Sarenbrant: Valheenpunoja, 6. suom. & Fjell: Kuurupiilo 6.

Nuoret, heidän syrjäytymisensä ja valheet. /  Kuurupiilon leikkimisellä saattaa olla vakavat seuraukset.

Hän juoksee henkensä edestä, toivoo pääsevänsä jonnekin turvaan. Kukaan ei saa syyttää häntä heikkoudesta. Eikä pelkuruudesta. Hänen on pakko selviytyä.

Sofie Sarenbrant: Valheenpunoja, 461 s. - 6. suomennos Emma Sköld - sarjaan - suom. ilm. 2021 - Mytomanen 2020 - suomennos: Helene Bützow - kansi:  Sanna-Reeta Meilahti - WSOY  ******* kirjaston kirja

Koulun suunnistuspäivän jälkeen kuntoradalta löytyy pahoinpidelty teini, jolta on viety arvoesineet. Niinpä teinin henkilöllisyys on ensin arvoitus kunnes poliisi puhuttaa teinin löytänyttä henkilöä, joka tuntee uhrin. 
Ensimmäisenä epäilykset kääntyvät väkivaltaiseen nuorisojengiin, mutta myös uhrin lähipiiriä tutkitaan. Ja kun tapahtuu toinenkin surma, niin poliisi on ymmällään. 

Rikostarkastaja Emma Sköld alkaa tutkia tapauksia apunaan nuori poliisi Krille. Rikostutkija Thomas "Nylle" Nyhlén on palannut vapailtaan töihin ja saanut uuden parin, Skoglundin, johon suhtautuu aluksi nyreästi. Mieli kuitenkin muuttuu, kun saa tietää parinsa asioista. 

Emman Josefin-sisko on personal trainer, jolla on asiakkaana brommamammat eli alueella asuvat neljä naista. Miten brommamammat liittyvät tarinaan?

Yksityiselämän puolella tapahtuu myös. Nylle on komennettu psykologille ja Krillellä on toisenlaisia ongelmia.

Dekkarissa käsitellään nuoria, heidän syrjäytymistään ja valheita. 
Saranbrant on hyvä dekkaristi ja osaa kuljettaa juonenpätkiä ja kirjoittaa koukuttavia tarinoita. Tällä kertaa vaan minusta Valheenpunoja on hieman pitkästyttävä. Tai sitten olen kyllästynyt sarjoihin.
Tarina jää taas auki, joten ei muuta kuin odottamaan seuraavaa osaa. Toki luen senkin.

Mutta mitä seuraavaksi? Loppuuko sarja? Pääsemmekö sitten seuraamaan Angelikaa (Bakom din rygg) vai Brantevikin kalastajakylästä kertovaa trilogiaa, josta on ilmestynyt: Vecka 36 ja I Stället för dig?

P.S. Takakansiliepeessä on käynyt pieni moka, sillä ilmestyneissä kirjakuvissa on kaksi kertaa Kerjäläisen kuva. Nyt Häpeänurkka puuttuu, vaikka on nimenä mainittu 

++++++++
Kirjailija, valokuvaaja ja entinen toimittaja
Sofie Sarenbrant, synt. 1978 Tukholmassa. Asuu Bromassa, josta myös kirjoittaa kirjoissaan. Harrastaa juoksua, ratsastusta, matkustaa mielellään ja viettää aikaa perheensä kanssa.

********
Ilmestyneet suomennokset: 
Emma Skökd-sarjan kaksi ensimmmäistä osaa löytyvät ääni- ja e-kirjoina.
- 1. osa: Lepää rauhassa  2021 (pokkari ilm. elokuussa 2022)
- 2. osa: Kuoleman kintereillä  2021 (pokkari ilmestyi marraskuussa 2021)
- 3. osa: Avoimet ovet - 2019
- 4. osa: Osasto 73 - 2019    
- 5. osa: Kerjäläinen - 2019   
- 6. osa: Syntipukki - 2020 
- 7. osa:  Häpeänurkka 2021
- 8. osa: 2021 Valheenpunoja 2021
- 9. osa tulossa: Suojelusenkeli ilm. kesäkuussa 2022

Linkki edelliseen osaan: Häpeänurkka
Bonuksena Viveca Stenin Kaikessa hiljaisuudessa.
...............................

Tähtikirkkaan taivaan alla meri oli mustaa kuin öljy. M/S Nordlys eteni vuonossa korkeiden vuorten keskellä.

Jan-Erik Fjell: Kuurupiilo, 461 s. - suom. ilm. 2021 - Gjemsel 2019 - suomennos: Hanna Arvonen - kansi: Lisa Krebs - HarperCollins Nordic ********kirjaston kirja


Eräs nuori nainen oli kadonnut, mutta nyt hänet on löydetty kuolleena. Mitä on tapahtunut ja kuka nainen on?
Kaksi vuotta sitten sarjamurhaaja oli karannut vankilasta, eikä miestä ole saatu kiinni. Uusi kuolemantapaus viittaa vahvasti olevan sarjamurhaajan tekosia. Onko?

Vuonna 2006 Teksasissa isä Sullivan on menossa Huntsvillen vankilaan tapaamaan erästä kuolemanrangaistusvankia. Mies oli surmannut neljä henkilöä ja odottaa nyt teloitusta. Systeemiin kuuluu että kuolemaantuomittu saa paitsi valita viimeisen ateriansa niin vankila järjestää myös papin paikalle. Vanki on kuitenkin haluton puhumaan mitään, aikaa teloitukseen on kaksi ja puoli tuntia. Viidentoista minuutin vaitiolon jälkeen vanki kuitenkin alkaa puhua...

Valokuvaajan on tarkoitus oleilla yksitoista päivää M/S Nordlysiilä. Matkan aikana valokuvaaja tutustuu erääseen henkilökunnan jäseneen, jolle lupaa opettaa valokuvauksen saloja. Laivamatkalla sattuu kuitenkin jotain ikävää. Tapahtumat saattavat vaikuttaa jonkun/joidenkin tulevaisuuteen merkittävästi. 

Viime osassa saimme jo tutustua konstaapeli Magnus Torpiin, joka on kolmekymppinen sinkku Fredrikstadista. Nyt Torp on aloittamassa rikostutkijana Oslon Kriposin taktisella tutkintaosastolla. Mies on työskennellyt järjestyspoliisina sekä rikostutkinnassa ja tavannut Anton Brekken useamman kerran ja sanoo oppineensa vanhemmalta poliisilta paljon. 
Anton Brekke ja Magnus Torp alkavat tutkia kadonneen, mutta sittenmmin kuoleena löytyneen naisen tapausta. 
Tällä kertaa Torp saa entistä enemmän vastuuta, sillä Brekke on sairas.

Olipahan taas hyvä dekkari, kuten sarjan muutkin osat. Tässäkin osassa eletään useammalla aikajanalla, eikä ole mitään vaikeuksia seurata tarinaa. Ollaan neljässä paikassa: yhdet tapahtumat sijoittuvat nykyisyyteen, toiset Yhdysvaltoihin 1989, kolmannet M/S Nordlys -laivalle vuoteen 1994 ja neljännet Teksasiin ja vuoteen 2006.

Mikä yhteys näillä eri vuosien tapahtumilla on? Saadaanko karannut sarjamurhaaja kiinni ja onko hän syyllinen uusiin murhiin? Mikä Brekkeä vaivaa?

Suosittelen mielellään lukemaan tämänkin sarjan järjestyksessä. 

+++++++
Kirjailija, radiojuontaja:
Jan-Erik Fjell, synt. 1982 Fredrikstad /Norja

********
Ilmestyneet teokset:
Anton Brekke-sarja:
Ilmiantaja 2017 - Vaaran varjo 2017 - Kostaja 2018 - Saalistaja 2019 - Onnenonkija 2020 -Kuurupiilo 2021

Sarjaan on Norjassa ilmestynyt jo kaksi osaa lisää: Gråsonen 2020 ja Ringmannen 2021

Linkit:
5. osaan: Onnenonkija
4. osa (yhdessä Sarenbrantin Kerjäläisen kanssa): Saalistaja
3. osa (yhdessä Jamesin Kiistaton todiste kanssa): Kostaja

Kommentit