Arne Dahl: Sydänmaa, dekkari -2. osa



348 s. - suom. ilm. 2018
2. osa Sam Berger & Molly Blom -sarjaan
- Inland 2017
- suomennos: Kari Koski
- kansi: Vastavalo / Kimmo Kuortti 
Into Kustannus

-kirjaston kirja

Arne Dahl, synt. 1963
-asuu Tukholmassa 
kirjailija, kirjallisuuden tutkija, kriitikko ja toimittaja 




Kuulin äänen ensimmmäisen kerran kaksi kuukautta sitten. Sitä on vaikea kuvailla. On kuin joku olisi seinän sisällä. Jollain tapaa ääni ei tule sisältä eikä ulkoa eikä juuri kuulosta ihmisen tuottamalta.

Tällä kertaa komisario Desiré Rosenkvist keskusrikospoliisista saa pitkän kirjeen, jossa kerrotaan äänistä. Poliisi on käynyt jo aiemmin monesti kirjeen lähettäjän luona, jota pitää vain rettelöitsijänä, eikä oikein usko, että joku vakoilisi lähettäjää. - Hän on kirjoittanut kirjeitään poliisille jo vuosikausia. Hukkaa siihen vain omaa ja muiden aikaa.
Kirjeessä sanotaan mm.:
- Kukaan ei kuuntele minua. Olen tosiaankin pimeydessä....Te välitätte minusta vasta murhattuna. Vasta ruumiina. ..Taas se ääni. Se on siirtynyt. Hätäinen,kiskova, laahaava ääni seinän takana, selvästi lähempänä ulko-ovea....Se ei ole koskaan kuulunut näin läheltä.

Tällä kertaa kirjeessä onkin myös jotain sellaista josta poliisi kiinnostuu ja ihmettelee kuinka tällä kertaa kirje oli osattu osoittaa komisario Desiré Rosenkvistille?
- Minut nimitettiin komisarioksi juuri ennen kuin hän lähetti kirjeen. Jollain tapaa hän on seurannut minua.

Blom ja Berger ovat saaneet tehtävän, joka liittyy vanhaan murhaan. Tehtävä on kinkkinen, sillä se asettaa myös kysymyksen voivatko Blom ja Berger luottaa edes toisiinsa. Mitä menneisyydestä paljastuu?

Ex-poliisi Sam Berger on kuitenkin nyt sairaalassa muistinsa menettäneenä, vaikka himmeitä muistikuvia tapahtumista juolahtaakin välillä mieleen. Mitä on mahtanut tapahtua?
- Muistojen tutkimaton epämääräisyys: kaikki liukui pois. Juuri kun hän oli tavoittamaisillaan jonkun kuvan, se liukui pois.

Molly Blom on turvallisuuspoliisin entinen, mutta arvostetu soluttautuja.
- Hän oli tehnyt suuren vaikutuksen. Hän oli sisäinen resurssi, yksi kaikkein arvostetuimmista, lähestulkoon legendaarisista soluttautujista. Hänelle oli annettu valtuudet käyttää lukuisia salaisia henkilöllisyyksiä, joita edes Säpo ei tiennyt, hän kykenisi pysyttelemään näkymättömissä loputtomiin.

Säpossa Roy Grahn ja Kent Döös ovat saaneet tehtäväkseen löytää Sam Berger ja Molly Blom. Miehet  eivät tienneet tarkalleen mihin pariskunta oli syyllistynyt. Oli vain tieto.että he olivat Säpon etsityimpien henkilöiden listan kärkipäässä. Pitäisikö heitä etsiä ulkomailta vai ovatko Ruotsissa?

Entä kuka on se mystinen tarkkailija, joka kirjoittaa välillä raporttejaan? Toimiiko yksin vai jonkun määräämänä? Mihin raportteja tarvitaan?

Kirjan tapahtumat sijoittuvat marras- joulukuulle.

Hän hymyili ja kohotti oikean kätensä kuin vilkuttaakseen. Sen sijaan hän ojensi etu- ja keskisormensa siten, että käsi muistutti kaksipiippuista revolveria.

Olen pitänyt Dahlin A-ryhmästä ja pidin tämänkin sarjan ensimmäisestä osasta,vaikka se sai ilmestyessään kritiikkiä. Sydänmaan tarinan alku on sekava, mutta juoni kyllä selkenee matkan varrella. Se ei silti riitä, olin pettynyt, odotin parempaa ja selkeämpää tarinaa. Dahl on vähentänyt tähän sarjaan henkilöitä ja tapahtumia, mutta lisännyt mystisiä paikannimiä ja jotenkin  onnistunut sekoittamaan pakan. Karttakin olisi voinut olla hyvä, ainakin minulle.
Päähenkilöt jäävät kaukaisiksi, heidän yksityselämästään ei puhuta. Sen verran sanotaan, että Bergerillä on ikävä Ranskassa asuvia lapsiaan.

Dahl osaa kirjoittaa hyviä dekkareita, sen tiedän, joten toivon, että tämä oli vain notkahdus ja jään odottamaan seuraavalta osalta taattua Dahl-laatua.

P.S. Neliapila on harvinainen muunnos yleisestä kolmilehtisestä apilasta. On arvioitu, että on yksi neliapila jokaista kymmentätuhatta kolmelehtistä apilaa kohden. Neliapilan löytämisen uskotaan tuovan onnea.
(Lähde: Wikipedia)

P.S. 2. Tuottaako neliapilan löytäminen onnea tässä dekkarissa?

++++++++++++
Pari sanaa kirjailijan ajatuksista ja kirjoista:
Ensinnäkin monesti palkitun Arne Dahlin oikea nimi on Jan Arnald.**
Arne Dahl sanoo:" Fiktion kirjottaminen on vaikeampaa, kun koko maailmasta tuntuu tulleen fiktiota. Jostain syystä maailmasta on tullut absurdimpi." Väkivallasta kirjailija ajattelee, että sitä on oltava dekkarissa, muttei koskaan huvin vuoksi. Väkivallan uhka voi olla lisäksi paljon tehokkaampaa. Dahlilla on ollut tapana käyttää todellisia rikostapauksia tarinoidensa pohjana. Nyt uudessa sarjassa niin ei tehdä. Lisäksi nyt mennään tyyliltään lähemmäksi psykologisia trillereitä. Dahl halusi Berger & Blom-sarjassa katsoa omaan itseensä ja omiin pelkoihinsa, sinne pimeisiin kellareihin ja portaikkoihin

(Lähde: ESS/ Kulttuuri ja viihde 2017)

**
Arnald sai kirjoittaa salanimellä viisi A-ryhmän kirjaa, ennen kuin paljastui. Kustantamossa vain kaksi ihmistä tiesi oikein henkilöllisyyden. Salanimen takia kirjojen markkinointi oli hankalaa, ei voinut tavata faneja eikä antaa haastatteluita. Kahden kirjan jälkeen Arnald määrättiin Göteborgin kirjamessuille, jota varten mies naamioitiin 20 vuotta vanhemmaksi juopoksi. Kukaan ei messuilla tunnistanut miestä ja niinpä henkilöllisyys pysyi salassa vielä kolmen kirjan ajan. Joku tarkkasilmäinen lukija lopulta huomasi messulla otetun kuvan ja miehen oman kuvan yhdennäköisyyden ja kirjailijan henkilöllisyys paljastui.
(Lähde: IL 2018)

Dahlin kirjoja on myyty yli neljä miljoonaa kappaletta ja niitä on käännetty 32 kielelle. Dahlin kirjoista on myös tehty tv-sarja.

***************
Ilmestyneitä teoksia:
A-ryhmä:
Verikyynel 2004  - Pudotuspeli 2004 - Vuoren huipulle 2005 - Eurooppa Blues 2006 - Maan alla 2007 - Juhannusyön uni 2009 - Kuolinmessu 2010 - Pimeyden kutsu 2011 - Jälkijäristys 2011 - Valvova silmä 2012 sekä suomentamaton Elva (2008), jossa on A-ryhmästä kertovia tarinoita

Sam Berger & Molly Blom -sarja:
Rajamaat 2017 - Sydänmaa 2018

Suomentamattomat:
Opcop-sarja: 4 kirjaa  ja lasten kirjasarja Hans & Hennes (4 kirjaa)
Omalla nimellään, Jan Arnald, on julkaisut muutamia kirjoja.

Kommentit