Tällaisessa ajassa elää nelihenkinen perhe: lakimies Will, äiti Heidi, murrosikäinen Amy ja neljävuotias Sam.

Pandemian alkaessa Will johti juridista osastoa IT-yhtymässä, jonka omistaa Willin ystävä, yltiörikas Colin Lowe. Aina ei mene rikkaillakaan hyvin, sillä Colinilla on poika, joka ryhtyi huvikseen ryöstämään ja tekemään väkivaltaisia tekoja. Brad on kauhua kylvävän jengin, Chaosin, johtaja. Tarinassa seurataan näiden kahden perheen ja Chaos-jengin edesottamuksia. 
 
Rottien saari on kirjan väkivaltaisin kertomus. Tämän kertomuksen opetus voisi olla:" Silmä silmästä, hammas hampaasta."

2. Makulaattori, 60 s. 
Kärpäsen keskimääräinen elinikä on 28 päivää. Tietääkö kärpänen itse sen? Toivoisiko se pitempää elämää? 

Tällaista pohtii Ralph, tutkija, joka on mukana ryhmässä, joka oli yrittänyt keksiä parannuskeinoa hengenvaaralliseen sukupuolitautiin (aikana, jolloin HIV:stä on kulunut sata vuotta). Lisäksi Ralph on tehnyt maailmaa mullistavan keksinnön, josta voisi saada jopa Nobelin palkinnon. Keksintöä havittelevat tietysti monet tahot, mutta asiassa on eräs suuri mutta. Keksinnön kaavaa ei ole kirjoitettu minnekään, eikä lopullista versiota tiedä kuin yksi ihminen maailmassa - Ralph, joka on taltioinut keksinnön omaan muistiinsa. Mutta miten omaa muistiaan voisi varjella?
Mikä on Ralphin hurja keksintö? Ja mitä siitä seuraa kun moni havittelee saavansa keksinnön jotenkin haltuunsa. Eräs tapahtumapaikoista on El Aaiúnin kaupunki Länsi-Saharassa.
Motto: Mitä ihminen ei tekisi rakkaimpansa vuoksi.

3. Kaskaat, 103 s.
Kun katseemme kohtasivat, hänen lävitseen kulki ikään kuin sähköisku. Ja minun lävitseni myös.

Kaksi nuorta kaverusta, Peter ja Martin interrailaavat Espanjaan tarkoituksenaan osallistua Pamplonan härkäjuoksuun. Sitä ennen nuorukaiset päätyvät San Sebastiániin., jossa eräiden tapahtumien kautta miehet kohtaavat naisen, johon molemmat ihastuvat. Alkaa "kaksintaistelu", jossa punnitaan ystävyys ja luottamus. 
Erikoisen loppunsa ja pienoisen sekaavuuden takia tämä kertomus ei lopulta ollut makuuni. 
Kysymys: Voiko ystäviin aina luottaa?

4. Seerumi, 27 s.
Ken Abbott ei tiedä tästä häntä ympäröivästä auringonpaahteesta, vihreästä ja painajaismaisesta maailmasta oikeastaan mitään. Paitsi sen, että hänellä on äärettömän vähän aikaa pelastaa se ihminen, joka on hänelle tärkein koko maailmassa.

Ken Abbott on nuori mies, joka ei toimi kovin järkevästi. Ken lyö vetoja ja menettää autonsa ja vuoden opintorahansa ja kun onnistuu pääsemään pankkiin töihin, niin tekee siellä elämänsä munauksen - kalliin sellaisen.
Ken ei keksi muuta kuin lähteä livohkaan. Isällä on Botswanassa käärmefarmi ja sinne Ken nyt suunnistaa. Saako Ken isältään apua?

Ihan ok tarina. Mottona voisi olla: "Onko veri vettä sakeampaa?"

5. Musta hevonen, 74 s.
En olisi ikimaailmassa uskonut olevani näin loistavan lahjakas tässä työssä, pikemminkin päinvastoin.

Tapahtumapaikkana Milano, josta oli tullut Euroopan  talouselämän keskus. Kaupunki on nyt Euroopan suurin ja sillä oli maailman kolmanneksi isoin slummi.
Shakkia harrastava tohtori Lukas Meyer toimii psykologina pienellä vastaanotolla. Lukaksen bravuri on hypnoosi. Mies hypnotisoi asiakkaitaan unohtamaan tupakanpolton, abortit ja mitä milloinkin. Lukas tekee vastaanotolla vain osa-aikatöitä, sillä miehellä on myös muuta käyttöä hypnotisointitaidoilleen. 
Tällä toisella alalla vallitsee kuitenkin kova kilpailu eivätkä keinot menestymiseen ole useinkaan laillisia. 
Brittikirjailija Francis Smedley sanoi aikoinaan vuonna 1850 ilmestyneessä kirjassaan: "Sodassa ja rakkaudessa kaikki keinot ovat sallittuja." Tässä tapauksessa keinot menevät överiksi.

Dystopiaa, hieman fantasiaa sekä scifiä ja pelottavia tulevaisuuden näkymiä. Näistä aineksista novellit on kirjoitettu. 
Tarinat pistävät pohtimaan mm. sitä voisiko maailma joskus olla kuvatunlainen tai edes sinnepäin. Novellien tapahtumamaat vaihtelevat, ja kaikissa kertomuksissa on jonkinlaisia yllätyksiä ja "opetuksia". Novellien lopussa olevat motot ovat itse "keksimiäni". Ensimmäinen novelli on väkivaltaisin, mutta sitten tasoittuu. Aika hurjia tulevaisuudenkuvia. 

Jo Nesbø on taitava kirjailija, jonka teokset ovat levinneet ympäri maailmaa. Reissatessani yritän aina pistäytyä paikallisessa kirjastossa ja/tai kirjakaupassa tutkimassa hyllyjä. Nesbøn kirjoja on löytynyt mm. Tasmanian (yläkuva) ja Austaralian (erään Tamperetta pienemmän) kaupungin kirjastoista ja kirjakaupoista.


Ja sitten: hiekkaaa, pelkkää hiekkaa ja sen yllä taivaalla aurinko, joka on joko nousemassa oleva aamuaurinko tai laskemassa oleva ilta-aurinko, vaikea sanoa, kun ei tiedä ilmansuuntia.

++++++++
Kirjailija, muusikko ja entinen pörssimeklaari
Jo Nesbø, synt. 1960 Oslossa. Mies kutsuu itseään myös maailmanmatkaajaksi ja vuorikiipeilijäksi. Nesbøta pidetään eräänä Norjan menestyneimmistä kirjailijoista, sillä hänen tuotantoaan on käännetty yli 50 kielelle kielelle ja teoksia on myyty 50 miljoonaa. Kirjojaan varten kirjailija haastattelee vankeja, rikollisia ja poliiseja sekä käy paikoissa, joissa välitetään huumeita. "Tapaamalla ihmisiä saan sellaista tietoa, jota en saisi internetistä tai kirjoista", sanoo Nesbø.

Lähde: Nesbøn kotisivut, jotka ovat aika massiiviset. Löytyy tietoja miehen urasta, musiikki- ja leffamauista ja tulevaisuuden suunnitelmista. Myös Harry Holen persoonasta löytyy tietoja. Mikä mies Harry oikein onkaan. 

*******
Ilmestyneet teokset:
Harry Hole-sarja:
Lepakkomies 1997 / 2001   -   Torakat 1998 / 2009   -   Punarinta 2000 / 2005   -   Suruton 2002 / 2005   -   Veritimantit 2003 / 2006   -   Pelastaja 2005 / 2007   -   Lumiukko 2007 / 2008   -   Panssarisydän 2009 / 2010   -   Aave 2011 / 2011   -   Poliisi 2013 / 2013   -   Jano 2017 / 2017   -   Veitsi 2019 /2019 (sarja päätyy) *) Kts. tulossa-osio!
(Ensimmäinen vuosiluku on alkup. ilmestysmisvuosi ja toinen suomennoksen ilm.vuosi)

Lastenromaanisarja: Tohtori Proktor -sarja:
Tohtori Proktorin pierupulveri 2009 - Tohtori Proktarin aika-amme 2010 - Tohtori Proktor ja mahdollinen maailmanloppu, uusi painos 2019 - Tohtori Proktor ja suuri kultaryöstö 2013 - Pelastaako tohtori Proktor joulun? 2017

Muut suomennetut teokset:
Kukkulan kuningas 2009 - Isänsä poika 2014 - Verta lumella I 2015 - Verta lumella II: Lisää verta 2015 - Macbeth 2018  (2. osa, joka pohjautuu William Shakespeare -tulkintojen sarjaan, jonka aloitti Anne Tyler kirjallaan Äkäpussi) - Valtakunta 2020 - Mustasukkainen mies ja muita kertomuksia 2021 - Rottien saari ja muita kertomuksia 2021
- plus muutama suomentamaton teos.

Tulossa: Olen talven aikana etsinyt useasti tietoa Nesbøn seuraavasta kirjasta. Ainakaan keväällä 2022 ei ole mitään ilmestymässä. Ja Harry Hole-sarjan kirjailija on kertonut päättyneen Veitsi-dekkariin (2019).  Jihuu, mutta mitä sitten löysinkään. Luin VG:n joulukuussa 2021 tekemän haastattelun, jossa kirjailija kertoo, että sittenkin olisi tulossa vielä yksi eli 13. Harry Hole, joka tällä kertaa olisi se viimeinen osa. Kirja sijoittunee Thaimaahan, mutta ilmestymisaikaa Nesbø ei osannut sanoa. Ei auta kuin odotella ja pitää peukkuja ettei tule esteitä.

Kun sitten joskus sarja oikeasti loppuu, niin toivoisin, että mies keksisi jonkun yhtä hyvän hahmon kuin Harry Hole. 

Linkki edeltävään novellikokoelmaan: Mustasukkainen mies ja muita kertomuksia

Linkki edelliseen itsenäiseen romaaniin: Valtakunta

Kommentit

  1. Tästä voisi periaatteessa aloittaa kirjailijaan tutustumisen. En ole koskaan lukenut Nesbota, vaikka dekkareita tuleekin aika paljon kulutettua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ilman muuta kannattaa. Etenkin Harry Hole - sarja on hyvä!

      Poista

Lähetä kommentti