Jens Henrik Jensen: Oxen - Pimeän miehet - 2. osa - dekkari






Totta vai painajaista? Me kaksi pelaamme nyt vähän, ei venäläistä rulettia vaan serbialaista, eli revolverin sylinteriin laitetaan kaksi patruunaa. Klik...klik...klik...  

Jens Henrik Jensen: Oxen - Pimeän miehet, 458 sivua - 2. osa Oxen-sarjaan - suom. ilm. 2019 - De mørke mӕnd 2014 - suomennos: Sanna Manninen - WSOY ********** kirjaston kirja

Päähenkilö on 44-vuotias Niels Oxen.  Mies on sotaveteraani ja entinen Jᴂgerkorpsetin eliittisotilas. Ja eniten kunniamerkkejä saanut sotilas Tanskassa kautta aikojen.
Oxen on palvellut Balkanilla ja Afganistanissa ja saanut sieltä PTSD:n eli traumaperäisen stressihäiriön. Mies on käynyt poliisikoulua, mutta keskeyttänyt. Kontolla on ehdollisia tuomioita, sakkoja ja vahingontekoja. On eronnut ja 13-vuotiaan pojan isä. Mies on irtautunut järjestäyneestä yhteiskunnasta, ei saa avustuksia mistään eikä kukaan tiedä missä Oxen majailee. Liekö edes elossa.

Poliisin tiedotuspalvelun eli PET:n pomo Axel Mossman haluaa kuumeisesti saada yhteyden Oxeniin ja on antanut etsintätehtävän Margrete Frackille. Nainen etsii ja etsii ja läpikäy Oxenin ystäviä ja sukulaisia, mutta miehestä ei löydy jälkeäkään. Kunnes...  Franckilla välähtää. Hänpä on melko varma mistä ja milloin saattaisi löytää Oxenin. 
Miksi Mossman välttämättä tarvitsee Oxenin apua? Entä miten kävi siinä keississä, joka Hirtetyissä koirissa jäi kesken?  Lisäksi Oxenilla on hallussaan jotain, joka julkisuuteen päästessään saisi koko Tanskan järkyttymään. Onko se ainoa syy, miksi kaikki jahtaavat Oxenia?

Tarinassa jatketaan myös edellisessä osassa jo alkaneen Danehof-mysteerin tutkintaa. Kuinka pitkälle tälle kertaa tutkimuksessa edetään? Paljon ehtii tapahtua ennen kuin päästään viimeisille sivuille: takaa-ajoja, huijauksia, kostoa, kuolemaa, juonitteluja, luottamusta ja sen puutetta, 
Kokonaisuutena silti hyvä paketti!

Olin jo palauttamassa tätä kirjastoon - lukematta. Onneksi en tehnyt niin, sillä Jensen on parantanut paljon ensimmäisestä osasta. Miten? Tällä kertaa päästään nopeammin asiaan, koukuttavuuttakin on. Paikkoja, aikajanoja ja ihmisiä Hirtetyissä koirissa oli liikaa. Paljon on nytkin, ja tarkkana saa olla. Ihmismäärän sisäistämistä helpottaa kuitenkin se, että osa hahmoista on jo tuttuja. Pidin myös siitä, että tekstiin on ujutettu kertausta. Tapahtumia on paljon, mutta minusta tarina pysyi paremmin koossa Pimeän miehissä kuin Hirtetyissä koirissa. Nyt en edes mieti luenko seuraavan osan.

Kärsivällisyys oli hyve... Odottaminen ei ollut koettelemus... Jos oli kärsivällisempi kuin vihollinen ja odotti pitempään, se saattoi ratkaista kaiken. Kärsivällisyys saattoi olla ero elämän ja kuoleman välillä. 

+++++++++
Pari sanaa kirjailijasta:
Jens Henrik Jensen, toimittaja, kirjailija, synt. 1963 Sovindissä, Tanskassa. Toimittajaurallaan kirjailija on matkustellut paljon, mm. Etelä-Amerikassa, Venäjällä ja Balkanilla. Vuonna 2007 Jensen julkaisi rikosromaanin, joka perustuu tositapahtumiin. Kirjasta kasvoi trilogia, jonka pääosassa on poliisi/etsivä Nina Portland. Ehkä nämäkin suomennetaan joskus? 
Jensenin ensimmäinen suomennettu teos oli Oxen - Hirtetyt koirat.
Alun perin kirjailija oli tarkoittanut Oxenin trilogiaksi, mutta suuren suosion myötä se on laajentunut sarjaksi, jonka neljäs osa Lupus on ilmestynyt Tanskassa 2018.  Sarjasta on tekeillä myös elokuva, jonka pitäisi valmistua v. 2020

**********
Suomennetut teokset:
Oxen - Hirtetyt koirat 2018  -   Oxen - Pimeän miehet 2019

Linkki ensimmäiseen osaan:

^^^^^^^^^^^^^^^^^^
kirjarouvanelamaa.blogspot.com
https://www.facebook.com/kirjarouvanelamaa/
Insta: #pirittaolen

Kommentit