Tomi Norha: Naarasperho & Helena Steen: Tehtailijan rouva, 3. osa


Elämää 1950-luvun Hämeenkyrössä ja elämää 1930-luvun Englannissa.

Elli istuu keinussa ja katsoo heinäkuiseen puutarhaan. Hän laskee kolme perhosta korkeiden kukkien päällä, siinä ne havisevat ja elävät elämäänsä.

Tomi Norha: Naarasperho, 164 s. - ilm. 2023 - kansi: Taina Norha - Storytelin äänikirja - kesto: 4 t 44 min. - lukija: Janus Hanski - Lector Kustannus

Äänikirjan sisältökuvaus kustantajan sivuilta:

”Peräkkäiset hetket ovat elämän ikuisesti jatkuva melodia, ja sellaisina hetkinä kun aistimukset asettuvat riitelemättä päällekkäin, sellaisina kuin tämä hetki, syntyy harmonia.” 

On vuosi 1953, Elli elää kesäänsä hämäläisellä huvilalla sisartensa kanssa. Elli suhtautuu elämään toiveikkaasti, mutta maailma ei vastaa hänen toiveisiinsa, koska se ei ymmärrä Ellin kaltaista ihmistä. Ellin sisällä piilee sairaus, paha, josta ei puhuta. 

Naarasperho on kertomus pienen ja hauraan ihmisen voimasta. Tomi Norha kertoo Ellin tarinan lämmöllä, lempeän katseen sävyttämänä. 

”Elli katsoo vehreitä puita ja niiden tuulessa heliseviä lehtiä ja ajattelee kuinka valtavan nopeasti asiat toisinaan elämässä tapahtuvat, kaikki tapaamiset ja tappelut ja sen sellaiset. Ja toisaalta samaan aikaan kaikki on äärimmäisen hidasta, niin hidasta että vaikuttaa kuin kaikki pysyisi alati vain paikallaan eikä mitään edistystä tapahtuisi.”

Kirjailija sanoo romaanin kuvaavan 1950-luvun naisen elämän rajoja. Tuo nainen on Elli, naarasperho. Elli on opettaja, mutta hänellä on muutamia ongelmia, joiden takia sisarukset vahtivat ja joista ovat huolissaan - ehkä hieman liikaakin. Mitä "vikaa" Ellissä mahtaa olla?

Kesällä 1953 Elli viettää aikaansa sisartensa kanssa Hämeenkyrön mökillä, jota  kutsutaan Törmäksi. 
- Tuollaisella huvilalla kesäänsä viettää kolme naista, Elli, Maria ja Lempi. He eivät ole enää  nuoria mutta eivät vielä vanhojakaan, he elävät eränlaisesssa ajattomassa välitilassa, jossa heitä eivät kiusaa nuoruuden houkutukset eivätkä vanhuuden vaivat.

Naiset jakavat mökillä askareensa. Tänään oli Marian vuoro kantaa vettä ja huomenna olisi Ellin. Tänään on Ellin vuoro käydä Kallion kaupalla ja postissa, mutta Elli unohtaa käydä postissa ja siitäkö Maria raivoaa. Maria on sisaruksista se, joka eniten holhoaa Elliä. 

Kirjan sanotaan olevan "sillanpääläinen" ja kuinka ollakaan kirjailija Frans Emil Sillanpää tulee vanhimman sisaren syntymäpäiville.

Elli kirjoittaa runoja ja haaveilee niistä asioista mistä nuoret naiset muutenkin eli rakkaudesta, omasta perheestä, komeasta miehestä. Elliä ei vaan näytä onnistavan, miksiköhän? Entä mitä salaisuuksia Ellillä on ja miksei häntä ymmärretä? Entä miten kaksi tupakoivaa miestä liittyy tarinaan? No, ne selviävät tarinan edetessä.

Teoksessa on kaunista kieltä ja luontokuvauksia... ja turhan pitkiä virkkeitä. Pienimuotoisessa tarinassa on vain 164 sivua, joten se sijoittuu jonnekin pitkän novellin ja kirjasen välimaastoon. Hyvä, ettei romaani ole pidempi, sillä sen tarina ei ehkä kantaisi. Tällaisenaan oikein mukava pikkutarina, jossa on onnistuttu hyvin kuvaamaan 1950-lukua sekä Ellin ajatuksia. 
Tarinan loppu on yllättävä.
Tuleeko Norhalta lisää romaaneja? Toivottavasti.

Kaunis kansi.

Lukija: Hyvä, mutta tauotusta olisi voinut hieman välillä vähentää. 

+++++++
Kirjailija, soittaja, säveltäjä ja musiikinopettaja
Tomi Norha, synt. 1969 Imatralla, asuu Turussa.

*******
Ilmestyneet teokset:
Naarasperho 2024

-----

Nuori polvi tunkeutui rouvan valtakuntaan, kaikki kääntyy ylösalaisin eikä mikään ollut enää niin kuin ennen. Kyllä minä kaikkeni yritin, silloin kun palasimme Martin kanssa Suomeen.

Helena Steen: Tehtailijan rouva, n. 350 s.  - 3. osa Parempaa väkeä -sarjaan - ilm. 2024 - kansi: Emilia Mensalo/ Taittopalvelu Yliveto Oy - Storytelin äänikirja - kesto: 10t 7 min. - lukija: Anni Tani - Minerva

Äänikirjan sisältökuvaus kustantajan sivuilta:
"Annin toiveet näyttävät toteutuneen nyt, kun hän on vaimo ja äiti. Hienon rouvan rooli ei kuitenkaan ole ihan sitä, mitä Anni elämältään haluaisi.

Isänsä kuoltua Martti on ottanut Lahdessa sijaitsevan tehtaan vastuulleen. Annin ja kotiapulaiseksi palkatun Dotin aika menee kodin ja vilkkaasta yksivuotiaasta huolehtimiseen. Annin haaveet opiskelusta ovat Suomessa jääneet kotirouvan velvollisuuksien jalkoihin. Ja Marttikin näyttää muuttuvan yhä etäisemmäksi ja vaiteliaammaksi erillään vietetyn kesän jälkeen. Lisäksi vanha heila maisteri Björklund saapuu kaupunkiin.

Kun huonekalutehtailija herra Kemp kutsuu perheen luokseen Englantiin, on niin Martilla kuin Annilla ja Dotillakin omat toiveensa siitä, mihin vierailu johtaa.

Englannissa vallitsevat kuitenkin jyrkät luokkarajat ja tiukat moraalisäännöt, joiden ylittäminen on aina skandaali. Olitpa sitten eronneeseen amerikkalaisnaiseen rakastunut kuningas tai aviottoman lapsen saanut piikatyttö."

Tapahtumat alkavat kesästä 1936, jolloin Anni taas alkaa kirjoittaa päiväkirjaansa, ja päättyvät tammikuuhun 1937.
Pidän ehdottomasti eniten ensimmäisestä osasta. Kolmas kirja oli paikoitellen hieman pitkäveteinen ja samoja asioita toistava kuin mitä toisessa osassa on. Muuten mielenkiintoista ajankuvaa ja Annin tuntoja brittiläisestä yläluokasta. Oli siinä kestämistä kun saa paheksuntaa housupuvusta ja paljassäärisyydestä. Ajat kun olivat 1930-luvulla toiset. 
Helppolukuinen, lue vaikka kaikki kolme osaa.

Lukija ok.

++++++++
Kirjailija, filosofian maisteri, kotiäiti
Helena Steen (pseud), kotoisin Lahdesta. Kirjailija asuu Devonissa, jossa remontoi 1930-luvun taloaan. Lisäksi Steen rakastaa kirjoja ja vanhoja esineitä. 

Kuvasin kirjailijan Helsingin Kirjamessuilla 2021.

Ilmestyneet teokset:
Paikka hyvässä perheessä 2021 - Herrasväen kerroksissa 2022 - Tehtailijan rouva 2024

(Bonuksina: Jessie Burton: Onnen talo, ja Riikka Sandberg: Ørja)
......
Äänikirjapalvelun maksan itse.

Kommentit