Jens Henrik Jensen: Oxen - Ihmiselle susi, 4. osa - dekkari


Jos olet pahassa hädässä, huuda sutta. Huuda kovaa. Huuda kaikkiin ilmansuuntiin.

Jens Henrik Jensen: Oxen - Ihmiselle susi, 508 s. - suom. ilm. 2021 - Lupus 2018 - suomennos: Kari Koski - kansi Stoltzedesign - WSOY ******* kirjaston kirja

Sotaveteraania ja entistä eliittisotilasta Niels Oxenia kiinnostaa sudet, joita mies on lähdössä etsimään. Mahtaisiko lähimetsistä löytyä? 
Sitten Oxenin entinen pomo Axel Mossman tarjoaa töitä: Jyllannissa vanhan maatilan omistaja, 76-vuotias naimaton mies on kadonnut. Mossman haluaisi tietää mitä miehelle on tapahtunut.

Pienen epäröinnin jälkeen Oxen päättää auttaa. Mossman kertoo myös tarinan pelkästä varjosta. Varjolla on nimi, Lupus. Mossman on uransa aikana aina välillä törmännyt Lupukseen, ensimmäisen kerran neljäkymmentä vuotta aiemmin ollessaan poliisikoulussa. 
Mikä tai kuka on Lupus? Se kiinnostaa myös Oxenia. Ja kun asia alkaa selvitä on monen henki vaakalaudalla, myös Oxenin itsensä. 
Samoissa tutkimuksissa tulee esiin myös Margrethe Franck ja hänen menneisyytensä. Mitä on tapahtunut silloin kuin Franck menetti jalkansa?

Toisaalla 36-vuotias libanonilaissyntyinen Idris Nassar makaa kaikessa rauhassa sängyllään kun ovikello soi. Nassar kurkistaa ovisilmästä ja näkee Omar-veljensä. Miksi tämä on tullut häiritsemään juuri vankilasta päässyttä veljeään, jolla juuri nyt olisi muutakin puuhaa. Idris kuitenkin avaa oven...mutta käytävällä ei olekaan enää veljeä, vaan ihan muita henkilöitä. 
- Hänen (Idris)  levottomissa silmissään kuvastui hämmennys - ja jotain hänelle muutoin täysin tuntematonta: pelko.

Vuosi 1963
Kello on puoli kaksi yöllä kun tyttö on pyöräilemässä joulutansseista kotiin. Oikeastaan hänen ei pitänyt edes pyöräillä yksin tuohon aikaan. Äkkiä tyttö huomaa takaa tulevan valon. Auto on tulossa. Tyttö yrittää pyöräillä varovasti, että auto pääsisi ohi, mutta se jääkin roikkumaan pyörän perään. Tyttöä alkoi pelottaa, eikä syyttä. 

Kirjassa esiintyy samoja henkilöitä kuin edellisissä osissa. Niels Oxenin lisäksi Margrethe Franck ja Axel Mossman, joka nyt on eläkkeellä. Myös Mossmanin veljenpoika Christian Sonne esiintyy erässä sivuroolissa. 

Niin, ja onhan Oxenilla jälkikasvuakin. Mikä heidän tilanteensa on nyt, sitä en tässä paljasta.

Jensen on heittäytynyt myös leikittelemään nimillä: Pönttö, Lemu, Läski ja Betoni. 

Jälkikirjoituksessa Jensen kertoo, että tarinassa on tottakin: susien paluu Tanskaan. 
Googletin: Eläinsuojelujärjstön mukaan susien määrä on kasvanut ja esimerkiksi Tanskassa havaittiin vuonna 2012 ensimmäinen susilauma 200 vuoteen. 

Jotkut aluekuvaukset vastaavat myös todellisuutta. "Totta "on myös Oxenin saama urhoollisuusristi, joka on Tanskan korkein sotilaallinen kunniamerkki. Se on tarinan mukaan myönnetty vain kerran. Pakkohan tämäkin oli  googlettaa:  Kunniamerkin on saanut vuonna 2011 kersantti Casper Westphalen Mathiesen, joka sai merkin urhoollisesta toiminnastaan Afganistanissa vuonna 2010.

kuva Wikipediasta.

Kirjailijan piti lopettaa Oxen-sarja kolmeen teokseen, mutta lukijoiden ja kustantajan pyynnöstä Jensen kirjoitti vielä neljännen osan ja itse asiassa vielä viidennenkin. Trilogiassa saatiin Danehofin juttu käsitellyksi, joten mietin mistä Jensen kaivaisi uutta jutunjuurta. Näin mukaan tulivat sudet, eri muodoissaan, sekä luonnossa kulkevina että X:n nimessä. Kokonaan ei ole myöskään unohdettu Danehofia eikä PET:ä, joilla molemmilla on omat osansa juonikuluissa.

Mutta kannattiko neljäs osa sitten kirjoittaa? Kyllä ja ei. Olisin ollut ihan tyytyväinen trilogiaan, mutta Ihmiselle susi -kirjan tarina on ihan hyvä. Joskin turhaa jaarittelua on liikaa --> tiivistys. 
Pidin enemmän trilogian toisesta ja kolmannesta osasta. Ensimmäinen osa ei sytyttänyt ja olin jo aikeissa unohtaa koko sarjan, mutta onneksi sitten jatkoin. 
Viidennessä osassa on edessä taas uusi tarina, jota vähän vakoilin. Hyvältä vaikuttaa. Kirja ilmestyy Tanskassa 9/2021.

P.S.  Suomessa susireviirejä on miltei koko Länsi-Suomen alueella pitkin rannikkoa ja sisämaata Raaseporista Ouluun. Itäisessä Suomessa susikanta painottuu Kainuuseen ja Pohjois-Karjalaan sekä Pohjois-Savon pohjoisosiin. Susien määrän arvioidaan olleen 279-321 yksilöä vuoden 2021 maaliskuussa.
(Lähde: Yle uutiset 6/2021)

+++++++++
Kirjailja, toimittaja
Jens Henrik Jensen, synt. 1963 Søvind ved Horsens /Tanska. Ennen Hirtettyjä koiria Jensen on kirjoittanut kahdeksan kirjaa.

*********
Ilmestyneet suomennokset:
Oxen-sarja:
Hirtetyt koirat 2018 - Pimeän miehet 2019 - Jäätyneet liekit 2020 - Ihmiselle susi 2021
Gladiator (ilm. Tanskassa syyskuussa 2021)

Olisi mielenkiintoista tutustua myös Jensenin muuhun, suomentamattomaan tuotantoon. Tutkija Nina Portland- sarjaa on ilmestynyt kolme osaa ja CIA-agentti Jan Jordi Kazanskista kertovia teoksia on myös kolme. Ehkä nämäkin joskus suomennetaan.


Linkki 1. osaan: Hirtetyt koirat

Linkki 2. osaan: Pimeän miehet

Linkki 3. osaan: Jäätyneet liekit

(Bonuksena: Lara Prescott: Tätä ei koskaan tapahtunut)

P.S. Kirjan taustakuva Riistainfon -sivuilta. 

Kommentit