Peter Mohlin & Peter Nyström: Äänetön lintu, 3. osa

 

Maassa kyykisteli harmaatukkainen nainen risuista punotun kasan ääressä. Hän piti peukalonsa ja etusormensa välissä jotakin kymmensenttistä ja kellastunutta, jonka paksuus oli jykevän kuulakärkikynän luokkaa.

Peter Mohlin & Peter Nyström: Äänetön lintu, 524 s. - 3. osa John Adderley -sarjaan -suom. ilm. 2024 - kansi: Jussi Jääskeläinen - Den tysta fågeln 2023 - suomennos: Jänis Louhivuori - Bazar

Jos haluat tietää lisää päähenkilöstä, rikospoliisissa työskentelevästä John Adderleystä, lue allaoleva kappale. Jollet halua, niin hyppää yli, vaikkapa suoraan kirjan arvioon.

Päähenkilöstä:
Sarjan päähenkilö on entinen FBI:n agentti John Adderley, joka on joutunut Jenkeissä a) hengenvaaraan, josta on yllättävästi pelastunut ja b) todistajaksi erääseen oikeudenkäyntiin ja sen jälkeen päätynyt todistajansuojeluohjelmaan. John haluaa väkisin Ruotsiin, vaikka häntä varoitetaan lähtemästä sinne. Mies pitää pintansa ja muuttaa Karlstadiin, koska on kotoisin sieltä. Vanhemmat olivat aikoinaan eronneet ja John oli lähtenyt nigerialaistaustaisen isänsä mukana Jenkkeihin ja velipuoli oli jäänyt äidin luokse Ruotsiin. Adderley saa poliisin töitä Karlstadista, mutta joutuu vaihtamaan nimensä. 

Sisällöstä:
Nyt siis John Adderley työskentelee Karlstadin poliisissa nimellä Fredrik Adamsson. John pitää huolta myös yhdeksänvuotiaasta veljensä tytöstä. Nicola ei tiedä, että John on hänen setänsä. John on ajatellut, että jos pitää sijoittaa Nicola, niin se on helpompaa jos Nicola kuvitelee Johnin olevan vain joku kiltti setä, joka haluaa pitää huolta.

Sitten, metsästä, linnunpesästä löytyy luu, joka osoittautuu olevan lapsen solisluu. Kauan poliisissa olleille tuli heti mieleen kymmenvuotiaat kaksoset, jotka olivat kadonneet vuonna 1986. Tapauksen tutkinta lopetettiin vuonna 1988.

Sitten eräs henkilö menneisyydestä palaa naapurustoon. Mitä on tekeillä? Adderley saa uudelleenavatun tapauksen hoitaakseen.

Pohjois-Iranin kurdialueelta oleva viisitoistavuotias Ariya on päätynyt Ruotsiin. Tyttö oli synnyinmaassaan naitettu naapurikylän neljäkymmentä vuotta vanhemmalle miehelle.
- Avioliitto oli yhtä helvettiä. Puoliso vaati seksiä joka päivä ja löi Ariyaa, jos tämä kieltäytyi. (...) Kuukauden kuluttua Ariya ei enää kestänyt...
Ruotsissa ollessaan Ariya tekee suuren virheen ja on joutua palautetuksi Iraniin. Voisiko joku auttaa vai mitä tytön pitäisi tehdä? Ariya ei halua takaisin synnyinmaahansa.

Entä onko vanha vihollinen, baltimorelaisen huumeverkoston pomo Ganiru Okeke jo unohtanut Johnin? Jollei ole, niin Nicolan asuminen Johnin luona on vaarallista.

Mona Ejdewik työskenteli Ruotsin kansallisen operatiivisen osaston NOA:n toimipisteessä Tukholmassa ja on Johnin yhteyshenkilö todistajansuojeluohjelmassa. Nyt Mona saapuu paikkakunnalle. Vanhan katomisen takiako? 
Johnin ja Monan välit nitisevät entisten tapahtumien takia ja nyt Mona painostaa Johnia irtisanoutumaan ja muuttamaan Ruotsista pois. Jos on muutettava, niin mitä Nicolalle pitäisi tehdä? John on vaikeiden asioiden edessä.

Niin, se löytynyt solisluu. Kuuluiko se jommalle kummalle kaksosista vai ihan jollekin muulle lapselle? Miten Ariyan käy?

     ---Sisältökuvaus loppuu tähän.----

Olen pitänyt kaikkien kolmen kirjan tarinoista, joskin pientä tiivistystä olen kaivannut, myös tähän.  Äänettömässä linnussa on useita juonipätkiä, joita on kiinnostavaa seurata ja pätkät on kurottu hyvin yhteen. Edelleen välillä ihmetyttää Johnin toiminta. Onhan mies sentään todistajansuojeluohjelmassa.
Henkilömäärä on sopiva, joten voisin kuvitella, että dekkaria olisi helppo myös kuunnella ja Mikko Leskelän matalaa ääntä on aina mukava kuunnella.

Neljäs osa on ilmestynyt, muttei ole vielä suomennettu. Olin hieman utelias ja vakoilin kirjan sisältöä ja kyllä, kyllä sekin vaikuttaa kiinnostavalta. Oikeata kättä  odotellen (tai miten kirja päätetäänkään suomentaa.)

Me emme aina valitse ihmisiä elämäämme. Joskus ne asiat päätetään ennalta.

++++++
Kirjailija, toimittaja
Peter Mohlin
ja
kirjailija, teatterikäsikirjoittaja ja ohjaaja 
Peter Nyström 
Miehet ovat kasvinkumppaneita ja kirjoittaneet yhdessä ensimmäisen "rikosromaaninsa" kymmenvuotiaina. 

********
Ilmestyneet teokset:
John Adderley -sarja:
Viimeinen elämä 2020 - Toinen sisko 2021 - Äänetön lintu 2024
Sarjassa on olemassa neljäs, vielä kääntämätön osa: Den högra handen 2024.

Viimeinen elämä palkittiin Ruotsissa vuoden parhaana esikoisdekkarina.

Linkki ensimmäiseen osaan: Viimeinen elämä


Kommentit