Dekkarifestivaali 2021 verkossa, kuvakooste, kirjatapahtumat


Dekkarifestivaali 18.9.2021 verkossa. Minikuvakoosteeni päivän tapahtumista.

Olen ollut alusta asti mukana, ensin Casinolla sitten Helsingin Pörssitalossa ja viimeksi Paasitornissa. Koronan takia olen istunut kaksi kertaa omalla sohvallani seuraamassa verkkolähetystä. Vuoden 2021 tapahtuma oli siis kohdallani jo seitsemäs kerta ja aina yhtä mielenkiintoinen. 

Ohessa muutamia kuvia festarilta. Kuvien laatu on paikoin heikko, pahoittelut siitä. Avaan vain hieman keskusteluita, jotka voi ehkä jossain vaiheessa itse katsoa tallenteena. Outi Mäkinen varmaan tiedottaa asiasta myöhemmin.

Jokusen festaridekkarin ehdin lukea ja muutamista kirjoittaa ennen tapahtumaa. Linkki ko. kirjan kohdalla.


Osa 1. Päivän ohjelma eteni ilman taukoja.

Missasin taas (kuten viimekin vuonna) ohjelman alun, eli Outi Mäkisen tervetulopuheen.
Festivaalin järjestää Tammi, joka on osa WSOY:tä. Tapahtuman ohjelmajohtajana toimii Tammen kustannusjohtaja Outi Mäkinen.

Tapahtuman aloitti Leena Lehtolainen haastattelemalla brittiläistä Clare Mackintoshia. Puhuttiin tietysti kirjailijan uusimmasta teoksesta sekä pohdittiin mm. sitä miksi Mackintosh kirjoittaa itsenäisiä teoksia. Tästä päästiin tietoon, että seuraavaksi on tulossa naispäähenkilövetoinen sarja. Ensimmäinen osa ainakin on klassinen murhamysteeri, jossa on kamalia henkilöhahmoja, kuvailee kirjailija.

Clare Mackintosh: Panttivanki (Gummerus)  on itsenäinen teos. Tarinassa ollaan Lontoo - Sydney avajaislennolla ja lentoemäntä saa pelottavan viestin joltain matkustajalta. Kaksikymmentä tuntia suljetussa tilassa. Miten käy?
Tulossa: Alkaa uusi sarja, ilm.?
  
Olen lukenut teoksen ja arvio odottaa julkaisua. 


Seuraavaksi vuorossa Martta Kaukonen ja Joona Keskitalo.

Kirjailija, toimittaja Heikki Valkama haastattelee.

Esikoiskirjailijat Martta Kaukonen ja Joona Keskitalo suuremmissa kuvissa.

Martta Kaukonen: Terapiassa (WSOY) kertoo sarjamurhaajasta, joka haluaa mennä terapiaan hakemaan syyntakeettomuuspaperit. 
Tulossa: Sinun varjossasi (ilm. kevät 2022)

Joona Keskitalo: Tottelemattomat (Bazar). Romaanin asetelma on käänteinen ja kirjassa on totuutta ja fiktiota sekaisin. Kirjailija kirjoittaa elokuvamaista kirjasarjaa, joiden osia kutsuu tuotantokausiksi. Tulossa: 2. osa (tuontantokausi) jossa käsitellään rikollisten tietoturvapalvelua. Ilmestyy elokuussa 2022. 
Tottelemattomat odottaa lukupinossa. 


Outi Mäkinen esittelee seuraavat esiintyjät.

Kirsi Raninin (Kirsin Book Club -blogi) haastateltavana Viveca Steen. Kirjailija kertoi mm. että viime viikolla oli kuvattu Sandhamin uusia tv-jaksoja, jotka eivät perustu suoraan kirjoihin. Steen esiintyy itsekin avustajana jokaisessa osassa. Steeniä sitten vain bongaamaan kunhan sarja tulee televisioon. Haastattelussa kirjailija paljasti missä rooleissa esiintyy, mutta minäpä en kerro.

Åre paikkakuntana oli valikoitunut koska Steenin perheellä on siellä talo. Steen on intohimoinen hiihtäjä ja laskettelija. Idea uuteen dekkariin tuli kun Steen näki tyhjänä etenevän lasketteluhissin.
Tätä kirjaa on kirjoitettu salassa sekä aviomieheltä että kustantajalta, joka luuli, että tulossa olisi uusi osa Sandham-sarjaan. Jatkuuko ko. sarja vielä? Ehkä, mutta ainakin nyt tulee Åre-sarjaa, jossa päähenkilöinä ovat nuori ja itsevarma Hanna-poliisi sekä komea ja mukava Daniel-poliisi. 

Viveca Sten: Lumen uhrit (WSOY) aloittaa uuden Åren murhat-sarjan
2. osa ilm. Ruotsissa syksyllä 2021 (Dalskuggan).  
Tulossa: Suomeksi ilmestynee syksyllä 2022.
Onko nimi suora käännös, Laakson varjot, sitä en tiedä.


Seuraava haastattelu alkaa.

Tammen kustannuspäällikkö Petra Maisonen ja esikoisdekkaristi Saija Kuusela. 
Ylikonstaapeli ja profiloija Nea Guttorm on jättänyt paikkansa Oslossa ja muuttanut Pohjois-Norjaan. Siellä Nea alkaa nähdä asioita, joita muut eivät näe. 
Naiset keskustelivat mm. siitä miksi saamelainen kulttuuri ja mystisyys kiinnostavat. Kirjailija oli aloittanut Katseen kirjoittamisen jo vuonna 2015.

Saija Kuusela: Katse (Tammi) - 1. osa Nea Guttorm -sarjaan. 
Tulossa: 2. osa Vyöry ilmestyy v. 2022 kesän tienoilla.


Seuraavana vuorossa ruotsalaisia kirjailijoita. 

Kirjailija Marko Hautala tenttaa.


Esikoisteos: Lina Areklew: Juhannusruusut (Tammi). Tämäkin kirja aloittaa sarjan: Ulvönin murhat. 
Teos sijoittuu juhannuksen aikaan ja tapahtumia ratkovat kotiseudulleen palannut poliisi ja Estonialta pelastunut mies, joka etsii totuutta. 
Lina kertoi, että oli tehnyt paljon taustatyötä ja yrittänyt kirjoittaa Estoniasta niin ettei kukaan loukkaantuisi. Kirjassa on myös kauhuelementtejä.
Tulossa: Toinen osa: I mörkret ilmestyy Ruotsissa lokakuussa 2021.


Toinen Marko Hautalan haastateltava oli Tove Alsterdal.

Tove Alsterdal: Juurakko (Aula & Co). Myös tämä teos aloittaa sarjan: Ådalen, joka sijoittuu Pohjois-Ruotsiin. Alsterdal on palkittu kirjailija, jonka kirjoja on ilmestynyt 25 kielellä. Juurakko on teos, joka kertoo muustakin kuin rikoksista. Kirjassa puhutaan myös muistista ja unohduksesta. Miten muisti oikein toimii? Tästäkin oli puhetta Hautalan kanssa. 
Tulossa: Toinen osa ilmestynee Ruotsissa lokakuussa 2021. 

Loppupäivän ohjelma.

Oli myös mahdollisuus osallistua viiden kirjailijan kanssa pikatreffeille. 

Seuraavina vuorossa Heikki Valkama ja Pete Suhonen.

Anniina Tarasova, Heikki Valkama ja Pete Suhonen.

Anniina Tarasova haastattelee.

Heikki Valkama: Yakuzan kosto (Tammi) on neljäs osa gastrodekkarisarjaan. Yakuzan kosto kertoo Japanin mafiasta eli yakuzasta sekä suomalaiskokki Riku Mäestä. Kirja sijoittuu Japaniin. 

Linkki Valkaman dekkariin: Yakuzan kosto

Pete Suhonen: Naiset kuin muuttolinnut (WSOY) - 1. osa Postinumeromurhat -sarjaan. Toimittaja löytää kansalliskirjailijan kuolleena ja päättää etsiä tappajan. Tapahtumapaikka on 2000-luvun alun Lauttasaari. Sarjan tapahtumapaikat vaihtelevat. Onko seuraavassa Munkkiniemi? Kirjat sisältävät myös huumoria.


Seuraavana lavalla kaksi poliisia (tosin toinen jo eläkkeellä), yksi rikostoimittaja ja yksi kieltenopettaja.

Nelikko keskusteli mm. taustatyöstä, palautteen saamisesta, suhteesta väkivaltaan ja miten itse kullakin kirjoitusprosessi etenee sekä kuinka tärkeä on kustannustoimittajan rooli. Dekkaristit antoivat myös ohjeita aloittelevalle dekkaristille: kirjoita ensin novelli, päätä dekkarigenre, mieti hahmot, varaa riittävästi aikaa ja varaudu kovaan työhön. 

Haastattelijana Kale Puonti, rikoskirjailija ja entinen poliisi. 

Tuire Malmstedt: Lasitarha ( Aula & Co). Aloittaa sarjan Vauramo & Metso. Tapahtumapaikkana Jyväskylä. Tässä teoksessa Malmstedt on vaihtanut kirjoitustyyliään. Lisää voi lukea linkin takaa.
Lasitarha

Niko Rantsi: Kuka viereesi jää - Lainvartijat 2 (Tammi) . Kuinka paljon poliisit joutuvat uhraamaan työnsä eteen. Blogissa lisää (samassa myös Kontti-teos):
 
Jarkko Sipilä: Pelontekijät (Crime Time) - Rikoskomisario Kari Takamäen tapaukset jatkuvat jo 21. osassa. 


Taustalla Jone Nikula ja Max Manner odottavat vuoroaan. Kuvan ulkopuolella on toinenkin Max.

Jone Nikula haastattelee omaan puheliaaseen tyyliinsä.

Jone ja Maxit keskustelevat mm. aiheista: kirjoitustyylit, paljonko on joutunut tiivistämään, paljonko egoa on joutunut nielemään kun kustannustoimittaja ehdottaa esim. poistoja. Puhetta oli myös sarjakirjoittamisesta, jolloin Seeck kertoi kirjoittavansa mieluummin lyhyitä sarjoja, sillä kyllästyy hahmoihinsa. 
Entä onko Agatha Christie mahtanut kirjoittaa teoksensa lopusta alkuun? Christiellä kun ei ollut käytössään nykyisiä apuvälineitä, kuten exeliä. Ja vielä, ohjaako tieto äänikirjaversiosta kirjoitustyyliä? Vastattiin mm. että kannattaa keksiä helppoja nimiä, jotka toimivat myös käännöksissä. Tietysti sivuttiin myös Seeckin kansainvälistä menestystä sekä leffan tekoa.

Max Manner: Aavesärky (Bazar). Turkulainen rikospoliisi Harri Hirvikallio joutuu keskelle outoa tapahtumaketjua. Neljäs osa Hirvikallio -sarjaan.
Tulossa: Sarja jatkuu.

Max Seeck: Kauna (Tammi) - 3. osa Jessica Niemi -sarjaan. Jessica on jättäytynyt pois työstään väkivaltarikosyksiköstä ja tutkii erästä "omaa" tapausta, mutta eihän Jessica malta pysyä poissa kentältä.
Tulossa: Sarja jatkuu.
Luettu, mutta arvio vielä kirjoittamatta. Julkaisu syksyn aikana.


Outi Mäkinen esittelee seuraavat vieraat.

Jaakko Mikkola, Piia Leino ja Arttu Tuominen.

Jaakko Mikkola haastattelee. Pohdittavana mm. mitä kaikkea täytyy miettiä kun kirjoittaa tulevaisuudesta, miten eri ammatit, miten rikokset ja miten moraalikäsitykset muuttuvat. Entä mikä on oikein ja mikä väärin? Voiko kuka tahansa meistä syyllistyä rikokseen ja jos voi niin missä tilanteissa? 

Piia Leino: Lakipiste (Kustantamo S&S) - 3. itsenäinen osa. Kirja sijoittuu vuoteen 2045, jolloin ekokatastrofi on edennyt ja ympäristöliike radikalisoitumassa. Scifidekkari kertoo maailmasta, jossa koneet tekevät jo lähes kaiken tehokkaammin kuin ihmiset.
Tulossa: Seuraava osa sijoittuu ajallisesti kauemmaksi kuin Lakipiste.

Arttu Tuominen: Vaiettu  (WSOY) 3. osa Delta -sarjaan. Kirja kertoo suomalaisista SS-vapaaehtoisista ja heidän tekemistään valinnoista. Tarina etenee kahdella aikajanalla, nykyisyydessä ja toisessa maailmansodassa. Tapahtumapaikkoja ovat Suomen lisäksi mm. Ukraina ja Neuvostoliitto.
Linkki arvioon: Vaiettu
Tulossa: Sarja jatkuu...


Taustalla Jarkko Sipilä ja Sari Rainio. Outi Mäkinen pohjustaa.

Sari Rainio ja Juha "Hermo" Rautaheimo ovat yhdistäneet voimansa ja kirjoittaneet kirjan. 
Alun perin tarinan piti sijoittua Itä-Helsinkiin, mutta paikka vaihtuikin Töölön suunnalle. Keskustelun aiheita: Mistä tarinan pahis ilmestyi? Millainen työnjako parilla oli? Myös tarinan aiheesta oli keskustelua: Romanssihuijareista puhuttaessa yleensä pohditaan vain materiaalisia menetyksiä. Kirjailijat halusivat kuitenkin paneutua siihen millaisia vakavia henkisiä asioita romanssihuijarit saavat aikaan.
Kirjan teksti on kuvailevaa. Miksi? Se on yhdistelmä tunnelmointia ja juonien piilottelua. Tarina sisältää myös paljon yksityiskohtia, mm. 12-sivuisen ruumiinavaustapauksen. Sanottiin, että kirjailijat astuivat Kay Scarpetan jäljille. Miljöön mukana tarinaan tuli myös kauhua.

Jarkko Sipilä haastattelee.

Sari Rainio & Juha Rautaheimo: Vainajat eivät vaikene (Siltala). Teos aloittaa Mortui non silent -dekkarisarjan. Tarinassa eletään vuotta 2009 ja päähenkilöinä ovat rikosylikonstaapeli Ville Karila ja oikeuslääkäri Viola Kaario. Romaanin sanotaan olevan pehmodekkari ja kuuluvan cozy crime-genreen. 
Kirjan sisältö pohjautuu löyhästi kahteen tositarinaan ja Rautaheimo lupasi tarjota lounaan sille henkilölle, joka nämä kaksi keissiä arvaa. 
Tulossa: Seuraava osa on jo suunnitttelilla ja sarjaan tulee ehkä viisi osaa.


Festivaalien viimeinen kirjailijaosuus on alkamassa.

Konkaridekkaristit Leena Lehtolainen ja Seppo Jokinen keskustelevat uusimmista teoksistaan. Hilja Ilveskero tulee pysymään sarjassa kolmekymppisenä kun taas Koskinen kulkee vääjäämättä kohti eläkeikää. Mitä sitten? Seppo Jokinen on jo juoninut poliisin kanssa miten jatkaa Koskisen tarinaa eläkkeelle jäämisen jälkeen. Jokinen paljasti suunnittelevansa sarjastaan 30-osaista. (Mutta malttaako jättää siihen, aika näyttää.) Keskustelua oli myös Maria Kallio-  ja Koskinen tv-sarjoista. Jokinen kertoi  käyneensä pari kertaa seuraamassa kuvauksia sekä olleensa niissä avustajaroolissa. 
Kirjailijat paljastivat myös, että molempien kirjoissa on sisäpiirijuttuja, jotka ymmärtää vain yksi tai kaksi henkilöä.

Leena Lehtolainen: Ilvesvaara (Tammi) - Henkivartija -sarjan viides osa. Koillis-Lapissa ylellisen ja salaisen lomahotelli Ilvesvaaran johtaja Ansa Huuhka palkkaa Hilja Ilveskeron henkivartiakseen.
Ilvesvaara on kuvitteellinen paikka, jonka Lehtolainen etsi kartasta. Dekkaria sanotaan suljetun paikan mysteeriksi.
Tulossa: Nähtäväksi jää mitä tulee seuraavaksi
Seppo Jokinen: Siipirikkoiset (Crime Time) - 26. osa Koskinen -sarjaan. Lähellä Koskisen kotia sijaitsee Iidesjärvi, jonka rannalta löytyy kuollut henkilö, jonka taskussa olevassa lapussa on Koskisen nimi ja osoite. 
Tulossa: Seuraava osa on jo teossa ja siinä on mukana suopotkupalloteema. 

Linkki Jokiseen teokseen Siipirikkoiset


On loppusanojen aika.

Tapahtuman suojelija, kirjailija Leena Lehtolainen korosti päätössanoissaan miljöön tärkeyttä sekä toivoo seuraavaa tapaamista Paasitorniin. Niin muuten minäkin.

Kippis!

Kippis, kippis, kippis.


Oli tarkoitus ehtiä lukemaan ja arvioimaan mahdollisimman monta dekkaria ennen festaria, mutta toisin kävi. Suuri osa dekkareista makaa kirjastojonossa, joten kirjat tulevat kun tulevat ja julkaisut aikanaan.

Viime vuonna eli 19.8.2020 järjestetty verkkotapahtuma keräsi neljän tunnin lähetyksen aikana eri kanavilta yhteensä yli 5200 katsojaa. Päästiinköhän nyt samaan? Vertailun vuoksi livetapahtumassa Paasitornissa vuonna 2019 oli paikalla noin 500 kävijää

Kiitos järjestäjille, haastattelijoille, kirjailijoille ja kaikille asianosaisille! 

Toivotaan, että tavataan Paasitornissa 17.9.2022!

Hyvää ja lukuisaa syksyä! 🍂🍁

Dekkarifestivaali 2020 minikuvakooste 

Dekkarifestivaali Paasitornissa 2019


Kommentit

 1. Kiva raportti, kiitos! Mukava kuulla, että Rautaheimo jatkaa kirjoittamista. Hänen muistelmakirjansa oli hyvin kirjoitettu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!
   Täytyy kokeilla yksi osa...onko makuuni liian pehmo ja onko liikaa kuvailuja yms.

   Poista

Lähetä kommentti