Peter Mohlin & Peter Nyström: Toinen sisko, 2. osa - dekkari

 

Alkoholin himo oli voimakkaampi kuin koskaan, ja hän pystyi melkein maistamaan sen maun. Oluen, viinin, vodkan, ginin tai jopa ällöttävän viskin, ihan sama, mistä juomasta oli kyse. Mikä tahansa kävisi, jos se vain sisältäisi etanolia.

Peter Mohlin & Peter Nyström: Toinen sisko, 368 s. - 2. osa John Adderley -sarjaan - suom. ilm. 2021 - Den andra systern 2021 - suomennos: Jänis Louhivuori - kansi: Nic Oxby - Bazar 

Sarjan päähenkilö on entinen FBI:n agentti John Adderley, joka on joutunut Jenkeissä a) hengenvaaraan, josta on yllättävästi pelastunut ja b) todistajaksi erääseen oikeudenkäyntiin ja sen jälkeen päätynyt todistajansuojeluohjelmaan. John haluaa väkisin Ruotsiin, vaikka häntä varoitetaan lähtemästä sinne. Mies pitää pintansa ja muuttaa Karlstadiin, koska on kotoisin sieltä. Vanhemmat olivat aikoinaan eronneet ja John oli lähtenyt nigerialaistaustaisen isänsä mukana Jenkkeihin ja velipuoli oli jäänyt äidin luokse Ruotsiin. Adderley saa poliisin töitä Karlstadista, mutta joutuu vaihtamaan nimensä. 

Ensimmäinen osa, Viimeinen elämä, päätyi viime vuoden käännösdekkareideni top-listalle, joten odotukset ovat korkealla myös tämän osan suhteen.

Alicia ja Stella Bjelke ovat sisaruksia, joilla on yhteinen bisnes. Heillä on markkinat mullistanut treffisovellus, jonka Alicia on taitavana koodarina kehittänyt. Stella puolestaan on yhtiön keulakuva. Alicialla on pahasti ruhjoutuneet kasvot, joten hän ei halua esiintyä julkisuudessa. Kaunilla Stella-siskolla ei puolestaan ole mitään julkisuutta vastaan. Sitten toinen tytöistä löytyy kuolleena. Kumpi?

John Adderley soitetaan paikalle tutkimaan tapausta. Menneisyys ei kuitenkaan jätä Johnia rauhaan, vaan hän joutuu kohtaamaan erään henkilön USA:n ajoilta. Henkilö tietää Johnin USA:n tapahtumista ja myös todistajansuojelusta. Mutta suuri kysymys on voiko henkilöön luottaa?
- Miksi et luota minuun?(...)  - Luottaisitko sinä minun asemassani? (...) Ehkä en. Vainoharhaisuus on pirullinen juttu, jos sille antaa pikkusormensa.

Paljastuuko Johnin uusi henkilöllisyys ja kuinka paljon miehen on uhrattava pysyäkseen hengissä?

Entä mitä kuuluu ensimmäisestä osasta tutulle Ganiru Okeken johtamalle huumeverkostolle? Mitä liiga puuhaa tällä hetkellä?

Selviääkö toisen siskon murha? Saamme myös tietää miksi Alician kasvot ovat pahasti ruhjoutuneet. Tätä asiaa olisi voinut olla tarinassa hieman vähemmän, samoin kuin Alician jatkuvaa ryyppäämistä.

Henkilöhahmot eivät tässä osassa ole mukavia. Stella kuvankauniina paistattelee julkisuudessa sekä nonsoleeraa älykästä siskoaan. Alicia puolestaan elää alkoholinhuuruista elämää. Pienikin saa asiaa Alician tien kulkemaan kohti kapakkaa, kohti Palermoa. Alicia pitää paikasta. Ratko-omistaja on tuttu ja mesta sijaitsee lähellä kotia ja riittävän kaukana hienosti sisustetusta konttorista. 
- Heillä oli ollut pari vuotta sitten lyhyt suhde. He olivat olleet Karlstadin epätodennäköisin pariskunta. Ratko oli toisen polven siirtolainen sota-ajan Jugoslaviasta. (...) Alicia oli ulkopuolinen, friikki näiden kasvojensa vuoksi. Tyttö, joka hallitsi tietokoneet ja pukeutui mustiin farkkuihin ja yhtä tummaan huppariin.

John sen sijaan on mukavampi hahmo, vaikka hänelläkin on traumansa ja on hieman lörppö puheissaan. Miehessä on kuitenkin älykkyyttä ja inhimillisyyttä, joka näkyy mm. suhteissa sukulaisiin ja erääseen ystäväänsä. Tosin jaksan ihmetellä kuinka todistajansuojelussa oleva poliisimies ei katkaise kaikkia entisen elämän siteitään vaikka niin on ohjeistettu. John tietää itsekin, että jokainen kontakti on turvallisuusriski. 
John harrastaa öljyvärimaalausta (aika sympaattinen harrastus), mutta tässä osassa ei ole ollut aikaa maalata.

Edellisestä osasta sanoin, ettei pieni tiivistys olisi ollut pahitteeksi. Nyt en kaivannut tiivistystä, (paitsi ihan vähän). Plussaa maltillisesta henkilömäärästä. 
Kaiken kaikkeaan kirjailijapari jatkaa suht onnistunutta dekkarointiaan ja loppukin yllättää. Jatkoa seuraa, sillä jotkut asioista jäävät auki. Kolmannen osan ilmestymisestä ei ole tietoa.
Edit. Kysyin kirjailijoilta seuraavasta osasta ja sain vastaukseksi, että he ovat kirjoittamassa sitä, mutta tarkempaa aikaa eivät sanoneet. Vain: soon eli pian.

Vaikka tulevaisuus näytti valoisammalta kuin pitkiin aikoihin, John ei osannut iloita siitä, ja se tuntui häiritsevältä.

+++++++
Kirjailija, toimittaja
Peter Mohlin
ja
kirjailija, teatterikäsikirjoittaja ja ohjaaja 
Peter Nyström 
Miehet ovat kasvinkumppaneita ja kirjoittaneet yhdessä ensimmäisen "rikosromaaninsa" kymmenvuotiaina. 

********
Ilmestyneet teokset:
John Adderley -sarja:
Viimeinen elämä 2020 - Toinen sisko 2021

Viimeinen elämä palkittiin Ruotsissa vuoden parhaana esikoisdekkarina.

Linkki ensimmäiseen osaan: Viimeinen elämä

Kommentit