Jens Henrik Jensen: Oxen - Hirtetyt koirat, 1. osa -dekkari

Koira näytti kurottavan epätoivoisesti kaulaansa nuuhkaistakseen elämää vielä viimeisen kerran. Turhaan. Kuono ei yltänyt mantelikukan helmaan.

Jens Henrik Jensen: Oxen - Hirtetyt koirat -  osa 1/3. - 403 s. - suom. ilm. 2018 - De hӕngte hunde 2012 - suomennos: Sanna Manninen - kansi: Stoltzedesign - WSOY ******* kirjaston kirja

Päähenkilönä on keski-ikäinen Niels Oxen, joka asuu metsässä kokovalkoisen  tanskanpystykorvakoiransa Mister Whiten kanssa. Mies on sotaveteraani ja entinen Jᴂgerkorpsetin eliittisotilas. Ja eniten kunniamerkkejä saanut sotilas Tanskassa kautta aikojen.

Oxen on palvellut Balkanilla ja Afganistanissa ja saanut sieltä PTSD:n eli traumaperäisen stressihäiriön. Mies on käynyt myös poliisikoulua, mutta keskeyttänyt ja kaikkia kiinnostaa miksi. Kontolla on ehdollisia tuomioita, sakkoja ja vahingontekoja. On eronnut ja 12-vuotiaaan pojan isä, muttei ole tavannut poikaansa aikoihin. Mies on irtautunut järjestäyneestä yhteiskunnasta, eikä kukaan tiedä missä Oxen majailee, saati miten tulee toimeen. Mistään ei tule korvauksia, ei työttömyyskassasta, ei saa kuntoutusrahaaa, toimeentulotukea eikä invalidieläkettä. Millä mies elää, jos ylipäätään on hengissä?

Alku lähti liikkeelle tosi hitaasti (eli noin 120 sivua) ja olin jo aikeissa keskeyttää koko kirjan. Vihdoin alkaa tapahtua ja alkaa löytyä hirtettyjä koiria ja lopulta kuolleita ihmisiäkin. Oxenia epäillään eräästä teosta, ja niinpä mies kaivetaan esiin. Samassa yhteydessä hänelle tarjotaan työtä poliisin tiedustelupalvelussa. Työtoverina on Margethe Franck. Yhdessä alkavat selvittää tapauksia, mutta mukana on liuta muitakin.

Kirjassa on käsittämätön määrä aikakausia, paikkoja ja etenkin ihmisiä. Vaikka tarina on sinänsä hyvin kirjoitettu ja kärryillä pysyminen paranee kirjan edetessä, niin yksinkertaisesti kaikkea on vain liikaa. Tiivistys. Karsinta.
En siis saanut kunnon otetta kirjasta juuri rönsyilyn takia. Päähenkilöt olivat hyviä, sekä Oxen että Margethe, eikä itse tarinassakaan sinänsä ole vikaa kunhan sen pääsee poimimaan kaiken sälän keskeltä.
Tarinassa on myös faktaa fiktion seassa. Mitä, sen Jensen kertoo jälkisanoissa.
En aio silti vielä luovuttaa, vaan aion lukea (tai yrittää ainakin) seuraavankin osan. Kiinnostaa mm. tietää jääkö eräs henkilö kiinni törkeistä rötöksistään vai ei. Ja osaahan Jensen kirjoittaa, sitä ei käy kieltäminen.

- Hän ei tiennyt, kenen puoleen kääntyisi tai minne menisi. Hän tiesi vain olevansa niin kaukana pohjoisessa, että ainoa järkevä vaihtoehto olisi lähteä kohti etelää.

P.S. Koirien hirtto-systeemistä kerrotaan myös kirjassa.
Koirien hirtto on järkyttävä espanjalainen tapa. Arvioidaan, että espanjalaisia metsästyskoiria tapetaan vuosittain jopa 100 000 hirttämällä, myrkyttämällä ja kivittämällä. Metsästäjät uskovat, että mitä kivuliaammin koira kuolee, sitä enemmän se tuottaa onnea seuraavalle metsästyskaudelle. Sanotaan, että galgo ei ole edes yhden luodin arvoinen. Espanjalainen metsästäjä voi käyttää luodin johonkin paljon koiraa arvokkaampaan. Espanjassa metsästyskoira ei ole mitään, se on kertakäyttötuote, joka tapetaan metsästyskauden loputtua. (Lähde: Yle uutiset 3.7.2017)

Hyi, kuinka julmaa, tosi julmaa!!

*********
Kirjailija, toimittaja
Jens Henrik Jensen, synt. 1963 Søvindissä Tanskassa
Jensen on kirjoittanut useita jännitys- ja rikoskirjoja, joista tämä Niels Oxen-trilogian ensimmäinen osa on myös ensimmäinen suomennos. Koko trilogia on jo kirjoitettu, joten odotamme suomennoksia. Sarjasta on tekeillä myös elokuva, jonka kuvaukset aloitetaan n. 2019 ja valmista pitäisi olla 2020.
Toimittajaurallaan Jensen on matkustellut paljon, mm. Etelä-Amerikassa, Venäjällä ja Balkanilla.
Vuonna 2007 kirjailija julkaisi rikosromaanin, joka perustuu tositapahtumiin. Kirjasta kasvoi trilogia, jonka pääosassa on poliisi/etsivä Nina Portland.

+++++++++
Ilmestyneet suomennokset: 
Hirtetyt koirat 2018

Vuonna 2007 kirjailija julkaisi rikosromaanin, joka perustuu tositapahtumiin. Kirjasta kasvoi trilogia, jonka pääosassa on poliisi/etsivä Nina Portland. - ei suomennettu.

Kommentit