Jan -Erik Fjell: Onnenonkija, 5. osa - dekkari

 

Viininpunainen, valkokattoinen Cadillac oli verstashallin perukoilla nosturin päällä.

Jan Erik Fjell: Onnenonkija, 507 s. -  5. osa -suom. ilm. 2020 - Lykkejegeren 2016 - suomennos: Hanna Arvonen - kansi: Lisa Krebs - Harper Crime ******* kirjaston kirja

Nykyisyys:
Konstaapeli Magnus Torp on kutsuttu halliin, jossa eräästä autosta oli löytynyt jotain odottamatonta. Bensatankin ja auton rungon välissä oli ollut muutamia ihmisen luita. Mystinen tapaus. Autossa ei ole rekisterikilpiä, eikä ole varmaa löytyisikö kymmeniä vuosia vanhoista luista enää DNA:ta. Mahtaisiko Cadillacin tuonut henkilö tietää jotain? Häntä pitää kuulustella.

Torpia masentaa, sillä hänellä ei ole yhtäkään johtolankaa. Ainoa toivo on, että Kriposin rikospaikkateknikot löytäisivät autosta jotain uutta tai että DNA-testit tuottaisivat tulosta.
Sitten:
- Sinun pitää jättää tämä Cadillac vähäksi aikaa sivuun.
- Miksi?
Kaatopaikalta on löytynyt ruumis.

Magnus Torp ja rikosetsivä Anton Brekke päätyvät tekemään töitä yhdessä. Anton oli tietyistä syistä jonkin aikaa toisissa tehtävissä (selviää edellisistä osista), mutta toimii nyt Kriposin taktisella osastolla eli hoitaa kuulustelut, puhuttelut ja muun tiedon hankinnan. 

Kirjan toinen haara alkaa 1970-luvun Las Vegasista, jossa norjalainen nuori ja kaunis Sun on etsimässä unelmaansa. Työ suosittuna tankotanssija ei ole se unelma ja kun Sunille tarjoutuu tilaisuus mennä koe-esiintymiseen, niin tyttö menee vaikka pomo on kieltänyt. 
Sun päätyy elämään toisenlaista elämää, mutta sillä on hintansa. 

1970-luvun Vegasissa elää myös 31-vuotias Elliot Applebaum, The Shark Casino & Resortin johtaja. Äärimmäisen rikas ja vaikutusvaltainen mies, joka hallitsee tavallaan koko Las Vegasta. Pystyy tähän koska rahaa puhuu eli Applebaum korruptoi valtaapitäviä. Mies, joka saa mitä haluaa ja milloin haluaa. 

Tarina pääosassa on kuitenkin alussa mainittu Cadillac De Ville, vuoden 1978 mallia. Uudenveroinen auto, jolla ei ole ajettu kuin muutamia tuhansia kilometrejä. Autoa ja sen ympärille liittyviä henkilöitä seurataan useissa paikoissa eri aikajanoilla. 

Kirjassa on paljon kaikenlaisia tapahtumia (hyvä!), ja niissä on helppo pysyä kärryillä, kuten sarjan muissakin osissa. Lopulta Fjell solmii oivasti kaikki langatpäät yhteen. 
Pidän päähenkilö Anton Brekkestä edelleen. Magnus Torp on hieman erilainen tyyppi, sillä nuoruudestaan huolimatta hän käyttää kävelykeppiä ja ajaa 400 hv Porchea. Eikä suostu käyttämään invapysäköintilupaa, koskei sellainen sovi Porche-kuskille. Nuoremman ja vanhemman poliisin suhde on opettavaisen lämmin. 

Tässä on sangen suositeltava sarja, jonka kaikista tähän mennessä ilmestyneistä teoksista olen pitänyt. 
Suosittelen lukemaan sarjan alusta, jos haluaa seurata päähenkilön suht värikästä elämää ja etenkin miehen erästä riippuvuutta. Asia, joka on vahvasti mukana tässäkin osassa. Lisäksi kirjailijalla on tapana lopettaa kirjansa enemmän tai vähemmän koukuttavasti.

Onnenonkijassa on yli 500 sivua, mutta tarina pitää otteessaan viimeisille sivuille asti. Itse asiasssa oli pakko lukea viimeinen kolmannes yhteenmenoon. Päätapahtumat jakaantuvat vuoden 1978 Las Vegasiin ja nyky-Norjaan, tarkemmin sanottuna sekä Osloon että Fredrikstadin rannikkokaupunkiin, joka sijaitsee Etelä-Norjassa lähellä Ruotsin rajaa.
Fjellin dekkareissa on kaksi tai useampia aikajanoja, mutta kirjailijan vahvuutena on selvitä niistä kunnialla.

Harmittaa, ettei monikaan tunne Jan-Erik Fjelliä, erästä Norjan tunnetuimmista dekkaristeista, jota sanotaan Norjan dekkarikuninkaaksi ja ihan aiheesta. Itsekin sattumalta törmäsin sarjan ensimmäiseen osaan sen suomennoksen ilmestyessä 2017. Sen jälkeen olen ahminut seuraavatkin teokset. Onneksi sarjaa on jäljellä vielä ainakin yksi osa! Suositus tälle sarjalle!

Semper fi eli Aina uskollinen

P.S. Semper fidelis (Semper fi) on mm. Yhdysvaltain merijalkaväen sekä useiden muiden sotilasyksiköiden, sukujen ja kaupunkien motto.

+++++++++
Kirjailija, radiojuontaja:
Jan-Erik Fjell, synt. 1982 Fredrikstad /Norja

Yritin etsiä netistä kirjailijasta lisätietoja, siinä onnistumatta.

*********
Ilmestyneet teokset:
Anton Brekke-sarja:
Ilmiantaja 2017 - Vaaran varjo 2017 - Kostaja 2018 - Saalistaja 2019 - Onnenonkija 2020

Tulossa: 6. osa Kuurupiilo ilm. lokakuussa 2021
(Kustantaja vaihtanut nimen Piiloleikki -> Kuurupiiloksi)
Norjassa ilmestyy 7. osa syksyllä 2021

Linkki edelliseen osaan (tuplapostaus Sarenbrandtin Kerjäläisen kanssa)

Kommentit

  1. Tätä sarjaa voisi kokeilla joskus, tykkään dekkareista. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile ihmeessä. Hyvin kirjoitettu sarja.
      Lue järjestyksessä.

      Poista

Lähetä kommentti