Dahl: Jäänlähtö, 5. osa & Mo: Varjolilja, 2. osa - dekkari

 

Mitä kaikkea ihmiset ovat valmiita uhraamaan omien suurenhullujen toiveidensa ajamiseksi? (Jäänlähtö)
Rikostutkija Hanna Duncker ei ole unohtanut isän maineen puhdistamista. Entä kuka lähettää 
pomon meiliin asiattomia kirjoituksia Hannasta? (Varjolilja)

Mutta sitten hän kuulee taas askeleet. Ne ovat hyvin lähellä. Hän tuntee jo kivun. Kivun. Kauhun. Vihan.

Arne Dahl: Jäänlähtö, 392 s -  5. ja viimeinen osa sarjaan Berger & Blom - suom. ilm. 2022 - Islossning 2021 - suomennos: Kari Koski - kansi: Sanna-Reeta Meilahti - Into Kustannus

Entinen poliisi Sam Berger ja Molly Blom työskentelevät turvallisuuskonsultteina / yksityisetsivinä omassa firmassaan nimeltään Båthuset Security AB. Sam ja Molly saavat paljon toimeksiantoja mm. vakuutussyhtiöiltä, mutta aina silloin tällöin myös poliisi pyytää apua. 

Desiré "Deer" Rosenkvist  on ollut sairaslomalla, mutta nyt palaamassa pikku hiljaa töihin. 
Aluksi työ oli ollut papereiden lajittelua, mutta sepä ei tahto riittää pätevälle rikoskomisariolle. Deer haluaa palata tutkimaan murhia. Kentälle paluun intoa vauhdittaa pomo, Conny Landin, jota Deer ei voi sietää, sillä mies on laiska ja kohtelee alaistaan kuin harjoittelijaa. 

Toinen ärsytyksen aihe on uusi nuori kollega, Örjan, joka kaiken lisäksi oli vallannut Deerin huoneen tämän sairasloman aikana.

Alueella on tapahtunut kahdenlaisia vakavia rikoksia ja vihdoin Deer pääsee mukaan, mutta valitettavasti vain Örjanin tutkinta-apulaiseksi. Suostuuko konkaripoliisi tällaiseen? Tuskinpa. Sitä paitsi Deer on erimieltä tutkintojen hoitamisesta ja rikoksien tulkinnoista. Deerin mielestä tapaukset kuuluvat yhteen, mutta pomon mielestä ei, joten tämä oli palauttanut murhien käsittelyn kunkin omalle poliisialueelle. Deer on omasta mielestään oikeassa ja pyytää avukseen Blomia ja Bergeniä.
Kolmikko ei saata aavistaakaan kuinka epätodellinen ja hurja tapahtumaketju heillä on edessään.

Olen nyt lukenut molemmat Dahlin sarjat, A-ryhmän ja Berger & Blom-sarjan ja mielestäni A-ryhmä on parempi. Itse asiassa olen pitänyt vain B&B:n aloitusosasta ja sitten kiinnostus on pikkuhiljaa hiipunut. Ihan luettavia, joo, mutta edellinen sarja oli vaan niin paljon parempi. 

Tuntuu, että tähän päätösosaan on pitänyt tunkea mahdollisimman paljon kaikkea. Olisin tiivistänyt (paljon) ja osin tarina on hieman sekava, eikä sitä helpottanut kaikenlaisten firmojen luettelointi. Tarina on myös osin epäuskottava ja loppu liian pitkitetty. 

Lisäksi kirja on ladottu aika tiiviisti ja suht pienellä fontilla. Dekkaria mainostetaan itsenäisenä teoksena, mutta mielestäni menettää paljon jollei lue järjetyksessä, sillä mukana on osasia, jotka kulkevat sarjan mukana ja päähenkilöiden elämässä tapahtuu paljon asioista, jotka vaikuttavat tarinoihin kirja kirjalta, myös tähän päätösosaan. Lisäksi edellinen kirja loppui cliffhangeriin.

Vaikka tämä osa ei vakuuttanutkaan, niin jään mielenkiinnolla odottamaan mitä seuraavaksi ilmestyy ja toivon, että olisi jotain A-ryhmän -tyylistä tai vaikkapa vain itsenäinen dekkari.

++++++++
Kirjailija, kirjallisuuden tutkija, kriitikko ja toimittaja
Arne Dahl (oik.  Jan Arnald ) synt. 1963 Sollentunan kunnassa Ruotsissa. 

Kirjailijanimi on syntynyt Arnald-sukunimestä. 
Teoksia on myyty yli viisi miljoonaa kappaletta ja käännetty 32 kielelle

Kuvasin kirjailijan Turun kirjamessuilla syksyllä 2019.

*********
Ilmestyneitä teoksia:

A-ryhmä:
Verikyynel 2004  - Pudotuspeli 2004 - Vuoren huipulle 2005 - Eurooppa Blues 2006 - Maan alla 2007 - Juhannusyön uni 2009 - Kuolinmessu 2010 - Pimeyden kutsu 2011 - Jälkijäristys 2011 - Valvova silmä 2012 sekä suomentamaton Elva (2008), jossa on A-ryhmästä kertovia tarinoita

Sam Berger & Molly Blom -sarja:
Rajamaat 2017 - Sydänmaa 2018 - Äkkisyvä 2019 - Vapaus 2020 - Jäänlähtö 2022 (päätösosa)

Suomentamattomat:
Opcop-sarja: 4 kirjaa  ja lasten kirjasarja Hans & Hennes (4 kirjaa)
Omalla nimellään, Jan Arnald, on julkaisut viisi kaunokirjallista teosta.

Linkit muihin paitsi ensimmäiseeen osaan:
Sydänmaa, 2. osa

Äkkisyvä, 3. osa
(Bonuksena Börjlindien Polttopiste - 5. osa)

Vapaus, 4. osa
(Bonuksena Jussi Adler-Olsenin Uhri 2117)

...........................

Yllättyneenä hän pysähtyy ja tuijottaa hahmoa ovensuussa. "Mitä sinä täällä teet?" Yllätys muuttuu paniikiksi, eivätkä aivot saa kieppuvia palasia yhteen. 

Johanna Mo: Varjolilja, 400 s. - 2. osa Saarimurhat - sarjaan - suom. ilm. 2022 - Skuggaliljan 2021 - suomennos: Kristiina Vaara - Like

Rikostutkija Hanna Duncker oli muuttanut Tukholmasta lapsuutensa maisemiin Öölantiiin ja työskentelee Kalmarin poliisilaitoksella. Kristoffer-veli oli lähtenyt perheineen Englantiin. Sisarukset pitävät vain harvoin yhteyttä. 
Hannan ja Kristofferin elämää oli varjostanut isän tekemä rikos, mutta Hanna ei vieläkään saata uskoa isänsä syyllisyyteen. Isää ei enää ole, mutta maineen voisi puhdistaa ja samalla ehkä paikkakuntalaisten suhtautuminen Hannaan kääntyisi myönteisemmäksi. Sitten Hanna saa vinkin, joka liittyy isän rikokseen. Joko syyllisyyteen saataisiin selvyys? 

Hanna lähin työtoveri on Erik Lindgren, jonka Suyriya-vaimo on kotoisin Mumbaista. Nyt vaimo ja pariskunnan Nila-tytär ovat sukuloimassa ja Erikillä on kovin ikävä perhettään. Kuusi viikkoa erossa on pitkä aika.

Hanna ja Erik saavat tehtäväkseen hakea kadonnutta henkilöä ja tämän pikkulasta. Aikaa kuluu ja mahdollisuudet löytää kateissa olevat elossa heikkenevät. 
Löytyvät he? Ketkä / kuka on syyllinen?  

Entä kuka ja miksi joku vainoaa Hannaa? Esimies on mm. saanut nimettömiä sähköposteja, joissa aiheetta panetellaan Hannaa. 

Joko sinkkuna elänyt Hanna tapaa elämänsä miehen? 

Pidin ensimmäisestä osasta, mutta valitettavasti Varjolilja ei mielestäni yltänyt samalle tasolle. Tarina kyllä kulkee, mutta on sisällöltään toisinaan turhan hidas. Loppuun tehty cliffhanger saa minut ehkä lukemaan myös kolmannen osan. Muuten toivoin että yksi keskenjäänyt juonenpätkä olisi riittänyt eikä aukiolevia juttuja jätettäisi roikkumaan. 

Kirja sijoittuu Öölantiin ja etenee Hannan & kumppaiden ja kadonneen henkilön kantilta. 

Plussaa annan siitä, että kirjan alussa kerrotaan lyhyesti edellisen kirjan tapahtumista. 

++++++++. 
Kirjailija, kääntäjä, kirjallisuuskriitikko
Johanna Mo, synt. 1976 Kalmarissa. 

********
Ilmestyneet suomennokset: Yölaulaja 2021 - Varjolilja 2022 - 
Hannan tarina jatkuu kesäkuussa 2022 ilmestyneessä Mittlandet-kirjassa, jonka suomennoksen toivon ilmestyvän keväällä 2023. Tässäkin dekkarissa on upeat kannet. Sarjaa yhdistävänä kansiteemana näyttää olevan musta silta.

Lisäksi kirjailijalta on ilmestynyt suomentamattomia dekkareita.

Linkki edelliseen osaan: Yölintu, 1. osa
(Bonuksena Håkan Nesserin Koston jumalatar)

P. S. Googlatessani törmäsin liljasivustoon jossa kerrotaan, että liljoja on monta lajiketta. En ole kukkaexpertti, mutta minusta kannen lilja on selkeästi konnanlilja eikä varjolilja.

Kuvat: Pixabay. Vasemmalla varjolilja ja oikealla konnanlilja.


Kommentit