Honkanen: Pohjakosketus & Marttinen: Törmäys -lyhyehkösti

Kaksi romaania, joissa molemmissa käsitellään vaikeata aihetta. Honkasen kirjassa rankkaa avioliittoa ja Marttisen teoksessa syyllisyyttä.


                                         
Laita se heti takaisin hyllyyn! mies tiuskaisi naiselle, joka oli laittanut lupaa kysymättä kassahihnalle mökkiostosten perään suklaapatukan... Onko sulla kuulossa tai ymmärryksessä jotain vikaa?! Laita se patukka takaisin sinne mistä sen otitkin!

Nina Honkanen: Pohjakosketus, 284 s. - ilm. 2019 - kansi: Sanna-Reeta Meilahti - Into Kustannus Oy ******** kirjaston kirja

Kertomus eräästä avioliitosta. Nainen, jolla ei ole nimeä, on haksahtanut kolmanteen avioliittoonsa kuuluisan kirjailijan kanssa. Kaiken piti olla auvoista, mutta kun arki koittaa, se onkin sanomattoman rankkaa. Mies nimittäin jyrää koko liiton alistamalla ja haukkumalla naista. Mikään ei koskaan ole hyvin, teki niin tai näin.
-Totuus oli, että mies ja nainen eivät kyenneet vajaan tusinan yhdessäolovuoden aikana keskustelemaan rakentavasti mistään.

Kauanko nainen jaksaa? Auttaako terapia aikuisia tai yhteistä pientä Toivo-poikaa? Poika saa avautua perheneuvolassa:
- Mä sanoin äidille ja isälle et on tosi tyhmää kun isä huutaa ja äiti itkee... Sanoin äidille että se on tyhmä kun se väittää ettei saa kiroilla vaikka me ollaan sovittu isän kanssa että saa kiroilla.

Kirja etenee vuosissa 2005 - 2019. Nainen selostaa, välillä taas molemmat kirjoittavat toisilleen sähköposteja ja tekstareita ja Toivo-poika kertoo perheneuvolassa tuntojaan. Nainen kuvailee miten rakkaus alkoi, miten elämä muuttui pahemmaksi ja pahemmaksi ja miten lopulta kävi. Mies puolestaan urputtaa ja haukkuu.

Aihe on tuttu, joten uskallan sanoa, että vaikka tarina olikin aika rankka, niin siitä puuttui sellaisia elementtejä, joita odotin olevan enemmän, esim. miksi kukaan ei usko, miltä tuntuu kun ympäristö ei usko. Pelon ja hädän tunteita, sekä omasta että lasten puolesta. Ja kuinka paljon toinen pystyy harhauttamaan lähiympäristöä, jolloin se alistettu on aivan yksin, jollei ole ketään luotettua ihmistä jolle voisi avautua. Terapeutti tai perheneuvola ei välttämättä riitä. Tarinassa on aika paljon toistoa, eli sitä samaa mollaamista. Mies äänessä, nainen vaikenee.

Hyvin puolestaan on kuvattu sitä rakkauden, mustasukkaisuuden ja vihan ristiriitaa. Kuinka voi rakastaa tai kunnioittaa toista, jos puolisossa ei lopulta ole omasta mielestä mitään hyvää:
- Sulla ei kultaseni ole aavistustakaan miten paljon rakastan sua... Voi jumalauta sun kanssas! Miten kauan sä aiot jatkaa tota piipitystäsi? Voi v***u! Tiedäksä mikä sä olet? Olematon itseäsi säälivä pikku paska. se sä olet, et muuta....

Pikku puutteistaan huolimatta, kirja on hyvin kirjoitettu. Siitä huokuu omanlaisensa tunnelma, ahdistus, suru ja välillä jopa pilkahduksia iloa ja rakkautta. Miten tarina päättyy? Se pitää ihan itse lukea.

Kävelen rantavedessä, järven pinta on tyyni. Hiekka tuntuu jalkojen alla sileältä ja kovalta, aurinko lempeältä kuin lemmityn rakkaudesta raukea käsi iholla.

++++++++
Kirjailija:
Niina Honkanen, synt. 1968 Porissa, on paitsi kirjailija myös toimittaja, käsikirjoittaja ja seksuaalikasvattaja.

**********
Ilmestyneet teokset:
Seitsemän ilon kyyneleet - elämäkerta muusikko Remu Aaltosesta 1997 - Gladiaattori 2002 - Joka kymmenes vuosi 2005 - Kaikkina niinä hetkinä - tarinoita syöpää sairastavien lasten ja nuorten elämästä 2012 - Onnelliseksi - Seksuaalisuus läpi elämänkaaren 2017 -

-----------------

                                          

Annamari Marttinen: Törmäys - 361 s. - ilm. 2016 - kansi: Markko Taina - Tammi ********oma kirja

Annamari Marttinen tarttuu aiheisiin, joista ei usein kirjoiteta, myös tabuihin. Niin tässäkin kirjassa, jossa aiheena on yliajo, jossa ei käy hyvin. Miten yliajaja selviää syyllisyydestä? Entä muut osalliset?  Saako yliajaja ikinä anteeksi tai pystyykö itse antamaan itselleen anteeksi.
Kirjassa on useampi kertoja, joiden tunteita käsitellään: syyllisyys, syyllistäminen, anteeksianto, toivo, epäusko. Marttinen käsittelee ihmismieliä taitavasti, mitään liikaa alleviivaamatta, missään liikaa vellomatta. Aidon tuntuista tekstiä.

P.S. Markko Tainan tekemä oivaltava kansi tukee yksinkertaisuudellaan vaikeata aihetta.

+++++++++++
Pari sanaa kirjailijasta:
Annamari Marttinen: synt. 1960 Lappeenrannassa, jossa myös asuu. Kirjailija ja turvapaikanhakijoiden suomenopettaja ja kirjoittamisen ohjaaja.
Marttinen kirjoittaa vaietuista aiheista, kuten uskomushoidoista, huumeista, erosta, transvestiitista jne.
Harrastaa monipuolista liikuntaa, mm. joogaa ja tankoliikuntaa. Pitää italialaisesta ruuasta ja pähkinäsuklaasta.

*************
Ilmestyneet teokset:
Valkoista pitsiä, mustaa pitsiä 2002 - Mistä kevät alkaa 2005 - Veljeni vartija 2007 - Kuu huoneessa 2011 - Mitä ilman ei voi olla 2013 - Vapaa 2015 -  Ero 2016  - Törmäys 2016 -  Korsetti 2018   - Tässä meillä on kaikki nyt  2019

^^^^^^^^^^^^^^
kirjarouvanelamaa.blogspot.com
https://www.facebook.com/kirjarouvanelamaa/
Insta: #pirittaolen

Kommentit

  1. Niina Honkasen kirja vaikuttaa erittäin hyvältä, vaikka aihe tietysti on paha. Taisi olla jopa omakohtaisia kokemuksia kirjassa. Muistelen, mutta en ole varma.
    Törmäyksen olen lukenut. Marttinen kirjoittaa tunnekirjoja. Törmäys on sieltä vahvimmasta päästä, kun käsittelyssä ovat kolari, vammautuminen ja kuolema.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En yhtään ihmettelisi vaikka olisi Honkasen omiakin kokemuksia. Vaikea aihe kirjoittaa joka tapauksessa. Pidän Marttisen tavasta kirjoittaa. En ole lukenut alkupään kirjoja, mutta lukemani ovat kyllä hyviä. Kirjailijalla on taito kirjoittaa vaikeista asioista. Odotan jo uusinta.

      Poista

Lähetä kommentti