James: Kiistaton todiste & Fjell: Kostaja - dekkari - lyhyehkösti


Kaksi erilaista dekkaria, joista Jamesin kirja ei ole ihan perinteinen dekkari. Päihittääkö Fjellin "Kostaja" konkari-Jamesin what-if -trillerin? 




Peter James: Kiistaton todiste, 590 s. - suom. ilm. 2019 - what-if -trilleri - itsenäinen teos - Absolute Proof 2018 - suomennos: Sirpa Saari - kansi: Taittopalvelu Yliveto Oy - Minerva Kustannus Oy ******** kirjaston kirja

Kirjan pääteema on Jumalan olemassaolon todistaminen. Ikääntynyt tohtori Harry F. Cook ottaa yhteyttä tutkivaan journalistiin Ross Hunteriin ja haluaa tavata tämän. Tohtori kertoo, että hänellä on hallussaan todisteita siitä, että Jumala on olemassa ja tarvitsisi nyt journalistin apua asian julkistamiseen. Hunter ei oikein tiedä mitä uskoa. Kallistuu kuitenkin uskomisen puolelle, sillä tohtori Cook kertoo Rossin menneisyydestä sellaisia asioita, joita kukaan muu ei tiedä. 
- Tohtori Cook, teidän mukaanne Jumala on siis sitä mieltä, että jos ihmiset löytäisivät uskonsa häneen, maailma saattaisiin pelastettua tuhon partaalta?

Toimittajana Ross Hunter haistaa jättimäisen skuupin. Niinpä mies alkaa tutkia asiaa ja joutuu todelliseen pyöritykseen. Jotkut tahot eivät nimittäin ole yhtään halukkaita tällaisen asian julkituloon - jo pelkästään rahallisestikin. Miten tarinassa lopulta käy? Mitä löytyy ja minne kaikkialle Hunterin tiet vievät?

Tunnustan rehellisesti, ettei tämä ollut minun kirjani. Tarinassa on liikaa Hunterin yksityselämän vellomista, liikaa ihmisiä, liikaa tapahtumia, liikaa lääketieteellisiä selostuksia, liikaa lainauksia raamatusta. Ei koukuttavuutta, ei jännittävyyttä, eikä sitä napakkuutta, jota itse hyvässä dekkarissa arvostan. Ja tiivistys: puolet pois. Jos olisin etukäteen aavistanut millainen kirja on, niin en olisi lukenut. Pidän Roy Grace -sarjasta, mutta nämä muut...eivät oikein natsaa.

++++++++++
Kirjailija: 
Peter James, synt. 1948 Brightonissa, jossa myös asuu. Kirjailija, käsikirjoittaja ja tuottaja. James on yksi Ison-Britannian ja maailman suosituimmista kirjailijoista. Miehen kirjoja on myyty yli 19 miljoonaa ja käännetty 37 kielelle.

***********
Suomennettuja teoksia, joista pidetyin ja kuuluisin on:
Roy Grace-sarja: Kuolema kanssa ei kujeilla 2010  -  Kuolema katsoo kohti  2011 - Kuolema ei riitä  2011 - Kuolema peittää jäljet   2012  - Kuolema ei käy kauppaa  2012   - Kuolema kulkee kannoilla  2013  - Kuoleman koura on kylmä  2014  - Kuolema kulkee kulisseissa  2014   - Kuoleman kello käy  2014  - Kuolema leikkii tulella  2015  - Kuolema merkitsee omansa  2015   - Kuolemaan asti sinun   2016  - Kuolema ei rakasta ketään  2017   - Kuolema sanelee ehdot 2018

Muita (fantasiaa ja jännitystä):
Kylmä kosketus 1989 -  Sydänkäpyseni 1992 - Rikosen merkit 2014 (kokoelma, jossa myös 1. Roy Grace-tapaus)  - Kirottu talo 2017    -  Täydellisyyden hinta 2018 -  Kiistaton todiste 2019 (what-if -trilleri)

Peter Jamesilla on lisäksi myös muita kirjoja, joista suurinta osaa ei ole suomennettu.

''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''



Jan-Erik Fjell: Kostaja, 3. osa Anton Brekke-sarjaan, 398 s. - suom. ilm. 2018 - Hevneren 2013 - suomennos Hanna Arvonen - kannen suun. Alette Bertelsen - kannen toteutus: Lisa Krebs - HarperCollins Nordic Ab ************kirjaston kirja

Tarina kulkee kolmessa aikatasossa: 1. 1960-luvun alkuvuodet Alcatrazissa + parissa usalaisessa kaupungissa, 2. 1994 Yhdysvalloissa ja 3. nykyajassa Norjassa.

- Saksasta ja Norjasta on löydetty muutamia tapettuja henkilöitä, joiden surmaamisessa näyttäisi olevan sama tekotapa, mutta onko heillä muuta yhteistä?
- Vuonna 1994 San Franciscossa kohtaa ryhmä norjalaisnuoria, joista osa on voittanut matkan Metallican norjalaisen faniklubin kautta ja voittoon kuului konsertti sekä San Franciscossa että Los Angelesissa. Voittomatkalla yksi pariskunnista tutustuu vanhempaan mieheen, joka kertoo olleensa 1960-luvulla Alcatrazissa, jossa toinen vanki on kertonut miehelle elämäntarinansa. Nyt vanha mies kertoo tämän tarinan edelleen pariskunnalle.

Anton Brekke on taitava tutkija Norjan rikospoliisin Kriposissa. Pätevyydestään huolimatta Antonilla on eräs riippuvuus:
- Hän ei ollut syönyt kahteentoista tuntiin. Sitä ennen hän ei ollut syönyt kahteenkymmeneen tuntiin. Oli vain istunut ja...

Riippuvuudella on seurauksensa:
- Viikon kuluttua sinä siirryt komisarioksi Fredrikstadin järjestyspoliisiin. Jos pysyt erossa vaikeuksista vuoden ajan ja osoitat minulle, että pystyt lopettamaan tuon idioottimaisen xxxxx:n , tuoli, jolla istut, on edelleen sinun.

Miten Anton mahtaa viihtyä järjestyspoliisissa? Saako riippuvuutensa hoidetuksi? Ja joutuuko mies juuri tapahtuneiden rikoksien kanssa sittenkin tekemisiin?

Olen pitänyt Fjellin dekkareista ja minusta tämä kolmas oli tähän mennessä paras. Nyt ei keskitytty niin paljon Brekken riippuvuuteen kuin edellisissä osissa ja tarinakin on parempi. Pidän jotenkin Brekken hahmosta, vaikka hänellä on vikansa, ja plussana se ettei käytä alkoholia.
Lisäksi tarina oli rakennettu niin, että koukuttavuus säilyi. Myös aikajanat toimivat hyvin. Tarina loppui siten, että ei voi kun vain odottaa seuraavaa käännöstä. Fjell on kirjoittanut sarjaan ainakin 5 osaa.

P.S. Onneksi tässä kirjassa ei syöty lasagnea eikä pizzaa, mutta tyhmä pomo kyllä esiintyy:
- On huolestuttavaa, että sinä siirrät parhaan rikostutkijasi suorittamaan työtehtäviä, joista opiskelijakin selvityisi.

Kirjailija ja radiojuontaja:
Jan-Erik Fjell, synt. 1982, Fredrikstad, Norja.

*********
Ilmestyneet teokset:
Ilmiantaja 2017  - Vaaran varjo 2017 -  Kostaja 2018

Kumpi minusta oli näistä kahdesta parempi dekkari? Ei varmaan jäänyt epäselväksi.

^^^^^^^^^^^
kirjarouvanelamaa.blogspot.com
https://www.facebook.com/kirjarouvanelamaa/
Instragram: #pirittaolen

Kommentit